♦♦♦ НОВА ПУЦЊАВА И У ПАРИЗУ ♦♦♦ ПОНОВО ПУЦЊАВА У АМЕРИЧКОМ ГРАДУ ХЈУСТОНУ ♦♦♦ ГАРДИЈАН: САД ПРОТИВ ИЗБОРА ЈЕРЕМИЋА ♦♦♦ МОСКВА: ПРИСУСТВО УКРАЈИНСКОГ ПРОТИВВАЗДУШНОГ СИСТЕМА ПРИ ПАДУ МАЛЕЗИЈСКОГ АВИОНА ♦♦♦ ВУЧИЋ: НАЈВАЖНИЈЕ ЈЕ ДА СЕ СМИРЕ ТЕНЗИЈЕ ♦♦♦ ЧЕПУРИН: ВАЖНО ДА ЈЕ РЕФЕРЕНДУМ ПРОТЕКАО МИРНО СА ЈАСНИМ РЕЗУЛТАТИМА ♦♦♦ КАМИОН НАЛЕТЕО НА РАДНИКЕ У ЗАУСТАВНОЈ ТРАЦИ АУТО ПУТА ♦♦♦ ТЕНЗИЈЕ ОКО БУГАРСКОГ СПОМЕНИКА НА КАЈМАКЧАЛАНУ ♦♦♦ ВУЈОВИЋ: УСКОРО НОВЕ ОДЛУКЕ О БРОЈУ ЗАПОСЛЕНИХ У ЈАВНОМ СЕКТОРУ ♦♦♦ ПРЕМИЈЕР ВУЧИЋ У ЖАГУБИЦИ
Почетна страна arrow Дигиталне иконе РБ2
26.09.2016
РАДИО БЕОГРАД
Почетна страна
91. рођендан РБ
Управа
Вести
Контакт
Маркетинг РБ
Фреквенције
Издавачка делатност
Индок билтен
РТС на сателиту
Документација РБ
Библиотека РБ
Линкови
Мапа сајта
Претрага
Студио 6 

Миленино коло

Зелени, Црни лист
Да Вас подсетимо
4.jpg
BeoTelNet
Сателитски Програм
Сателитски програм
ПРОГРАМИ
Радио Београд 1
Радио Београд 2
Радио Београд 3
Београд 202
Драмски програм
ЕМИСИЈЕ
Седмица РБ1
У првих пет РБ2
Сваштара 202
Таласање РБ1
Гозба РБ2
Визија 202
Миленино коло РБ1
Спортски споменар РБ1
Град РБ2
Музичка плетеница РБ1
Спорови у култури РБ2
У средишту пажње РБ1
Време музике РБ2
Хит Недеље 202
Како слушати музику РБ2
Индекс 202
Српски на српском РБ1
Светска сцена РБ2
Код два бела голуба РБ1
Клуб 2 РБ2
Пут свиле РБ2
Изворишта РБ1
Говори да бих те... РБ2
Вечерас заједно РБ1
Дигиталне иконе РБ2
Сусретања РБ1
Ризница РБ2
Ноћни програм РБ1
Степеник РБ2
Невидљиви људи РБ2
Етника РБ1
Игла на винилу РБ2
Соларис РБ2
Поп карусел РБ1
Антикотека РБ2
Чекајући ветар РБ2
Од злата јабука РБ2
Храм РБ2
Речено и прећутано РБ2
Џез сцена РБ2
Неонска дуга РБ2
Бескрајни плави круг РБ2
Музичка продукција
РЕКЛИ СУ
Александар Вучић
Роберт К. Млађи
Милош Земан
Сергеј Лавров
Новак Ђоковић
Томислав Николић
Владимир Путин
Ивица Дачић
Дигиталне иконе (РБ2) Штампа
16.02.2009 15:30


   ikone.jpg

 


ДИГИТАЛНЕ ИКОНЕ, РАДИО БЕОГРАД 2, УТОРАК ОД 09.00 - 10.00

Дигиталне иконе - прва деценија


Десет година емитовања емисије "Дигиталне иконе". Од 2002. године, сваког уторка, ауторка Тамара Вученовић бави критичким тумачењем и анализом различитих феномена дигиталног доба.


