♦♦♦ ГРУШКО: РАКЕТНИ ШТИТ САД НЕ СМЕ ДА ПОДРИЈЕ СТАБИЛНОСТ РУСИЈЕ ♦♦♦ БЕРЛИН ЗАБРИНУТ ♦♦♦ ПРОТЕСТИ У ФРАНЦУСКОЈ ♦♦♦ ДОДИК: О УЛАСКУ У НАТО ОДЛУЧИЋЕ НАРОД НА РЕФЕРЕНДУМУ ♦♦♦ ВУЧИЋ: ЈАЧА ЕКОНОМИЈА И ЈАЧА ВОЈСКА, ДО КРАЈА ГОДИНЕ И ВЕЋЕ ПЛАТЕ ♦♦♦ ТРОИЦКИ ЛАКО ДО ДРУГОГ КОЛА ВИМБЛДОНА ♦♦♦ ЏИХАДИСТА ПРЕТИ СВЕТУ НА БОСАНСКОМ ЈЕЗИКУ ♦♦♦ САМИТ О БУДУЋНОСТИ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ У СЕПТЕМБРУ ♦♦♦ НИКОЛИЋ: НЕМОГУЋЕ ДА ХРВАТСКА ЗАУСТАВИ СРБИЈУ НА ПУТУ КА ЕУ ♦♦♦ СВЕТСКА БАНКА: ЈАКО БИТНО ДА СЕ СРБИЈА ПОЗАБАВИ ЕПС-ОМ
Почетна страна arrow Дигиталне иконе РБ2
29.06.2016
РАДИО БЕОГРАД
Почетна страна
91. рођендан РБ
Управа
Вести
Контакт
Маркетинг РБ
Фреквенције
Издавачка делатност
Индок билтен
РТС на сателиту
Документација РБ
Библиотека РБ
Линкови
Мапа сајта
Претрага
Студио 6 

Миленино коло

Зелени, Црни лист
Да Вас подсетимо
31.jpg
BeoTelNet
Сателитски Програм
Сателитски програм
ПРОГРАМИ
Радио Београд 1
Радио Београд 2
Радио Београд 3
Београд 202
Драмски програм
ЕМИСИЈЕ
Седмица РБ1
У првих пет РБ2
Сваштара 202
Таласање РБ1
Гозба РБ2
Визија 202
Миленино коло РБ1
Спортски споменар РБ1
Град РБ2
Музичка плетеница РБ1
Спорови у култури РБ2
У средишту пажње РБ1
Време музике РБ2
Хит Недеље 202
Како слушати музику РБ2
Индекс 202
Српски на српском РБ1
Светска сцена РБ2
Код два бела голуба РБ1
Клуб 2 РБ2
Пут свиле РБ2
Изворишта РБ1
Говори да бих те... РБ2
Вечерас заједно РБ1
Дигиталне иконе РБ2
Сусретања РБ1
Ризница РБ2
Ноћни програм РБ1
Степеник РБ2
Невидљиви људи РБ2
Етника РБ1
Игла на винилу РБ2
Соларис РБ2
Поп карусел РБ1
Антикотека РБ2
Чекајући ветар РБ2
Од злата јабука РБ2
Храм РБ2
Речено и прећутано РБ2
Џез сцена РБ2
Неонска дуга РБ2
Музичка продукција
РЕКЛИ СУ
Александар Вучић
Роберт К. Млађи
Милош Земан
Сергеј Лавров
Новак Ђоковић
Томислав Николић
Владимир Путин
Ивица Дачић
Дигиталне иконе (РБ2) Штампа
16.02.2009 15:30


   ikone.jpg

 


ДИГИТАЛНЕ ИКОНЕ, РАДИО БЕОГРАД 2, УТОРАК ОД 09.00 - 10.00

Дигиталне иконе - прва деценија


Десет година емитовања емисије "Дигиталне иконе". Од 2002. године, сваког уторка, ауторка Тамара Вученовић бави критичким тумачењем и анализом различитих феномена дигиталног доба.


