♦♦♦ ЗАВРШЕНА ИСТРАГА О ПАЉЕЊУ АМЕРИЧКЕ АМБАСАДЕ ♦♦♦ ХРВАТСКА ПРЕДСЕДНИЦА ОБЕЋАЛА ПОМОЋ БиХ У ЕВРОИНТЕГРАЦИЈАМА ♦♦♦ САХРАЊЕН БОРИС ЊЕМЦОВ ♦♦♦ ЈАГОДИНСКИ „НОВИ ПУТ“ ОБЕЛЕЖИО 70 ГОДИНА ПОСТОЈАЊА ♦♦♦ ЕБРД НАЈАВИО ИНВЕСТИЦИЈЕ У ГРЧКОЈ ДО 2020. ♦♦♦ ПРЕМИНУО МИЊА ДЕДИЋ ♦♦♦ ДЕЈВИС КУП: ЗА СЛОБОДНУ ПРОДАЈУ 297 КОМПЛЕТА КАРАТА ♦♦♦ ПОДИГНУТА ОПШТУЖНИЦА ЗА ЗЛОЧИН У ШТРПЦИМА ♦♦♦ СНАЖАН ЗЕМЉОТРЕС ПОТРЕСАО СУМАТРУ ♦♦♦ ТАБАКОВИЋ : НЕЋЕ БИТИ РАДИКАЛНИХ МЕРА НБС
Почетна страна arrow Радио Београд 1 arrow Програмска шема
03.03.2015
РАДИО БЕОГРАД
Почетна страна
О првих 90 година
Управа
Вести
Контакт
Маркетинг РБ
Фреквенције
Издавачка делатност
Индок билтен
РТС на сателиту
Документација РБ
Библиотека РБ
Линкови
Мапа сајта
Претрага
Зелени, Црни лист 2014
Да Вас подсетимо
42.jpg
BeoTelNet
Сателитски Програм
Сателитски програм
ПРОГРАМИ
Радио Београд 1
Радио Београд 2
Радио Београд 3
Београд 202
Стереорама
Драмски програм
ЕМИСИЈЕ
Седмица РБ1
У првих пет РБ2
Индекс 202
Таласање РБ1
Гозба РБ2
Мућни главом 202
Спортски споменар РБ1
Град РБ2
Музичка плетеница РБ1
Деца XX века 202
Спорови у култури РБ2
Време музике РБ2
У средишту пажње РБ1
Хит Недеље 202
Како слушати музику РБ2
Српски на српском РБ1
Окрени нулу РБ2
Код два бела голуба РБ1
Клуб 2 РБ2
Лексикон 202
Пут свиле РБ2
Отисак душе 202
Изворишта РБ1
Говори да бих те... РБ2
Вечерас заједно РБ1
Дигиталне иконе РБ2
Сусретања РБ1
Ризница РБ2
Ноћни програм РБ1
Степеник РБ2
Етника РБ1
Игла на винилу РБ2
Соларис РБ2
Поп карусел РБ1
Антикотека РБ2
Чекајући ветар РБ2
Од злата јабука РБ2
Храм РБ2
Речено и прећутано РБ2
ДОМ 202
Џез сцена РБ2
Музичка продукција
РЕКЛИ СУ
Новак Ђоковић
Томислав Николић
Александар Вучић
Сергеј Лавров
Вук Јеремић
Мајкл Кирби
Владимир Путин
Ивица Дачић
О нама - контакт
Фреквенције
Маркетинг
Данас на програму
Најава програма
на програму:
21:00 • ВEЧEРAС ЗAJEДНO


Емисија је посвећена животу наше дијаспоре и струјањима између ње и матичне културе у Србији. Стваралаштво наших људи у расејању, стање културних споменика, утицај цркве, српске радио станице у иностранству – све су то мање позната поља, у која се продире гостовањима, телефонским укључењима, разговорима, документарним снимцима, разменом књига и часописа, итд.

Веровали или не, један леп део наше дијаспоре чине џез и блуз музичари. Вечарас њима посвећујемо нашу емисију. Гост у студију је наш познати љубитељ џеза, критичар, аутор изложбе али и професор математике Војислав Пантић.

Имаћемо прилику да чујемо и неке од оних који свирају по целом свету на фестивалима или самосталним концертима. Чине се да се љубав према овој музици враћа почетком новог миленијума.

Аутор и водитељ Дубравка Марковић.

следи:
22:00 • ХИТ КЛУБ
ПРОГРАМСКА ШЕМА РАДИО БЕОГРАД 1
уторак3-3-2015Први програм

времеемисијанајава
00:05:00 - 04:05:00НOЋНИ ПРOГРAМ
00:00 Поноћне вести

00:05 Ноћни програм - Булеваром и сокаком

Музички програм који презентује богато музичко наслеђе народа са ових простора.

Аутори: Снежана Станојевић и Ненад Камиџорац

Вeсти у 01:00; 02:00; 03:00; 04:00
04:05:00 - 04:55:00КOД ДВA БEЛA ГOЛУБA


Реприза емисије

Емисија "Код два бела голуба" је пуне четири деценије на Првом програму Радио Београда. Стари Београд, његови житељи, појаве и догађаји, били су и остали темељ емисије, а током година и прошлост осталих градова Србије заузела је своје место у њој. Књиге Код два бела голуба I, II, III и IV – Стари Београд садрже текстове који су својевремено имали радиофонски приказ.

