♦♦♦ ВУЧИЋ: НИЈЕ СМАК СВЕТА АКО ЈА НЕ ФОРМИРАМ ВЛАДУ ♦♦♦ УДОВИЧКИ СА НОВИМ ШЕФОМ КАНЦЕЛАРИЈЕ ММФ У СРБИЈИ ♦♦♦ КОЗАРЕВ: ПРИШТИНА ТРЕБА ДА УНЕСЕ СРБИЈУ У СВОЈ УСТАВ ♦♦♦ ДОНАЛД ТРАМП ВОДИ У ТРЦИ ЗА ПРЕДСЕДНИКА САД ♦♦♦ ПРЕДСЕДНИК НИКОЛИЋ СА АМБАСАДОРИМА ШВАЈЦАРСКЕ И ИЗРАЕЛА ♦♦♦ ДАЧИЋ ПРИМИО У ОПРОШТАЈНУ ПОСЕТУ АМБАСАДОРА ШВАЈЦАРСКЕ ♦♦♦ МОСКВА ПОЗДРАВИЛА ОДЛУКУ МОК-А ♦♦♦ СТЕРЏОН: ПРИПРЕМНИ КОРАЦИ ЗА ОДВАЈАЊЕ ШКОТСКЕ ОД БРИТАНИЈЕ ♦♦♦ ЧАВУШОГЛУ: ХВАЛА ПУТИНУ ♦♦♦ ПУТИН ПОЗВАО АРАПСКУ ЛИГУ НА БОРБУ ПРОТИВ ТЕРОРИЗМА
Почетна страна arrow Дигиталне иконе РБ2
25.07.2016
РАДИО БЕОГРАД
Почетна страна
91. рођендан РБ
Управа
Вести
Контакт
Маркетинг РБ
Фреквенције
Издавачка делатност
Индок билтен
РТС на сателиту
Документација РБ
Библиотека РБ
Линкови
Мапа сајта
Претрага
Студио 6 

Миленино коло

Зелени, Црни лист
Да Вас подсетимо
66.jpg
BeoTelNet
Сателитски Програм
Сателитски програм
ПРОГРАМИ
Радио Београд 1
Радио Београд 2
Радио Београд 3
Београд 202
Драмски програм
ЕМИСИЈЕ
Седмица РБ1
У првих пет РБ2
Сваштара 202
Таласање РБ1
Гозба РБ2
Визија 202
Миленино коло РБ1
Спортски споменар РБ1
Град РБ2
Музичка плетеница РБ1
Спорови у култури РБ2
У средишту пажње РБ1
Време музике РБ2
Хит Недеље 202
Како слушати музику РБ2
Индекс 202
Српски на српском РБ1
Светска сцена РБ2
Код два бела голуба РБ1
Клуб 2 РБ2
Пут свиле РБ2
Изворишта РБ1
Говори да бих те... РБ2
Вечерас заједно РБ1
Дигиталне иконе РБ2
Сусретања РБ1
Ризница РБ2
Ноћни програм РБ1
Степеник РБ2
Невидљиви људи РБ2
Етника РБ1
Игла на винилу РБ2
Соларис РБ2
Поп карусел РБ1
Антикотека РБ2
Чекајући ветар РБ2
Од злата јабука РБ2
Храм РБ2
Речено и прећутано РБ2
Џез сцена РБ2
Неонска дуга РБ2
Бескрајни плави круг РБ2
Музичка продукција
РЕКЛИ СУ
Александар Вучић
Роберт К. Млађи
Милош Земан
Сергеј Лавров
Новак Ђоковић
Томислав Николић
Владимир Путин
Ивица Дачић
Дигиталне иконе (РБ2) Штампа
16.02.2009 15:30


   ikone.jpg

 


ДИГИТАЛНЕ ИКОНЕ, РАДИО БЕОГРАД 2, УТОРАК ОД 09.00 - 10.00

Дигиталне иконе - прва деценија


Десет година емитовања емисије "Дигиталне иконе". Од 2002. године, сваког уторка, ауторка Тамара Вученовић бави критичким тумачењем и анализом различитих феномена дигиталног доба.


Емисија Дигиталне иконе, ауторке и водитељке Тамаре Вученовић 25.09.2012. године "пуни" десет година. Од 2002. године, сваког уторка, на таласима Другог програма Радио Београда (97,6MHz) од 9 до 10 сати, слушамо разговоре и вести из области дигитализације и нових, информационо- комуникационих технологија, "пловимо" виртуелним световима. Тамара Вученовић је аутор концепта емисије, у којој се, са својим сарадницима, бави критичким тумачењем и анализом различитих феномена дигиталног доба. Неке од тема, уз компетентне саговорнике и експерте, биле су: развој информационог друштва у Србији и свету, интернет и педофилија, екологија и електронски отпад, пиратерија и ауторска права, дигитални јаз и заштита најсиромашнијих слојева становништва, нове технологије и европске интеграције, књижевни блогови и књижевност на вебу, предности и злоупотребе друштвених мрежа, могућности образовања у дигиталном добу, законски акти и њихово усаглашавање са законима Европске уније. Емисија је образовног карактера и јединствена по концепцији и садржају у нашој медијској сфери. У протеклих десет година овенчана је бројним наградама - ИТ Глобус за најбољег ИТ новинара, признање Дискоболос за најбоље РТВ остварење из ИКТ (информационо-комуникационе технологије) области, посебног признања Друштва информатичара Србије за медијски допринос промоцији ИКТ вредности у Србији.

