♦♦♦ НИКОЛИЋ У ЧЕТВРТАК КОНСУЛТАЦИЈЕ О ФОРМИРАЊУ ВЛАДЕ ♦♦♦ ЕПС ДЕМАНТОВАО НАВОДЕ О ТРГОВИНИ ЕЛЕКТРИЧНОМ ЕНЕРГИЈОМ ♦♦♦ УКРАЈИНСКИ ВОЈНИЦИ ПРЕЛАЗЕ НА РУСКУ СТРАНУ ♦♦♦ ПОСЛАНИЦИ ПОЛОЖИЛИ ЗАКЛЕТВУ ♦♦♦ ПРОЛЕЋНИ РАСПУСТ ЗА УЧЕНИКЕ У СРБИЈИ ♦♦♦ УТВРЂЕНО НЕСЛАГАЊЕ У ПОДАЦИМА О ТРГОВАЊУ СТРУЈОМ ♦♦♦ MИШКОВИЋ ЗА ПАСОШ НУДИ ЦЕЛОКУПНУ ИМОВИНУ ♦♦♦ ПОЧЕЛИ "ДАНИ БЕОГРАДА" ♦♦♦ РАСМУСЕН: НАТО ЈАЧА ПРИСУСТВО НА ИСТОКУ ЕВРОПЕ ♦♦♦ ЗА УСКРС ДНЕВНЕ НОВИНЕ КАО ДВОБРОЈИ
Почетна страна arrow Радио Београд 1
17.04.2014
РАДИО БЕОГРАД
Почетна страна
О првих 90 година
Управа
Вести
Контакт
Маркетинг РБ
Фреквенције
Издавачка делатност
Индок билтен
РТС на сателиту
Документација РБ
Библиотека РБ
Линкови
Мапа сајта
Претрага
Избори 2014
Да Вас подсетимо
13.jpg
BeoTelNet
met1314.gif
Сателитски Програм
Сателитски програм
ПРОГРАМИ
Радио Београд 1
Радио Београд 2
Радио Београд 3
Београд 202
Стереорама
Драмски програм
ЕМИСИЈЕ
Седмица РБ1
У првих пет РБ2
Индекс 202
Таласање РБ1
Гозба РБ2
Мућни главом 202
Спортски споменар РБ1
Град РБ2
Музичка плетеница РБ1
Деца XX века 202
Спорови у култури РБ2
Време музике РБ2
У средишту пажње РБ1
Хит Недеље 202
Како слушати музику РБ2
Српски на српском РБ1
Окрени нулу РБ2
Код два бела голуба РБ1
Клуб 2 РБ2
Лексикон 202
Пут свиле РБ2
Отисак душе 202
Изворишта РБ1
Говори да бих те... РБ2
Вечерас заједно РБ1
Дигиталне иконе РБ2
Сусретања РБ1
Ризница РБ2
Ноћни програм РБ1
Степеник РБ2
Етника РБ1
Игла на винилу РБ2
Поп карусел РБ1
Антикотека РБ2
Чекајући ветар РБ2
Од злата јабука РБ2
Храм РБ2
Речено и прећутано РБ2
ДОМ 202
Џез сцена РБ2
Музичка продукција
РЕКЛИ СУ
Владимир Путин
Ивица Дачић
Томислав Николић
Мило Ђукановић
Вук Драшковић
Новак Ђоковић
Александар Вучић
Теодор Мерон
О нама - контакт
Фреквенције
Маркетинг
Данас на програму
Најава програма
на програму:
09:00 • ВЕСТИ У 9
У једном од најслушанијих радијских термина - 9 часова, имате прилику да слушате вести, које ће трајати 30 минута, а емитујемо их сваког радног дана. Вести у 9 су прва дужа информативна емисија после трочасовног јутарњег програма

следи:
09:30 • ДОГОДИЛО СЕ НА ДАНАШЊИ ДАН
(Mini-MP3-Player v2.2 (c) Ute Jacobi - unregistered version - Only Free for NonCommercial Website)
 
 

СВЕЧАНО УРУЧЕНА

НАГРАДА РАДИО-ТЕЛЕВИЗИЈЕ СРБИЈЕ ЗА ЛЕПОТУ ГОВОРА “РАДМИЛА ВИДАК”

 

 

У понедељак, 14. априла, у Каменој сали Радио Београда додељена је новоустановљена Награда Радио-телевизије Србије за лепоту говора “Радмила Видак”. Овим признањем чува се успомена на првог лектора Телевизије Београд, велику језичку просветитељку Радмилу Видак, која се деловањем у програмској свакодневици Телевизије и Радија и у Језичком савету РТС-а истрајно борила за коректност акценатског интерпретирања и стилску лепоту изговорене речи. Признање у виду Повеље додељиваће се сваке године на дан рођења Радмиле Видак.

