♦♦♦ ВАНРЕДНИ ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ У ГРЧКОЈ ♦♦♦ ОПАДА НИВО РЕКА НА ЈУГУ СРБИЈЕ ♦♦♦ ГАШИЋ ОСПОРАВА ЗАШТИТНИКА, ДЕМОКРАТЕ МИНИСТРА ♦♦♦ НАПАД НА СРПСКЕ НОВИНАРЕ НА КОСОВУ ♦♦♦ ЏИХАДИСТИ ПОГУБИЛИ ЈЕДНОГ ТАОЦА ♦♦♦ ПУТ КА МАКЕДОНИЈИ ПОПЛАВЉЕН, УГРОЖЕН ЈУГ СРБИЈЕ ♦♦♦ НЕМА НАПРЕТКА У ОСЛОБАЂАЊУ ТАЛАЦА ♦♦♦ ПОДВИГ У МЕЛБУРНУ ♦♦♦ МАРИЈУПОЉ: НОВЕ ЖРТВЕ, СТАРЕ МЕЂУСОБНЕ ОПТУЖБЕ ♦♦♦ ПРЕСУДА МЕЂУНАРОДНОГ СУДА НЕ МЕЊА СУШТИНУ
Почетна страна arrow У првих пет РБ2
25.01.2015
РАДИО БЕОГРАД
Почетна страна
О првих 90 година
Управа
Вести
Контакт
Маркетинг РБ
Фреквенције
Издавачка делатност
Индок билтен
РТС на сателиту
Документација РБ
Библиотека РБ
Линкови
Мапа сајта
Претрага
Зелени, Црни лист 2014
Да Вас подсетимо
23.jpg
BeoTelNet
Сателитски Програм
Сателитски програм
ПРОГРАМИ
Радио Београд 1
Радио Београд 2
Радио Београд 3
Београд 202
Стереорама
Драмски програм
ЕМИСИЈЕ
Седмица РБ1
У првих пет РБ2
Индекс 202
Таласање РБ1
Гозба РБ2
Мућни главом 202
Спортски споменар РБ1
Град РБ2
Музичка плетеница РБ1
Деца XX века 202
Спорови у култури РБ2
Време музике РБ2
У средишту пажње РБ1
Хит Недеље 202
Како слушати музику РБ2
Српски на српском РБ1
Окрени нулу РБ2
Код два бела голуба РБ1
Клуб 2 РБ2
Лексикон 202
Пут свиле РБ2
Отисак душе 202
Изворишта РБ1
Говори да бих те... РБ2
Вечерас заједно РБ1
Дигиталне иконе РБ2
Сусретања РБ1
Ризница РБ2
Ноћни програм РБ1
Степеник РБ2
Етника РБ1
Игла на винилу РБ2
Соларис РБ2
Поп карусел РБ1
Антикотека РБ2
Чекајући ветар РБ2
Од злата јабука РБ2
Храм РБ2
Речено и прећутано РБ2
ДОМ 202
Џез сцена РБ2
Музичка продукција
РЕКЛИ СУ
Томислав Николић
Александар Вучић
Сергеј Лавров
Вук Јеремић
Мајкл Кирби
Владимир Путин
Ивица Дачић
У првих пет (РБ2) Штампа
08.04.2008 11:32

 


 

 sanjamilic2015.jpg

 

 

  У ПРВИХ ПЕТ – КУЛТУРНИ ДОГАЂАЈ НЕДЕЉЕ

Новинари и критичари Радио Београда 2 издвајају најбоље, најважније културне догађаје у свим уметностима у протеклих седам дана и коментаришу свој избор. Гост емисије је уметник, теоретичар или уметнички критичар, који говори о сопственом раду, о уметности којом се бави али и о томе како су уметност и култура представљени у нашим медијима и како треба осмислити културну стратегију и културну политику Србије. Емисија иде уживо, сваке недеље од 11 до 12 часова и 55 минута.

Уредник и водитељ је Сања Милић.

Слушаоци своје сугестије могу да шаљу на адресу Ова адреса је заштићена од робота. Потребна вам је Јава-скрипта да би сте је видели.    

 

 

   
   

 

ИЗБОР ИЗ ЕМИСИЈА:

 

   
   
kustendorf.jpgГост емисије 25.01.2015. биће Александар Шурбатовић, писац, главни и одговорни уредник Издавачке куће "Дерета". Разговараћемо о актуелној ситуацији у нашем издаваштву и на тржишту књига.

