♦♦♦ ПРЕСТИЖНО ПРИЗНАЊЕ АКАДЕМИКУ НАДИ МИЛОШЕВИЋ ЂОРЂЕВИЋ ♦♦♦ ОДБОЈКАШИ ПОЧЕЛИ ПОБЕДОМ НА ПРВЕНСТВУ ЕВРОПЕ ♦♦♦ САРАДЊА СРБИЈЕ И ЈАПАНА У ОДБРАНИ ♦♦♦ КАРТЕР : ПРОМЕНИЋЕМО НЕУСПЕЛИ ПРОГРАМ У СИРИЈИ ♦♦♦ ВУЧИЋ : 150 МИЛИОНА ЕВРА ЗА НОВИ СТАДИОН ♦♦♦ ЛЕКАРИ СА КИМ ДОБИЋЕ НАКНАДЕ И ОТПРЕМНИНЕ ♦♦♦ ПОВЕЋАН БРОЈ МИГРАНАТА У ПРЕШЕВУ ♦♦♦ И ВОЈНИЦИ ЕУ И НАТО НА МАЂАРСКИМ ГРАНИЦАМА ♦♦♦ НЕЋЕ БИТИ ИНСТИТУЦИЈА ЗА НЕНАПЛАТИВЕ КРЕДИТЕ ♦♦♦ БРИСЕЛ : ПОЗИВ ВУЧИЋУ И МУСТАФИ
Почетна страна arrow У првих пет РБ2
10.10.2015
РАДИО БЕОГРАД
Почетна страна
91. РОЂЕНДАН РБ
Управа
Вести
Контакт
Маркетинг РБ
Фреквенције
Издавачка делатност
Индок билтен
РТС на сателиту
Документација РБ
Библиотека РБ
Линкови
Мапа сајта
Претрага
Зелени, Црни лист 2015
Зелени радио 2015 
Да Вас подсетимо
27.jpg
BeoTelNet
Сателитски Програм
Сателитски програм
ПРОГРАМИ
Радио Београд 1
Радио Београд 2
Радио Београд 3
Београд 202
Стереорама
Драмски програм
ЕМИСИЈЕ
Седмица РБ1
У првих пет РБ2
Индекс 202
Таласање РБ1
Гозба РБ2
Мућни главом 202
Спортски споменар РБ1
Град РБ2
Музичка плетеница РБ1
Деца XX века 202
Спорови у култури РБ2
Време музике РБ2
У средишту пажње РБ1
Хит Недеље 202
Како слушати музику РБ2
Српски на српском РБ1
Окрени нулу РБ2
Код два бела голуба РБ1
Клуб 2 РБ2
Лексикон 202
Пут свиле РБ2
Отисак душе 202
Изворишта РБ1
Говори да бих те... РБ2
Вечерас заједно РБ1
Дигиталне иконе РБ2
Сусретања РБ1
Ризница РБ2
Ноћни програм РБ1
Степеник РБ2
Невидљиви људи РБ2
Етника РБ1
Игла на винилу РБ2
Соларис РБ2
Поп карусел РБ1
Антикотека РБ2
Чекајући ветар РБ2
Од злата јабука РБ2
Храм РБ2
Речено и прећутано РБ2
ДОМ 202
Џез сцена РБ2
Музичка продукција
РЕКЛИ СУ
Милош Земан
Сергеј Лавров
Новак Ђоковић
Томислав Николић
Александар Вучић
Вук Јеремић
Мајкл Кирби
Владимир Путин
Ивица Дачић
У првих пет (РБ2) Штампа
08.04.2008 11:32

 


 

 sanjamilic2015.jpg

 

 

  У ПРВИХ ПЕТ – КУЛТУРНИ ДОГАЂАЈ НЕДЕЉЕ

Новинари и критичари Радио Београда 2 издвајају најбоље, најважније културне догађаје у свим уметностима у протеклих седам дана и коментаришу свој избор. Гост емисије је уметник, теоретичар или уметнички критичар, који говори о сопственом раду, о уметности којом се бави али и о томе како су уметност и култура представљени у нашим медијима и како треба осмислити културну стратегију и културну политику Србије. Емисија иде уживо, сваке недеље од 11 до 12 часова и 55 минута.

Уредник и водитељ је Сања Милић.

Слушаоци своје сугестије могу да шаљу на адресу Ова адреса је заштићена од робота. Потребна вам је Јава-скрипта да би сте је видели.    

 

 

   
   

 

ИЗБОР ИЗ ЕМИСИЈА:

    
   

vanja.jpgГошћа емисије У првих пет Радио Београда 2, у недељу 11.10.2015. године, биће Вања Ејдус, глумица. Повод причи је њена улога Настје у новој представи Народног позоришта, "На дну", а разлога за разговор са овом необичном глумицом је увек довољно.

