♦♦♦ ГРУШКО: РАКЕТНИ ШТИТ САД НЕ СМЕ ДА ПОДРИЈЕ СТАБИЛНОСТ РУСИЈЕ ♦♦♦ БЕРЛИН ЗАБРИНУТ ♦♦♦ ПРОТЕСТИ У ФРАНЦУСКОЈ ♦♦♦ ДОДИК: О УЛАСКУ У НАТО ОДЛУЧИЋЕ НАРОД НА РЕФЕРЕНДУМУ ♦♦♦ ВУЧИЋ: ЈАЧА ЕКОНОМИЈА И ЈАЧА ВОЈСКА, ДО КРАЈА ГОДИНЕ И ВЕЋЕ ПЛАТЕ ♦♦♦ ТРОИЦКИ ЛАКО ДО ДРУГОГ КОЛА ВИМБЛДОНА ♦♦♦ ЏИХАДИСТА ПРЕТИ СВЕТУ НА БОСАНСКОМ ЈЕЗИКУ ♦♦♦ САМИТ О БУДУЋНОСТИ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ У СЕПТЕМБРУ ♦♦♦ НИКОЛИЋ: НЕМОГУЋЕ ДА ХРВАТСКА ЗАУСТАВИ СРБИЈУ НА ПУТУ КА ЕУ ♦♦♦ СВЕТСКА БАНКА: ЈАКО БИТНО ДА СЕ СРБИЈА ПОЗАБАВИ ЕПС-ОМ
Почетна страна arrow У првих пет РБ2
29.06.2016
РАДИО БЕОГРАД
Почетна страна
91. рођендан РБ
Управа
Вести
Контакт
Маркетинг РБ
Фреквенције
Издавачка делатност
Индок билтен
РТС на сателиту
Документација РБ
Библиотека РБ
Линкови
Мапа сајта
Претрага
Студио 6 

Миленино коло

Зелени, Црни лист
Да Вас подсетимо
3.jpg
BeoTelNet
Сателитски Програм
Сателитски програм
ПРОГРАМИ
Радио Београд 1
Радио Београд 2
Радио Београд 3
Београд 202
Драмски програм
ЕМИСИЈЕ
Седмица РБ1
У првих пет РБ2
Сваштара 202
Таласање РБ1
Гозба РБ2
Визија 202
Миленино коло РБ1
Спортски споменар РБ1
Град РБ2
Музичка плетеница РБ1
Спорови у култури РБ2
У средишту пажње РБ1
Време музике РБ2
Хит Недеље 202
Како слушати музику РБ2
Индекс 202
Српски на српском РБ1
Светска сцена РБ2
Код два бела голуба РБ1
Клуб 2 РБ2
Пут свиле РБ2
Изворишта РБ1
Говори да бих те... РБ2
Вечерас заједно РБ1
Дигиталне иконе РБ2
Сусретања РБ1
Ризница РБ2
Ноћни програм РБ1
Степеник РБ2
Невидљиви људи РБ2
Етника РБ1
Игла на винилу РБ2
Соларис РБ2
Поп карусел РБ1
Антикотека РБ2
Чекајући ветар РБ2
Од злата јабука РБ2
Храм РБ2
Речено и прећутано РБ2
Џез сцена РБ2
Неонска дуга РБ2
Музичка продукција
РЕКЛИ СУ
Александар Вучић
Роберт К. Млађи
Милош Земан
Сергеј Лавров
Новак Ђоковић
Томислав Николић
Владимир Путин
Ивица Дачић
У првих пет (РБ2) Штампа
08.04.2008 11:32

 


 

 sanjamilic2015.jpg

 

 

  У ПРВИХ ПЕТ – КУЛТУРНИ ДОГАЂАЈ НЕДЕЉЕ

Новинари и критичари Радио Београда 2 издвајају најбоље, најважније културне догађаје у свим уметностима у протеклих седам дана и коментаришу свој избор. Гост емисије је уметник, теоретичар или уметнички критичар, који говори о сопственом раду, о уметности којом се бави али и о томе како су уметност и култура представљени у нашим медијима и како треба осмислити културну стратегију и културну политику Србије. Емисија иде уживо, сваке недеље од 11 до 12 часова и 55 минута.

Уредник и водитељ је Сања Милић.

Слушаоци своје сугестије могу да шаљу на адресу Ова адреса је заштићена од робота. Потребна вам је Јава-скрипта да би сте је видели.    

 

 

   
   

 

ИЗБОР ИЗ ЕМИСИЈА:

 

 

vukosavljevic.jpg

Гост емисије У првих пет Радио Београда 2, у недељу 26.06.2016. биће Владан Вукосављевић, градски секретар за културу.

Разговараћемо о плановима за реконструкцију здграде Музеја града Београда у Ресавској улици и за изградњу Градске галерије на Косанчићевом венцу. Тема ће бити и градски конкурси за финансирање савременог стваралаштва, програми овогодишњег БЕЛЕФ-а, припрема Октобарског салона.... 

Од културних догађаја из протеклих седам дана издвојићемо гостовање израелског писца Давида Гросмана на петом Београдском фестивалу европске књижевности, међународну изложбу "Наопачке: Удомити критику" у Музеју града Београда а у организацији нашег Музеја савремене уметности и Градске галерије из Љубљане, Фестивал музичког документарног филма у Дому културе "Студентски град". Препоручићемо изложбу најбољих фотографија са годишњег конкурса агенције БЕТА у Етнографском музеју и антологију песама и прича о биљу и о пријатељству "Писац у врту" коју је приредио песник Томислав Маринковић.

Уредница и водитељка је Сања Милић 

 


romcevic.jpg

Гост емисије У првих пет Радио Београда 2, у недељу 19.06.2016. биће Небојша Ромчевић, писац, професор Факултета драмских уметности.