Емисија Дигиталне иконе, ауторке и водитељке Тамаре Вученовић 25.09.2012. године "пуни" десет година. Од 2002. године, сваког уторка, на таласима Другог програма Радио Београда (97,6MHz) од 9 до 10 сати, слушамо разговоре и вести из области дигитализације и нових, информационо- комуникационих технологија, "пловимо" виртуелним световима. Тамара Вученовић је аутор концепта емисије, у којој се, са својим сарадницима, бави критичким тумачењем и анализом различитих феномена дигиталног доба. Неке од тема, уз компетентне саговорнике и експерте, биле су: развој информационог друштва у Србији и свету, интернет и педофилија, екологија и електронски отпад, пиратерија и ауторска права, дигитални јаз и заштита најсиромашнијих слојева становништва, нове технологије и европске интеграције, књижевни блогови и књижевност на вебу, предности и злоупотребе друштвених мрежа, могућности образовања у дигиталном добу, законски акти и њихово усаглашавање са законима Европске уније. Емисија је образовног карактера и јединствена по концепцији и садржају у нашој медијској сфери. У протеклих десет година овенчана је бројним наградама - ИТ Глобус за најбољег ИТ новинара, признање Дискоболос за најбоље РТВ остварење из ИКТ (информационо-комуникационе технологије) области, посебног признања Друштва информатичара Србије за медијски допринос промоцији ИКТ вредности у Србији.

 

 

 

 

     

  

 

 

Емисија Дигиталне иконе 28.06.2016. године:

dikone.jpgНа данашњи дан, 28. јуна 1973. године одржана је оснивачка скупштина Друштва за информатику Србије на Електротехничком факултету у Београду, док се у 2016. години ових дана разматра редефинисање наставе информатике и рачунарства у доуниверзитетском образовању у Србији. У Друштву за информатику кажу да ће ученици који у 2016. години полазе у В разред отићи у пензију тек 2070. године и да је вероватноћа да им познавање информатичких концепата неће бити потребна - равна нули.

Са нама уживо: Снежана Марковић, помоћник министра за средње образовање и васпитање и образовање одраслих у Министарству просвете, науке и технолошког развоја, Никола Марковић, председник Друштва за информатику Србије, Катарина Алексић, наставница информатике у ОШ Бранислав Нушић и Никола Миљковић, студент софтверског инжењерства на Електротехничком факултету у Београду.

Разговарамо о епилогу ове значајне иницијативе, о настави, знању и вештинама које наша деца добијају за 21. век, о томе колико информатика и рачунарство пружају могућности младима у Србији и да ли је заиста информатика толико тешка и "страшна"?

Уредница и водитељка: Тамара Вученовић

 

              (Дигиталне иконе 28.06.2016/мп3)

 

 

 

Емисија Дигиталне иконе 21.06.2016. године:

tesla.jpg

Слушамо специјално издање емисије снимљене и емитоване 2006. године поводом обележавања јубилеја - 150 година од рођења Николе Тесле. 

О теми Никола Тесла - наговештај високих технологија, говорили су академик проф. др Александар Маринчић, проф. ЕТФ-а др Никола Рајаковић и Марија Шешић, некадашња директорка Музеја Николе Тесле. 
Нажалост, у међувремену, напустили су нас Марија Шешић, 2006, и академик проф. др Александар Маринчић, 2011. године. 

Уредница и водитељка: Тамара Вученовић 

 

  (Дигиталне иконе 21.06.2016/мп3)

 


Емисија Дигиталне иконе 14.06.2016. године:

luj.jpg

Тема данашње емисије је књига „Језик нових медија“, Лева Мановича. 
О овој првој, детаљној и свеобухватној анализи нових медија говориће наш гост, преводилац ове књиге др Алексанадар Луј Тодоровић. 

