♦♦♦ МИЈАТОВИЋ О МЕДИЈИМА НА ЗАПАДНОМ БАЛКАНУ ♦♦♦ РАДИЋ И ВЛАШКОВИЋ ОСЛОБОЂЕНИ ОПТУЖБИ ♦♦♦ ОДРЖАН ФОРУМ БЕОГРАД- ШАНГАЈ ♦♦♦ ОПОЗВАН ПОЗИВ ТАЧИЈУ ♦♦♦ СЕНЗОРНА СОБА ЗА ДЕЦУ СА СМЕТЊАМА У РАЗВОЈУ ♦♦♦ ЈОШ 15 ЦИВИЛА ПОГИНУЛО У САНИ ♦♦♦ СТИПЕНДИЈЕ И КРЕДИТИ ЗА СТУДЕНТЕ У УТОРАК ♦♦♦ АМБАСАДОР ИНДОНЕЗИЈЕ ПОСЕТИО ТРСТЕНИК ♦♦♦ РУИНИРАЊЕ СПОМЕНИКА „СЛОБОДА“ ♦♦♦ БРИСЕЛ : ВУЧИЋ СА ТУСКОМ И „ЗАПАДНОБАЛКАНСКОМ ШЕСТОРКОМ“
Почетна страна arrow У првих пет РБ2
21.04.2015
РАДИО БЕОГРАД
Почетна страна
О првих 90 година
Управа
Вести
Контакт
Маркетинг РБ
Фреквенције
Издавачка делатност
Индок билтен
РТС на сателиту
Документација РБ
Библиотека РБ
Линкови
Мапа сајта
Претрага
Зелени, Црни лист 2014
Да Вас подсетимо
53.jpg
BeoTelNet
Сателитски Програм
Сателитски програм
ПРОГРАМИ
Радио Београд 1
Радио Београд 2
Радио Београд 3
Београд 202
Стереорама
Драмски програм
ЕМИСИЈЕ
Седмица РБ1
У првих пет РБ2
Индекс 202
Таласање РБ1
Гозба РБ2
Мућни главом 202
Спортски споменар РБ1
Град РБ2
Музичка плетеница РБ1
Деца XX века 202
Спорови у култури РБ2
Време музике РБ2
У средишту пажње РБ1
Хит Недеље 202
Како слушати музику РБ2
Српски на српском РБ1
Окрени нулу РБ2
Код два бела голуба РБ1
Клуб 2 РБ2
Лексикон 202
Пут свиле РБ2
Отисак душе 202
Изворишта РБ1
Говори да бих те... РБ2
Вечерас заједно РБ1
Дигиталне иконе РБ2
Сусретања РБ1
Ризница РБ2
Ноћни програм РБ1
Степеник РБ2
Невидљиви људи РБ2
Етника РБ1
Игла на винилу РБ2
Соларис РБ2
Поп карусел РБ1
Антикотека РБ2
Чекајући ветар РБ2
Од злата јабука РБ2
Храм РБ2
Речено и прећутано РБ2
ДОМ 202
Џез сцена РБ2
Музичка продукција
РЕКЛИ СУ
Сергеј Лавров
Новак Ђоковић
Томислав Николић
Александар Вучић
Вук Јеремић
Мајкл Кирби
Владимир Путин
Ивица Дачић
У првих пет (РБ2) Штампа
08.04.2008 11:32

 


 

 sanjamilic2015.jpg

 

 

  У ПРВИХ ПЕТ – КУЛТУРНИ ДОГАЂАЈ НЕДЕЉЕ

Новинари и критичари Радио Београда 2 издвајају најбоље, најважније културне догађаје у свим уметностима у протеклих седам дана и коментаришу свој избор. Гост емисије је уметник, теоретичар или уметнички критичар, који говори о сопственом раду, о уметности којом се бави али и о томе како су уметност и култура представљени у нашим медијима и како треба осмислити културну стратегију и културну политику Србије. Емисија иде уживо, сваке недеље од 11 до 12 часова и 55 минута.

Уредник и водитељ је Сања Милић.

