♦♦♦ НА СТОТУ ГОДИШЊИЦУ КОЧИЋЕВОГ РОЂЕЊА ♦♦♦ СЕДНИЦА САВЕТА БЕЗБЕДНОСТИ О КОСОВУ ♦♦♦ ИСПЛАТА СТИПЕНДИЈА И КРЕДИТА НАДАРЕНИМА ♦♦♦ ЧЕШКИ ЗВАНИЧНИЦИ : УКИНУТИ САНКЦИЈЕ РУСИЈИ ♦♦♦ МИНИСТАР КУЛТУРЕ У ПОСЕТИ КИНИ ♦♦♦ МАЂАРСКА : ОДЛИКОВАНИ ВРАТИЛИ ВИТЕШКИ КРСТ ♦♦♦ СРУШЕН СПОМЕНИК ВЛАДИКИ НИКОЛАЈУ ВЕЛИМИРОВИЋУ ♦♦♦ НИКОЛИЋ : РУКА ПОМИРЕЊА ОСТАЈЕ ♦♦♦ ШЕФ МИСИЈЕ СРБИЈЕ У БРИСЕЛУ АНА ХРУСТАНОВИЋ ♦♦♦ НЕМАЧКА СЕ ПОВЛАЧИ ИЗ БАЗЕ ИНЏИРЛИК
Почетна страна arrow Речено и прећутано РБ2
25.08.2016
РАДИО БЕОГРАД
Почетна страна
91. рођендан РБ
Управа
Вести
Контакт
Маркетинг РБ
Фреквенције
Издавачка делатност
Индок билтен
РТС на сателиту
Документација РБ
Библиотека РБ
Линкови
Мапа сајта
Претрага
Студио 6 

Миленино коло

Зелени, Црни лист
Да Вас подсетимо
87.jpg
BeoTelNet
Сателитски Програм
Сателитски програм
ПРОГРАМИ
Радио Београд 1
Радио Београд 2
Радио Београд 3
Београд 202
Драмски програм
ЕМИСИЈЕ
Седмица РБ1
У првих пет РБ2
Сваштара 202
Таласање РБ1
Гозба РБ2
Визија 202
Миленино коло РБ1
Спортски споменар РБ1
Град РБ2
Музичка плетеница РБ1
Спорови у култури РБ2
У средишту пажње РБ1
Време музике РБ2
Хит Недеље 202
Како слушати музику РБ2
Индекс 202
Српски на српском РБ1
Светска сцена РБ2
Код два бела голуба РБ1
Клуб 2 РБ2
Пут свиле РБ2
Изворишта РБ1
Говори да бих те... РБ2
Вечерас заједно РБ1
Дигиталне иконе РБ2
Сусретања РБ1
Ризница РБ2
Ноћни програм РБ1
Степеник РБ2
Невидљиви људи РБ2
Етника РБ1
Игла на винилу РБ2
Соларис РБ2
Поп карусел РБ1
Антикотека РБ2
Чекајући ветар РБ2
Од злата јабука РБ2
Храм РБ2
Речено и прећутано РБ2
Џез сцена РБ2
Неонска дуга РБ2
Бескрајни плави круг РБ2
Музичка продукција
РЕКЛИ СУ
Александар Вучић
Роберт К. Млађи
Милош Земан
Сергеј Лавров
Новак Ђоковић
Томислав Николић
Владимир Путин
Ивица Дачић
Речено и прећутано РБ2 Штампа
10.05.2011 13:41

 Речено и прећутано - Радио Београд 2 - радним даном од 12.00

receno.jpgСерија друштвено аналитичких емисија о ономе што је у појединим важним изјавама и објашњењима остало неисказано или само наговештено, па је, дакле, језиком новина казано, "између редова". Радио новинар настоји да истраживачким и аналитичким путем дође до одговора о целини истине, састављеној од изреченог и прећутаног. У томе су му од помоћи компетентни саговорници, који су у стању да задовоље потребе аудиторијума за тренутним попуњавањем "празнина" и целовитим сазнањем.