Повод за разговор је гостовање Народног позоришта Републике Српске у Београду са три представе, једна од њих је Ромчевићева драма "Отац и син". Разговараћемо и о новој црној комедији Небојше Ромчевића "Ужаси пасивног пушења" чија се праизведба припрема у Звездара театру. 

Од културних догађаја из протеклих седам дана издвојићемо изложбу најбољих радова са конкурса "Грифон" за најбољи графички дизајн на подручју Црне Горе, Републике Српске и Србије постављену у Графичком колективу; представљање зборника радова Филозофског факултета у Новом Саду о делу Милорада Павића и концерт Партибрејкерса на Ташмајдану поводом актуелног албума "Сиротињско царство". 

Препоручићемо изложбу пејзажа Реље Пенезића у Галерији "Хаос" под називом "Екстремно доколичарење и дангубљење" и роман француског писца Адријена Боска "Констелација". 

Уредница и водитељка је Сања Милић

         


upp 1206.jpgГост емисије У првих пет Радио Београда 2, у недељу 12.06.2016. биће Никита Миливојевић, редитељ, професор Академије уметности у Новом Саду.
У Народном позоришту у Солуну Миливојевић режира "Мајку храброст" Бертолда Брехта, премијера ће бити на јесен, и увелико припрема треће издање Шекспир фестивала, који ће се одржати почетком јула у Чортановцима.

Од културних догађаја из протеклих седам дана издвојићемо осми Миксер фестивал који се одржава под слоганом "Осетљиво друштво", Фестивал нитратног филма "Кроз запаљиве митове" у Музеју југословенске кинотеке, концерт Београдске филхармоније са солисткињом, сопраном Јулијане Банзе а под вођством диригента Фабриса Болона.
Препоручићемо и двојезично, српско-енглеско издање песама Војислава Карановића "Поезија настаје", које је представљено у Народној библиотеци Србије.

Аутор и уредник емисије је Сања Милић.


         

 

 

upp0506.jpgГост емисије У првих пет Радио Београда 2, у недељу 05.06.2016. биће Александар Јерков, професор Филолошког факултета у Београду и управник Универзитетске библиотеке "Светозар Марковић".
Разговараћемо о две нове књиге професора Јеркова – "Европа и књижевна критика – Херменеусиа" и "Тајна Европе и српска књижевност – Апокриптика".

Од културних догађаја из протеклих седам дана издвојићемо представљање Србије на петнаестом међународном Бијеналу архитектуре у Венецији, шездесет прво Стеријино позорје и концерт Симфонијског оркестра РТС-а на ком је као солиста наступио пијаниста Александар Сердар а дириговао Фабио Мастранђело.
Препоручићемо књигу изабраних песама Тање Крагујевић "Трн о свили" и прокоментарисати округли сто о делу ове песникиње одржан у Народној библиотеци Србије.
Скренућемо пажњу на изложбу Милене Јефтић-Ничеве-Костић "Сачувајмо постојање – тропи" у Кући легата.

Аутор и уредник емисије је Сања Милић.


 

 

ivana-dimic.jpgГошћа емисије У првих пет Радио Београда 2, у недељу 29.05.2016је Ивана Димић, књижевница и драматуршкиња. Повод је нова књига "Арзамас", (Лагуна) у којој комбинује два књижевна рода - прозни и драматуршки, обједињујући у целину приче односе мајке и ћерке. Ивана Димић (Београд, 1957) дипломирани је драматург, аутор бројних кратких прича, драма, драматизација и ТВ сценарија. Осим тога, преводи са енглеског и француског језика.

Од културних догађаја издвајамо 61. Стеријино позорје, нови Фестивал субверзивног филма План Б, Барокни гала концерт у Коларцу, којим се најављује 11. фестивал ране музике, Мајске дане књиге у Панчеву у чијем фокусу су били савремени писци из Словеније, а говорићемо и о нашем представнику на 20. међународном фестивалу игране и документарне радио драме Prix Marulić

Данашњу емисију уређује и води Тамара Крстић. 

zoranpaunovic.jpg Гост емисије У првих пет Радио Београда 2, у недељу 22.05.2016биће др Зоран Пауновић, професор англистике на Филолошком факултету у Београду, преводилац, есејиста и члан жирија Нинове награде.

Повод је књига Џулијана Барнса "Шум времена", коју је у његовом преводу објавила "Геопоетика". Разговараћемо о преводној књижевности, о англоамеричкој књижевној продукцији и односу књижевности и других уметности. 

Прокоментарисаћемо и културне догађаје које су обележили протеклу недељу: Ринг - ринг фестивал, премијеру комада Александра Поповића "Мрешћење шарана", завршетак Белдокса, изложбу фотографија Plexiglass северноамеричке уметнице Хатним Ли у галерији Бартселона... 
 

Eмисијa У првих пет Радио Београда 2, у недељу 15.05.2016. године:

upp 1505.jpg

Гост емисије је графички дизајнер Славимир Стојановић – Футро, који је ретроспективном изложбомComplicate Simply у Музеју примењене уметности Војводине обележио 30 година рада.

Славимир Стојановић (Београд, 1969) дизајнерску каријеру почео је још у средњој школи. Дипломирао је на одсеку за Графичке комуникације на београдском Факултету примењених уметности, специјализирао у Гетеборгу на Високој школи за дизајн и љубљанској на Академији ликовних уметности. Био је креативни директор у бројним рекламним агенцијама у Србији и Словенији, вишеструко је награђиван. Радови му се налазе у Музеју рекламе и плаката у Хамбургу, Музеју плаката у Варшави и Центру Помпиду у Паризу. О његовом делу писали су најпознатији светски часописи, а 2011, увршћен је у Ташенову (Tashen) компилацију најутицајнијих графичких дизајнера света (Contemporary Graphic Design). 