 

 

 

 

     

  

 

 

dikone.jpg

Емисија Дигиталне иконе 19.07.2016. године: 

У данашњој емисији настављамо разговоре о ICT темама о којима је у јуну дискутовано на Златибору у оквиру 15. међународног симпозијума SymOrg 2016

Са нама уживо: проф. др Саша Лазаревић, проф. др Маријана Деспотовић Зракић (Факултет организационих наука Универзитета у Београду) и Небојша Бајић (ICTкомпанија Guidance Београд). Са нашим гостима разговарамо о новим технологијама и менаџменту, е-пословању и софтверском инжењерству – могућностима, трендовима и изазовима.  Уредница и водитељка: Тамара Вученовић 

                  (Дигиталне иконе 19.07.2016/мп3)

 


Емисија Дигиталне иконе 12.07.2016. године:

ict.jpg

Слушамо специјалну емисију посвећену значајним ICT јубилејима у 2016. години: 20 година интернета у Србији и 10 година рада Регистра националног интернет домена Србије (РНИДС-а), који је обележен крајем прошле седмице. 

Са нама уживо: Мирјана Тасић, саветница за стратегију и развој у РНИДС-у, Војислав Родић, председник УО Регистра и Јелена Ожеговић, сарадница за маркетинг и комуникације. Са нашим гостима разговарамо о интернету некад и сад, о гашењу .yu домена, .rs и .србдоменима, домаћој и глобалној интернет заједници, о неким занимљивим причама о почецима интернета и о будућности глобалне рачунарске мреже. 

Уредница и водитељка: Тамара Вученовић 

(Дигиталне иконе 12.07.2016/мп3)


 


Емисија Дигиталне иконе 05.07.2016. године:

barac.jpg

Данашња емисија посвећена је ICT темама о којима је у јуну месецу на Златибору дискутовано у оквиру 15. међународног симпозијума SyмОrg 2016

Наши саговорници били су проф. др Душан Старчевић (Факултет организационих наука Универзитета у Београду), Никола Чавић (компанија Нордеус), а са нама уживо у студију је ​Душан Бараћ, доцент на катедри за електронско пословање на ФОН-у, ​члан Организационог одбора конференције SyмОrg, са којим ћемо се у разговору осврнути на овогодишњи скуп. 

Уредница и водитељка: Тамара Вученовић 

(Дигиталне иконе 05.07.2016/мп3)Емисија Дигиталне иконе 28.06.2016. године:

dikone.jpgНа данашњи дан, 28. јуна 1973. године одржана је оснивачка скупштина Друштва за информатику Србије на Електротехничком факултету у Београду, док се у 2016. години ових дана разматра редефинисање наставе информатике и рачунарства у доуниверзитетском образовању у Србији. У Друштву за информатику кажу да ће ученици који у 2016. години полазе у В разред отићи у пензију тек 2070. године и да је вероватноћа да им познавање информатичких концепата неће бити потребна - равна нули.

Са нама уживо: Снежана Марковић, помоћник министра за средње образовање и васпитање и образовање одраслих у Министарству просвете, науке и технолошког развоја, Никола Марковић, председник Друштва за информатику Србије, Катарина Алексић, наставница информатике у ОШ Бранислав Нушић и Никола Миљковић, студент софтверског инжењерства на Електротехничком факултету у Београду.

Разговарамо о епилогу ове значајне иницијативе, о настави, знању и вештинама које наша деца добијају за 21. век, о томе колико информатика и рачунарство пружају могућности младима у Србији и да ли је заиста информатика толико тешка и "страшна"?

Уредница и водитељка: Тамара Вученовић

 

(Дигиталне иконе 28.06.2016/мп3)

 

 

 

Емисија Дигиталне иконе 21.06.2016. године:

tesla.jpg

Слушамо специјално издање емисије снимљене и емитоване 2006. године поводом обележавања јубилеја - 150 година од рођења Николе Тесле. 

О теми Никола Тесла - наговештај високих технологија, говорили су академик проф. др Александар Маринчић, проф. ЕТФ-а др Никола Рајаковић и Марија Шешић, некадашња директорка Музеја Николе Тесле. 
Нажалост, у међувремену, напустили су нас Марија Шешић, 2006, и академик проф. др Александар Маринчић, 2011. године. 

Уредница и водитељка: Тамара Вученовић 

 

(Дигиталне иконе 21.06.2016/мп3)

 


Емисија Дигиталне иконе 14.06.2016. године:

luj.jpg

Тема данашње емисије је књига „Језик нових медија“, Лева Мановича. 
О овој првој, детаљној и свеобухватној анализи нових медија говориће наш гост, преводилац ове књиге др Алексанадар Луј Тодоровић. 