Слушаоци своје сугестије могу да шаљу на адресу Ова адреса је заштићена од робота. Потребна вам је Јава-скрипта да би сте је видели.    

 

 

   
   

 

ИЗБОР ИЗ ЕМИСИЈА:

 

   
   upp 1904 vule zuric.jpgГост емисије У првих пет Радио Београда 2, у недељу 19.04.2015. године, је Вуле Журић, писац. Разговараћемо о његовој новој књизи прича "Тајна црвеног замка".

Од културних догађаја из протеклих седам дана издвајамо представљање другог кола "Дела Станислава Винавера" на Коларцу, препоручујемо Антологију савремене јерменске поезије и филм Вука Ршумовића "Ничије дете", који је почео да се приказује у нашим биоскопима.

Говоримо о изложби цртежа, слика и графика Ђелоша Ђокаја у галерији "Хаос" и о актуелним позоришним премијерама.

Аутор и уредник емисије је Сања Милић.

 

upp 1204 sasa-pancic.jpgГост емисије У првих пет Радио Београда 2, у недељу 12.04.2015. године, је Саша Панчић, сликар. Разговараћемо о изложбама које припрема и о актуелностима на нашој ликовној сцени.

Од културних догађаја из протеклих седам дана издвојићемо документарне изложбе - "Погледај рат у очи" из Руског државног архива у Историјском музеју Србије и "Живот на ивици. Становање београдских Рома 1919-1941" у Галерији науке и технике САНУ. Прокоментарисаћемо концерт Хора и Симфонијског оркестра РТС-а са пијанистом Александром Шандоровим на Коларцу и изложбу вајара Радоша Антонијевића "Нека врста радости" у Салону Музеја савремене уметности. Препоручићемо и књигу "Приче од воде" - Све рибе Србије, писца Михајла Пантића и сликара Милана Туцовића, објављену у едицији "Србија и коментари".

Аутор и уредник емисије је Сања Милић.

(У првих пет 12.04.2015/мп3)


u prvih pet 0504  ljubomir simovic.jpgПрви део емисије У првих пет Радио Београда 2, у недељу 05.04.2015. године, је посвећен драмском стваралаштву Љубомира Симовића. Повод за интервју, који је са Симовићем урадила Сања Милић, је 40 година од настанка драме "Чудо у Шаргану" и њено постављање на велику сцену Народног позоришта у Београду.

У другом делу емисије Тамара Крстић разговара са критичарима и уредницима Радио Београда 2 који од културних догађаја из протекле седмице издвајају научни скуп "Звук, метар и смисао Милосава Тешића" у Требињу, изложбу "Бонтон: добро одржавање и лепо понашање" - радове двадесеторо наших уметника излаганих на Октобарским салонима - постављену у Културном центру Београда, Београдски фестивал игре, премијеру представе "Мајстори, мајстори" Горана Марковића, у режији Милана Караџића, у Установи културе "Вук Караџић"...

(У првих пет 05.04.2015/мп3)

 


u prvih pet 2903.jpgГошћа емисије У првих пет Радио Београда 2, у недељу 29.03.2015. године је позоришни критичар, уредник у РТС-у, али и врсни приповедач – Бранка Криловић. Повод за разговор је управо књига прича "Толико од мене", коју је Криловићева недавно објавила.

Од културних догађаја из протеклих седам дана издвојићемо Београдски фестивал краткометражног и документарног филма, Салон архитектуре, отварање Београдског фестивала игре, изложбу дела седморо ликовних уметника добитника награде из Фонда "Иван Табаковић" у Галерији Српске академије наука и уметности и актуелне позоришне премијере.

Аутор и уредник емисије је Сања Милић.

  (У првих пет 29.03.2015/мп3) 

 

upp2203.jpgГост емисије У првих пет Радио Београда 2, у недељу 22.03.2015. године, је професор Слободан Мијушковић, историчар уметности. Повод за разговор је стогодишњица настанка Маљевичевог "Црног квадрата".