 

 

 


  

ИЗБОР ИЗ ЕМИСИЈА:

 

  

Емисија Речено и прећутано, 25.08.2016.

ko-nam-truje-decu.jpg

У данашњој емисији ћемо се подсетити разговора о томе ко и на који начин лоше утиче на нашу децу.

Потпуковник др Зоран Јовановић основао је фејсбук страницу желећи да упозори младе и њихове родитеље на опасности које носе различити непримерени изазови. Чини се да су заказале и породица и институције, о чему сведоче вршњачко насиље, отуђеност, болести зависности, идентификовање са лошим идолима и још лошијим вредносним системима. Неколико хиљада људи се придружило акцији покушаја да се трендови у којима одрастају млади промене. 

Данас ћемо потражити одговоре на питања која се тичу будућности наше деце, креатора њихове свакодневице, одговорности одраслих, садржаја који им се нуде и чути која су могућа решења.

Гостују Бранка Тишма, психолог и Зоран Јовановић.

Емисију уређује и води Гордана Јелић
 


Емисија Речено и прећутано, 23.08.2016.

ruka-pozdrav.jpgУ емисији Речено и прећутано, разговараће се о лобирању. 

Зашто овај појам има крајње негативан контекст, шта је лобирање а шта спиновање, како би одговарајући закон помогао у борби против корупције и зашто до сада није донет, да ли је лобирање тајно или јавно ....

Све су ово питања која се намећу и на која ће одговоре понудити Душан Протић из ЦЕП-а и Немања Ненадић из Транспарентности Србија.

Емисију уређује и води Светлана Јајић 

                                           (Речено и прећутано 23.08.2016/мп3 )  

 


Емисија Речено и прећутано, 22.08.2016. 

rec 2208.jpg

Бол је феномен који се не може раздвојити  од човековог  постојања.  И поред  фасцинантног  развоја технологије,  бол је и даље  субјективан  осећај за који  наука   још нема мерни инструмент. У далекој прошлости болу је приписивано  мистично значење,  а способност савладавања бола и данас је доказ  зрелости и духовне снаге. Ипак,  човек  је  увек желео да га се лиши или да га бар ублажи. Од хроничног бола у целом свету пати  око 30% људи.  Хроничан  бол  узрокује озбиљне физичке, психичке  и психосоцијалне тешкоће. Зато је у Клиничком центру Србије пре четири године отворен кабинет за лечење бола. 

 Да ли је бол човеков  пријатељ, да ли бол треба трпети  или не,  да ли се плашимо  више  лекова против болова него самог бола,  да ли су  модерној медицине познати сви механизми бола и колико је данас  развијена терапија бола, нека су од питања за доц. др Небојшу Лађевића,  заменика директора Центра за анестезиологију и реаниматологију КЦС и начелника Кабинета за терапију бола и асистента др Мирка Грајића, са Клинике за физикалну медицину и рехабилитацију КЦС и председника Секције за физикалну медицину и рехабилитацију Српског лекарског друштва. 

Аутор и водитељ: Дијана Ивановић 

                                          (Речено и прећутано 22.08.2016/мп3 )  

 

Емисија Речено и прећутано, 18.08.2016. 

rec 1808.jpg

Близу 1 700 особа групе Борба за потомство – вантелесна оплодња послала је отворено писмо Влади Републике Србије инсистирајући на повећању старосне границе за поступак вантелесне оплодње о трошку државе. С обзиром да су све земље у окружењу пружиле шансу женама до 45 година, поставља се питање зашто је проблем да то учини и Србија. Истаживања показују да скоро пола милиона парова има проблем са стерилитетом, демографска слика земље је поражавајућа, па се тражи одговор на питање колико је важно улагати у будућа покољења. 

У данашњој емисији, о својим надама, разочарањима, борби и одрицању ради исконског циља – остваривања потомства, говориће Сандра Јовановић, Јелена Поповић и Јелена Лукић. Стручно мишљење о овом проблему даће проф. др Весна Копитовић. 

Емисију уређује и води Гордана Јелић.

                                                     (Речено и прећутано 18.08.2016/мп3 )  

  

Емисија Речено и прећутано, 17.08.2016. 

hag.jpg

Пандорина кутија је отворена првостепеном пресудом Хашког трибунала у процесу против Радована Караџића, у којој је скинута одговорност Србије за злочине и ратна дешавања у Босни и Херцеговини. 