Говорићемо о гостовању Матијаса Енара (Mathias Énard) на Молијеровин данима, изложби Фрагменти временаМарије Драгојловић у Музеју града Београда у Ресавској улици, Међународном фестивалу документарног филма –Beldocs, премијери Сирана по Едмону Ростану (Edmond Rostand) у режији Ивана Вуковића на сцени Раша Плаовић Народног позоришта у Београду, концертуБетовенов маратон, Београдске филхармоније – пијаниста Алексеј Володин (Alexei Volodin), диригент Данијел Рајскин (Daniel Raiskin), у Коларчевој задужбини. 

Уредница и водитељка Снежана Ристић

 

         

Eмисијa У првих пет Радио Београда 2, у недељу 08.05.2016. године:

upp 0805 dprodanovic.jpg

Гошћа емисије је архитектица, извршна директорка 11. Београдске интернационалне недеље архитектуре (БИНА) Даница Јововић-Продановић. 11. БИНА отворена је 5. маја, серијом изложби у Културном центру Београда и Галерији РТС, а наставља се предавањима, семинарима, радионицама, шетњама... И трајаће цео месец. 

Говорићемо о хумантираном концерту симфонијског оркестра РТС у Коларчевој задужбини, Молијеровим данима, изложби Љубице Цуце Сокић Пут ка апстракцијиу Кући легата, гостовању Црногорског народног позоришта на сцени Раша Плаовић Народног позоришта у Београду ауторским пројектом Бориса Лијешевића,Очеви су град(или)... 

Уредница и водитељка је Снежана Ристић. 

 

Eмисијa У првих пет Радио Београда 2, у недељу 01.05.2016. године:

upp 0105 matija b.jpg

Књига "Три поеме", академика Матије Бећковића, биће тема разговора са овим песником у празничном издању емисије У првих пет. Реч је о филозофско-религиозним стиховима који нам откривају помало неочекиваног, другачијег Бећковића.

Од културних догађаја из протеклих седам дана издвојићемо концерт Симфонијског оркестра Радио-телевизије Србије посвећен недавно преминулој пијанисткињи и педагогу Невени Поповић, на Коларцу, предавање и изложбу словенчке архитектице Маруше Зорец на Архитектонском факултету у Београду и представљање зборника "Прилози за историју Музеја савремене уметности у Београду" у Салону овог Музеја. Препоручићемо и роман норвешког писца Тарјеја Весоса "Птице".

Аутор и уредник емисије је Сања Милић.

 

 

 

vule.jpgГост емисије У првих пет Радио Београда 2, у недељу 24.04.2016биће писац Вуле Журић. Разговараћемо о књизи "Орлови поново лете", у којој ће бити објављене приче наших савремених писаца инспирисане делом Бранка Ћопића. Журић је приређивач и уредник те необичне тематске антологије. Биће речи и о "Републици Ћопић", Журићевом роману који последњих месеци изазива велику пажњу наше књижевне јавности.

Од културних догађаја из протеклих седам дана издвојићемо програме одржане поводом Светског дана књижевности, концерт Оркестра "Франц Лист", под вођством виолинисте Нинга Фенга, на Коларцу, премијеру представе "Случајна смрт једног анархисте" Дарија Фоа, у режији Маје Милетовић, у Југословенском драмском позоришту, изложбу "Зенит није Дада" којом се отвара нова сезона у Музеју "Мацура" и најбоље радове са конкурса за плакат "Избаци свој глас" изложене у Галерији "Озон".

Аутор и уредник емисије је Сања Милић.

miro-vuksanovic.jpgГост емисије У првих пет Радио Београда 2, у недељу 17.04.2016. године биће академик Миро Вуксановић, писац, главни и одговорни уредник Издавачког центра Матице српске.
Разговараћемо о зборнику радова посвећеном Вуксановићевом књижевном раду који је представљен ове недеље у Новом Саду и о седмом колу антологијске едиције Десет векова српске књижевности које је управо објављено. 

Од културних догађаја из протеклих седам дана издвојићемо концерт шведског кларинетисте Мартина Фреста са Београдском филхармонијом, заједничку ликовну изложбу Александра Рафајловића и Здравка Јоксимовића "Један, један, два" у Музеју Цептер, гостовање турске књижевнице Оје Бајдар у Новом Саду и у Београду, поводом српског издања њеног романа "Изгубљена реч". 
Прокоментарисаћемо премијеру представе "Френки и Џони" Теренса Мек Нелија, у режији Тее Пухарић, у Народном позоришту и разговор са архитектом, професором Александром Стјепановићем, под називом "Београдски брутализам", одржан у Галерији Колектив

Аутор и уредник емисије је Сања Милић. 

upp1004.jpgГост емисије  У првих пет Радио Београда 2, у недељу 10.04.2016. године, је Саша Панчић, ликовни уметник.
Повод за разговор је Панчићева изложба "Нула форма" у Продајној галерији Београд.

 

Од културних догађаја из протеклих седам дана издвојићемо концерт Немање Радуловића са Београдском филхармонијом, изложбу фотографија немачког уметника Арноа Фишера у Ликовној галерији Културног центра Београда, међународну изложбу "Уметност и наука" у галерији Podroom Културног центра Београда, а препоручићемо и књигу аргентинског писца Гиљерма Мартинеза "Одвратна срећа".

Аутор и уредник емисије је Сања Милић.

 

         

 

 

upp0304 sladjana j.jpgГошћа емисије У првих пет Радио Београда 2, у недељу 03.04.2016. године, је Слађана Јаћимовић, професорка Учитељског факултета у Београду. Разговараћемо о Међународној славистичкој конференцији у Петрограду одржаној прошле недеље, о путопису као граничном жанру у књижевности српске авангарде, о утицају универзитетске критике на нашу савремену књижевност...