Од културних догађаја из протеклих седам дана издвојићемо премијеру Шекспирове комедије "Много вике ни око чега", у режији Ане Ђорђевић, у Народном позоришту у Сомбору, Фестивал франкофоног филма у Београду, изложбу "Од Достојевског до Мрожека - 50 година пољског позоришног плаката" у Галерији РТС-а, концерт блуз гитаристе Отиса Тејлора у Миксер хаусу. Препоручићемо и изложбу радова на папиру Слободана Кнежевића у Галерији "Хаос" и српско издање романа Мајкла Канингема "Снежна краљица".

Аутор и уредник емисије је Сања Милић.

(У првих пет 22.03.2015/мп3)  


 

miroslav-miki-radonjic.jpgГост емисије У првих пет Радио Београда 2, у недељу 15.03.2015. године, је Мирослав Мики Радоњић, вршилац дужности директора Стеријиног позорја, фестивала који ће ове године бити одржан шездесети пут. Разговараћемо о овом важном јубилеју, о промовисању Стеријиних Сабраних драмских текстова које је Позорје објавило, али и о нашем актуелном позоришном животу уопште.

Од културних догађаја из протеклих седам дана издвојићемо изложбу акварела и слика Миодрага Б. Протића и разговор о његовом делу у Музеју "Цептер", концерт Симфонијског оркестра РТС-а – дириговао Александар Чернушенко, као солиста наступио виолиниста Сергеј Дагадин – "Вече Чајковског", представљање књиге есеја Мирка Магарашевића "Трагом Црњанског" у Народној библиотеци Србије...

Аутор и уредник емисије је Сања Милић.

 (У првих пет 15.03.2015/мп3) 

 

geroslav zaric.jpgГост емисије У првих пет Радио Београда 2, у недељу 08.03.2015. године је Герослав Зарић, сценограф, професор Факултета примењених уметности у Београду.

Од културних догађаја из протеклих седам дана издвојићемо најбоље филмове виђене на 43-ћем ФЕСТ-у, концерт Новог симфонијског оркестра "Макрис" и Хора "Орфелин" на Коларцу на ком је изведен Моцартов "Реквијем", премијеру комада Роберта Томаса "Осам жена", у режији Оливере Ђорђевић у Мађарској драми Народног позоришта у Суботици. Препоручићемо изложбу Марте Јелић "Мартини колачићи" у Ликовној галерији Културног центра Београда и роман руског писца Јегенија Водолазкина "Соловјов и Ларионов".

Аутор и уредник емисије је Сања Милић.

(У првих пет 08.03.2015/мп3)

 

bora babic.jpgГошћа емисије У првих пет Радио Београда 2, у недељу 01.03.2015. године, била је Бора Бабић, директорка издавачке куће Академска књига из Новог Сада која објављује дела домаћих и страних аутора из области друштвених и хуманистичких наука, али и класике наше и светске књижевности какви су Александар Тишма и Патрик Модијано. Од културних догађаја из протеклих седам дана издвојили смо премијере - опере Светислава Божића "Меланхолични снови грофа Саве Владиславића" у Народном позоришту у Београду и представе Небојше Брадића "Месечари" у Српском књажевском театру у Крагујевцу. Прокоментарисали филмове приказане на почетку овогодишњег ФЕСТ-а, изложбу слика Вељка Станојевића у Легату "Чолаковић" и изложбу фотографија "ИндијаСрбија" у Музеју примењене уметности.

 

Аутор и уредник емисије је Сања Милић.

 

aleksandar jerkov.jpgГост емисије У првих пет Радио Београда 2, у недељу 22.02.2015. године je Александар Јерков, професор Филолошког факултета у Београду и управник Универзитетске библиотеке "Светозар Марковић", са којим ћемо разговарати о значају ове институције за нашу науку и културу.

Од културних догађаја из протеклих седам дана издвојићемо концерт Београдске филхармоније и флаутисте Емануела Паија; премијеру драме "Чудо у Шаргану" Љубомира Симовића, у режији Егона Савина, у Народном позоришту у Београду; ново издање песама и драме "Електра" Данила Киша и разговор о пишчевом делу организован поводом осамдесетогодишњице рођења.