Од културних догађаја из протеклих седам дана издвојићемо најбоље филмове осмог Филмског фестивала Кустендорф, концерт блуз гитаристкиње Ане Поповић у Миксер хаусу, изложбу цртежа Саше Марјановића из циклуса "Свет детињства" и "Играчке за одрасле" у Галерији Хаос. Препоручићемо роман актуелног добитника Нинове награде, Филипа Давида, "Кућа сећања и заборава" и изложбу фотографија Александре Лековић "Између линија" у ГалеријиБ(арт)селона.

Аутор и уредник емисије је Сања Милић
milo-lompar1.jpgГост емисије У првих пет Радио Београда 2 у недељу 18.01.2015. године био је професор Филолошког факултета у Београду Мило Ломпар. Професор Ломпар је председник жирија за награду "Никола Милошевић" тако да ће у емисији саопштити које су књиге ушле у најужи избор за ово признање Радио Београда 2 за најбоље дело у области теорије књижевности и уметности, естетитике и филозофије објављено у протеклој години. Од културних догађаја из протеклих седам дана издвојили смо изложбу слика Милоша Бајића "Пиктурална поезија" у Галерији РТС-а приређену поводом стогодишњице рођења уметника, изложбу "Били смо хероји" актуелног добитника Политикине награде Сомбати Балинта у Културном центру Београда, премијеру представе "Јање, кокош, орао" у Битеф театру, изложбу фотографија са конкурса часописа РеФото о теми "Аутопортрет" у Галерији "Артгет". Препоручили и роман Ота Хорвата "Сабо је стао".

 

Емисију уређује и води Сања Милић.

 (У првих пет 18.01.2015/мп3)

 

upp11.jpgКритичари и уредници Радио Београда 2 који су у протеклих годину дана коментарисали културне догађаје, у емисији "У првих пет", 11.01.2015, говориће о најбољим, најважнијим културним дешавањима у 2014-ој.

Најзанимљивије књиге издвојиће Тамара Крстић и Драгана Ковачевић, концерте Срђан Тепарић, позоришне представе Горан Цветковић.
Годишњу ранг листу у области ликовних умености направиће Радоња Лепосавић, у области фотографије, архитектуре и дизајна - Снежана Ристић. 
Радиофонску годину оцениће Ђорђе Малавразић, а филмску Весна Перић. 

Емисију уређује и води Сања Милић.

  

milena markovic i zlata kocic.jpgГошће емисије У првих пет Радио Београда 2, у недељу 04.01.2015. године, Милена Марковић и Злата Коцић припадају различитим поетикама и различитим песничким генерацијама. Обе су имале успешну годину.

Драма "Змајеубице" Милене Марковић имала је праизведбу у Југословенском драмском позоришту, изашла јој је збирка поезије "Песме за живе и мртве", завршено је снимање филма "Отаџбина" по њеном сценарију... Злата Коцић је објавила песничке књиге "Биберче" и "Бело пуле", изашао је избор њених стихова на француском и десето издање њеног превода чувеног Булгаковљевог романа "Мајстор и Маргарита"... О свему томе песникиње су говориле за Радио Београд 2.

Аутор и уредник емисије је Сања Милић.


 

ugljesasajtinac2.jpgГост емисије У првих пет Радио Београда 2, у недељу 28.12.2014. године је Угљеша Шајтинац, писац, актуелни добитник Европске награде за књижевност за роман "Сасвим скромни дарови".

Повод за разговор је Шајтинчева нова књига, збирка прича "Банаторијум".

Од културних догађаја из протеклих седам дана издвојићемо разговор о представљању Србије на 14. Бијеналу архитектуре у Венецији и изложбу слика Александре Шарановић, "Флуидни идентитети", у новобеоградској Блок галерији.

За читање препоручујемо српска издања књига руског писца Романа Сенчина – роман "Породица Јелтишеви" и новелу "Атинске ноћи".

Аутор и уредник емисије је Сања Милић.

 

marina_milivojevic_madjarev.jpgГошћа емисије У првих пет Радио Београда 2, у недељу 21.12.2014. године је Марина Миливојевић-Мађарев, доцент на Академији уметности у Новом Саду и селектор Стеријиног позорја.

Од културних догађаја из протеклих седам дана издвојићемо изложбу слика "Београд Јована Бијелића" у галерији Српске академије наука и уметности организовану поводом педесетогодишњице Бијелићеве смрти, концерт виолинисте Романа Симовића и пијанисте Симона Трпческог "Громови у хелијуму" на Коларцу и изложбу фотографија групе ауторки "У њеним очима" у галерији "Магацин". Прокоментарисаћемо гостовање италијанског писца Федерика Моће у Београду и препоручити антологију "Нова српска приповетка" Горана Скробоње.

