♦♦♦ ВУЧИЋ: УСКОРО ПОТПУНА ИСТИНА О САВАМАЛИ ♦♦♦ СТИГЛА И ПОСЛЕДЊА РАТА СТАРЕ ДЕВИЗНЕ ШТЕДЊЕ ♦♦♦ ЛАВРОВ ТЕЛЕФОНСКИ С КЕРИЈЕМ О СИРИЈИ ♦♦♦ ДИКОВИЋ: ВОЈСКА СПОСОБНА ЗА АНТИТЕРОРИСТИЧКУ БОРБУ ♦♦♦ ТРОИЦКИ ИЗГУБИО ОД ВАВРИНКЕ ♦♦♦ САМИТ БРДО - БРИОНИ У САРАЈЕВУ ♦♦♦ РАКЕТНИ ШТИТ У ПОЉСКОЈ НИЈЕ ПРЕТЊА РУСИЈИ ♦♦♦ ЕРДОГАН ОСУДИО АМЕРИЧКУ ПОДРШКУ КУРДИМА ♦♦♦ СРПСКИ МИРОВЊАЦИ ИСПРАЋЕНИ У ЛИБАН ♦♦♦ ГРАЂАНИ ЋУПРИЈЕ САМИ ОБЕЛЕЖИЛИ 17 ГОДИНА ОД НАТО БОМБАРДОВАЊА ГРАДА
Почетна страна arrow Дигиталне иконе РБ2
30.05.2016
РАДИО БЕОГРАД
Почетна страна
91. рођендан РБ
Управа
Вести
Контакт
Маркетинг РБ
Фреквенције
Издавачка делатност
Индок билтен
РТС на сателиту
Документација РБ
Библиотека РБ
Линкови
Мапа сајта
Претрага
Избори 2016
met2015.jpg
Зелени, Црни лист
Да Вас подсетимо
103.jpg
BeoTelNet
Сателитски Програм
Сателитски програм
ПРОГРАМИ
Радио Београд 1
Радио Београд 2
Радио Београд 3
Београд 202
Драмски програм
ЕМИСИЈЕ
Седмица РБ1
У првих пет РБ2
Сваштара 202
Таласање РБ1
Гозба РБ2
Визија 202
Спортски споменар РБ1
Град РБ2
Музичка плетеница РБ1
Спорови у култури РБ2
У средишту пажње РБ1
Време музике РБ2
Хит Недеље 202
Како слушати музику РБ2
Индекс 202
Српски на српском РБ1
Светска сцена РБ2
Код два бела голуба РБ1
Клуб 2 РБ2
Пут свиле РБ2
Изворишта РБ1
Говори да бих те... РБ2
Вечерас заједно РБ1
Дигиталне иконе РБ2
Сусретања РБ1
Ризница РБ2
Ноћни програм РБ1
Степеник РБ2
Невидљиви људи РБ2
Етника РБ1
Игла на винилу РБ2
Соларис РБ2
Поп карусел РБ1
Антикотека РБ2
Чекајући ветар РБ2
Од злата јабука РБ2
Храм РБ2
Речено и прећутано РБ2
Џез сцена РБ2
Неонска дуга РБ2
Музичка продукција
РЕКЛИ СУ
Александар Вучић
Роберт К. Млађи
Милош Земан
Сергеј Лавров
Новак Ђоковић
Томислав Николић
Владимир Путин
Ивица Дачић
Дигиталне иконе (РБ2) Штампа
16.02.2009 15:30


   ikone.jpg

 


ДИГИТАЛНЕ ИКОНЕ, РАДИО БЕОГРАД 2, УТОРАК ОД 09.00 - 10.00

Дигиталне иконе - прва деценија


Десет година емитовања емисије "Дигиталне иконе". Од 2002. године, сваког уторка, ауторка Тамара Вученовић бави критичким тумачењем и анализом различитих феномена дигиталног доба.