О правом и кривом читању параграфа 3460, и о последицама, говоре учесници емисије: професори Слободан Антонић, Ненад Кецмановић и Предраг Марковић. 

Емисију уређује и води Љиљана Ментус 

                                                        (Речено и прећутано 17.08.2016/мп3 )  

 

 

rec 1608.jpgУ емисији Речено и прећутано, 16.08.2016. разговараће се о јавним предузећима као изворима корупције и зашто постојећи закони не могу да спрече коруптивне радње, како у републичким тако и јавним предузећима у локалним срединама.

Саговорници Светлане Јајић биће економски новинар Миша Бркић и социолог Ђокица Јовановић.
     

      (Речено и прећутано 16.08.2016/мп3 )  

 

Eмисијa Речено и прећутано, 15.08.2016. године: 

rec 1508.jpg

Ако је главна дужност родитеља да децу припреме за живот, савремено васпитавање које подразумева да дете увек буде срећно, да је у праву, да има неограничену могућност избора, да им родитељи редовно испуњавају све жеље, може да остави озбиљне последице на њихов будући живот. Деца превише застићена од реалности и проблема будући су депресивни и несигурни људи, показују искуства психолога. 

Где су границе између разумне бриге за дете и његову безбедност и претеривања у заштити, зашто се детињство толико закомпликовало и зашто је питање како васпитавати децу све чешће без правог одговора, данас питамо Санду Рашковић Ивић, психијатра и председницу ДСС-а и Биљану Лајовић, клиничког психолога и координатора Јединице за превенцију насиља у Министарству просвете.

Аутор и водитељ: Дијана Ивановић 

                         (Речено и прећутано 15.08.2016/мп3 )  

 

Eмисијa Речено и прећутано, 11.08.2016. године: 

rec 1108.jpgМлади који излазе из васпитно-поправног дома брзо се враћају криминалу, углавном због пропуста система и непостојања подршке. Већина њих је функционално или потпуно неписмена, нерешених породичних односа и одбачена од социјалног окружења. Недавно је објављено обимно истраживање које указује на велики број младих повратника. О томе да ли закон препознаје овај проблем, на који начин правилно каналисати њихово понашање, како пружити адекватну помоћ, као и о стању у затворима генерално, данас ће говорити Јелена Срнић из Центра за превенцију криминала и постпеналну помоћ – НЕОСТАРТ и Марко Милосављевић из Иницијативе младих. 

Емисију уређује и води Гордана Јелић.

                     (Речено и прећутано 11.08.2016/мп3 )  

 

Eмисијa Речено и прећутано, 10.08.2016. године: 

rec 1008.jpg

O фалсификовању и ревизији новије историје, у емисији Речено и прећутано говоре историчари: проф. др Смиља Марјановић Душанић и проф. др Миле Бјелајац. 

Емисију уређује и води Љиљана Ментус

 

    (Речено и прећутано 10.08.2016/мп3 )  

Eмисијa Речено и прећутано, 09.08.2016. године: 

rec 0908.jpg

 У емисији Речено и прећутано говорићемо о корупцији, о измени Стратегије за борбу против корупције и шта она доноси, о борби против корупције на локалном нивоу и путу којим треба убудуће ићи.


Гости су представници Агенције за борбу против корупције, БИРОДИ-ја и ЛАФ-а из Ниша. 

Емисију уређује и води Светлана Јајић.

                         (Речено и прећутано 09.08.2016/мп3 ) 

  

Eмисијa Речено и прећутано, 08.08.2016. године:

rec 0808.jpg

Српски народ у региону се током ове и прошле године суочио са повећаним притисцима и даљим умањивањем политичких права или бар с њиховом стагнацијом. У региону, односно у девет суседних и околних земаља, данас живи 1,8 милиона Срба, а њихов најлошији положај је у Босни и Херцеговини и Хрватској, док се напредак у остваривању права види у Румунији и Мађарској. 