Уредница и водитељка: Тамара Вученовић  

 

 

  (Дигиталне иконе 14.06.2016/мп3)

 

Емисија Дигиталне иконе 07.06.2016. године:

Уdi 0706.jpg данашњој емисији слушамо панел-дискусију посвећену зависности од садржаја које добијамо путем информационо-комуникационих технологија, односно разговарамо о томе колико млади данас користе Фејсбук и мобилне телефоне, да ли и на који начин можемо да говоримо о одређеним облицима зависности од технологија, о томе како се млади на мрежи понашају, упознају и друже, каква је улога породице, школе и друштва у овим процесима, као и о истраживању које је спроведено у мају о информатичким компетенцијама ученика VIII разреда.

Повод је трибина "Зависност од ИКТ", Друштва информатичара Србије, која је недавно одржана у ДОБ-у, а наши саговорници су: др Зоран Миливојевић, психотерапеут, Милан Мишић, новинар, Катарина Алексић, наставница информатике у ОШ "Браниcлав Нушић" у Београду и др Александра Бубера, спец. психијатрије.

Уредница и водитељка: Тамара Вученовић

 

(Дигиталне иконе 07.06.2016/мп3)


     


Емисија Дигиталне иконе 31.05.2016. године:

nevestacka-inteligencija.jpg

Наша тема данас су роботи и развој технолошког предузетништва код младих, а повод су један занимљив округли сто Роботи стижу, који је јуче одржан у Београду и филм (Не)вештачка интелигенција, који је​ као​ део Теленоровог серијала #младихероји премијерно приказан на Теленор Youtube каналу.
Са ​ Никол​ом​ Тепав​цем ​и Мариј​ом ​Гаврилов​, ​главним​​ ​актери​ма ​филма​,​ у данашњој е​м​исији разговарамо ​о роботској руци направљеној помоћу 3Д штампача​ и​tech-еванђелизму​. ​ 

У данашњем издању пажњу ћемо посветити и конференцј​и Digital Day​, која је прошле седмице одржана у Дому омладине Београда и била је посвећена дигитално​м​и интерактивно​м​ оглашавању​. ​ 
О​ најбољ​им праксама​ и актуелним​ трендов​има​ у дигиталној индустрији​, разговарамо са Александром Петковићем, извршним директором ​ ​IAB Serbi​a

Поводом 90 година од свечаног отварања нове зграде, Универзитетска библиотека "Светозар Марковић" приређује изложбу "Дигитална ћирилица" и премијерно представља први дигитални лисни каталог у Србији и Magic Box, дигиталну изложбену витрину, јединствену у региону. 
Овим поводом, са нама уживо – др Адам Софронијевић, заменик управника Универзитетске библиотеке. 

Уредница и водитељка: Тамара Вученовић 

 

 (Дигиталне иконе 31.05.2016/мп3)

 

 

Емисија Дигиталне иконе 24.05.2016. године:

 

irini r.jpg

Недавна хапшења у акцији Армагедон, у оквиру које су три лица лишена слободе због злоупотребе деце за порнографију на интернету повод су за још један разговор о заштити најмлађих приликом коришћења информационо-комуникационих технологија.

Са нама уживо Ирини Рељин, помоћник министра у Министарству трговине, туризма и телекомуникација (Сектор за електронске комуникације и поштански саобраћај), са којом разговарамо о Конференцији поводом светског дана телекомуникација и информационог друштва, Стратегији о информационој безбедности, о нацрту Уредбе о безбедности и заштити деце коју је припремило Министарство трговине, туризма и телекомуникација, пројекту ИТ караван, раду Радне групе за увођење програмирања у наставни програм и многим другим актуелним темама као и о новом виртуалном мобилном оператеру Mundio mobile.