 

nagradarv1.jpg  nagradarv2.jpg 
nagradarv3.jpg  nagradarv4.jpg 

 

 

Први добитник ове награде је дугогодишњи спикер Радио-телевизије Србије Жарко Обрачевић. Око овакве одлуке није било двоумљења – предлози колега стигли су и са Радија и са Телевизије. Глас Жарка Обрачевића готово је постао заштитни знак Радио Београда, мера доброг говора и језика.

 

 

 nagradarv5.jpg

 

Додељено је и Специјално признање “Радмила Видак” - добила га је емисија Првог програма Радио Београда “Српски на српском” која се од октобра 2012. емитује сваког радног дана и на сажет, духовит начин, у драмској форми, обрађује честе језичке недоумице. Са некима од њих у живом извођењу упознали су нас глумци Јадранка Селец и Феђа Стојановић. Уз њих, ауторски тим ове емисије чине: Мирјана Блажић Микић, аутор сценарија и уредник, Слободан Ђукић, редитељ и Драгомир Станојевић, музички уредник.

 

nagradarv6.jpg 

 

Добитницима је награде доделио генерални директор РТС-а Никола Мирков, а о успомени на сарадњу са Радмилом Видак говорили су књижевник и уредник ТВ Београд у пензији Мирослав Савићевић и Дарко Татић, редитељ.

 

 nagradarv7.jpg

 

Са одлукама жирија присутне је упознао лингвиста Владо Ђукановић, председник овогодишњег жирија.

 

 
nagradarv8.jpg
 

 

 

  
 

РАДИО БЕОГРАД 1 – УЖИВО ИЗ НИША

 

У петак 04.04.2014. године, почиње пролећна турнеја Београда 1!

nis1.jpg

Од 06.00, јутарњи програм – емисију Буђење , емитујемо из Ниша. Ако сте у пролазу, свратите на чашицу разговора! Поделите с нама добре и лоше стране живота у овом граду! Горица и Драган са својим уникатним хумором на таласима Радио Београда 1 покушавају изнова сваког јутра да вас покрену и надахну, како бисте у дан ушли барем са делом њиховог елана.

  

Емисија Taласање – Шетња од 10.00 часова, такође се емитује из Ниша! На турнеји поводом деведесет година Радио Београда, прва станица је престоница југа и мерака - Ниш! По Нишу и новом, и старом, по његовим улицама и још више у причама, шета водитељски двојац Мирјана Никић и Елизабета Арсеновић и кормилар - луатјући репортер, Озрен Рашић.

   

 

Караван у четвртак од 14.00 часова, стигао је у Ниш. Што би се по нишлијски рекло- ево нас у Ниш! Ово је трећи град по величини у Србији, и један од најстаријих градова у Европи. Многи су га освајали, али га нико није освојио. Јак је ко тврђава!

 

А у вестима дана слушамо:

 

Лекари Дома здравља у Нишу прошле године пружили су пет милиона медицинских услуга. Са таквим обимом посла постоји потреба за још 30 лекара и 50 медицинских сестара. Међутим, кадровски план и норматив ресорног министарства, предвиђа смањење броја запослених. О успеху фантастичног кадровског плана и норматива Министарства здравља причаће ко преживи. Такмичарка Карате клуба Ниш Бранка Аранђеловић освојила је титулу првака државе у борбама у категорији до 55кг на Првенству Србије у Београду. Па ви видите сад: качите се са Нишлијкама ако смете! Народни музеј у Нишу обележава 81 годину постојања. И још увек ради. За разлику од већине београдских музеја од којих су и неки много млађи принудно пензионисани. У Нишу је рођен и један од најзначајнијих српских песника, Бранко Миљковић. Његова „прејака реч" била је и остала недостижна за такозвану песничку елиту.

 

Аутор текста: Милена Шишкин.

Емисија Сусретања  од 16.00 часова, реализује се  из Ниша, града који има велику музичку традицију, а у гостима су нам најзначајнији посленици музичког живота овог града.

Аутор и водитељ: Александра Паладин.