Аутор и уредник емисије је Сања Милић.

 

kajokojamasaki.jpgГошћа емисије У првих пет Радио Београда 2, у недељу 14.12.2014. године је песникиња и професорка Филолошког факултета у Београду Кајоко Јамасаки.

Разговараћемо о њеној новој песничкој књизи "Водени цветови".

Од културних догађаја из протеклих седам дана издвојићемо концерт Пласида Доминга у Београду, представљање дела из Легата Милице Зорић и Родољуба Чолаковића у галерији Легата, мали књижевни фестивал посвећене делу Бруна Шулца у Народној библиотеци Србије, изложбу реклама и огласа о Земуну објављиваних у штампи од 1919. до 1941. која је постављена у Завичајном музеју Земуна. Препоручићемо и нови роман Ласла Блашковића "Разбрајалица".

Аутор и уредник емисије је Сања Милић.

 

mihajlopantic.jpgГост емисије У првих пет Радио Београда 2, у недељу 07.12.2014. године је Михајло Пантић, приповедач, књижевни критичар и универзитетски професор. Разговараћемо о његовој новој књизи "Стан без адресе".

Од културних догађаја из протеклих седам дана издвојићемо концерт Биг бенда РТС-а "Џез у време Великог рата" на Коларцу, изложбу "Флуксус у Београду" у Салону Музеја савремене уметности, Дезире централ стејшн позоришни фестивал у Суботици, изложбу фотографија Невене Поледице у Галерији "Бартселона"...

Аутор и уредник емисије је Сања Милић.

 

vesna_matovic.jpgГошћа емисије У првих пет Радио Београда 2, у недељу 30.11.2014. године је др Весна Матовић, директорка Института за књижевност и уметност у Београду.

Разговараћемо о међународним научним скуповима које је Институт организовао у последњих неколико месеци и о новим књигама и зборницима у издању ове цењене научне установе.

Од културних догађаја из протеклих седам дана издвојићемо Фестивал ауторског филма, ретроспективну изложбу цртежа Љубице Цуце Сокић у Галерији "Хаос" и концерт џез легенде Хербија Хенкока у Сава центру.

Прокоментарисаћемо актуелне позоришне премијере и препоручити нову песничку књигу Драгана Јовановића Данилова "Симетрија вртлога".

Аутор и уредник емисије је Сања Милић

 

 

zoranc.jpgГост емисије У првих пет Радио Београда 2, у недељу 23.11.2014. године је писац Зоран Ћирић. Разговараћемо о његовом новом роману "Зауставно време" и о приповедачкој књизи "Приче са зидова".

Од културних догађаја из протеклих седам дана издвојићемо концерт пијанисткиње Елене Башкирове са Београдском филхармонијом, гостовање Народног позоришта из Прага у Југословенском драмском позоришту са представом "1914." у режији Боба Вилсона, изложбу актуелног добитника награде "Мангелос" Саше Ткаченка у Галерији "Подрум" Културног центра Београда, нови филм Душана Милића "Травелатор" и изложбу фотографија Александра Кујучева "Био сам срећан, ох, како сам лагао" у Ликовној галерији Културног центра Београда.

Аутор и уредник емисије је Сања Милић.

  (У првих пет 23.11.2014/мп3)

 

zoran kolundžija.jpgГост емисије У првих пет Радио Београда 2, у недељу 16.11.2014. године је оснивач и главни и одговорни уредник Издавачке куће "Прометеј", Зоран Колунџија.

Разговараћемо о едицији "Србија од 1914. до 1918", за коју су "Прометеј" и РТС добили награду "Издавачки подухват године" на недавно завршеном Међународном сајму књига у Београду.

Од културних догађаја из протеклих седам дана издвојићемо концерт Београдске филхармоније поводом деведесетог рођендана диригента Младена Јагушта, изложбу "Скицен-блок на белим зидовима" у Музеју Цептер и премијеру Нушићеве "Ожалошћене породице", у режији Марка Манојловића, у Атељеу 212.
Препоручићемо и роман Пјера Леметра "Довиђења тамо горе", за који је писац добио Гонкурову награду, и фотографије и филмове Стевана Лабудовића који се могу видети на изложби "Сведоци историје" у Народној библиотеци Србије.

