radiobeograd - Радио Београд 1
♦♦♦ ЛЕКОВИ ЈЕФТИНИЈИ ДО 50 ОДСТО ♦♦♦ СНАЖАН ЗЕМЉОТРЕС ПОГОДИО МЕКСИКО ♦♦♦ ЕУ ПООШТРИЛА САНКЦИЈЕ РУСИЈИ, САД ПРИПРЕМАЈУ НОВЕ ♦♦♦ МИП ПРЕПОРУЧИО ГРАЂАНИМА СРБИЈЕ ДА НАПУСТЕ ЛИБИЈУ ♦♦♦ ОПОЗИЦИЈА КРИТИКОВАЛА ЗАКОНЕ О ПРИВАТИЗАЦИЈИ И СТЕЧАЈУ ♦♦♦ НОВИНАРСКА УДРУЖЕЊА УПУТИЛА АМАНДМАНЕ НА МЕДИЈСКЕ ЗАКОНЕ ♦♦♦ ПОКРЕНУТ САЈТ "ЦЕНЗОЛОВКА" ♦♦♦ ВУЧИЋ И КИРБИ О ЕВРОИНТЕГРАЦИЈАМА И ДИЈАЛОГУ БЕОГРАД-ПРИШТИНА ♦♦♦ ПОЧЕЛА ЈАВНА РАСПРАВА О ЗАКОНУ О ПЛАНИРАЊУ И ИЗГРАДЊИ ♦♦♦ БЕОГРАЂАНИ ДОЧЕКАЛИ "ЗЛАТНЕ" ВАТЕРПОЛИСТЕ
Почетна страна arrow Радио Београд 1
30.07.2014
РАДИО БЕОГРАД
Почетна страна
О првих 90 година
Управа
Вести
Контакт
Маркетинг РБ
Фреквенције
Издавачка делатност
Индок билтен
РТС на сателиту
Документација РБ
Библиотека РБ
Линкови
Мапа сајта
Претрага
Зелени, Црни лист 2014
Да Вас подсетимо
114.jpg
BeoTelNet
Сателитски Програм
Сателитски програм
ПРОГРАМИ
Радио Београд 1
Радио Београд 2
Радио Београд 3
Београд 202
Стереорама
Драмски програм
ЕМИСИЈЕ
Седмица РБ1
У првих пет РБ2
Индекс 202
Таласање РБ1
Гозба РБ2
Мућни главом 202
Спортски споменар РБ1
Град РБ2
Музичка плетеница РБ1
Деца XX века 202
Спорови у култури РБ2
Време музике РБ2
У средишту пажње РБ1
Хит Недеље 202
Како слушати музику РБ2
Српски на српском РБ1
Окрени нулу РБ2
Код два бела голуба РБ1
Клуб 2 РБ2
Лексикон 202
Пут свиле РБ2
Отисак душе 202
Изворишта РБ1
Говори да бих те... РБ2
Вечерас заједно РБ1
Дигиталне иконе РБ2
Сусретања РБ1
Ризница РБ2
Ноћни програм РБ1
Степеник РБ2
Етника РБ1
Игла на винилу РБ2
Поп карусел РБ1
Антикотека РБ2
Чекајући ветар РБ2
Од злата јабука РБ2
Храм РБ2
Речено и прећутано РБ2
ДОМ 202
Џез сцена РБ2
Музичка продукција
РЕКЛИ СУ
Мајкл Кирби
Александар Вучић
Владимир Путин
Ивица Дачић
Томислав Николић
Мило Ђукановић
О нама - контакт
Фреквенције
Маркетинг
Данас на програму
Најава програма
на програму:
00:05 • НOЋНИ ПРOГРAМ
00:00 Поноћне вести

00:05 Грађа за снове

Емисија ноћног програма под називом ГРАЂА ЗА СНОВЕ бави се питањима од значаја за уметност и стваралаштво. Гости су људи из различитих професија, они који су и сами ствараоци, и блиска им је сфера духа и естетике. Разговор и добра музика требало би да кроз ову емисију и сами постану грађа за снове.