Од културних догађаја из протекле недеље издвојићемо коцерт Београдске филхармоније са солисткињом на труби, Норвежанком Тине Тинг Хелсет; нову представу Београдског драмског позоришта "Позив на погубљење", текст Александра Червинског који је режирао Слободан Скерлић; изложбу чилеанског архитекте Матијаса Клоца у галерији "Колектив".
Препоручићемо роман "Доли сити" израелске књижевнице Орли Кастел-Блум која ових дана борави у Србији" и изложбу уметничких објеката Биљане Ђурђевић "Кабинет чуда" у крагујевачкој галерији "Рима".

Уредница и водитељка је Сања Милић.


ivana-stefanovic.jpgГошћа емисије У првих пет Радио Београда 2, у недељу 04.10.2015. године, је Ивана Стефановић, композиторка.

Разговараћемо о новим извођењима њених композиција у земљи и у иностранству, о управо завршеној Међународној трибини композитора у Београду, о статусу савремене уметничке музике код нас.

Од културних догађаја из протеклих седам дана издвојићемо ретроспективну изложбу слика Ђорђа Ивачковића у Галерији САНУ, представљање компакт-диска на ком је "Охридска легенда" Стевана Христића у извођењу Симфонијског оркестра и Хора РТС-а на Коларцу, премијеру драме Максима Горког "На дну" у Народном позоришту у режији Ане Ђорђевић, књигу и изложбу Сандре Праун и Александре Стратимировић "Ти кажеш светло, ја мислим сенка" представљене у Културном центру Град...

Аутор и уредник емисије је Сања Милић.

 

 


vladimir-kecmanovic.jpgГост емисије Радио Београда 2, У првих пет - културни догађај недеље, у недељу 27.09.2015. године, биће Владимир Кецмановић, писац. Тема разговора са најпровокативнијим аутором своје књижевне генерације биће његов нови, антиратни роман "Осама" – писан живим, босанским дијалектом. 
Новинари и критичари Радио Београда 2 ће од културних догађаја за ову емисију издвојити најбоље представе 49. Битефа, концерт Зубина Мехте са Београдском филхармонијом, изложбу и монографију о двадесетогодишњици рада галерије "Хаос". 
Прокоментарисаће и Међународну трибину композитора и препоручити филм Стевана Филиповића "Поред мене".

Аутор и уредник емисије је Сања Милић.

 

 

petar-pjanovic.jpg Гост емисије Радио Београда 2, У првих пет - културни догађај недеље, у недељу 20.09.2015. године, биће Петар Пијановић, професор Учитељског факултета у Београду. Разговараћемо о "Лексикону образовних термина", који је професор Пијановић уредио, о његовој књизи "Српска култура: 1900-1950" и о округлом столу "Српска проза данас" који је одржан у Огранку САНУ у Новом Саду. 

Од културних догађаја из протеклих седам дана издвојићемо Битеф, Дане швајцарске музике у Београду, изложбу плаката о пољском покрету "Солидарност" у Кући краља Петра. 

Препоручићемо и књиге прича Татјане Толстој "Лаки светови" и Горана Марковића "Три приче о самоубицама". 

Аутор и уредник емисије је Сања Милић.

 

 

hamovic.jpg Гост емисије Радио Београда 2, У првих пет - културни догађај недеље у недељу 13.09.2015. године биће песник Драган Хамовић. Повод је његова књига изабраних и нових песама "Тиска". 

Од културних догађаја недеље издвајамо педесете "Мокрањчеве дане" у Неготину, концерт РТС-а "Ауторско вече Милана Михајловића", Интернационални фетивал филмске режије у Лесковцу, и две изложбе – "Срушити и изнова изградити" Јасмине Цибиц у Салону Музеја савремене уметности и "Ђоко Јеремић, слике и рестлови" Ивана Јовановића у "Ремонту". 

Емисију уређује и води Соња Миловановић
slavomir.jpgГост емисије Радио Београда 2, У првих пет - културни догађај у недељу 06.09.2015. биће је графички дизајнер Славимир Стојановић који ретроспетктивном изложбом Complicate Simply у Музеју примењене уметности обележава 30 година рада.

Говорићемо о изложби "Албрехт Дирер и његови савременици" у Конаку кнегиње Љубице, Панчево филм фестивалу, изложби "Стојан Новаковић - државник, научник и библиотекар" у Народној библиотеци Србије, изложби "Великани графичког дизајна - Савета и Слободан Машић" у КЦ Град... 

Уредница и водитељка је Снежана Ристић. 
selimovic.jpg

Гошћа емисије Радио Београда 2, У првих пет - културни догађај у недељу 30.08.2015. биће Хана Селимовић, глумица, једна од најпровокативнијих и најцењенијих младих уметница код нас и у региону. 
Повод за разговор су њене нове улоге у представама "Палилулски роман" у Београдском драмском позоришту и "Елементарне честице" на Дубровачким љетним играма.