Емисија Дигиталне иконе, ауторке и водитељке Тамаре Вученовић 25.09.2012. године "пуни" десет година. Од 2002. године, сваког уторка, на таласима Другог програма Радио Београда (97,6MHz) од 9 до 10 сати, слушамо разговоре и вести из области дигитализације и нових, информационо- комуникационих технологија, "пловимо" виртуелним световима. Тамара Вученовић је аутор концепта емисије, у којој се, са својим сарадницима, бави критичким тумачењем и анализом различитих феномена дигиталног доба. Неке од тема, уз компетентне саговорнике и експерте, биле су: развој информационог друштва у Србији и свету, интернет и педофилија, екологија и електронски отпад, пиратерија и ауторска права, дигитални јаз и заштита најсиромашнијих слојева становништва, нове технологије и европске интеграције, књижевни блогови и књижевност на вебу, предности и злоупотребе друштвених мрежа, могућности образовања у дигиталном добу, законски акти и њихово усаглашавање са законима Европске уније. Емисија је образовног карактера и јединствена по концепцији и садржају у нашој медијској сфери. У протеклих десет година овенчана је бројним наградама - ИТ Глобус за најбољег ИТ новинара, признање Дискоболос за најбоље РТВ остварење из ИКТ (информационо-комуникационе технологије) области, посебног признања Друштва информатичара Србије за медијски допринос промоцији ИКТ вредности у Србији.

 

  

 

 

 

 

Емисија Дигиталне иконе 27.09.2016. године:

digitalne ikone.jpgПотсетићемо се како смо пре четири године обележили десет година емитовања емисије Дигиталне иконе, у којој се, од 2002. године, ауторка др Тамара Вученовић, са својим сарадницима, бави критичким тумачењем и анализом различитих феномена дигиталног доба.

Неке од тема, уз компетентне саговорнике и експерте, биле су: развој информационог друштва у Србији и свету, интернет и педофилија, екологија и електронски отпад, пиратерија и ауторска права, дигитални јаз и заштита најсиромашнијих слојева становништва, нове технологије и европске интеграције, књижевни блогови и књижевност на вебу, предности и злоупотребе друштвених мрежа, могућности образовања у дигиталном добу, законски акти и њихово усаглашавање са законима Европске уније.

Емисија је овенчана бројним наградама – ИТ Глобус за најбољег ИТ новинара, признање Дискоболос за најбоље РТВ остварење из ИКТ области, посебног признања Друштва информатичара Србије за медијски допринос промоцији ИКТ вредности у Србији...

 

 

 

Емисија Дигиталне иконе 20.09.2016. године:

dragan-ilic-roboactionsa1k1.jpgТема данашње емисије је фестивал Арс електроника који је одржан од 8 - 12. септембра у Линцу, један од најважнијих фестивала новомедијске уметности на свету, чије су активности фокусиране на повезивање уметности, технологије и друштва.

Ове године тема фестивала била је Радикални атоми – алхемичари нашег времена, у оквиру које је представљено више од 500 уметничких догађаја уз учешће многобројних уметника, научника, дизајнера и инжењера. 
Наши саговорници су учесници из Србије: уметник Драган Илић који се представио пројектом Roboaction(s) A1K1 који подразумева десетоминутни перформанс/гестуалну акцију са високо-технолошким роботом,Каркатаг колектив са премијерним представљањем пројекта "Увежбавање" - интерактивне монументалне скулптуре која функционише као генератор кореографија синхроног пливања и уметница Наташа Теофиловић, која је и добитница једне од награда - посебног почасног признања за компјутерску анимацију7001 из 2016. године.

Уредница и водитељка је др Тамара Вученовић.

(Дигиталне иконе 20.09.2016/мп3)  

 


Емисија Дигиталне иконе 13.09.2016. године:

dig 1309.jpg

Jавни позив за учешће у јавној расправи о Нацрту закона о електронском документу, електронској идентификацији и услугама од поверења у електронском пословању​, објављен је прошле седмице. Јавна расправа траје до 30. септембра, а данас ​ће бити одржан округли сто у Привредној комори Србије​ у Београду, ​​на који су позвани представници државних органа, привредних субјеката, академске заједнице, струковних удружења​ ​итд.​

Сат раније, у емисији Дигиталне иконе, са нама уживо: Сава Савић, помоћник министра трговине, туризма и телекомуникација у Сектору за информационо друштво,​ Светлана Јовановић, Факултет организационих наука Универзитета у Београду Никола Малетић, шеф Одсека за сертификационо тело у МУП-у Републике Србије и Јелена Јовановић, секретар Удружења за електронске комуникације и информационо друштво, говоре о томе​ шта садржи овај Нацрт закона и шта ће њиме бити уређено, које значење имају поједини термини (електронско пословање, електронски документ), којим мерама се осигурава ниво безбедности... 