Од културних догађаја из протеклих седам дана издвојићемо Салон архитектуре, изложбу слика наших најрепрезентативнијих сликара између два светска рата, из колекције Јовичић, у Кући легата и концерт Гудача Светог Ђорђа на Коларцу посвећен Моцартовој музици.

Препоручићемо књигу прича Мирослава Јосића Вишњића "Ђурђевдан", роман белгијског писца Жана Филипа Тусена "Истина о Марији" и ретроспективну изложбу фотографија Томислава Петернека у Павиљону "Цвијета Зузорић".

Ауторка и уредница емисије је Сања Милић.
 
 

 

saponja.jpgГост емисије У првих пет Радио Београда 2, у недељу 27.03.2016. године, биће песник и издавач Ненад Шапоња. Разговараћемо о његовој песничкој књизи "Изгледам, дакле, постојим" која ускоро треба да буде објављена. Пошто је Ненад Шапоња председник Организационог одбора новосадског "Проза феста", разговараћемо и о десетом, јубиларном издању овог књижевног фестивала који ће бити одржан почетком априла. 

Од културних догађаја из протеклих седам дана издвојићемо обележавање Светског дана поезије, Београдски фестивал игре, 63. Београдски фестивал документарног и краткометражног филма, нову представу Звездара театра "Шака" Мартина Мекдоне, у режији Марка Сопића, и изложбу фотографија Немање Мараша "Буђење" у Галерији "Дар Мар". 

Уредница и водитељка је Сања Милић.

upp 2003.jpgГост емисије У првих пет Радио Београда 2, у недељу 20.03.2016. године, биће Александар Милосављевић, управник Српског народног позоришта у Новом Саду. Разговараћемо о премијери представе "На Дрини ћуприја" по мотивима романа Иве Андрића, о гостовању Шекспировог "Хамлета" у Београду и о другим важним представама и плановима Српског народног позоришта.

Од културних догађаја из протеклих седам дана издвојићемо концерт Београдске филхармоније са гостима из Енглеске – диригенткињом Џејн Гловер и виолончелистом Данијелом Милером, изложбу "Жена вечита инспирација" Предрага Царановића у галерији Озон, представљање песничке књиге Стане Динић-Скочајић "Теглице за бубице" у Српском књижевном друштву. Препоручићемо и роман немачког писца Фердинанда фон Шираха "Табу".

Ауторка и уредница је Сања Милић.

 

         


karanovic.jpgГост емисије У првих пет Радио Београда 2, у недељу 13.03.2016. године је Звонко Карановић, писац
Разговараћемо о књизи његових изабраних песама на енглеском језику It Was Easy to Set the Snow On Fire("Било је лако запалити снег"), која 15. марта излази у Сједињеним Америчким Државама. 
Карановић ће ове године објавити и песничку књигу на словеначком, а роман "Три слике победе" на украјинском језику. 

Од културних догађаја из протеклих седам дана издвојићемо представљање књиге старе кинеске лирике "Сто божура у врту кинеских царева" коју је превео и приредио Хироши Вукелић, ретроспективну изложбу слика Стојана Аралице (1883-1980) у Галерији РТС-а и концерт пијанисткиње Јасминке Станчул у Великој дворани Коларчеве задужбине. 
Прокоментарисаћемо гостовање немачког писца Ингоа Шулцеа у Београду и изложбу фотографија Колектива "Камерадес", којом Галерија "Артгет" почиње нову излагачку сезону под називом "Сва лица документаризма". Уредница и водитељка је Сања Милић.

 


upp 0603 milisav-savic (2).jpgГост емисије У првих пет Радио Београда 2, у недељу 06.03.2016. године је Милисав Савић, писац. Разговараћемо о "љубавном роману са додацима" - La sans pareille - за који ће Савићу идуће недеље бити уручена награда "Меша Селимовић".

Од културних догађаја из протеклих седам дана издвојићемо најбоље филмове овогодишњег ФЕСТ-а, концерт Новог симфонијског оркестра Макрис и хораОрфелин на Коларцу и изложбу дечјих радова Растка Ћирића под називом "Ака" у Дечјем културном центру. Препоручићемо књигу "Сумрачно свануће" Пола Вирилиоа и Силвера Лотрингера и изложбу фотографија румунске уметнице Фелићије Симион "Игралиште" у галерији "Б(арт)селона".

Уредница и водитељка је Сања Милић.

 

 

radoslav-milenkovic.jpgГост емисије У првих пет Радио Београда 2, у недељу 28.02.2016. године је Радослав Рале Миленковић, редитељ, глумац и педагог. Повод за разговор је улога Дранкова у представи Атељеа 212 "Лице", по тексту савременог руског писца Александра Галина. 

Од културних догађај из протеклих седам дана, издвојићемо изложбу "Аквизиције – откупи и поклони (2012–2015)" којом почиње обележавање педесетогодишњице рада Музеја савремене уметности Војводине, концерт Симфонијског оркестра и Хора РТС-а у оквиру "Београдског Шопен феста", премијеру Пиранделове комедије "Човек, звер и врлина", у режији Егона Савина, у Београдском драмском позоришту, представљање романа португалског писца Руија Зинка "Уграђивање страха" и изложбу фотографија Радета Марковића у Пароброду – "Живот као инспирација – прича о балканској рути".

Уредница и водитељка је Сања Милић. 

upp 2102.jpgГост емисије У првих пет Радио Београда 2, у недељу 21.02.2016. године је Дејан Синадиновић, пијаниста, професор Факултета музичке уметности.