У ноћи између уторка и среде гост је Александар Шурбатовић, песник и прозаиста, колумниста, преводилац, уредник и приређивач филмске и музичке литературе. Говорићемо о филму као инспирацији за књижевно стваралаштво (о филм-ноару, Тарковском, француском „новом таласу"...), о музичким иконама попут Тома Вејтса, о песничким узорима попут Хелдерлина и Т. С. Елиота...

У 2. делу емисије, од 2 до 4 часа ујутро, слушаћемо одабране делове из радио драма Убиство у катедрали по делу Т.С. Елиота у режији Боде Марковића, Емпедоклова смрт по делу Фридриха Хелдерлина у режији Арсенија Јовановића, и Живи леш по делу Лава Толстоја такође у режији Боде Марковића. Такође ћемо чути и два поглавља из романа првенца Александра Шурбатовића Упокојавање просектора Мајерхофера.

Уредница и водитељка емисије: Весна Перић.Вeсти у 01:00; 02:00; 03:00; 04:00;
следи:
04:05 • СТАРИ АЛБУМ
(Mini-MP3-Player v2.2 (c) Ute Jacobi - unregistered version - Only Free for NonCommercial Website)

 

РАДИО БЕОГРАД 1 - УЖИВО ИЗ КОСЈЕРИЋА

 

talasanje1107.jpgПоводом обележавања 90 година Радио Београда, у петак 11.07.2014. године, емитујемо програм Таласања и Каравана уживо из Косјерића.

 

Аутори: Аца Селтик и Милена Шишкин.

 (Таласање - шетња 11.07.2014/мп3) 

(Караван 11.07.2014/мп3)


 

Специјална серија Велики рат (1. и 2. део)

Документарно - драмска серија. Прича о слому империја, судару цивилизација, рађању нових држава и буђењу народа.

22.jpg

 

 

Епопеја о највећем историјском преокрету на почетку 20. века.

Потресна истина о херојској борби Србије и победи.

Велики рат - 100 година.

33.jpg                    

Истраживање и сценарио : Зорица Алемпијевић, Љубица Ћетковић и Снежана Бићанин.   

Драмски уметници: Елизабета Ђоревска и Србољуб Милин.

Наратор: Душан Глигоријевић.

Музичка уредница: Татјана Косановић.

Тон мајстор: Блажо Раичевић.

Редитељ: Слободан Ђукић

Термини емитовања: 25. 06. 2014. Велики рат, (1. део)  10.05  и  реприза 17.05;  26 06. 2014. Велики рат, (2. део)  10.05  и реприза 17.05

Серија се истовремено емитује на Радио Београду 1 и Радио Београду 2

(Специјална серија Велики рат први део/мп3)

(Специјална серија Велики рат други део/мп3)

  

Награда Добро јутро децо 2014.

 

 zgrada rb.jpg

Завршен је дванаести конкурс Програма за децу и младе Радио Београда, за кратку причу Добро јутро, децо. Приспело је око 200 радова.

 Жири у саставу проф. др Милутин Ђуричковић, председник жирија, Весна Перић, драматург и одговорни уредник Драмског програма Радио Београда и Александра Урошевић, редитељ и представник Програма за децу и младе, одлучио је да награду равноправно деле:

 прича ДЕЧАК КОЈИ ЈЕ НЕШТО ИМАО А ПОТОМ ТО ИЗГУБИО, под шифром ЧЕТИРИ, Ане Ивановић - биће емитована у 07:05 у емисији Добро јутро, децо, 18.јуна 2014. године

 и

 прича КЛУБ РОНИЛАЦА У КЊИГЕ, под шифром БИБЛИОТЕКА, Александра Мијалковића - биће емитована у 07:05 у емисији Добро јутро, децо, 25.јуна 2014.