Милан Мрваљевић, директор ИНФОФЕСТ-а, најавиће нам програм 23. међународног фестивала информатичких достигнућа, који почиње 25. септембра у Будви, а у оквиру ког ће бити дискутовано о најновијим трендовима у области дигитализације и примене савремених технологија, о сајбер криминалу, безбедносним и правним изазови развоја информационог друштва, дигитализацији медија итд.
 говоре о томе​ шта садржи овај Нацрт закона и шта ће њиме бити уређено, које значење имају поједини термини (електронско пословање, електронски документ), којим мерама се осигурава ниво безбедности...

Уредница и водитељка: др Тамара Вученовић.  

(Дигиталне иконе 13.09.2016/мп3)   

 

 Емисија Дигиталне иконе 06.09.2016. године:

kodiranje-slobode.jpgГоворићемо o књизи "Кодирање слободе: Етика и естетика хаковања", ауторке Габријеле Колман (Факултет за медије и комуникације у сарадњи са Мултимедијалним инситутом из Загреба, 2015).
Књига нам пружа увид у живот хакерске заједнице, упознаје нас са идејом слободног софтвера и отвореног кôда и разматра хаковање као технички, естетички и морални пројекат који у себи пропитује вредности савременог либерализма. 

Ауторка истражује појаву и политички значај слободног софтвера у Сједињеним Државама и Европи, и настоји да осветли етичку позадину хакерске посвећености слободном софтверу, друштвене кôдове којима се хакери воде, и политичку борбу кроз коју хакери преиспитују концепте ауторских права и права на интелектуалну својину.

Габријела Колман је антрополошкиња, професорка и истраживачица у области етике компјутерског хаковања. Предаје на Катедри за научну и технолошку писменост на Универзитету McGill. 

Уредница и водитељка: Тамара Вученовић.

(Дигиталне иконе 06.09.2016/мп3)  

 

 


Емисија Дигиталне иконе 30.08.2016. године:

dig 3008.jpg"Прe тридесет година када сам се придружила факултету на МИТ-у како бих проучавала компјутерску културу, свет је још увек чувао извесну невиност. Деца су се играла икс-окс на својим електронским играчкама... Прве кућне компјутере куповали су пасионирани аматери." - Шери Теркл, "Сами заједно".

Како дигитални и виртуелни свет који ауторка Шери Теркл описује у сада већ култној књизи "Сами заједно" изгледа данас? Које су теме код нас актуелније у овом тренутку него пре неколико година када је ова изванредна студија угледала светлост дана? Шта су "интимности у самоћи" и "самоће у интимности" и како је "Маргарет Мид дигиталне културе" пошло за руком да пише о технологији која се мења вртоглавом брзином а да њене идеје и предлози и данас буду актуелни и иновативни?

О овим и многим другим темама, разговарали смо са Биљаном Станковић, асистенткињом на Филозофском факултету Универзитета у Београду, која је за ИК "Клио" превела студију "Сами заједно".

Уредница и водитељка: Тамара Вученовић

(Дигиталне иконе 30.08.2016/мп3) 
 

Емисија Дигиталне иконе 23.08.2016. године:

vojkic.jpg

Следеће недеље почиње нова школска година, па је садржај данашње емисије посвећен образовању. 

Милован Шуваковић, помоћник министра просвете за развој и високо образовање, први је саговорник у данашњим Дигиталним иконама, a тема разговора је примена и новине у обједињеном информационом систему у просвети.
Наш други гост Бошко Војкић, дипломирани правник који се бави телекомуникацијама, свемирским правом и правом дигиталног света, одлази као стипендиста француске владе у Париз на мастер студије, јединствене у свету, из ове области. Говориће о темама којима се бави као и о студирању наших младих људи у иностранству. Уредница и водитељка: Тамара Вученовић  

(Дигиталне иконе 23.08.2016/мп3) 

 


Емисија Дигиталне иконе 16.08.2016. године:

voja-gasic.jpgВоја Гашић, заменик главног уредника часописа PC press, уживо са нама на таласима Радио Београда 2.

Причамо о IT темама и новинарству, о томе да ли све (што желимо) треба да повежемо на Интернет и контролишемо путем Интернета, или треба да оставимо "нешто" и ван контроле, о Јust a mood серији објава посвећеним музици и различитим забавним тестовима на FB, тачније шта значи духовита опаска: "Још мало FB тестова и можда ћу схватити ко сам", као и многим другим ICT темама и трендовима.

