♦♦♦ МИНХЕН ДАН ПОСЛЕ МАСАКРА ♦♦♦ ВУЧИЋ: НЕ ЖЕЛИМ ВЛАДУ ПРОТИВ КОЈЕ САМ ♦♦♦ БОМБАШКИ НАПАД У КАБУЛУ ♦♦♦ НАГРАДЕ ПАЛИЋКОГ ФИЛМСКОГ ФЕСТИВАЛА ♦♦♦ ПУТИНОВ ПРЕДЛОГ РУСКОМ ОЛИМПИЈСКОМ КОМИТЕТУ ♦♦♦ ВУЧИЋ ОБИШАО СПЕЦИЈАЛНУ БРИГАДУ ♦♦♦ ЧАВУШОГЛУ : МЕЂУ УБИЈЕНИМА И ТУРСКИ ДРЖАВЉАНИ ♦♦♦ ТРОЈЕ АЛБАНАЦА ЖРТВЕ НАПАДА У МИНХЕНУ ♦♦♦ МЕЂУ УБИЈЕНИМА НЕМА ДРЖАВЉАНА СРБИЈЕ ♦♦♦ НЕЗВАНИЧНО : ЖРТВЕ У МИНХЕНУ И ГРАЂАНИ КОСОВА
Почетна страна arrow Речено и прећутано РБ2
23.07.2016
РАДИО БЕОГРАД
Почетна страна
91. рођендан РБ
Управа
Вести
Контакт
Маркетинг РБ
Фреквенције
Издавачка делатност
Индок билтен
РТС на сателиту
Документација РБ
Библиотека РБ
Линкови
Мапа сајта
Претрага
Студио 6 

Миленино коло

Зелени, Црни лист
Да Вас подсетимо
4.jpg
BeoTelNet
Сателитски Програм
Сателитски програм
ПРОГРАМИ
Радио Београд 1
Радио Београд 2
Радио Београд 3
Београд 202
Драмски програм
ЕМИСИЈЕ
Седмица РБ1
У првих пет РБ2
Сваштара 202
Таласање РБ1
Гозба РБ2
Визија 202
Миленино коло РБ1
Спортски споменар РБ1
Град РБ2
Музичка плетеница РБ1
Спорови у култури РБ2
У средишту пажње РБ1
Време музике РБ2
Хит Недеље 202
Како слушати музику РБ2
Индекс 202
Српски на српском РБ1
Светска сцена РБ2
Код два бела голуба РБ1
Клуб 2 РБ2
Пут свиле РБ2
Изворишта РБ1
Говори да бих те... РБ2
Вечерас заједно РБ1
Дигиталне иконе РБ2
Сусретања РБ1
Ризница РБ2
Ноћни програм РБ1
Степеник РБ2
Невидљиви људи РБ2
Етника РБ1
Игла на винилу РБ2
Соларис РБ2
Поп карусел РБ1
Антикотека РБ2
Чекајући ветар РБ2
Од злата јабука РБ2
Храм РБ2
Речено и прећутано РБ2
Џез сцена РБ2
Неонска дуга РБ2
Бескрајни плави круг РБ2
Музичка продукција
РЕКЛИ СУ
Александар Вучић
Роберт К. Млађи
Милош Земан
Сергеј Лавров
Новак Ђоковић
Томислав Николић
Владимир Путин
Ивица Дачић
Речено и прећутано РБ2 Штампа
10.05.2011 13:41

 Речено и прећутано - Радио Београд 2 - радним даном од 12.00

receno.jpgСерија друштвено аналитичких емисија о ономе што је у појединим важним изјавама и објашњењима остало неисказано или само наговештено, па је, дакле, језиком новина казано, "између редова". Радио новинар настоји да истраживачким и аналитичким путем дође до одговора о целини истине, састављеној од изреченог и прећутаног. У томе су му од помоћи компетентни саговорници, који су у стању да задовоље потребе аудиторијума за тренутним попуњавањем "празнина" и целовитим сазнањем.