У ужи избор, поред награђених, ушле су и приче:

 КАКО ДА НАПИШЕТЕ ПРИЧУ, под шифром ПРОЛЕЋЕ, Синише Терзића,БЕСКРАЈ ДЕТИЊСТВА, под шифром ЊАЊА, Марине Богићевић,ВАТРОКОСИ ИЗ СУНЧЕВЕ БОЈАНКЕ ББ, под шифром Вертер, Ђорђа Луковића,ЈЕДНА РИБА ЈЕДНА ЖЕЉА, под шифром ПЕЦАРОШ, Јелице Крстић,ВОДИ РАЧУНА, под шифром МАЛИ ПРИНЦ, Мирјане Ликице Милошевић,НАОПАКИ СВЕТ, под шифром ЗАПЕТА, Марине Ћетковић,ПРОБЛЕМ СА ГЛИГОРИЈЕМ, под шифром МАКАДАМАЦ, Тихомира Стевановића,и прича КРОКОДИЛИ, под шифром МИСЛА, за коју није пристигло решење шифре па молимо писца да се јави редакцији Програма за децу и младе на телефон 322-9602 или на мејл:  Ова адреса је заштићена од робота. Потребна вам је Јава-скрипта да би сте је видели.  

Захваљујемо свима који су нам послали приче.
Програм за децу и младеНаграде су додељене 13. јуна 2014. године у Каменој сали Радио Београда.  
 
 

Нови Јутарњи програм Радио Београда 1! - Ухвати дан!

 

 

Ако сте помислили да је то према чувеној латинској изреци "Carpe diem" - у праву сте.

jutrorb1.jpg

 

Радним данима од 06.00 до 09.00, викендом до 0.008 часова, са вама ће бити водитељи Радио Београда - искусни и млади, а радним данима остаће и оно на шта сте већ навикли - телевизијска укључења око 07.30 и око 08.30, када ће, на пар минута, "мали људи из радија" постајати видљиви.

 

Теме - све јутарње, од потрошачког дневника до културе, са много много радијских слика свакодневног живота.

 

Екипа емисије: Елизабета Арсеновић, Мирјана Никић, Александра Младеновић, Игор Обрачевић, Чедомир Савковић, Марко Милојевић и Саша Смоловић.

 

У оквиру емисије емитујемо:

 

06:03 Јутарњи дневник

 

07:00 Добро јутро децо

 

07:05 Вести

 

08:00 Вести 

 

 


 
 

СВЕЧАНО УРУЧЕНА

НАГРАДА РАДИО-ТЕЛЕВИЗИЈЕ СРБИЈЕ ЗА ЛЕПОТУ ГОВОРА “РАДМИЛА ВИДАК”

 

 

У понедељак, 14. априла, у Каменој сали Радио Београда додељена је новоустановљена Награда Радио-телевизије Србије за лепоту говора “Радмила Видак”. Овим признањем чува се успомена на првог лектора Телевизије Београд, велику језичку просветитељку Радмилу Видак, која се деловањем у програмској свакодневици Телевизије и Радија и у Језичком савету РТС-а истрајно борила за коректност акценатског интерпретирања и стилску лепоту изговорене речи. Признање у виду Повеље додељиваће се сваке године на дан рођења Радмиле Видак.

 

nagradarv1.jpg  nagradarv2.jpg 
nagradarv3.jpg  nagradarv4.jpg 

 

 

Први добитник ове награде је дугогодишњи спикер Радио-телевизије Србије Жарко Обрачевић. Око овакве одлуке није било двоумљења – предлози колега стигли су и са Радија и са Телевизије. Глас Жарка Обрачевића готово је постао заштитни знак Радио Београда, мера доброг говора и језика.

 

 

 nagradarv5.jpg

 

Додељено је и Специјално признање “Радмила Видак” - добила га је емисија Првог програма Радио Београда “Српски на српском” која се од октобра 2012. емитује сваког радног дана и на сажет, духовит начин, у драмској форми, обрађује честе језичке недоумице. Са некима од њих у живом извођењу упознали су нас глумци Јадранка Селец и Феђа Стојановић. Уз њих, ауторски тим ове емисије чине: Мирјана Блажић Микић, аутор сценарија и уредник, Слободан Ђукић, редитељ и Драгомир Станојевић, музички уредник.