Од културних догађаја из протеклих седам дана издвојићемо представљање књиге иранског песника из четрнаестог века Шемсудина Мухамеда Ширазија "Диван од Хафиза" у Народној библиотеци Србије, нову представу Битеф театра "Црвена љубав" - роман Александре Колонтај адаптирала је и представу режирала Олга Димитријевић и изложбу групе младих уметника "Перспективе 14" у Галерији "Магацин".
Препоручићемо роман "La sans pareille" Милисава Савић за који је писац управо добио награду "Меша Селимовић" и мемоаре Јелене Скерлић-Ћоровић "Живот међу људима". 

 Аутор и уредник емисије је Сања Милић.

 

          

milin.jpgГост емисије У првих пет Радио Београда 2, у недељу 14.02.2016. године је Бошко Милин, професор Факултета драмских уметности у Београду и позоришни критичар. Разговараћемо о статусу драмског текста у нашим позориштима. 

Од културних догађаја из протеклих седам дана издвојићемо концерт камерне музике виолинисте Хагаја Шахама и гудачког ансамбла Београдске филхармоније на ком ће бити изведена Бахова, Вивалдијева и Моцартова дела; премијеру представе "Говорна мана" Горана Марковића у Звездара театру и изложбу графика Марка Крсмановића "Радост стварања у процесу који траје" у Графичком колективу. Препоручићемо књигу прича Велимира Ћургуса Казимира "Музеј меланхолије" и изложбу фтографија Маје Медић и Милене Јокановић "Слике којима (се) памтимо" у Културном центру Београда. 

Уредница и водитељка је Сања Милић. 

 

 


kolundzija.jpgГост емисије У првих пет Радио Београда 2, у недељу 07.02.2016. године биће Зоран Колунџија, главни уредник новосадског "Прометеја", издавачке куће која више од четврт века негује специфичну врсту издаваштва посвећену трајним вредностима – лексикографији, историографији, важним уметничким монографијама и лепој књижевности. 
Разговараћемо о другом колу едиције "Србија 1914–1918" објављеном у саиздаваштву са нашом кућом, о новим књигама у библиотеци "Популарна лингвистика" и о фототипском издању књиге "Тајна веза", Душка Трифуновића, објављеном о десетогодишњици песникове смрти.

Од културних догађаја из протеклих седам дана издвојићемо Оперски гала концерт одржан поводом Дана Велике дворане Коларчеве задужбине, отварање нове годишње поставке Музеја савремене уметности "Инспирација Олгом" у Галерији Петра Добровића, премијеру драме савременог руског писца Ивана Вирипајева "Пијани", у режији Бориса Лијешевића, у Атељеу 212, документарну изложбу "Ко је соко – тај је Југословен" у Музеју историје Југославије.

Уредница и водитељка је Сања Милић.

 

 


bojovic.jpg

Гост емисије У првих пет Радио Београда 2, у недељу 31.01.2016. године биће Игор Бојовић, драмски писац, управник Позоришта лутака "Пинокио". 
Разговараћемо о статусу драмске књижевности за децу код нас и о раду позоришта која су намењена најмлађима. 
Од културних догађаја из протеклих седам дана издвојићемо концерт пијанисте Николаја Демиденка са оркестром Београдске филхармоније и премијеру представе "Казанова против Дон Жуана", коју је по тексту Миодрага Илића режирао Предраг Ејдус у Мадленијануму. 
Препоручићемо књигу Александре Манчић "Ђордано Бруно и комуникација", коју је жири Радио Београда 2 оценио као најбољу у области теорије књижевности и уметности, естетике и филозофије у 2015-ој и доделио јој награду "Никола Милошевић" и роман руског писца Димитрија Орехова "Острво". 
Издвојићемо и најважније ликовне изложбе у београдским галеријама.

Аутор и уредник емисије је Сања Милић.

 


upp 2401.jpgГост емисије У првих пет Радио Београда 2, у недељу 24.01.2016. године, je писац Мухарем Баздуљ. Разговараћемо о новом издању његовог раног романа "Ђаур и Зулејха" и о књижевним преводима на којима сада ради.

Од културних догађаја из протеклих седам дана издвојићемо девети  Међународни филмски и музички фестивал "Кустендорф", гостовање  италијанског писца Клаудија Магриса у Београду и концерт Симфонијског  оркестра РТС-а посвећен делу Астора Пјацоле у Коларчевој задужбини са  гостима из Италије – диригентом Ђан Марком Монкалиеријем и виолинистом  Пјеркалом Саком. 
Прокоментарисаћемо Дане новог британског филма у  Београду, изложбу Владимира Перића и Милице Стојанов "Музеј детињства  и Мики Маус" у ГалеријиРемонт и изложбу фотографија часописа Grein  у Галерији Барселона.

Аутор и уредник емисије је Сања Милић.

 

 

mihajlo_pantic.jpgГост емисије У првих пет, Радио Београда 2, у недељу 17.01.2016. године је  Михајло Пантић, писац, професор Филолошког факултета у Београду. Повод за разговор је награда "Кочићево перо", која је Пантићу уручена крајем прошле године. С обзиром на то да је Михајло Пантић члан Ниновог жирија, разговараћемо и о томе који су романи обележили 2015. у нашој књижевности. 

Од културних догађаја из протеклих седам дана издвојићемо концерт Студија за рану музику у холу Коларчеве задужбине на ком су изведене кантате и концерти Баха и Хендла, традиционалну изложбу "Критичари су изабрали" у Ликовној галерији Културног центра Београда – радове двадесеторо ликовних уметника одабрала је Ирина Суботић и изложбу најбољих фотографија са конкурса часописа Ре Фото у Галерији Артгет о теми "Покрет". Препоручићемо и књигу прича ирачког писца Хасана Бласима "Лудак са Трга слободе". 

Аутор и уредник емисије је Сања Милић.


upp 1001 pancic_teofil.jpgЕмисија У првих пет Радио Београда 2, у недељу 10.01.2016. године, биће посвећена вредновању културних догађаја из протекле године.