 

 

 

   
   

  

ИЗБОР ИЗ ЕМИСИЈА:

   
   

 

korupcija-zdravstvo.jpg

Jедна од четири целине преговарачког поглавља 23 које је Србија недавно отворила у процесу пиступања ЕУ јесте антикорупцијска политика. А одговор на питање 36 у поглављу 23 показује да је здравство на првом месту по корумпираности у Србији. 

Шта је специфичност корупције у српском здравству,  да ли је легализована одређеним законским решењима, да ли је тачно да се штета од корупције и превара годишње мери стотинама милиона евра, питања су 25.07.за Драшка Карађиновића из НВО "Доктори против корупције", др Славицу Ђукић Дејановић, председницу Одбора за здравље и породицу Скупштине Србије и др Симу Вуковића, саветника НВО НАЛЕД. 

Аутор и водитељ: Дијана Ивановић

 


zrtve-deca.jpegНакон недавног силовања и убиства трогодишње девојчице, јавност је у неверици занемела. Починилац је убрзо откривен и приведен, а показало се да је, као у највећем броју оваквих случајева, реч о некоме кога дете познаје и коме верује. Стручњаци из различитих области покушавају да понуде одговоре везане за овако свирепе чинове, док се већина медија данима утркивала у објављивању детаља, не штедећи ни породицу, ни интегритет жртве. Пораст насиља над децом, који прати и пораст и свих осталих облика насиља, очигледно изискује дубоку критичку анализу. 

Своје виђење на ову тему 21.07. ће дати Гордана Стевановић, заменица Заштитника грађана за права детета и родну равноправност, Првослав Плавшић, психолог и професор доктор Добривоје Радовановић, криминолог. Емисију уређује и води Гордана Јелић

(Речено и прећутано 21.07.2016/мп3 ) 


 


drzavni-udar-taksim.jpgПрви неуспели војни пуч у Турској ставио је ову "последњу стабилну државу између ЕУ и распаднутог Блиског истока" пред низ изазова. 
Имајући у виду новонасталу реалност, коју чине лов на главе пучиста, убиства, чистке, хапшења и прогони, добри познаваоци тврде да ситуација измиче контроли. 

У емисији Речено и прећутано, 20.07. о пучу и његовим последицама, говоре Драгана Бољевић, председница Друштва судија Србије и генерални секретар МЕДЕЛ-а, Европског удружења судија и тужилаца за демократију и слободу, Слободан Марковић, новинар Бете и Џевад Галијашевић, стручњак за безбедност.

Уредница и водитељка: Љиљана Ментус 

 

(Речено и прећутано 20.07.2016/мп3 )
 


cestitka-eu-srb.jpg

Србија је на међувладиној конференцији у Бриселу отворила кључна поглавља: 23 – Правосуђе и темељна права и 24 – Правда, слобода и безбедност.

Шта отварање најважнијих поглавља која се баве владавином закона значи за наше друштво, говоре: проф. др Стеван Лилић, са Правног факултета у Београду, координатор радне групе за поглавље 23 Милан Антонијевић и политички аналитичар Драгомир Анђелковић. 

Емисију уређује и води Снежана Бићанин.

 

(Речено и прећутано 19.07.2016/мп3 )

 


obrazovanje.jpgШколски распуст увелико траје а у просвети вести сустижу једна другу. Најновија је да ће бити угашене школе које имају мање од 400 ђака, али нико не зна колико је таквих школа. 
У просвети у Србији више од 16. 000 људи ради на одређено време, многи раде са пет или десет одсто норме, док се паралелно у систем уводе нови људи, што компромитује причу о смањењу трошкова у овој области. 

Шта су главни разлози слабог учинка досадашњих министара просвете, какву особу просветари очекују на месту пвог човека просвете, да ли је читав систем са 140 хиљада запослених и милион ђака и студената талац експеримената и неуспелих скупих пројеката, нека су од питања за госте емисије Речено и прећутано 18.07.2016: Александра Липковског, председник Националног просветног савета и Јасну Јанковић, председника Уније синдиката просветних радника. 