 

nagradarv6.jpg 

 

Добитницима је награде доделио генерални директор РТС-а Никола Мирков, а о успомени на сарадњу са Радмилом Видак говорили су књижевник и уредник ТВ Београд у пензији Мирослав Савићевић и Дарко Татић, редитељ.

 

 nagradarv7.jpg

 

Са одлукама жирија присутне је упознао лингвиста Владо Ђукановић, председник овогодишњег жирија.

 

 
nagradarv8.jpg
 

 

 

  

    

   

   ОБЕЛЕЖАВАЊЕ 90 ГОДИНА РАДИО БЕОГРАДА 

djvlajicrb1.jpgРадио Београд 1. октобра ове године улази у 90. годину постојања. У години јубилеја биће организоване свечаности и припремљене докуметарне емисије, а Радио Београд 1 ће поводом годишњице увести и знатне програмске иновације, међу којима је најважнија нови ноћни програм. О позицији Радио Београда на медијском небу сада када је то медиј који већ улази у десету деценију, као и о звуку новог ноћног програма, у емисији Новинарење Радио Београда 1 у четвртак 26.09.2013. године, разговарамо са главним и одговорним уредником Радио Београда 1 Ђорђем Влајићем.

 

Емисију води Ненад Милитаревић.

 

(Интервју/мп3)

 

starirb.jpgРадио Београд, први електронски медиј на Балкану, 1. октобра ове године улази у 90-ту годину постојања. Ово је значајан датум не само за радио у Србији, већ и за Јавни сервис Србије, јер преко радија, из кога је израсла телевизија, и целокупан РТС може да се похвали 90-годишњом историјом. Радио Београд има изузетно живописну историју, која се пише и данас, и током деценија израстао је у првокласну медијску и културну установу. Радио Београд први пут се огласио из радио-телеграфске станице у Раковици 1. октобра 1924. године. Сваког уторка, четвртка и суботе од 18.45 до 19.45. преношени су концерти, читане вести, сервисне информације, рекламе, водостање и берзански извештаји. Вести су припремали новинари "Политике" и "Дневних новости", а музички део програма дирекција Београдске опере. Радио Београд је међу најстаријим електронским медијима у Европи. Радио Париз почео је са радом само шест месеци раније, а истог дана када и Радио Београд први пут се огласио и Радио Беч. У периоду од 1924. до 1929. радијски посленици постепено су овладавали техникама преноса и креирања програма и добили потребне дозволе. У недељу, 24. марта 1929. године, из просторија на другом спрату здања САНУ, почело је редовно емитовање програма Радио Београда. Програм је најавила Јелена Билбија – Лапчевић. Хор певачког друштва "Обилић" отпевао је химну, а глумци Народног позоришта одиграли су прву српску радио-драму "Ђакон Стефан и два анђела". Исте године емитован је први радио-пренос фудбалске утакмице, 3 године после првог спортског радио-преноса у свету. Иницијатива је потекла од спортског уредника "Политике" Боре Јовановића. Утакмицу БСК - Југославија преносио је репортер Раде Стоиловић, а наставио Димитрије Стевановић, маратонац и службеник Радио Београда.

1937. године почело је емитовање информативне емисије Радио Београда "Актуелни час" у трајању од 10 минута. Реч је о дневној репортажи, коју је покренуло Југословенско новинарско удружење-секција Београд, у корист свог фонда за незапослене новинаре. Допуном новинарских вести и радио дневника најактуелнијим догађајима из живота Београда, ова емисија је означила почетак радио - новинарства у Београду. Током окупације технику Радио Београда користила је немачка станица Zender Belgrad, а ратне године учиниле су светским хитом мало познату песму "Лили Марлен", која је сваког дана емитована из овог немачког радија. Одмах по ослобођењу Радио Београд наставља рад, а педесетих година почињу да се емитују неке од најпознатијих емисија - "Новости дана" и "Весело вече". Други програм почео је са емитовањем 1958. године. Други програм Радио Београда огласио се најпре као експериментални програм и радио је само недељом, да би од 1963. године почело свакодневно емитовање. На његовој таласној дужини зачет је нови звук, ослобођен официјелног тона. Трећи програм Радио Београда настао је шест година касније по угледу на сличне програме који су основани у европским земљама после Другог светског рата и који су били окренути првенствено култури. Његов утемељивач и први главни и одговорни уредник био је Александар Ацковић. Исте године почео је да ради и Београд 202.