Гост критичар биће Теофил Панчић, новинар недељника "Време".

Листе најбољих, најважнијих књига, представа, филмова, концерата и изложби, образложиће коментатори Радио Београда 2 – Тамара Крстић, Драгана Ковачевић, Весна Перић, Радош Митровић, Снежана Ристић и Радоња Лепосавић.

Аутор и уредник емисије је Сања Милић.

      (У првих пет 10.01.2016/мп3  )   

 


velickovic.jpgГост 700. издања емисије У првих пет, Радио Београда 2, у недељу 03.01.2016. године биће сликар Владимир Величковић, уметник чија се дела чувају у седамдесет музеја у свету. Величковић је члан Српске академије наука и уметности и члан Француске академије уметности. 

За Радио Београд 2 Величковић говори о мотивима за оснивање награде младим уметницима за цртеж, о значају цртежа за његов лични опус и за ликовне уметности уопште. Теме разговора су и уметникова потреба да, иако готово пола века живи у Француској, редовно излаже у Србији, утицај глобализације на савремену уметност, слобода у тумачењу уметничког дела, повезаност између различитих видова уметности...

Уредница и водитељка је Сања Милић.

 (У првих пет 03.01.2016/мп3  )   

 upp 2712 il.jpgГост емисије У првих пет, Радио Београда 2, у недељу 27.12.2015. године је Иван Лалић, драмски писац, директор Миксер хауса.

Разговараћемо о уметничким програмима који ће следеће године бити организовани у овом малом културном центру.

Од културних догађаја из протеклих седам дана издвојићемо новогодишњи концерт Београдске филхармоније – "Филхармонијски циркус", изложбу "Руска авангарда у Београду" у Музеју историје Југославије, изложбу Душана Оташевића у Галерији САНУ – "Илија Димић – слике и конструкције", премијеру "Клаустрофобичне комедије" Душана Ковачевића, у режији Дарка Бајића, у Звездара театру.
Препоручићемо роман француског писца Марка Дигена "Официрска соба" и изложбу "Југотон – Источно од раја (1947–1991)" у Музеју науке и технике.

Аутор и уредник емисије је Сања Милић.

 

 


sijan.jpg

Гост емисије У првих пет, Радио Београда 2, у недељу 20.12.2015. године  биће редитељ и сликар Слободан Шијан. 
Разговараћемо о књизи разнородних текстова и колажа "Филмус – приче о филму", у којој Шијан пише о томе како је нашу кинематографију задужио Чича Илија Станојевић, зашто цени редитеље "Црног таласа", како су повезане ликовне уметности и филм... "Филмус" је награђен признањем "Богдан Кршић" за Најлепшу књигу овогодишњег Сајма књига у Београду. 

Од културних догађаја из протеклих седам дана издвојићемо премијеру три оперске једночинке – "Телефон" Ђан Карла Менотија, "Партија бриџа" Самјуела Барбера и "Тамо и натраг" Паула Хиндемита – у Српском народном позоришту у Новом Саду, представљање сто седмог Плавог кола Српске књижевне задруге на Коларцу и годишњу изложбу графика малог формата поводом награде "Мали печат" у Графичком колективу.
Препоручићемо књигу "Галицијске приче" савременог пољског писца Анџеја Стасјука и изложбу фотографија Бојана Бема "Годишња доба" у Културном центру Београда. 

Емисију уређује и води Сања Милић.

 (У првих пет 20.12.2015/мп3  )   

 

ljubica arsic.jpgГошћа емисије У првих пет, Радио Београда 2, у недељу 13.12.2015. године биће књижевница Љубица Арсић. Повод за разговор је њен нови роман "Рајска врата". 

Од културних догађаја из протеклих седам дана издвојићемо научни скуп "О поезији и о поетици Борислава Радовића" који су организовали Институт за књижевност и уметност и Библиотека града Београда, гостовање норвешких писаца Јуџина Шуљгина, Кирсти Блом и Лаша Свенсена у Србији и концерт британског виолончелисте Стивена Исерлиса са Београдском филхармонијом. 
Препоручићемо Зборник радова са Скупа о делу Љубице Цуце Сокић одржаног у Српској академији наука и уметности поводом стогодишњице сликаркиног рођења и књигу "Сан о граду – Међународни конкурс за урбанистичко уређење Београда 1921–1922" др Злате Вуксановић-Мацура, представљен у Културном центру Београда. 

Емисију уређује и води Сања Милић.  


1084283_momcilovic_miroslav_01.jpg

Гост емисије У првих пет Радио Београда 2, у недељу 06.12.2015. године  биће сценариста и редитељ Мирослав Момчиловић. Разговараћемо о његовом новом филму "Смрдљива бајка".

Од културних догађаја из протеклих седам дана издвојићемо двадесет и први Фестивал ауторског филма, премијеру Шилерове драме "Марија Стјуарт", у режији Милоша Лолића, у Народном позоришту и концерт пијанисте Дејана Синадиновића у Коларчевој задужбини. Прокоментарисаћемо актуелне изложбе у београдским галеријама и препоручити две књиге - студију архитекте Љиљане Благојевић "Итинерери: Модерна и Медитеран" и новелу Симон де Бовоар "Неспоразум у Москви" која је први пут преведена на српски.

Аутор и уредник емисије је Сања Милић.

  (У првих пет 06.12.2015/мп3  )  


 

gocic.jpgГост емисије У првих пет Радио Београда 2, у недељу 29.11.2015. године биће Горан Гоцић, писац. 
Разговараћемо о његовој студији "Како убити Бетовена: Болест као стил и стратегија у култури", која до краја године излази из штампе. 
Тема ће бити и несвакидашња премијера документарног филма "Полка" у Паризу, аутори су Гоцић и Стефана Савић, а филм је приказан непосредно по увођењу ванредног стања у овом граду.