Аутор и водитељ: Дијана Ивановић 

(Речено и прећутано 18.07.2016/мп3 )
 


personalni-asistenti.jpg

Секретаријат за социјалну заштиту Београда расписао је јавну набавку за услуге персоналних аистената. То подразумева да је ова врста асистенције лицима са инвалидитетом званично ушла у систем социјалне заштите. 
Поред ове новине, Министарство за рад, запошљавање и социјално укључивање подржало је оснивање Ресурсног центра за особе са инвалидитетом. Рекло би се, позитиван помак за око 800 000 особа, уједно и повод за тражење одговора на питања колико инвалидима држава пружа заштиту, где су највеће мањкавости и како живети квалитетно и поред хендикепа. 

О својим проблемима, али и примерима добре праксе, 14.07. говоре Сњежана Јолић, правница у Министарству пољопривреде, Невена Тарлановић, из Ресурсног центра за особе са инвалидитетом и Ирена Радиновић, менаџерка у Тиму Владе Републике Србије за социјално укључивање и смањење сиромаштва. 

Емисију уређује и води Гордана Јелић.

(Речено и прећутано 14.07.2016/мп3 )

 vucic-nolan.jpgЧетврту посету Србији у последње три године помоћнице америчке државне секретарке за европске и евроазијске послове Викторије Нуланд неки оцењују као значајну, док други сматрају да је у питању само рутинска посета и представља заокруживање дипломатске активности једне администрације. 

То је повод за дебату о односима Србије и САД у којој ће 13.07.2016. учествовати бивши амбасадор Србије у САД Иван Вујачић и политички аналитичар из Вашингтона Обрад Кесић. 

Емисију уређује и води Љиљана Ментус

 

(Речено и прећутано 13.07.2016/мп3 )
 

eu35.jpg

У уторак 12.07.2016. године у емисији Речено и прећутано Радио Београда 2, разговарамо о будућности ЕУ и нашој будућности на путу ка ЕУ и отварању нових пшоглавља у приступању унији. Саговорници су Александра Јоксимовић из Центра за спољну политику и Др Слободан Зечевић из Института за Европске студије.

Емисију уређује и води Светлана Јајић.

 

 

 

 (Речено и прећутано 12.07.2016/мп3 )   

 

 

tesla11.jpgКако се из године у годину удаљавамо од датума Теслиног рођења, 10. јула пре тачно 160 година, тако нам се Тесла враћа све актуелнији, а његова креативна мисао као парадигма садашње и будуће науке, као извориште треће техничке револуције. 

Из три потпуно различита, али актуелна угла, о Тесли за Речено и прећутано 11.07. говоре Никола Лончар, оснивач Теслине научне фондације, Милка Кресоја, оснивач Центра за истраживање Теслиног наслеђа и Горан Марјановић, електроинжењер и истраживач. 

Аутор и водитељ: Дијана Ивановић.

 

 

 

 

(Речено и прећутано 11.07.2016/мп3 )   

 
 


nassilje.jpgЕпилог крвавог пира у Житишту је пет изгубљених живота и више од 20 повређених особа. Овај случај поново је покренуо низ питања, од тога како препознати насилника, преко поседовања нелегалног оружја, па све до механизама државе да овако нешто предупреди и правовремено санкционише. 

О насиљу, са посебним акцентом на насиље у породици, 07.07 ће говорити Горјана Мирчић Чалуковић, заменица основног тужиоца и саветница у Министарству правде, Тања Игњатовић, психолошкиња и Вања Мацановић, адвокатица из Аутономног женског центра. 

Емисију уређује и води Гордана Јелић

 

(Речено и прећутано 07.07.2016/мп3 )   


 


odliv-mozgova.jpg

Само на београдским факултетима, о трошку државе, ове године уписаће се 9500 бруцоша, а половина од тог броја оних који су већ стекли диплому купиће карту у једном правцу и потражиће боље место у далеком свету.

Статистички подаци су неумољиви и показују да су образованији отишли, а они мање образовани остали остали овде да нас лече, граде улице зграде, мостове, уче децу и студенте, пишу законе и воде Србију у бољу будућност.