Препоручићемо песничку књигу "Зидови" Енеса Халиловића за коју је песник добио награду "Меша Селимовић" и изложбу докторског уметничког пројекта Јелене Средановић "Променљивост и трајање - Графичка пројекција лирских простора" на Факултету ликовних уметности.

Аутор и уредник емисије је Сања Милић.

 

radoslav milenkovic.jpgГост емисије У првих пет Радио Београда 2, у недељу 15.02.2015. године, je Радослав Миленковић, редитељ и глумац. Наша кућа је прошле недеље премијерно емитовала радио-драму "Чудна земља" - драматизацију прозе Радоја Домановића у Миленковићевој адаптацији, режији и извођењу. Разговараћемо и о припремама за премијеру драме Витолда Гомбровича "Ивона, бургундска кнегиња" у Српском народном позоришту у Новом Саду коју Радослав Миленковић режира.

Од културних догађаја из протеклих седам дана издвојићемо изложбе приређене поводом Дана државности: у Галерији фресака изложено је 38 дела наших сликара која тематизују пејзаже Србије а настала су у последња два и по века, а у Народној библиотеци Србије се, у специјалној комори, може видети "Забавник" Димитрија Давидовића, књижевни алманах из 1815. године.

Прокоментарисаћемо концерт Београдске филхармоније са пијанисткињом Елисо Вирсаладзе и актуелне позоришне премијере, препоручити роман финског писца Арта Пасилине "Незаборавно колективно самоубиство" и монографију архитекте Јована Митровића "Архитектонско наслеђе 20. века у Србији, Дом културе Студентски град".

Аутор и уредник емисије је Сања Милић.

 

 

ljubica arsic.jpgГошћа емисије У првих пет Радио Београда 2, у недељу 08.02.2015. године је књижевница Љубица Арсић. Повод за разговор је књига изабраних прича мајстора светске књижевности "Риба, патка, водоземац", коју је Љубица Арсић приредила, а у којима се кроз приповедање о животињама метафорички говори о људским особинама, стањима и односима.

Од културних догађаја за вас пратимо и коментаришемо представљање Сабраних драма Јована Стерије Поповића у издању Стеријиног позорја, једанаести фестивал европског дугометражног документарног филма "Седам величанствених", изложбу скулптура Милорада Миће Стaјчића "Снови залеђеног човека" у Ликовној галерији Културног центра Београда.

Прокоментарисаћемо два џез концерта одржана у Коларчевој задужбини – концерт Бојана Зулфикарпашића и Васила Хаџиманова и наступ француског Џез ол стар трија, a препоручићемо и изложбу видео инсталација "Три берзе", америчког уметника Захарија Формволта, у Салону Музеја савремене уметности и српско издање романа Мишела Уелбека "Покоравање".

Аутор и уредник емисије је Сања Милић.

 

srdjan-koljevic.jpg

Гост емисије 01.02.2015. биће Срђан Кољевић, сценариста и редитељ, професор Факултета драмских уметности у Београду. Повод за разговор је Кољевићева телевизијска серија "Бранио сам Младу Босну".

Од културних догађаја из протеклих седам дана издвојићемо концерт Хора и Симфонијског оркестра РТС-а, под вођством Бојана Суђића, у Коларчевој задужбини, препоручићемо књигу Јасмине Ахметагић "Приповедач и прича" за коју је ауторка добила награду "Никола Милошевић", прокоментарисати изложбу плаката "Моћ ауторског концепта" којима су уметници најављивали сопствене изложбе у Графичком колективу. 
Издвојићемо и српско издање Издабраних дела француског нобеловца Патрика Модијана промовисано у Народној библиотеци Србије и изложбу фотографија Марка Тодоровића "Куба – бисер Кариба" у Институту Сервантес.

Аутор и уредник емисије је Сања Милић.

 

kustendorf.jpgГост емисије 25.01.2015. биће Александар Шурбатовић, писац, главни и одговорни уредник Издавачке куће "Дерета". Разговараћемо о актуелној ситуацији у нашем издаваштву и на тржишту књига.