Емисија Дигиталне иконе, ауторке и водитељке Тамаре Вученовић 25.09.2012. године "пуни" десет година. Од 2002. године, сваког уторка, на таласима Другог програма Радио Београда (97,6MHz) од 9 до 10 сати, слушамо разговоре и вести из области дигитализације и нових, информационо- комуникационих технологија, "пловимо" виртуелним световима. Тамара Вученовић је аутор концепта емисије, у којој се, са својим сарадницима, бави критичким тумачењем и анализом различитих феномена дигиталног доба. Неке од тема, уз компетентне саговорнике и експерте, биле су: развој информационог друштва у Србији и свету, интернет и педофилија, екологија и електронски отпад, пиратерија и ауторска права, дигитални јаз и заштита најсиромашнијих слојева становништва, нове технологије и европске интеграције, књижевни блогови и књижевност на вебу, предности и злоупотребе друштвених мрежа, могућности образовања у дигиталном добу, законски акти и њихово усаглашавање са законима Европске уније. Емисија је образовног карактера и јединствена по концепцији и садржају у нашој медијској сфери. У протеклих десет година овенчана је бројним наградама - ИТ Глобус за најбољег ИТ новинара, признање Дискоболос за најбоље РТВ остварење из ИКТ (информационо-комуникационе технологије) области, посебног признања Друштва информатичара Србије за медијски допринос промоцији ИКТ вредности у Србији.

     

 

 

Емисија Дигиталне иконе 24.05.2016. године:

 

irini r.jpg

Недавна хапшења у акцији Армагедон, у оквиру које су три лица лишена слободе због злоупотребе деце за порнографију на интернету повод су за још један разговор о заштити најмлађих приликом коришћења информационо-комуникационих технологија.

Са нама уживо Ирини Рељин, помоћник министра у Министарству трговине, туризма и телекомуникација (Сектор за електронске комуникације и поштански саобраћај), са којом разговарамо о Конференцији поводом светског дана телекомуникација и информационог друштва, Стратегији о информационој безбедности, о нацрту Уредбе о безбедности и заштити деце коју је припремило Министарство трговине, туризма и телекомуникација, пројекту ИТ караван, раду Радне групе за увођење програмирања у наставни програм и многим другим актуелним темама као и о новом виртуалном мобилном оператеру Mundio mobile.

Витомир Јевремовић, директор компаније Digital mind, ради на иновативном пројекту – изложби у Музеју Николе Тесле која се заснива на технологији виртуелне реалности, и у данашњој емисији говори нам о томе како ће изгледати достигнућа и живот нашег великог научника у виртуелном окружењу.

Прошле седмице у Београду је одржан скуп Информатика 2016, у оквиру кога је излагао и др Срђан Крчо. За Радио Београд 2 др Крчо је представио пројекат TagIt Smart и говорио о интернету интeлигентних уређаја.

Уредница и водитељка: Тамара Вученовић.

(Дигиталне иконе 24.05.2016/мп3)  
 

 

 

Емисија Дигиталне иконе 17.05.2016. године: 

vojkic.jpg

Правник Бошко Војкић, који се бави свемирским правом и телекомуникацијама, управо се вратио са Европског финала међународног такмичења у симулацији суђења из области свемирског права и права телекомуникација које је одржано у Глазгову. 
Ексклузивно у емисији Дигиталне иконе Војкић прича о овом путовању, свемирском праву и "горућим" питањима у овој области: заштити података, свемирском отпаду итд. 
О књизи "Е-библиотека" ИП "Клио" која је представљена прошле седмице у Народној библиотеци Србије разговарамо са Добрилом Бегенешић, једном од приређивачица ове књиге, док ће нам о активностима и вестима са друге локалне конференције уредника Википедије причати Ивана Маџаревић, менаџер пројеката и заједнице Викимедије Србије. 

Уредница и водитељка: Тамара Вученовић. 

(Дигиталне иконе 17.05.2016/мп3)  

 

Емисија Дигиталне иконе 10.05.2016. године: 

d ikone 1005.jpg

У данашњој емисији слушамо панел-дискусију посвећену дигитализацији културне баштине у оквиру које разговарамо о тренутним праксама, стратегијама и проблемима дигитализације у области културе у Србији, о томе шта је и колико урађено, колико смо "удружили снаге" у овим процесима? 