Аутор и уредник емисије је Сања Милић

 (У првих пет 16.11.2013/мп3)

 

 

nenad.jpgГост емисије У првих пет Радио Београда 2, у недељу 09.11.2014. године је Ненад Шапоња, песник и издавач. Повод за разговор је његова нова песничка књига "Постоји ли додир твоје душе?" у издању Књижевне општине Вршац.

Од културних догађаја из протеклих седам дана издвојићемо концерт чувеног Кронос квартета у Београду, на ком jе изведено и дело Александре Вребалов "1914... и даље.../BEYOND ZERO", изложбу "Рат и плакат 1914–1918" у Музеју примењене уметности, филмски фестивал Слободна зона, научни скуп о поезији Станислава Винавера одржан у Шапцу и у Београду и самосталну изложбу, део докторског пројекта Јелене Трајковић у Галерији Факултета ликовних уметности.

Емисију уређује и води Сања Милић.

 (У првих пет 09.11.2013/мп3)

 

simonida-rajcevic01.jpgГошћа емисије У првих пет Радио Београда 2, у недељу 02.11.2014. године је Симонида Рајчевић, сликарка, доцент на Факултету ликовних уметности у Београду.

Разговараћемо о изложби "Први рез", у Салону Музеја савремене уметности, на којој Рајчевићева представља своје нове цртеже великог формата и амбијенталну инсталацију.

Од културних догађаја из протеклих седам дана издвојићемо најбоље концерте Београдских музичких свечаности, 59. Међународни београдски сајам књига, изложбу бакрописа Небојше Радојева под називом "Похвала мајсторима" у Графичком колективу и изложбу фотографија Катарине Радовић у Галерији "Бартселона".

Аутор и уредник емисије је Сања Милић.

  (У првих пет 02.11.2014/мп3)

 

hamovic.jpgГост емисије У првих пет Радио Београда 2, у недељу 26.10.2014. године је Драган Хамовић, уредник програма 59. међународног београдског сајма књига, који почиње у недељу увече.

Од културних догађаја из протеклих седам дана издвојићемо изложбу слика академика Недељка Гвозденовића којом је отворен нови изложбени простор у Галерији РТС-а. Говорићемо о ауторској вечери Војислава Бубише Симића на Коларцу и о представљању његове књиге "Неиспричане приче" на Београдском џез фестивалу – овим догађајима чувени диригент обележио је 70 година свог уметничког рада. Прокоментарисаћемо нову премијеру у Народном позоришту у Кикинди, драмски текст "Каубоји" Саше Аночића у режији Кокана Младеновића. Препоручићемо изложбу фотографија "Два погледа" Зорана Миловановића и Боре Рудића у Галерији "Артгет" и песничку књигу Николе Живановића Carmina Galli.

Аутор и уредник емисије је Сања Милић

  (У првих пет 26.10.2014/мп3)

 

 

 

 

 
УЖИВО
Радио 1 уживо/MP3
Радио 2/3 уживо/MP3
Београд 202 уживо/MP3
Стереорама/MP3
2015. Инт. позивница/MP3
ИНФО/МП3
Новости дана РБ1
Вести РБ1
Дневник 202
velikirat.jpg
ИНТЕРВЈУ
Мило Ломпар РБ2
Горан Станковић РБ2
Горан Марковић РБ1
Душан Ковачевић РБ1
Саша Јанковић РБ1
Ранко Бугарски РБ2
Александар Мандић РБ2
Зоран Миливојевић РБ1

ИЗДВАЈАМО
Метрополитен опера
Књига године РБ2
Теме Трећег програма
Циклуси Tрећег програма
Музички догађаји
Репертоар-Драмски п.
Спортски преноси
РБ - уживо из Суботице
РБ на сајму књига
Златни микрофон РБ
Свечана академија РБ
Награда Неда Деполо
РБ - уживо из Неготина
„Тимочка лира “ 2014.
РБ - уживо из Зајечара
РБ - уживо из Косјерића
РБ2 - уживо из Крагујевца
45 година Београда 202
Добро јутро децо РБ1
Загађивач године
Награда Радмила Видак
Дан радио драме 2014
Маслинова грана РБ2
Награђени новинари
АКЦИЈЕ
202 из Кустендорфа
Музички маратон 202
Омлад. фестивал/202
Зелени радио РБ2
Ноћ музеја - РБ
Турнир у фудбалу РБ1
„Фер - плеј је победа"
Црни и Зелени лист РБ2
Љубав у твом срцу РБ
Пружена рука - 202
kontakt: webmaster