Од културних догађаја из протеклих седам дана издвојићемо најбоље филмове осмог Филмског фестивала Кустендорф, концерт блуз гитаристкиње Ане Поповић у Миксер хаусу, изложбу цртежа Саше Марјановића из циклуса "Свет детињства" и "Играчке за одрасле" у Галерији Хаос. Препоручићемо роман актуелног добитника Нинове награде, Филипа Давида, "Кућа сећања и заборава" и изложбу фотографија Александре Лековић "Између линија" у ГалеријиБ(арт)селона.

Аутор и уредник емисије је Сања Милић.

milo-lompar1.jpgГост емисије У првих пет Радио Београда 2 у недељу 18.01.2015. године био је професор Филолошког факултета у Београду Мило Ломпар. Професор Ломпар је председник жирија за награду "Никола Милошевић" тако да ће у емисији саопштити које су књиге ушле у најужи избор за ово признање Радио Београда 2 за најбоље дело у области теорије књижевности и уметности, естетитике и филозофије објављено у протеклој години. Од културних догађаја из протеклих седам дана издвојили смо изложбу слика Милоша Бајића "Пиктурална поезија" у Галерији РТС-а приређену поводом стогодишњице рођења уметника, изложбу "Били смо хероји" актуелног добитника Политикине награде Сомбати Балинта у Културном центру Београда, премијеру представе "Јање, кокош, орао" у Битеф театру, изложбу фотографија са конкурса часописа РеФото о теми "Аутопортрет" у Галерији "Артгет". Препоручили и роман Ота Хорвата "Сабо је стао".

 

Емисију уређује и води Сања Милић.

upp11.jpgКритичари и уредници Радио Београда 2 који су у протеклих годину дана коментарисали културне догађаје, у емисији "У првих пет", 11.01.2015, говориће о најбољим, најважнијим културним дешавањима у 2014-ој.

Најзанимљивије књиге издвојиће Тамара Крстић и Драгана Ковачевић, концерте Срђан Тепарић, позоришне представе Горан Цветковић.
Годишњу ранг листу у области ликовних умености направиће Радоња Лепосавић, у области фотографије, архитектуре и дизајна - Снежана Ристић. 
Радиофонску годину оцениће Ђорђе Малавразић, а филмску Весна Перић. 

Емисију уређује и води Сања Милић.

  

 

 

 

 
УЖИВО
Радио 1 уживо/MP3
Радио 2/3 уживо/MP3
Београд 202 уживо/MP3
Стереорама/MP3
Инт. поз. април/MP3
ИНФО/МП3
Новости дана РБ1
Вести РБ1
Дневник 202
velikirat.jpg
ИНТЕРВЈУ
Владета Јанковић РБ1
Митрополит Јован РБ1
Љубомир Симовић РБ2
Срђан Драгојевић РБ1
Миливоје Михајловић
Срђан Вербић РБ1
Нена Кунијевић РБ2
Неле Карајлић РБ1

ИЗДВАЈАМО
РБ уживо из Врања
Музички догађаји
Метрополитен опера
Теме Трећег програма
Резултати конкурса
Циклуси Tрећег програма
Спортски преноси
Репертоар-Драмски п.
Књига године РБ2
РБ - уживо из Суботице
РБ на сајму књига
Златни микрофон РБ
Свечана академија РБ
Награда Неда Деполо
РБ - уживо из Неготина
„Тимочка лира “ 2014.
РБ - уживо из Зајечара
РБ - уживо из Косјерића
РБ2 - уживо из Крагујевца
45 година Београда 202
Добро јутро децо РБ1
Загађивач године
Награда Радмила Видак
Дан радио драме 2014
Маслинова грана РБ2
АКЦИЈЕ
Музички маратон 202
202 из Кустендорфа
Омлад. фестивал/202
Зелени радио РБ2
Ноћ музеја - РБ
Турнир у фудбалу РБ1
„Фер - плеј је победа"
Црни и Зелени лист РБ2
Љубав у твом срцу РБ
Пружена рука - 202
kontakt: webmaster