Од културних догађаја из протеклих седам дана издвојићемо два концерта у Коларчевој задужбини -гостовање Војвођанског симфонијског оркестра и заједнички наступ виолинисте Богдана Божовића, виолончелисткиње Ксеније Јанковић и пијанисте Александра Маџара; прокоментарисаћемо ретроспективну изложбу скулптура Ђорђија Црнчевића "Токови уметничког надахнућа" у Кући легата и изложбу фотографија "Прес фото Србија" у Дому омладине; препоручујемо и књигу "Музеј времена" израелског песника Амира Ора, који ових дана борави у Србији.

Уредница и водитељка је Сања Милић 

Фото: Стефана Савић 

  (У првих пет 29.11.2015/мп3  ) 

 

 

roganovic.jpgГошћа емисије У првих пет Радио Београда 2, у недељу 22.11.2015. године биће Весна Рогановић, новинарка и преводитељка. Повод за разговор је књига њених интервјуа са светским писцима "Сфинга пред вратима". 

Од културних догађаја из протекле недеље издвојићемо изложбу посвећену делу једног од најважнијих светских архитеката Ле Корбизијеа у Музеју примењене уметности и концерт џез контрабасисте, Американца Виљема Паркера у Рексу. Препоручићемо роман француског писца Соржа Шаландона "Четврти зид" и актуелне изложбе у београдским галеријама.

Уредница и водитељка је Сања Милић.  

 

 


pavkovic.jpg

Гост емисије У првих пет Радио Београда 2, у недељу 15.11.2015. године биће Васа Павковић, писац и књижевни критичар.
Разговараћемо о две његове нове књиге посвећене тумачењу савремене поезије. У монографији "Неочекивани песници" Павковић пише о делу Јудите Шалго, Војислава Деспотова, Петру Крдуа и Вујице Решин Туцића, а у књизи "Пустоловине с поезијом" сабрани су његови критичарски текстови настајали у протеклих двадесет пет година.

Од културних догађаја из протеклих седам дана издвојићемо изложбу "Београдски атлас Јована Цвијића" у Галерији САНУ, приређену поводом 150-годишњице Цвијићевог рођења, концерт пијанисте Николаја Демиденка у Коларчевој задужбини и премијеру драме Тенесија Вилијамса "Трамвај звани жеља" у Звездара театру.
За читање ћемо препоручити роман финског писца Арта Пасилине "Година зеца" и песничку књигу Звонка Карановића "Златно доба".

Аутор и уредник емисије је Сања Милић.

 

 


u prvih pet 0811 bajac.jpgГост емисије У првих пет Радио Београда 2, у недељу 08.11.2015. године, је Владислав Бајац, писац и издавач. Повод причи су књижевна путовања – кроз преводе његове прозе и у сусретима са делима писаца из других култура.

Од културних догађаја из протеклих седам дана издвајамо гостовање четири позоришта из Санкт Петербурга у Југословенском драмском позоришту у Београду, концерт пијанистичког дуа Пјера Лорана Емара и Тамаре Стефановић на БУНТ фестивалу, изложбу "Мапирање идентитета, архитектура Београда 1919–2015" у Музеју примењене уметности, филмски фестивал "Слободна зона" и изложбу аустријског уметника Готфрида Хелнвајна "Између невиности и зла" у Легату Чолаковић и у Салону Музеја савремене уметности. 

Емисију уређује и води Сања Милић.

   (У првих пет 08.11.2015/мп3  )   

 


matijevic.jpgГост емисије У првих пет Радио Београда 2 у недељу 01.11.2015. године  биће Владан Матијевић, писац. Разговараћемо о новим издањима његових приповедачких књига код нас и у иностранству. 

Од културних догађаја из протеклих седам дана издвојићемо шездесети Међународни београдски сајам књига, Београдски џез фестивал, премијеру Хендлове опере "Орландо" у Мадленијануму, изложбу слика Николе Савића у Кући легата и изложбу фотографија Марка Рибуа у Француском институту.

Аутор и уредник емисије је Сања Милић.

 (У првих пет 01.11.2015/мп3 )

 

 miodrag_sibinovic.jpgГост емисије У првих пет Радио Београда 2 у недељу 25.10.2015. године биће професор Миодраг Сибиновић. Повод за разговор је његова нова књига "Множење светова. Руски писци у српској књижевности".

Од културних догађаја из протеклих седам дана издвојићемо десети међународни научни скуп "Језик, књижевност, уметност" одржан на Филолошко-уметничком факултету у Крагујевцу, концерт пијанисте Николаја Луганског на Бемусу, актуелне позоришне премијере.
Препоручићемо филм Павла Вучковића "Панама" и књигу Пети Смит "Сакупљање вуне".

Уредница и водитељка је Сања Милић.

 

bojan_jovic.jpgГост емисије У првих пет Радио Београда 2 у недељу 18.10.2015. године  биће др Бојан Јовић, директор Института за књижевност и уметност у Београду. Повод за разговор је представљање нових издања ове научне установе на предстојећем Сајму књига. Разговараћемо и о научним скуповима који ће бити одржани у Институту у наредном периоду.

Од културних догађаја из протеклих седам дана издвојићемо изложбу слика Љубе Поповића којом се обележава десет година рада Галерије РТС-а, изложбу фотографија "Огледало историје – снимци београдских фоторепортера 1930–1941" отворену поводом Дана Музеја града Београда, предавање о делу архитекте проф. Бранислава Митровића у оквиру циклуса "Архитектура у контексту" у Културном центру Београда. Препоручићемо нову песничку књигу Томислава Маринковића "Невидљива места" и прокоментарисати актуелне премијере у нашим позориштима.

 Аутор и уредник емисије је Сања Милић.