О одливу мозгова и последицама 06.07.говоре проф. др Ненад Костић инострани члан САНУ и проф. др Зоран Аврамовић, социолог и директор Завода за унапређење образовања .

Емисију уређује и води Љиљана Ментус.

 

 (Речено и прећутано 06.07.2016/мп3 )  

 


mihajlovic.jpgО латиноамеричком социјализму и бразилској економији, Мухикиној посети Србији, шпанској левици... – за Речено и прећутано 05.07. говори Дејан Михајловић, професор филозофије политике са Института за технологију у Мексико Cитију. 

Емисију припрема и води Светлана Јајић.

 

(Речено и прећутано 05.07.2016/мп3 )           

 


Eмисијa Речено и прећутано 04.07.2016. године:

rec 0407.jpg

Да ли еутаназија треба да буде озакоњена у Србији, зашто је само у три земље Европе могућа активна еутаназија, да ли се у Србији одавно спроводи пасивна еутаназија само под другим именом, у чему је основни спор лекарске и правничке струке када је реч о "убиству из милосрђа", да ли је тачно да болесници из Србије иду у Швајцарску да би се над њима извршила еутаназија јер у Србији то закон забрањује и какво решење је понуђeно у преднацрту Грађанског закона који је на јавној расправи, данас питамо др Пају Момчилова, бившег председника, у два мандата, Етичког комитета Српског лекарског друштва, др Наташу Милићевић, супспецијалисту палијативне медицине и др социологије Хајрију Мујовић Зорнић.

Аутор и водитељ: Дијана Ивановић.

 

 (Речено и прећутано 04.07.2016/мп3 )

  

rec 3006.jpgДарку Шарићу укинута је пресуда којом је био осуђен на 20 година затвора за организовање шверца кокаина. На јесен се очекује почетак поновљеног суђења у том поступку, али овај случај отворио је низ питања.Тужилаштво предлаже увођење нових сведока у овај случај, а суд намерава да упореди тонски запис са транскриптом и провери да ли је направљена грешка у записнику. Наиме, Апелациони суд потврдио је да је првобитна пресуда Шарићу укинута због битне повреде одредаба кривичног поступка. 

О конкретном случају, као и о правосудном систему у Србији данас говоре Слободан Шошкић, адвокат и Војислав Туфегџић, уредник недељника Newsweek.

Емисију 30.06.2016. уређује и води Гордана Јелић.

 

 (Речено и прећутано 30.06.2016/мп3 )

 

rec 2906.jpgСредњошколац Никола Стајчић из Новог Сада послао је поруку другарици на Фејсбуку у коју је био заљубљен, искључио телефон и скочио са моста Дуга. Десетак дана касније пронађено је његово беживотно тело у Земуну.

Случај овог младог Новосађанина није усамљен. Нека исраживања упозоравају да сваки други тинејџер у Србији носи тешко бреме, једна петина живи са осећањем туге а сваки десети има осећај немира и страха од живота. 

О тим проблемима везаним за одрастање и сазревање говоре Јована Папан, културолог, Марија Јоксимовић, теолог и психотерапеут и примаријус др Слободан Симић, психијатар. 

Емисију 29.06.2016. уређује и води Љиљана Ментус

 

 (Речено и прећутано 29.06.2016/мп3 )

 

 

fudbal.jpg

Тема емисије 28.06. је фудбал, а повод Европско првенство које је у току. 

О квалитету европског фудбала, навијачима, политици, али и етици говориће др Јован Радош, професор социологије спорта и етике и Владе Радичевић, новинар Радио Београд 1. 

Емисију припрема и води Светлана Јајић.

 

 

 (Речено и прећутано 28.06.2016/мп3 )

 


 

nevreme.jpg

Коначна штета коју су град и олујно невреме нанели Београду и околини, западној Србији и Банату још се сабира. 
И док се у Србији расправља о броју испаљених противградних ракета, њиховој прецизности, слабо плаћеним стрелцима и сељакању ове службе из ресора у ресор, Светска метеоролошка организација не препоручује овај вид одбране, па је у ЕУ спроводе само Мађарска, Румунија и Бугарска. 
У Србији је струка поделења, неки сматрају да је противградна заштита неефикасна да је базирана на застарелој научно неутемељеној хипотези и да је озбиљан извор корупције док други заговарају овај облик заштите од града . С друге стране су пољопривреници који ни након катастрофалних поплава изгледа и даље не мењају своје навике и не осигуравају усеве.