Уредница и водитељка: Тамара Вученовић

  

 

(Дигиталне иконе 16.08.2016/мп3)  

 

 

Емисија Дигиталне иконе 09.08.2016. године:

dig 0908.jpg

У данашњој емисији са нама је психолог Добринка Кузмановић, предавачица на Факултету за медије и комуникације у Београду и истраживачица на Институту за психологију Филозофског факултета у Београду.
Са нашом гошћом разговарамо о дигиталној писмености и информатичким компетенцијама ученика, о младима и коришћењу дигиталних технологија, ризицима и заступљености дигиталног насиља.

Уредница и водитељка: Тамара Вученовић  

 

  

 

 

 

(Дигиталне иконе 09.08.2016/мп3)  

 

 

Емисија Дигиталне иконе 02.08.2016. године:

di 0208.jpg

О женама ствараоцима у дигиталном добу, хуманистици и уметности у ери интернета, у данашњој емисијиДигиталне иконе говориће гошће: проф. Биљана Дојчиновић, управница катедре за Општу књижевност и теорију књижевности на Филолошком факултету Универзитета у Београду и руководитељка истраживачког пројекта Књиженство, и Наташа Теофиловић, уметница и предавачица на Факултету за медије и комуникацију. 

Уредница и водитељка: Тамара Вученовић 

 

(Дигиталне иконе 02.08.2016/мп3)                                                  

 

Емисија Дигиталне иконе 26.07.2016. године:

dalibor-petrovic.jpg

 "...док ми почињемо да полажемо све више наде у политичку моћ интернета, на глобалном нивоу већ увелико дејствује агенда која има за циљ да подрије три основна стуба на којима слободни интернет почива – комуникацију, анонимност и отвореност." ("Подјармљивање интернета, аутор доц. Далибор Петровић). 

Поводом књиге "Млади и медији", аутора Ендија Радока, коју је недавно објавила ИП Клио, у данашњој емисији разговарамо о медијима у дигиталном добу: нашем односу према њима и медијској писмености, о информисању путем интернет портала и улози глобалне рачунарске мреже као медија за комуникацију, о различитим сврхама друштвених мрежа – грађанском активизму, субверзивној моћи интернета и сајбер партизанима. 

Са нама уживо социолог Далибор Петровић, доцент на Саобраћајном факултету Универзитета у Београду и рецензент књиге "Млади и медији". 

Уредница и водитељка: Тамара Вученовић 
 

(Дигиталне иконе 26.07.2016/мп3)

 


  

 

 
УЖИВО
Радио 1 уживо/MP3
Радио 2/3 уживо/MP3
Београд 202 уживо/MP3
Инт. позивница /MP3.
ИНФО/МП3
Новости дана РБ1
Вести РБ1
Дневник 202

Рио 2016
Неда Деполо
ИНТЕРВЈУ
Јелена Кајго РБ2
Жарко Ковачевић РБ2
Петар Николић РБ2
Зоран Аврамовић РБ2
Слободан Гавриловић
Лав Братуш РБ2
Славко Штимац РБ2
Бранимир Карановић
Петар Арбутина РБ2
Дивна Вуксановић РБ2
Горан Бабић РБ1
Зоран Модли РБ2
Јасмина Трумбеташ РБ1
Гојко Божовић РБ2
Вук Драшковић РБ2
ИЗДВАЈАМО
Награда Неда Деполо
Студио 6
РБ - уживо из Врбаса
Теме Трећег програма
На три воде РБ2
Мокрањчеви дани
Репертоар-Драмски п.
Спортски преноси
Музички догађаји
Циклуси Tрећег програма
„Тимочка лира “ 2016.
Летњи фестивали РБ3
202 - Уживо из Шапца
47 година Београда 202
Добро јутро децо РБ1
Метрополитен опера
Загађивач године
Награда Радмила Видак
Дан радио драме
Конкурс - драмска дела
Сећање на Гагија РБ1
Књига године РБ2
Рођендан уметности
Дани радионице звука
Златни микрофон РБ
РБ на сајму књига
91. рођендан РБ
Дан сећања РБ1
РБ - уживо из Књажевца
Exit на 202
РБ уживо из Врања
РБ - уживо из Суботице
Свечана академија РБ
РБ - уживо из Неготина
РБ - уживо из Зајечара
РБ - уживо из Косјерића
РБ2 - уживо из Крагујевца
Маслинова грана РБ2
Награђени новинари
АКЦИЈЕ
Зајечарскa гитаријадa
Концерт Бјесови - 202
Буцини дани 202
Ноћ музеја 202
Војкан Борисављевић
Црни и Зелени лист РБ2
202 - уживо са ФЕСТ-а
202 на Кустендорфу
Битеф - 202
Зелени радио РБ2
Љубав у твом срцу РБ
Пружена рука - 202
kontakt: webmaster