 


vanja.jpgГошћа емисије У првих пет Радио Београда 2, у недељу 11.10.2015. године, биће Вања Ејдус, глумица. Повод причи је њена улога Настје у новој представи Народног позоришта, "На дну", а разлога за разговор са овом необичном глумицом је увек довољно.

Од културних догађаја из протекле недеље издвојићемо коцерт Београдске филхармоније са солисткињом на труби, Норвежанком Тине Тинг Хелсет; нову представу Београдског драмског позоришта "Позив на погубљење", текст Александра Червинског који је режирао Слободан Скерлић; изложбу чилеанског архитекте Матијаса Клоца у галерији "Колектив".
Препоручићемо роман "Доли сити" израелске књижевнице Орли Кастел-Блум која ових дана борави у Србији" и изложбу уметничких објеката Биљане Ђурђевић "Кабинет чуда" у крагујевачкој галерији "Рима".

Уредница и водитељка је Сања Милић.

  (У првих пет 11.10.2015/мп3 )

 ivana-stefanovic.jpgГошћа емисије У првих пет Радио Београда 2, у недељу 04.10.2015. године, је Ивана Стефановић, композиторка.

Разговараћемо о новим извођењима њених композиција у земљи и у иностранству, о управо завршеној Међународној трибини композитора у Београду, о статусу савремене уметничке музике код нас.

Од културних догађаја из протеклих седам дана издвојићемо ретроспективну изложбу слика Ђорђа Ивачковића у Галерији САНУ, представљање компакт-диска на ком је "Охридска легенда" Стевана Христића у извођењу Симфонијског оркестра и Хора РТС-а на Коларцу, премијеру драме Максима Горког "На дну" у Народном позоришту у режији Ане Ђорђевић, књигу и изложбу Сандре Праун и Александре Стратимировић "Ти кажеш светло, ја мислим сенка" представљене у Културном центру Град...

Аутор и уредник емисије је Сања Милић.

   (У првих пет 04.10.2015/мп3 )   

 


vladimir-kecmanovic.jpgГост емисије Радио Београда 2, У првих пет - културни догађај недеље, у недељу 27.09.2015. године, биће Владимир Кецмановић, писац. Тема разговора са најпровокативнијим аутором своје књижевне генерације биће његов нови, антиратни роман "Осама" – писан живим, босанским дијалектом. 
Новинари и критичари Радио Београда 2 ће од културних догађаја за ову емисију издвојити најбоље представе 49. Битефа, концерт Зубина Мехте са Београдском филхармонијом, изложбу и монографију о двадесетогодишњици рада галерије "Хаос". 
Прокоментарисаће и Међународну трибину композитора и препоручити филм Стевана Филиповића "Поред мене".

Аутор и уредник емисије је Сања Милић.

 

 

petar-pjanovic.jpg Гост емисије Радио Београда 2, У првих пет - културни догађај недеље, у недељу 20.09.2015. године, биће Петар Пијановић, професор Учитељског факултета у Београду. Разговараћемо о "Лексикону образовних термина", који је професор Пијановић уредио, о његовој књизи "Српска култура: 1900-1950" и о округлом столу "Српска проза данас" који је одржан у Огранку САНУ у Новом Саду. 

Од културних догађаја из протеклих седам дана издвојићемо Битеф, Дане швајцарске музике у Београду, изложбу плаката о пољском покрету "Солидарност" у Кући краља Петра. 

Препоручићемо и књиге прича Татјане Толстој "Лаки светови" и Горана Марковића "Три приче о самоубицама". 

Аутор и уредник емисије је Сања Милић.

 

 


 

 
УЖИВО
Радио 1 уживо/MP3
Радио 2/3 уживо/MP3
Београд 202 уживо/MP3
Летња инт поз. /MP3.
ИНФО/МП3
Новости дана РБ1
Вести РБ1
Дневник 202
Неда Деполо
ИНТЕРВЈУ
Бранко Најхолд РБ2
Зоран Костић Цане
Воја Брајовић РБ2
Рамбо Амадеус РБ1
Биља Крстић РБ2
Maртa Mилoшeвић РБ1
Краљ Чачка РБ2
Љубомир Кривокапић
Срђан Гојковић Гиле
Зоран Аврамовић РБ2
Милан Нешковић РБ2
Душан Којић Која РБ2
Нада Поповић Перишић
Егон Савин РБ2
Жика Јелић РБ2

ИЗДВАЈАМО
47 година Београда 202
Добро јутро децо РБ1
Музички догађаји
„Тимочка лира “ 2016.
Студио 6
Циклуси Tрећег програма
Теме Трећег програма
Репертоар-Драмски п.
Спортски преноси
Метрополитен опера
Загађивач године
Награда Радмила Видак
Дан радио драме
Конкурс - драмска дела
Сећање на Гагија РБ1
Књига године РБ2
Рођендан уметности
Дани радионице звука
Златни микрофон РБ
РБ на сајму књига
91. рођендан РБ
Награда Неда Деполо
Мокрањчеви дани
Дан сећања РБ1
РБ - уживо из Књажевца
Exit на 202
РБ уживо из Врања
РБ - уживо из Суботице
Свечана академија РБ
РБ - уживо из Неготина
РБ - уживо из Зајечара
РБ - уживо из Косјерића
РБ2 - уживо из Крагујевца
Маслинова грана РБ2
Награђени новинари
АКЦИЈЕ
Буцини дани 202
Ноћ музеја 202
Војкан Борисављевић
Црни и Зелени лист РБ2
202 - уживо са ФЕСТ-а
Концерт Хладног пива
202 на Кустендорфу
Битеф - 202
Зајечарскa гитаријадa
Зелени радио РБ2
Љубав у твом срцу РБ
Пружена рука - 202
kontakt: webmaster