О актуелној ситуацији и улози Републике Србије, која је, према извештају Напредног клуба, недовољно ангажована у борби за статус и права скоро два милиона Срба који живе у региону, у емисији Речено и прећутаноговоре: др Чедомир Антић, историчар, председникНапредног клуба и Саво Штрбац, председник Веритаса

Аутор и водитељ: Дијана Ивановић

                  (Речено и прећутано 08.08.2016/мп3 )  

 

stari-ljudi.jpg

Eмисијa Речено и прећутано, 04.08.2016. године:

Скоро 20 одсто старијих у Србији доживљава неки облик злостављања, углавном од стране најближих. Менталитет, стид и непознавање основних људских права, чине овај проблем још већим, јер све остаје тајна у кругу породице. Друштвено изоловани, често финансијски зависни, не могу да очекују ни помоћ професионалаца. Ретко која старија особа се може похвалити добрим пријемом у свакодневном животу, од здравствених и социјалних служби, па све до третмана на улици или у градском превозу. 
Кампања „За нулту толеранцију дискриминације према старијим особама” има за циљ да се јавност сензибилише и да се умање стереотипи и предрасуде о старима.

О томе шта чинити да би се достојанствено живело у трећем добу, како едуковати породицу, старије и стручна лица и како уопште препознати насиље над старима, данас говоре Надежда Сатарић, програмска директорка Удружења грђана Amity, Ивана Филипов, из Кабинета поверенице за заштиту равноправности, и пензионерка Наташа Величковић. 

Емисију уређује и води Гордана Јелић.

  (Речено и прећутано 04.08.2016/мп3 )   

  

 

vlada.jpgEмисијa Речено и прећутано 03.08.2016. године:

Зашто још нема владе – питање је на које ће одговарати учесници данашње емисије: др Дејан Вук Станковић, др Душан Јањић и Ружа Ћирковић.

Уредница и водитељка: Љиљана Ментус 
 

                                                                      

                      (Речено и прећутано 03.08.2016/мп3 ) 
 

grom.jpg

Прошле недеље две девојчице су у Александровцу погинуле од удара грома, а вести о страдању људи од грома овога лета свакодневно стижу из целе Европе. Ипак, да је зграда, у чијој близини се несрећа догодила, имала прописане и исправне громобране, то се не би десило, тврде стручњаци и наглашавају да је несрећа могла бити и већа да је у истом моменту из хале изашло више људи. 

Како је могуће погинути од удара грома у граду, како нас и колико громобрани штите, да ли електронски уређаји које користимо у природи повећавају ризик од удара грома? Колико се и да ли се организовано контролише исправност громобрана у Србији, да ли их има довољно и да ли су проблеми почели када су због радиоактивности са зграда скинути стари громобрани, а нови нису свуда постављени, нека су од питања за госте емисије Речено и прећутано 01.08.2016: Горана Михајловића, метеоролога у РХМЗ, Милана Јанковића, администратора сајта „мојазграда” и Игора Ћурчића, ПР у Градском стамбеном Београд. 

Аутор и водитељ: Дијана Ивановић

                                                                           

(Речено и прећутано 01.08.2016/мп3 ) 

 


 vozi-odmoran.jpgАгенција за безбедност саобраћаја покренула је капању „Вози одморан”. Наиме, на дугим путевима, умор је најчешћи узрок саобраћајних незгода. Поред тога, највећи ризик у саобраћају представљају конзумирање алкохола, неодговарајућа брзина и претицање. Пракса је показала да едукативне кампање и оштрија казнена политика дају резултате, али нису довољне.

О томе колико су безбедни сви учесници у саобраћају, шта је уочено као највећи проблем и како унапредити сигурност, 28.07. ће говорити др Јовица Васиљевић, помоћник директора Агенције за безбедност саобраћаја, Владан Николић, в. д. заменикa начелника Управе саобраћајне полиције у седишту МУП-a Републике Србије и Драган Богосавац, начелник Управе саобраћајне полиције за град Београд. 

Емисију уређује и води Гордана Јелић

                                                

(Речено и прећутано 28.07.2016/мп3 ) 

 


politika-logo.jpgПонуђена оставка главне и одговорне уредницеПолитике Љиљане Смајловић Скупштини ПНМ и отказ који је убрзо уследио (потписан од стране менаџмента Политике), повод је за дебату о најстаријем дневном листу на Балкану – "најбоље установе у разореној српској култури" – и о слободном новинарству... 