Од културних догађаја из протеклих седам дана издвојићемо педесете "Филмске сусрете" у Нишу, Међународни новосадски књижевни фестивал, изложбу најбољих радова са ужичког Међународног бијенала "Сува игла" у Графичком колективу у Београду, изложбу фотографија Раше Милојевића "Кина, људи, улица" у галерији Стара капетанија у Земуну. Препоручићемо и српско издање романа Швеђанина Давида Лагеркранца "Оно што нас не убије". 

Аутор и уредник емисије је Сања Милић

 

misko-portret-300x200.jpg У емисији Радио Београда 2, У првих пет - културни догађај недеље у недељу 23. августа, гост ће бити Миливој Мишко Павловић, сликар, доцент на Факултету ликовних уметности у Београду. Разговараћемо о актуелној ликовној сцени код нас.

Од културних догађаја из протеклих седам дана издвојићемо Међународни фестивал камерних хорова у Крагујевцу, Фестивал филмског сценарија у Врњачкој Бањи, изложбу групе уметника "Рудници културе" у галерији Ремонт. Препоручићемо и нови роман актуелног добитника Пулицерове награде за књижевност Ентонија Дора - "Сва светлост коју не видимо". 

Аутор и уредник емисије је Сања Милић

 

r.-milenkovic.jpg

У емисији Радио Београда 2, У првих пет - културни догађај недеље у недељу 16. августа, разговарамо са Радославом Миленковићем, глумцем и редитељем и са Михајлом Пантићем, писцем, књижевним критичаром и професором Филолошког факултета у Београду. Повод за интервју са Радославом Миленковићем била је премијера радио-драме “Чудна земља” по мотивима прозе Радоја Домановића. Миленковић је урадио драматизацију и радио-адаптацију Домановићевих сатира и сам одиграо све улоге.

Са професором Пантићем разговарали смо о књизи “Стан без адресе”, седмој у низу његових књига која носи одредницу “пазл”, у којој је сабрао аутопоетичке текстове, есеје и интервјуе.

Аутор и уредник емисије је Сања Милић. 

upp 0908 gojko b.jpgГост емисије У првих пет Радио Београда 2, у недељу 09.08.2015. године је Гојко Божовић, песник, главни уредник издавачке куће "Архипелаг". Повод за разговор је награда за Изабрана дела Данила Киша, коју је "Архипелаг" добио на манифестацији "Трг од књиге" у Херцег Новом.

Од културних догађаја из протеклих седам дана прокоментарисаћемо Фестивал нове уметности у Новом Саду, премијеру драме Маје Пелевић "Ја или неко други", у режији Јелене Богавац, у Миксалишту, изложбу "Архитектура банака и штедионица у Београду (1918–1941)" у галерији Југоекспорта.

Препоручићемо и изложбу фотографија 26-оро уметника "Опипљива светлост" у галерији "Подрум" Културног центра Београда и песничку књигу Србе Игњатовића "Цинобер".

Аутор и уредник емисије је Сања Милић.

     (У првих пет 09.08.2015/мп3 )

 

upp 0208.jpgУ емисији У првих пет Радио Београда 2, у недељу 02.08.2015. године, говоримо о два важна јубилеја.

Сто година од настанка "Црног квадрата" Казимира Маљевича, слике која је променила историју модерне уметности у свету, повод је интервјуа са професором Слободаном Мијушковићем, историчаром уметности.

Тема разговора са писцем Љубомиром Симовићем је четрдесетогодишњица извођења његове драме "Чудо у Шаргану", али и његово драмско стваралаштво уопште.

Аутор и уредник емисије је Сања Милић.

 

 

upp 2607 goran.jpgГост емисије У првих пет Радио Београда 2, у недељу 26.07.2015. године је писац Горан Милашиновић. Разговараћемо о његовој новој књизи прича "Лекари".

Од културних догађаја из протеклих седам дана издвојићемо Фестивал европског филма Палић и београдски музички фестивал Musikology, који се одржава на Калемегдану.

Препоручићемо ликовну изложбу Марка Стојановића "Град. Било који" у галерији "У 10" и историјску студију археолога Марка Алексића "Марко Краљевић, човек који је постао легенда".

Аутор и уредник емисије је Сања Милић

upp 1907 vladimir-pistalo.jpgГост емисије У првих пет Радио Београда 2, у недељу 19.07.2015. године, je Владимир Пиштало, писац. Повод за разговор је америчко издање Пишталовог најнаграђиванијег и најпревођенијег романа "Тесла, портрет међу маскама". Биће речи и о рукопису његовог новог романа који је посвећен Иви Андрићу.