Повод је конференцијa "Дигитализација фото-грађе" која је 5. и 6. маја одржана у Музеју историје Југославије, а са нама уживо у уторак 10. маја: Мирољуб Стојановић (начелник Одељења за развој дигиталне библиотеке и микрографију, Народна библиотека Србије, Београд), Радован Цукић, МА (Начелник Одељења за истраживање и заштиту музејског фонда МИЈ), Дејан Сандић (кустос, Одсек за централну документацију Музеја примењене ументости, Београд) и др Вишња Кисић (генерална секретарка Европа Ностра Србија, Београд) 

Уредница и водитељка: Тамара Вученовић.

(Дигиталне иконе 10.05.2016/мп3)  

         

Емисија Дигиталне иконе 03.05.2016. године:

dig 0305 vadig dragan.jpg

Са нама уживо Драган Варагић, предавач, онлајн стратег и блогер који се интернет маркетингом и пословањем бави још од 1998. године и Слободан Марковић, члан Савета за развој е-пословања и саветник за ИКТ политике и односе са интернет заједницом (РНИДС).

Поводом недавно одржане конференције Е-трговина, на Палићу, у данашњој емисији причамо о е-пословању: е-трговини и онлајн маркетингу и ПР-у, примерима добре праксе и о томе да ли се у Србији може добро живети од интерета, о садашњости и будућности онлајн продаје, о валути bitcoin и е-плаћању, могућностима да започнете свој бизнис на глобалној рачунарској мрежи – изазовима који вас чекају на том путу, вештинама и знањима којима је неопходно да овладате, итд.

Уредница и водитељка: Тамара Вученовић.

 

(Дигиталне иконе 03.05.2016/мп3)  

   

Емисија Дигиталне иконе 26.04.2016. године:

dig 2604.jpgSEEDIG 2016, регионални интернет скуп о управљању интернетом у Југоисточној Европи, одржан је крајем прошле седмице у Београду.
Стање у области управљања интернетом у региону, ​дигитални јаз и дигитална писменост, сајбер безбедност и људска права у дигиталном добу, ​само су неке од тема данашње емисије Дигиталне иконе.

Са нама уживо на таласима Радио Београда 2 учесници скупа SEEDIG 2016: Војислав Родић, РНИДС, Владимир Радуновић, Фондација Дипло,​ Душан Стојичевић, ​члан УО скупа и Невена Ружић, Служба Повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности.

Уредница и водитељка: Тамара Вученовић.

(Дигиталне иконе 26.04.2016/мп3)  

 

 

 

 e-zdravstvo.jpgЦентрална тема у емисији Дигиталне иконе 19.04. је е- здравство и интегрисани здравствени информациони систем: Да ли нам овај систем омогућава лакше и боље планирање у области здравствене заштите? Да ли се повећава квалитет услуга пацијентима и транспарентност информација​? Хоћемо ли мање чекати захваљујући е-упутима? На ова и многа друга питања одговара Мирослав Певац, посебни саветник у Минстарству здравља Владе РС​. 

Научна монографија "Дигитално ја: како смо постали бинарни", ауторке Јелене Гуге, недавно је објављена у издању Центра за савремену културу и комуникацију АртКулт из Новог Сада. Јелена Гуга са нама уживо на таласима Радио Београда 2 говори о настанку ове, књиге, идентитету у сајбер простору, новим медијима, теорији киборга и киберпанк књижевности. 

У данашњој емисији најавићемо и 16. конференцију Е-трговина посвећену е-пословању која се одржава од 20. до 22. априла на Палићу. 

Уредница и водитељка: Тамара Вученовић.

(Дигиталне иконе 19.04.2016/мп3) 

 

 

idig 1204.jpgЕмисија Дигиталне иконе Радио Београда 2, 12.04.2016. године:

Са нама уживо – Никола Марковић, председник Друштва за информатику Србије, са којим разговарамо о успешним пројектима и појединцима који су ове године награђени плакетама и похвалама Друштва, као и о занимљивој трибини посвећеној улози биометрије у савременој безбедности која је крајем прошле седмице одржана у Дому омладине Београда.

У студију je и Слободан Цоба Јовановић, уметнички директор пројекта Европска мрежа дигиталне уметности и науке, који ће говорити о пројекту и изложби Art &Science, у оквиру које до 27. априла у галерији Podroom Културног центра Београда можемо да погледамо радове домаћих и иностраних уметника инспирисаних научним темама и новим технологијама.