У емисији 27.07. учествују: Љиљана Смајловић, донедавна уредницаПолитике, Драгољуб Жарковић, уредник недељникаВреме и Бранко Павловић, адвокат. 

Емисију уређује и води Љиљана Ментус

                                                

(Речено и прећутано 27.07.2016/мп3 ) 

 


zastave-eu-srb.jpgУ  емисији 26.07. разговарамо о прошле недеље отвореним поглављима 23 и 24, Правосуђe и основнa правa и Питања правде, слободе и безбедности.

Гости су Чедомир Бацковић, шеф преговарачке групе за поглавље 23 и Бојан Елек, истраживач Београдског центра за безбедносну политику, аутор публикације Шта нас очекује након отварања преговора о поглављу 24? 

Емисију припрема и води Светлана Јајић.

 (Речено и прећутано 26.07.2016/мп3 ) 


 


korupcija-zdravstvo.jpg

Jедна од четири целине преговарачког поглавља 23 које је Србија недавно отворила у процесу пиступања ЕУ јесте антикорупцијска политика. А одговор на питање 36 у поглављу 23 показује да је здравство на првом месту по корумпираности у Србији. 

Шта је специфичност корупције у српском здравству,  да ли је легализована одређеним законским решењима, да ли је тачно да се штета од корупције и превара годишње мери стотинама милиона евра, питања су 25.07.за Драшка Карађиновића из НВО "Доктори против корупције", др Славицу Ђукић Дејановић, председницу Одбора за здравље и породицу Скупштине Србије и др Симу Вуковића, саветника НВО НАЛЕД. 

Аутор и водитељ: Дијана Ивановић

(Речено и прећутано 25.07.2016/мп3 ) 

 


 


 
УЖИВО
Радио 1 уживо/MP3
Радио 2/3 уживо/MP3
Београд 202 уживо/MP3
Летња инт поз. /MP3.
ИНФО/МП3
Новости дана РБ1
Вести РБ1
Дневник 202

Рио 2016
Неда Деполо
ИНТЕРВЈУ
Егон Савин РБ2
Јасминка Петровић РБ2
Драгољуб Којчић РБ2
Луна Лу РБ2
Николета Косовац РБ2
Мома Рајин РБ2
Ратко Адамовић РБ2
Бошко Мијушковић РБ2
Љубивоје Ршумовић РБ2
Милан Влајчић РБ2
Горчин Стојановић РБ2
Бранка Оташевић РБ2
Ана Јанковић РБ2
Мира Бањац РБ2
Милош Томић РБ2
Зоран Живковић РБ2
ИЗДВАЈАМО
Теме Трећег програма
„Тимочка лира “ 2016.
Награда Неда Деполо
Спортски преноси
Летњи фестивали РБ3
Репертоар-Драмски п.
202 - Уживо из Шапца
Циклуси Tрећег програма
Музички догађаји
47 година Београда 202
Добро јутро децо РБ1
Студио 6
Метрополитен опера
Загађивач године
Награда Радмила Видак
Дан радио драме
Конкурс - драмска дела
Сећање на Гагија РБ1
Књига године РБ2
Рођендан уметности
Дани радионице звука
Златни микрофон РБ
РБ на сајму књига
91. рођендан РБ
Мокрањчеви дани
Дан сећања РБ1
РБ - уживо из Књажевца
Exit на 202
РБ уживо из Врања
РБ - уживо из Суботице
Свечана академија РБ
РБ - уживо из Неготина
РБ - уживо из Зајечара
РБ - уживо из Косјерића
РБ2 - уживо из Крагујевца
Маслинова грана РБ2
Награђени новинари
АКЦИЈЕ
Зајечарскa гитаријадa
Концерт Бјесови - 202
Буцини дани 202
Ноћ музеја 202
Војкан Борисављевић
Црни и Зелени лист РБ2
202 - уживо са ФЕСТ-а
202 на Кустендорфу
Битеф - 202
Зелени радио РБ2
Љубав у твом срцу РБ
Пружена рука - 202
kontakt: webmaster