Уредница и водитељка: Тамара Вученовић  

 

 

(Дигиталне иконе 14.06.2016/мп3)

 

Емисија Дигиталне иконе 07.06.2016. године:

Уdi 0706.jpg данашњој емисији слушамо панел-дискусију посвећену зависности од садржаја које добијамо путем информационо-комуникационих технологија, односно разговарамо о томе колико млади данас користе Фејсбук и мобилне телефоне, да ли и на који начин можемо да говоримо о одређеним облицима зависности од технологија, о томе како се млади на мрежи понашају, упознају и друже, каква је улога породице, школе и друштва у овим процесима, као и о истраживању које је спроведено у мају о информатичким компетенцијама ученика VIII разреда.

Повод је трибина "Зависност од ИКТ", Друштва информатичара Србије, која је недавно одржана у ДОБ-у, а наши саговорници су: др Зоран Миливојевић, психотерапеут, Милан Мишић, новинар, Катарина Алексић, наставница информатике у ОШ "Браниcлав Нушић" у Београду и др Александра Бубера, спец. психијатрије.

Уредница и водитељка: Тамара Вученовић

 

(Дигиталне иконе 07.06.2016/мп3)


     


Емисија Дигиталне иконе 31.05.2016. године:

nevestacka-inteligencija.jpg

Наша тема данас су роботи и развој технолошког предузетништва код младих, а повод су један занимљив округли сто Роботи стижу, који је јуче одржан у Београду и филм (Не)вештачка интелигенција, који је​ као​ део Теленоровог серијала #младихероји премијерно приказан на Теленор Youtube каналу.
Са ​ Никол​ом​ Тепав​цем ​и Мариј​ом ​Гаврилов​, ​главним​​ ​актери​ма ​филма​,​ у данашњој е​м​исији разговарамо ​о роботској руци направљеној помоћу 3Д штампача​ и​tech-еванђелизму​. ​ 

У данашњем издању пажњу ћемо посветити и конференцј​и Digital Day​, која је прошле седмице одржана у Дому омладине Београда и била је посвећена дигитално​м​и интерактивно​м​ оглашавању​. ​ 
О​ најбољ​им праксама​ и актуелним​ трендов​има​ у дигиталној индустрији​, разговарамо са Александром Петковићем, извршним директором ​ ​IAB Serbi​a

Поводом 90 година од свечаног отварања нове зграде, Универзитетска библиотека "Светозар Марковић" приређује изложбу "Дигитална ћирилица" и премијерно представља први дигитални лисни каталог у Србији и Magic Box, дигиталну изложбену витрину, јединствену у региону. 
Овим поводом, са нама уживо – др Адам Софронијевић, заменик управника Универзитетске библиотеке. 

Уредница и водитељка: Тамара Вученовић 

 

 (Дигиталне иконе 31.05.2016/мп3)

 

 

 

 
УЖИВО
Радио 1 уживо/MP3
Радио 2/3 уживо/MP3
Београд 202 уживо/MP3
Летња инт поз. /MP3.
ИНФО/МП3
Новости дана РБ1
Вести РБ1
Дневник 202
Неда Деполо
ИНТЕРВЈУ
Горчин Стојановић РБ2
Бранка Оташевић РБ2
Ана Јанковић РБ2
Мира Бањац РБ2
Милош Томић РБ2
Зоран Живковић РБ2
Милош Раткер РБ2
Слободан Бештић РБ2
Петар Јањатовић РБ2
Александра Ковач РБ1

ИЗДВАЈАМО
202 - Уживо из Краљева
Летњи фестивали РБ3
Теме Трећег програма
Циклуси Tрећег програма
Репертоар-Драмски п.
Музички догађаји
47 година Београда 202
Добро јутро децо РБ1
„Тимочка лира “ 2016.
Студио 6
Спортски преноси
Метрополитен опера
Загађивач године
Награда Радмила Видак
Дан радио драме
Конкурс - драмска дела
Сећање на Гагија РБ1
Књига године РБ2
Рођендан уметности
Дани радионице звука
Златни микрофон РБ
РБ на сајму књига
91. рођендан РБ
Награда Неда Деполо
Мокрањчеви дани
Дан сећања РБ1
РБ - уживо из Књажевца
Exit на 202
РБ уживо из Врања
РБ - уживо из Суботице
Свечана академија РБ
РБ - уживо из Неготина
РБ - уживо из Зајечара
РБ - уживо из Косјерића
РБ2 - уживо из Крагујевца
Маслинова грана РБ2
Награђени новинари
АКЦИЈЕ
Концерт Бјесови - 202
Буцини дани 202
Ноћ музеја 202
Војкан Борисављевић
Црни и Зелени лист РБ2
202 - уживо са ФЕСТ-а
202 на Кустендорфу
Битеф - 202
Зајечарскa гитаријадa
Зелени радио РБ2
Љубав у твом срцу РБ
Пружена рука - 202
kontakt: webmaster