 

 

(Специјална емисија посвећена 89. рођендану Радио Београда/мп3)  

  


 

Признање за "Српски на српском"

 

 

 

Једна од најмлађих емисија Радио Београда 1, "Српски на српском", посвећена решавању најчешћих језичких недоумица на лако разумљив и забаван начин, врло брзо је постала једна од најслушанијих на програму Радио Београда, иако траје само пет минута. У емисији се обрађују језичке грешке које можемо чути у свакодневном животу, у штампи, електронским медијима, у свакодневном говору, укључујући и разне "модерне" изразе. Признање за ову емисију стигло је и са Филолошког Факултета, чији студенти учествују у припреми емисије, што се бодује као наставна активност. Нови циклус емисија почиње 1. октобра, радним данима у 04.55, 10.55 и 18.55 часова. Аутор је Мирјана Блажић Микић.

      

 


 

Ноћни програм Радио Београда 1

 

   Радио Београд 1

Новости дана

  Ударна информативна емисија Радио Београда!

 

 

 

 

Одаберите дан у понуди и слушајте Новости дана у Мп3 формату.

Новости дана представљају уједначену комбинацију вести из свих сфера живота, брзим темпом, тако да за 30 минута можте чути не само актере најважнијих догађаја, већ и информације из спорта, културе, свакодневног живота. Емисију припремају новинари Радио Београда који извештавају о догађајим који су у термну емисије (15.00), често још увек у току, тако да су Новости Дана наша далеко најправовременија информативна емисија на електронским медијима, будући да остале радио и ТВ станице шире информативне емисије имају тек у каснијим поподневним часовима. Заједно са Караваном пре Новости дана и Спортским журналом после, овај блок емисија Радио Београда 1 најпопуларнији је међу публиком, и свакога дана привлачи неколико стотина хиљада слашалаца.

 

 

Понедељак 

     
Уторак      
Среда      
Четвртак      
Петак      
Субота      
Недеља      

 

Komentari  

 
#146 nedjo 2014-07-29 15:53
uhvati dan je cool
Цитирај
 
 
#145 Maki 2014-07-29 12:55
sad je jutro OK, ono dobro, prepoznatljivo i prijatno jutro.
Цитирај
 
 
#144 GAVRIĆ 2014-07-29 11:25
Emisija koju uređuje i vodi Željko Stefanović toliko je divna da bi mogla da se zove i "Vrijeme sporta i kulture", a šta od tog ima bolje?
Цитирај
 
 
#143 Dragi 2014-07-28 22:26
Jutarnji program ''Uhvati dan'' vam je uzas. Nisam znao da umete toliko losi da budete.
Цитирај
 
 
#142 Marija 2014-07-24 12:51
Zašto nigde niste naglasili da na sajtu RTS-a, postoji stranica rts.rs/radio gde se sve emisije mogu preslušati odloženo, čak godinama unazad, gde takođe ima najava emisija, gde se vide slike gostiju u studiju...
Цитирај
 
 
#141 Goran S. 2014-07-21 23:47
Цитати kosta:
Цитати sasa stosic:
posle ponocnih vesti na vasem programu u poslednjih trideset a mozda i vise godina koliko slusam radio Beograd, bila je obavezna instumentalna melodija kojoj neznam naziv a koju pamte mnoge generacije koja je bila uvod u nocni program i po kojoj je radio Beograd bio prepoznatljiv,o dgovorite mi zasto je ta melodija ukinuta ?

Urbanizacija,di gitalizacija,no vo doba...nove emisije,nove najave.A stare najave u penziju,kao i pojedine emisije.Bar sam ti,nadam se,malo pojasnio. Ne zamislivo je da,recimo,skinu sa programa emisiju Gradovanje,a ubace raznorazne nocne programe,stereo tipne i ne ukusne.