Од културних догађаја из протеклих седам дана издвојићемо гостовање шпанског писца Сесара Антонија Молине у Београду, изложбу скулптура Ратка Вулановића "Атлантида" у Галерији Радио-телевизије Србије, концерт пијанисте Александра Сердара на БЕЛЕФ-у...

Аутор и уредник емисије је Сања Милић.

(У првих пет 19.07.2015/мп3) 

 upp 1207 dragan-velikic.jpgГост емисије У првих пет Радио Београда 2, у недељу 12.07.2015. године је Драган Великић, писац. Разговараћемо о његовом роману "Иследник", за који је управо добио награду "Кочићево перо".

Од културних догађаја из протекле недеље издвојићемо документарну драму "Пети парк", у режији Бориса Лијешевића, и оперету Јохана Штрауса "Слепи миш" издведене на БЕЛЕФ-у. Препоручићемо роман чешког писца Емила Хакла "О родитељима и деци" и изложбу радова дипломаца Факултета примењених уметности "Диплома 2015" у Музеју примењене уметности. Прокоментарисаћемо и актуелне ликовне изложбе.

Аутор и уредник емисије је Сања Милић.

(У првих пет 12.07.2015/мп3) 
 upp 0507 aleksandarmilanovic.jpgГост емисије У првих пет Радио Београда 2, у недељу 05.07.2015. године, је Александар Милановић, лингвиста, професор историје српског језика на Филолошком факултету у Београду. Повод за разговор је Милановићева студија "Језик Јована Суботића". Разговараћемо и о променама језичког стандарда у јавном говору.

Од културних догађаја из протеклих седам дана издвојићемо јубиларни, десети Фестивал кратке приче "Кикинда шорт", фестивал "Нови тврђава театар" у Чортановцима и Међународни филмски фестивал "Синема сити" који се одржава у Новом Саду.
Препоручићемо и групну изложбу фотографија "Тело као доказ" у Галерији "Артгет".

Аутор и уредник емисије је Сања Милић.

(У првих пет 05.07.2015/мп3) 
 

upp 1406 vlajcic m.jpgГост емисије У првих пет Радио Београда 2, у недељу 14.06.2015. године, биће Милан Влајчић, а разговараћемо о актуелној ситуацији у нашој култури.

Од културних догађаја из протеклих седам дана издвојићемо концерт руског пијанисте Михаила Плетњова на Коларцу, ретроспективну изложбу слика Милице Стевановић у Галерији САНУ, представљање књиге и компакт диска радио-драма Милоша Црњанског.
Препоручићемо изложбу "Вељко Деспотовић - филмске сценографије" у Музеју примењених уметности и роман немачког писца Бернхарда Шлинка "Жена на степеницама".

Аутор и уредник емисије је Сања Милић.

(У првих пет 14.06.2015/мп3) 
 


 

 
УЖИВО
Радио 1 уживо/MP3
Радио 2/3 уживо/MP3
Београд 202 уживо/MP3
Стереорама/MP3
91. рођендан РБ /MP3
ИНФО/МП3
Новости дана РБ1
Вести РБ1
Дневник 202
velikirat.jpg
Неда Деполо
ИНТЕРВЈУ
Гордана Чомић РБ1
Драган Стојановић РБ2
Тихомир Станић РБ2
Драгослав Шумарац РБ1
Нино Брајовић РБ1
Душанка Стојановић РБ2
Зоран Станковић РБ1
Лазар Ристовски РБ2
Матија Бећковић РБ2

ИЗДВАЈАМО
Спортски преноси
Циклуси Tрећег програма
91. рођендан РБ
Теме Трећег програма
Награда Неда Деполо
Златни микрофон РБ
Репертоар-Драмски п.
Мокрањчеви дани
Дан сећања РБ1
РБ - уживо из Књажевца
Музички догађаји
„Тимочка лира “ 2015.
Exit на 202
Добро јутро децо РБ1
Метрополитен опера
РБ уживо из Врања
Резултати конкурса
Књига године РБ2
РБ - уживо из Суботице
РБ на сајму књига
Свечана академија РБ
РБ - уживо из Неготина
РБ - уживо из Зајечара
РБ - уживо из Косјерића
РБ2 - уживо из Крагујевца
46 година Београда 202
Загађивач године
Награда Радмила Видак
Дан радио драме 2014
Маслинова грана РБ2
Награђени новинари
АКЦИЈЕ
Битеф - 202
Зајечарскa гитаријадa 202
Зелени радио РБ2
Музички маратон 202
Црни и Зелени лист РБ2
202 из Кустендорфа
Омлад. фестивал/202
Ноћ музеја - РБ
Љубав у твом срцу РБ
Пружена рука - 202
kontakt: webmaster