 


 
 Радио Београд 1

michaelkirby.jpgАмбасадор Сједињених Америчких Држава у Србији, њ.е. Мајкл Кирби, одазвао се позиву Радио Београда 1 и разговарао са уредником Спољно-политичке рубрике нашег програма, Славишом Стојковићем, о најактуелнијим темама у билатералним односима две земље у контексту глобалне полтичке ситуације. Између осталог, бићете у прилици да чујете одговоре амбасадора Кирбија на питања о месту Србије између САД и Русије поводом украјинске кризе, о томе каква сарадња се очекује са будућом Владом Србије и како Сједињене државе гледају на НАТО бомбардовање Савезне Републике Југославије са дистанцe од петнаест година.

(Интервју 31.03.2014/мп3)

 
    

      

 Радио Београд 1 и Светски дан радија

 setnja1302.jpg

Емисија Таласање - Шетња Радио Београда 1 у четвртак 13.02.2014. године, била је посвећена Светском дану радија који се данас обележава широм планете. Унеско је прогласио овај празник 2011. године да би промовисао радио као медиј и све могућности које пружа. Овај дан је проглашен за празник радија зато што је 13. фебруара 1946. године први пут емитован програм Радија УН. Поводом Светског дана радија, ове године упућен је позив радио станицама широм света да пошаљу једноминутни поздрав, а у Шетњи смо чули шта су за ову прилику припремиле радио станице од Бангладеша до САД, од највећих и најпознатијих, као што је RAI или BBC, до оних малих, локалних радија. У Шетњи смо говорили и о томе зашто се радио све више слуша и зашто се радију као медију све више верује. Гости: Душан Радуловић, директор Радио Београда и Зорана Бојичић, директорка Технике Радио Београда.

 

Уредник и водитељ је Мирјана Никић.

 

(Таласање - Шетња 13.02.2014/мп3)

 


  

   

   ОБЕЛЕЖАВАЊЕ 90 ГОДИНА РАДИО БЕОГРАДА 

djvlajicrb1.jpgРадио Београд 1. октобра ове године улази у 90. годину постојања. У години јубилеја биће организоване свечаности и припремљене докуметарне емисије, а Радио Београд 1 ће поводом годишњице увести и знатне програмске иновације, међу којима је најважнија нови ноћни програм. О позицији Радио Београда на медијском небу сада када је то медиј који већ улази у десету деценију, као и о звуку новог ноћног програма, у емисији Новинарење Радио Београда 1 у четвртак 26.09.2013. године, разговарамо са главним и одговорним уредником Радио Београда 1 Ђорђем Влајићем.

 

Емисију води Ненад Милитаревић.

 

(Интервју/мп3)

 

starirb.jpgРадио Београд, први електронски медиј на Балкану, 1. октобра ове године улази у 90-ту годину постојања. Ово је значајан датум не само за радио у Србији, већ и за Јавни сервис Србије, јер преко радија, из кога је израсла телевизија, и целокупан РТС може да се похвали 90-годишњом историјом. Радио Београд има изузетно живописну историју, која се пише и данас, и током деценија израстао је у првокласну медијску и културну установу. Радио Београд први пут се огласио из радио-телеграфске станице у Раковици 1. октобра 1924. године. Сваког уторка, четвртка и суботе од 18.45 до 19.45. преношени су концерти, читане вести, сервисне информације, рекламе, водостање и берзански извештаји. Вести су припремали новинари "Политике" и "Дневних новости", а музички део програма дирекција Београдске опере. Радио Београд је међу најстаријим електронским медијима у Европи. Радио Париз почео је са радом само шест месеци раније, а истог дана када и Радио Београд први пут се огласио и Радио Беч. У периоду од 1924. до 1929. радијски посленици постепено су овладавали техникама преноса и креирања програма и добили потребне дозволе. У недељу, 24. марта 1929. године, из просторија на другом спрату здања САНУ, почело је редовно емитовање програма Радио Београда. Програм је најавила Јелена Билбија – Лапчевић. Хор певачког друштва "Обилић" отпевао је химну, а глумци Народног позоришта одиграли су прву српску радио-драму "Ђакон Стефан и два анђела". Исте године емитован је први радио-пренос фудбалске утакмице, 3 године после првог спортског радио-преноса у свету. Иницијатива је потекла од спортског уредника "Политике" Боре Јовановића. Утакмицу БСК - Југославија преносио је репортер Раде Стоиловић, а наставио Димитрије Стевановић, маратонац и службеник Радио Београда.