Slazem se. Recimo Vece radijskog humora i Druga strana racunara,nit je ova prva imalo humor,nit ova druga ima veze sa racunarima.Iza violinskog kljuca,svakog dana imamo emisiju Susretanja, pa sad jos tako nesto slicno i nocu.Sve u svemu,mislim da je nocni program,koji trenutno ide,totalni promasaj.
Цитирај
 
 
#140 miki 2014-07-21 23:41
Цитати MARKO:
BAŠ SAM LJUT!
NEMERLJIVO SAM LJUT, KAD JE DOŠLO VREME DA VAM PROSEČNI SLUŠAOCI IZ DANA U DAN SLUŠAJU GRAMATIČKE GREŠKE VAŠIH SPIKERA I NOVINARA!
GOSPOĐO SLAVICE OBRADOVIĆ( NE MOGU DA VAS NAZOVEM SPIKERKOM , MADA SE TAKO SVAKI PUT PREDSTAVLJATE) SVE DOK GOVORITE:" SLUŠATE VESTI RADIA BEOGRAD 1."
E, PA NIJE "RADIA BEOGRAD 1" NEGO JE RADIO BEOGRADA 1.ISTU TU GREŠKU PRAVI I ZORANA BOKAN, KOJA JE KOLIKO ZNAM ZAVRŠILA FDU I TREBALO BI DA VLADA GOVOROM , GRAMATIKOM, DAKAKO I PRAVOPISOM ODLIČNO!

IMATE VI TU ŽARKA OBRAČEVIĆA I MIRJANU BLAŽIĆ NIKIĆ , ZAMOLITE IH NEKA VAS PODUČE !
SRAMOTA!NEKAD SU OD VAŠIH NOVINARA I SPIKERA SLUŠAOCI UČILI, A SAD SE SVE PREOKRENULO!

Jeo si feferone?
Цитирај
 
 
#139 Marko 2014-07-21 05:19
21.7 pre jutarnjeg programa sam slusao nasu staru narodnu muziku kako mogu da nadjem play listu sinocne muzike hvala??
Цитирај
 
 
#138 Marko 2014-07-21 05:04
POzdrrav kako se zvala prethodna pesma i pevacica hvala puno??
Цитирај
 
 
#137 nedjo 2014-07-20 16:42
saha sa smolovic je ok i cool
Цитирај
 

Додај коментар

Следеће >
УЖИВО
Радио 1 уживо/MP3
Радио 2/3 уживо/MP3
Београд 202 уживо/MP3
Стереорама/MP3
Летњи коктел 1 /MP3
Летњи коктел 2 /MP3
ИНФО/МП3
Новости дана РБ1
Вести РБ1
Дневник 202
velikirat.jpg
ИНТЕРВЈУ
Пера Петершун РБ2
Петер Буркхард РБ1
Бранка Оташевић РБ2
Драгана Мркић 202
Душан Микља РБ2
Владимир Кецмановић РБ2
Сњежанa Миливојевић РБ2
Мирољуб Стојановић РБ2

ИЗДВАЈАМО
Музички догађаји
Спортски преноси
РБ - уживо из Косјерића
Репертоар-Драмски п.
Теме Трећег програма
Награда Неда Деполо
Циклуси Tрећег програма
РБ2 - уживо из Крагујевца
45 година Београда 202
Добро јутро децо РБ1
Загађивач године
Награда Радмила Видак
Метрополитен опера
Књига године РБ2
Дан радио драме 2014
Маслинова грана РБ2
Награђени новинари
АКЦИЈЕ
Зелени радио РБ2
Ноћ музеја - РБ
Музички маратон 202
Турнир у фудбалу РБ1
Поп рок ФЕСТ 202
„Фер - плеј је победа"
Еуросоник РБ1
Црни и Зелени лист РБ2
Љубав у твом срцу РБ
Пружена рука - 202
kontakt: webmaster