Пред нама је тек још једно ћудљиво лето зато о овим проблемима 27.06. разговарамо са Зораном Бабићем, начелником противградног оделења РХМЗ и Радетом Баџом, директором продаје региона Београд , Дунав" осигурања.
Аутор и водитељ: Дијана Ивановић.

 

 (Речено и прећутано 27.06.2016/мп3 )

 


siromastvo.jpgО граници сиромаштва, најугроженијима и страху од пута ка социјалној маргини у емисији 23.06.говоре др Нада Новаковић, научни сарадник Института друштвених наука и Весна Миленовић, генерални секретар Црвеног крста Србије. 

Емисију уређује и води Гордана Јелић 

 

 

 (Речено и прећутано 23.06.2016/мп3 )

                                                                   


vucic-kitarevic.jpgУ декларацији, коју су потписали мандатар за састав нове владе Александар Вучић и хрватска председница Колинда Грабар Китаревић, по речима и српске и хрватске стране, стоји искрена жеља за решавањем отворених питања. Колика је реална вероватноћа помирења два народа чији се односи оцењују као најгори од осамостаљивања и у околностима када се у Хрватској дегутантно свакодневно манифестује нетолеранција и мржња према Србима, очекују нови избори са неизвесним исходом? 

У емисији 22.06.2016. говоре: Зоран Миливојевић дипломата у пензији, Милан Милошевић, новинар Времена, Милојко Будимир, председник удружења избеглих Срба и Ненад Јовановић из Српског националног вијећа из Загреба. 

Уредница и водитељка је Љиљана Ментус. 

 

 (Речено и прећутано 22.06.2016/мп3 )

 


 

 
УЖИВО
Радио 1 уживо/MP3
Радио 2/3 уживо/MP3
Београд 202 уживо/MP3
Летња инт поз. /MP3.
ИНФО/МП3
Новости дана РБ1
Вести РБ1
Дневник 202
Неда Деполо
ИНТЕРВЈУ
Ана Јанковић РБ2
Мира Бањац РБ2
Милош Томић РБ2
Зоран Живковић РБ2
Милош Раткер РБ2
Слободан Бештић РБ2
Петар Јањатовић РБ2
Александра Ковач РБ1
Владимир Арсенијевић
Рамбо Амадеус РБ1

ИЗДВАЈАМО
202 - Уживо из Краљева
Летњи фестивали РБ3
Циклуси Tрећег програма
Репертоар-Драмски п.
Музички догађаји
47 година Београда 202
Добро јутро децо РБ1
„Тимочка лира “ 2016.
Студио 6
Теме Трећег програма
Спортски преноси
Метрополитен опера
Загађивач године
Награда Радмила Видак
Дан радио драме
Конкурс - драмска дела
Сећање на Гагија РБ1
Књига године РБ2
Рођендан уметности
Дани радионице звука
Златни микрофон РБ
РБ на сајму књига
91. рођендан РБ
Награда Неда Деполо
Мокрањчеви дани
Дан сећања РБ1
РБ - уживо из Књажевца
Exit на 202
РБ уживо из Врања
РБ - уживо из Суботице
Свечана академија РБ
РБ - уживо из Неготина
РБ - уживо из Зајечара
РБ - уживо из Косјерића
РБ2 - уживо из Крагујевца
Маслинова грана РБ2
Награђени новинари
АКЦИЈЕ
Концерт Бјесови - 202
Буцини дани 202
Ноћ музеја 202
Војкан Борисављевић
Црни и Зелени лист РБ2
202 - уживо са ФЕСТ-а
202 на Кустендорфу
Битеф - 202
Зајечарскa гитаријадa
Зелени радио РБ2
Љубав у твом срцу РБ
Пружена рука - 202
kontakt: webmaster