Витомир Јевремовић, директор компаније Digital mind, ради на иновативном пројекту – изложби у Музеју Николе Тесле која се заснива на технологији виртуелне реалности, и у данашњој емисији говори нам о томе како ће изгледати достигнућа и живот нашег великог научника у виртуелном окружењу.

Прошле седмице у Београду је одржан скуп Информатика 2016, у оквиру кога је излагао и др Срђан Крчо. За Радио Београд 2 др Крчо је представио пројекат TagIt Smart и говорио о интернету интeлигентних уређаја.

Уредница и водитељка: Тамара Вученовић.

(Дигиталне иконе 24.05.2016/мп3)  
 

 

 

Емисија Дигиталне иконе 17.05.2016. године: 

vojkic.jpg

Правник Бошко Војкић, који се бави свемирским правом и телекомуникацијама, управо се вратио са Европског финала међународног такмичења у симулацији суђења из области свемирског права и права телекомуникација које је одржано у Глазгову. 
Ексклузивно у емисији Дигиталне иконе Војкић прича о овом путовању, свемирском праву и "горућим" питањима у овој области: заштити података, свемирском отпаду итд. 
О књизи "Е-библиотека" ИП "Клио" која је представљена прошле седмице у Народној библиотеци Србије разговарамо са Добрилом Бегенешић, једном од приређивачица ове књиге, док ће нам о активностима и вестима са друге локалне конференције уредника Википедије причати Ивана Маџаревић, менаџер пројеката и заједнице Викимедије Србије. 

Уредница и водитељка: Тамара Вученовић. 

(Дигиталне иконе 17.05.2016/мп3)  

 

Емисија Дигиталне иконе 10.05.2016. године: 

d ikone 1005.jpg

У данашњој емисији слушамо панел-дискусију посвећену дигитализацији културне баштине у оквиру које разговарамо о тренутним праксама, стратегијама и проблемима дигитализације у области културе у Србији, о томе шта је и колико урађено, колико смо "удружили снаге" у овим процесима? 

Повод је конференцијa "Дигитализација фото-грађе" која је 5. и 6. маја одржана у Музеју историје Југославије, а са нама уживо у уторак 10. маја: Мирољуб Стојановић (начелник Одељења за развој дигиталне библиотеке и микрографију, Народна библиотека Србије, Београд), Радован Цукић, МА (Начелник Одељења за истраживање и заштиту музејског фонда МИЈ), Дејан Сандић (кустос, Одсек за централну документацију Музеја примењене ументости, Београд) и др Вишња Кисић (генерална секретарка Европа Ностра Србија, Београд) 

Уредница и водитељка: Тамара Вученовић.

(Дигиталне иконе 10.05.2016/мп3)  

         

Емисија Дигиталне иконе 03.05.2016. године:

dig 0305 vadig dragan.jpg

Са нама уживо Драган Варагић, предавач, онлајн стратег и блогер који се интернет маркетингом и пословањем бави још од 1998. године и Слободан Марковић, члан Савета за развој е-пословања и саветник за ИКТ политике и односе са интернет заједницом (РНИДС).

Поводом недавно одржане конференције Е-трговина, на Палићу, у данашњој емисији причамо о е-пословању: е-трговини и онлајн маркетингу и ПР-у, примерима добре праксе и о томе да ли се у Србији може добро живети од интерета, о садашњости и будућности онлајн продаје, о валути bitcoin и е-плаћању, могућностима да започнете свој бизнис на глобалној рачунарској мрежи – изазовима који вас чекају на том путу, вештинама и знањима којима је неопходно да овладате, итд.

Уредница и водитељка: Тамара Вученовић.

 

(Дигиталне иконе 03.05.2016/мп3)  

   

Емисија Дигиталне иконе 26.04.2016. године:

dig 2604.jpgSEEDIG 2016, регионални интернет скуп о управљању интернетом у Југоисточној Европи, одржан је крајем прошле седмице у Београду.
Стање у области управљања интернетом у региону, ​дигитални јаз и дигитална писменост, сајбер безбедност и људска права у дигиталном добу, ​само су неке од тема данашње емисије Дигиталне иконе.