У данашњој емисији, у разговору са Сенком Влаховић Филипов, из Банатског културног центра, најављујемо и Европски песнички Фејсбук фестивал, који се одржава од 15. до 17. априла у Новом Саду, у оквиру Међународног салона књига.

Уредница и водитељка: Тамара Вученовић.

(Дигиталне иконе 12.04.2016/мп3) 

       

blogerama.jpg

Емисија Дигиталне иконе Радио Београда 2, 05.04.2016. године:

У данашњој емисији – репортажа из Новог Сада. 

Говоре ученици новосадских средњих школа који похађају курс писања блогова у оквиру пројекта Блогерама, Слободан Владушић из Центра за истраживање и популаризацију српске књижевности и запослени у новосадској компанији Eipix, једној од најуспешнијих компанија на свету за производњу видео-игара ХОПА жанра.

Уредница и водитељка: Тамара Вученовић.  

(Дигиталне иконе 05.04.2016/мп3)   

 

Емисија Дигиталне иконе Радио Београда 2, 29.03.2016. године:

rade-veljanovski.jpgРичард Рук, аутор књиге Евопски медији у дигиталном добу (ИК Clio) био је недавно гост Београда и учествовао на форуму "Медији у Србији у дигиталном добу". Уз снимак Ричарда Рука којим ћемо започети данашњу трибину истоименог назива, са нама уживо биће: проф др Раде Вељановски (Факултет политичких наука, Универзитет у Београду), Татјана Ћитић (главна и одговорна уредница РТС 3 програма) и Милош Стојковић (експерт за медијско и ИКТ право).

Са нашим гостима разговараћемо о позицији медија у дигиталној ери, највећим изазовима који стоје пред новинарском професијом у информационом друштву, о медијској регулативи у Србији и ЕУ, односу друштвених медија и масовних медија, месту и улози грађанског онлајн новинарства и заштити приватности и новинара на интернету.

Уредница и водитељка: Тамара Вученовић.

(Дигиталне иконе 29.03.2016/мп3)  

         

 
УЖИВО
Радио 1 уживо/MP3
Радио 2/3 уживо/MP3
Београд 202 уживо/MP3
Инт. позивница мај/MP3.
ИНФО/МП3
Новости дана РБ1
Вести РБ1
Дневник 202
Неда Деполо
ИНТЕРВЈУ
Срђан Гојковић Гиле
Зоран Аврамовић РБ2
Милан Нешковић РБ2
Душан Којић Која РБ2
Нада Поповић Перишић
Егон Савин РБ2
Жика Јелић РБ2
Милен Алемпијевић РБ2
Бојана Брешковић РБ2
Петар Живадиновић РБ2
Јово Анђић РБ2

ИЗДВАЈАМО
Студио 6
Теме Трећег програма
Спортски преноси
Музички догађаји
Репертоар-Драмски п.
Метрополитен опера
Циклуси Tрећег програма
Загађивач године
Награда Радмила Видак
Дан радио драме
Конкурс - драмска дела
Сећање на Гагија РБ1
Књига године РБ2
Рођендан уметности
Дани радионице звука
Златни микрофон РБ
РБ на сајму књига
91. рођендан РБ
Награда Неда Деполо
Мокрањчеви дани
Дан сећања РБ1
РБ - уживо из Књажевца
„Тимочка лира “ 2015.
Exit на 202
Добро јутро децо РБ1
РБ уживо из Врања
РБ - уживо из Суботице
Свечана академија РБ
РБ - уживо из Неготина
РБ - уживо из Зајечара
РБ - уживо из Косјерића
РБ2 - уживо из Крагујевца
46 година Београда 202
Маслинова грана РБ2
Награђени новинари
АКЦИЈЕ
Ноћ музеја 202
Војкан Борисављевић
Црни и Зелени лист РБ2
202 - уживо са ФЕСТ-а
Концерт Хладног пива
202 на Кустендорфу
Битеф - 202
Зајечарскa гитаријадa
Зелени радио РБ2
Љубав у твом срцу РБ
Пружена рука - 202
kontakt: webmaster