1937. године почело је емитовање информативне емисије Радио Београда "Актуелни час" у трајању од 10 минута. Реч је о дневној репортажи, коју је покренуло Југословенско новинарско удружење-секција Београд, у корист свог фонда за незапослене новинаре. Допуном новинарских вести и радио дневника најактуелнијим догађајима из живота Београда, ова емисија је означила почетак радио - новинарства у Београду. Током окупације технику Радио Београда користила је немачка станица Zender Belgrad, а ратне године учиниле су светским хитом мало познату песму "Лили Марлен", која је сваког дана емитована из овог немачког радија. Одмах по ослобођењу Радио Београд наставља рад, а педесетих година почињу да се емитују неке од најпознатијих емисија - "Новости дана" и "Весело вече". Други програм почео је са емитовањем 1958. године. Други програм Радио Београда огласио се најпре као експериментални програм и радио је само недељом, да би од 1963. године почело свакодневно емитовање. На његовој таласној дужини зачет је нови звук, ослобођен официјелног тона. Трећи програм Радио Београда настао је шест година касније по угледу на сличне програме који су основани у европским земљама после Другог светског рата и који су били окренути првенствено култури. Његов утемељивач и први главни и одговорни уредник био је Александар Ацковић. Исте године почео је да ради и Београд 202.

 

 

(Специјална емисија посвећена 89. рођендану Радио Београда/мп3)  

  


 

Признање за "Српски на српском"

 

 

 

Једна од најмлађих емисија Радио Београда 1, "Српски на српском", посвећена решавању најчешћих језичких недоумица на лако разумљив и забаван начин, врло брзо је постала једна од најслушанијих на програму Радио Београда, иако траје само пет минута. У емисији се обрађују језичке грешке које можемо чути у свакодневном животу, у штампи, електронским медијима, у свакодневном говору, укључујући и разне "модерне" изразе. Признање за ову емисију стигло је и са Филолошког Факултета, чији студенти учествују у припреми емисије, што се бодује као наставна активност. Нови циклус емисија почиње 1. октобра, радним данима у 04.55, 10.55 и 18.55 часова. Аутор је Мирјана Блажић Микић.

      

 


 

Ноћни програм Радио Београда 1

 

   Радио Београд 1

Новости дана

  Ударна информативна емисија Радио Београда!

 

 

 

 

Одаберите дан у понуди и слушајте Новости дана у Мп3 формату.

Новости дана представљају уједначену комбинацију вести из свих сфера живота, брзим темпом, тако да за 30 минута можте чути не само актере најважнијих догађаја, већ и информације из спорта, културе, свакодневног живота. Емисију припремају новинари Радио Београда који извештавају о догађајим који су у термну емисије (15.00), често још увек у току, тако да су Новости Дана наша далеко најправовременија информативна емисија на електронским медијима, будући да остале радио и ТВ станице шире информативне емисије имају тек у каснијим поподневним часовима. Заједно са Караваном пре Новости дана и Спортским журналом после, овај блок емисија Радио Београда 1 најпопуларнији је међу публиком, и свакога дана привлачи неколико стотина хиљада слашалаца.

 

 

Понедељак 

     
Уторак      
Среда      
Четвртак      
Петак      
Субота      
Недеља      

 

Komentari  

 
#65 Avi 2014-04-12 20:28
Molio bih ako znate,
izvodjaca numere u jucerasnjoj/danasnjoj emisiji "na danasnji dan",
rec je o jevrejinu koji je zbog lepote svog vocala, je preziveo.
Najdraze molim, neki link, ime izvodjaca.
Hvala do neba, svima.
Цитирај
 
 
#64 milos 2014-04-11 21:10
Svaka cast najboljiste
Цитирај
 
 
#63 ispraznit 2014-04-06 13:37
Pozdravite Vaseg gosta molim Vas.

Moj otac je takodje porijeklom iz doline Japre, selo Donji Agici.
Vrlo je lijepo cuti nekoga da spominje taj kraj, i tako ponosno opisuje svoj zavicaj.

Puno pozdrava iz Prijedora,
Dejan Balaban

PS Pisao sam Vam na al stize odgovor da je korisnicki mailbox pun.
Цитирај
 
 
#62 Вуки 2014-04-02 21:50
Одличан предлог. Придружујем се.

Цитати Мишко:
Дајте нам динамичнији јутарњи програм(рано јутро) на Београд 2 и 202.
Сада када је ера дигитализације извршите промене и повећајте чујност на цлу Србију и даље.
Угледајте се на ББЦ,па рецимо коначно разврстајте радио канале на рецимо:
1. РТС Београд 1, као до сада
2. РТС Бг 2 , друштво, култура, наука, дебате, политика, економија...
3. РТС Бг 3 ,озбиљна музика, стереорама, драмски програм, уметност
4.РТС Бг 202 , музика сваки дан, спорт забава..
5.РТС Бг 4 , спорт забава, музика,млади

Имате све предуслове, најављујете дигитализацију, крените у рализацију, ЗАСЛУЖУЈЕМО БОЉЕ; КВАЛИТЕТНИЈЕ; ВИШЕ!