Са нама уживо на таласима Радио Београда 2 учесници скупа SEEDIG 2016: Војислав Родић, РНИДС, Владимир Радуновић, Фондација Дипло,​ Душан Стојичевић, ​члан УО скупа и Невена Ружић, Служба Повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности.

Уредница и водитељка: Тамара Вученовић.

(Дигиталне иконе 26.04.2016/мп3)  

 

 

 

 e-zdravstvo.jpgЦентрална тема у емисији Дигиталне иконе 19.04. је е- здравство и интегрисани здравствени информациони систем: Да ли нам овај систем омогућава лакше и боље планирање у области здравствене заштите? Да ли се повећава квалитет услуга пацијентима и транспарентност информација​? Хоћемо ли мање чекати захваљујући е-упутима? На ова и многа друга питања одговара Мирослав Певац, посебни саветник у Минстарству здравља Владе РС​. 

Научна монографија "Дигитално ја: како смо постали бинарни", ауторке Јелене Гуге, недавно је објављена у издању Центра за савремену културу и комуникацију АртКулт из Новог Сада. Јелена Гуга са нама уживо на таласима Радио Београда 2 говори о настанку ове, књиге, идентитету у сајбер простору, новим медијима, теорији киборга и киберпанк књижевности. 

У данашњој емисији најавићемо и 16. конференцију Е-трговина посвећену е-пословању која се одржава од 20. до 22. априла на Палићу. 

Уредница и водитељка: Тамара Вученовић.

(Дигиталне иконе 19.04.2016/мп3) 

 

  
УЖИВО
Радио 1 уживо/MP3
Радио 2/3 уживо/MP3
Београд 202 уживо/MP3
Летња инт поз. /MP3.
ИНФО/МП3
Новости дана РБ1
Вести РБ1
Дневник 202
Неда Деполо
ИНТЕРВЈУ
Бранко Најхолд РБ2
Зоран Костић Цане
Воја Брајовић РБ2
Рамбо Амадеус РБ1
Биља Крстић РБ2
Maртa Mилoшeвић РБ1
Краљ Чачка РБ2
Љубомир Кривокапић
Срђан Гојковић Гиле
Зоран Аврамовић РБ2
Милан Нешковић РБ2
Душан Којић Која РБ2
Нада Поповић Перишић
Егон Савин РБ2
Жика Јелић РБ2

ИЗДВАЈАМО
47 година Београда 202
Добро јутро децо РБ1
Музички догађаји
„Тимочка лира “ 2016.
Студио 6
Циклуси Tрећег програма
Теме Трећег програма
Репертоар-Драмски п.
Спортски преноси
Метрополитен опера
Загађивач године
Награда Радмила Видак
Дан радио драме
Конкурс - драмска дела
Сећање на Гагија РБ1
Књига године РБ2
Рођендан уметности
Дани радионице звука
Златни микрофон РБ
РБ на сајму књига
91. рођендан РБ
Награда Неда Деполо
Мокрањчеви дани
Дан сећања РБ1
РБ - уживо из Књажевца
Exit на 202
РБ уживо из Врања
РБ - уживо из Суботице
Свечана академија РБ
РБ - уживо из Неготина
РБ - уживо из Зајечара
РБ - уживо из Косјерића
РБ2 - уживо из Крагујевца
Маслинова грана РБ2
Награђени новинари
АКЦИЈЕ
Буцини дани 202
Ноћ музеја 202
Војкан Борисављевић
Црни и Зелени лист РБ2
202 - уживо са ФЕСТ-а
Концерт Хладног пива
202 на Кустендорфу
Битеф - 202
Зајечарскa гитаријадa
Зелени радио РБ2
Љубав у твом срцу РБ
Пружена рука - 202
kontakt: webmaster