Поздрав, ћао свима!
Цитирај
 
 
#61 petrovic vladimir 2014-04-01 15:32
ljut sam ali vas necu grditi jer sam sentimentalno vezan za radio Beograd,stanicu koja je naj radije slusana u nasem domu.Danasnje vesti u 15h /koje obavezno slusam/ste poceli recenicom da je izvrsena NATO INTERVENCIJEA !!!? na Srbiju.Da ne bih vise bio ljut moli bih vaseg urednika da mi objasni a pogotovu mladim ljudima, na cemu i kakva intervencija? mladi ljudi su svesni dogadjaja/trauma u detinjstvu/ koji su doziveli ali su bili mali i nisu svatili o cemu se radi.Mislim da bi lakse razumeli BRUTALNO BOMBARDOVANJE sto su i doziveli .Do kada ce mo da se savijamo? pozdrav V
Цитирај
 
 
#60 Звездан Милојевић 2014-03-28 21:34
Поштована господо,
Невероватно је да у једној тако реномираној кући као што је Ваша, влада толико незнање, које је запањујуће. Сада сам слушао Вести у 22 где је било речи и о тужби Србије против Хрватске пред Међународним судом у Хагу. Неписмени преводилац спомиње конференцију у Вансију, са француским нагласком! Зар је могуће да нико није чуо за конференцију у берлинском предграђу Ван Зе, одржану 20. јануара 1942., на којој је усвојено "коначно решење", о истребљењу Јевреја? Дакле, пошто се име места пише Wan See новинар је то превео као да је са енглеског, а то је катастрофално. Па како ће неко да се ослони на тачност превода на Радио Београду? Срамота. Звездан из Лазаревца
Цитирај
 
 
#59 sveta 2014-03-27 14:02
Dokle vise tako negativni stavovi o Budjenju!? Niko vas ne primorava da slusate Radio u to vreme.
Цитирај
 
 
#58 jovana 2014-03-27 13:10
Kada ce konacno Prvi program moci da se cuje u celoj zemlji!
Цитирај
 
 
#57 александар 2014-03-13 20:33
Диван угођај слушати Андрића на Радио Београду и дијелити то искуство са супругом и фејсбук пријатељима. На медијима ћуприја.
Цитирај
 
 
#56 Bojan m. 2014-03-08 00:34
Мишко
podrska u potpunosti.
VELIK PROBELM Nemaju ispisane sve,ali bas emisije na pocetnoj strani, kao ni kvalitetan,aktu elan sadrzaj istih.
Postoji jedan deo manji na rts.rs i jedan da radio beogradu.
Molimo Vas, sredite malo opise i sadrzaj emisiji, posle kao takvi ste spremni za KitKat.
Pozdrav
ps. odlican nocni program, zasto nemoze da se cuje/najavi tokom dana, zar nije tako bolje.
Цитирај
 

Додај коментар

Следеће >
УЖИВО
Радио 1 уживо/MP3
Радио 2/3 уживо/MP3
Београд 202 уживо/MP3
Стереорама/MP3
Инт позивница 115 /MP3
ИНФО/МП3
Новости дана РБ1
Вести РБ1
Дневник 202
ИНТЕРВЈУ
Матија Бећковић РБ1
Драгољуб Мићуновић РБ1
Мајкл Кирби РБ1
Егон Савин РБ2
Зоран Рамбосек РБ2
Радослав Лазић РБ2
Радослав Зеленовић РБ2
Миливоје Михајловић РБ1
Добрило Ненадић РБ1

ИЗДВАЈАМО
Награда Радмила Видак
Метрополитен опера
Циклуси Tрећег програма
Музички догађаји
Загађивач године
Репертоар-Драмски п.
Теме Трећег програма
Књига године РБ2
Спортски преноси
Награда Неда Деполо
Добро јутро децо РБ1
Дан радио драме 2014
Маслинова грана РБ2
Буђење на РБ1
Награђени новинари
АКЦИЈЕ
Зелени радио РБ2
Турнир у фудбалу РБ1
Музички маратон 202
Поп рок ФЕСТ 202
„Фер - плеј је победа"
Еуросоник РБ1
Црни и Зелени лист РБ2
Љубав у твом срцу РБ
Пружена рука - 202
kontakt: webmaster