Сликар Миодраг Б. Протић, оснивач и први директор Музеја савремене уметности у Београду, теоретичар, историчар и критичар југословенске и српске модерне и савремене уметности, био је гост ове емисије у јануару 1993. године поводом изласка књиге "Нојева барка" – Поглед с краја века (1900-1965)

Слушаћемо Протићева сећања на детињство у Врњачкој бањи, на дане када је почео да црта. Околина Бање, смена годишњих доба оставили су неизбрисиви траг и како су се као мотиви појављивали на првим сликама, тако их има и на оним насталим много касније.

Миодраг Б. Протић био је први ликовни критичар часописа "Недељне информативне новине", касније знаног по скраћеници НИН.

Сликар је преминуо у Београду 20. децембра 2014. године у 93 години.

04:55:00 - 05:00:00СРПСКИ НА СРПСКОМ


Свака грешка у језику има своју причу. Ко нађе грешку, ваљаће му и објашњење, ко не нађе, нека слуша причу, наћи ће се грешка сама.

Недавно сам присуствовао једној стручној конференцији. Било је то у једном од ексклузивнијих престоничких културних центара, са истим таквим пријемом и дочеком. На улазу је, уз назив манифестације, стајао натпис "добро дошли". Ово ме је мало зачудило, јер сам до сада виђао да се добродошли пише састављено, а претпоставио сам да се оваква грешка није могла поткрасти на тако важној конференцији....

Идући ка дворани, добили смо пропагандни материјал тј. флајере на којима је био списак предавача и тема о којима ће бити говора на конференцији. Али, испред њихових имена стајали су римски бројеви са тачком. Мене су у школи, истина - одавно, учили да уз римски број никада не треба писати тачку, али можда се од тада нешто променило....

Напокон сам одахнуо, надајући се да је језичким недоумицама крај. Кад оно, не лези враже! У уводном делу предавања чух да професор сваке године има ту част да отвори скуп, али да сада, по први пут, има трему. Помислих: "Шта му би?!" Мислим, не због треме, него због оног "по први пут"...

Аутор текста: Милица Стојићевић, студент (Српски језик и књижевност, Филолошки факултет, Београд).

Драмски уметник: Феђа Стојановић.

Уредник: Мирјана Блажић Микић.

Термини емитовања: 04.55, 10.55 и 18.55

05:00:00 - 05:55:00СВИТАЊЕ


05:00 Вести

05:05 Свитање

05:30 Вести

05:35 Свитање (наставак)

05:55:00 - 06:00:00ДОГОДИЛО СЕ НА ДАНАШЊИ ДАН
Петоминутни преглед историјских збивања, посвећен личностима и догађајима из Србије и света у последња два миленијума.

Због великог интересовања слушалаца, посебно оних који не успевају да слушају програм у раним јутарњим сатима, преглед догађаја из прошлости за актуелни дан сада емитујемо у више термина.
06:00:00 - 09:00:00УХВАТИ ДАН

Јутарњи програм Радио Београда 1! Ухвати дан!

06:00 Ухвати дан

06:03 Јутарњи дневник

06:15 Ухвати дан (наставак)

06:35 Догодило се на данашњи дан

06:40 Ухвати дан (наставак)

07:00 Вести

07:05 Добро јутро децо

07:10 Ухвати дан (наставак)

08:00 Вести

08:10 Српски на српском

08:15 Ухвати дан (наставак)

Из садржаја емисије издвајамо: Од првог марта грађевниске дозволе требало би да се добију за 28 дана, јер је почела примена новог Закона о планирању и изградњи. Надлежни поручују да ће нова пракса заживети без проблема.

Ужице ће бити 22. локална самоуправа у Србији која ће потписати Европску повељу о родној равноправности. С циљем да помогне припремама за усвајање овог документа, који инсистира на увођењу родне равноправности у свим областима, у Ужицу је боравила директорка Канцеларије за људска и мањинска права Сузана Пауновић.

Основна школу „Стефан Немања" у Нишу једина је на југоистоку Србије која се укључила у пројекат „Еко-школа" који се спроводи у 52 земље. Формиране су еко- патроле које брину о уредјењу саме школе али и њеног окружења.

Посетиоци Историјског музеја Србије, од ове недеље, сваког уторка могу бесплатно да виде актуелне поставке у просору на Тргу Николе Пашића и у Конаку кнеза Милоша у Топчидеру.

Нова драма Филипа Вујошевића, „Живот стоји, живот иде даље", бави се положајем уметника у осиромашеној српској транзицији из које се, како изгледа, никада не излази. Премијера је вечерас у БИТЕФ театру, а то је уједно и прослава 26. рођендана овог театра.

Са вама је Александра Младеновић.

09:00:00 - 09:30:00ВЕСТИ У 9


Преглед најважнијиx информација из земље из света.

На Копаонику почео тродневни бизнис форум. Окупиће више од 600 учесника. Скупштина Србије почиње редовно пролећно заседање. Москва и Кијев, уз посредство Брисела, договорили се о испоруци гаса до краја месеца. Полиција још истражује да ли је било злоупотреба при продаји карата за Дејвис куп. Тенисери Србије и Хрватске на првом тренингу у Краљеву. После облачног јутра, у Србији ведро и сунчано. Температура до 15 степени.

Уредници и водитељи: Николина Тривуновић и Мирослав Војводић.

09:30:00 - 09:40:00ДОГОДИЛО СЕ НА ДАНАШЊИ ДАН
Преглед историјских збивања, посвећен личностима и догађајима из Србије и света у последња два миленијума.

Због великог интересовања слушалаца, посебно оних који не успевају да слушају програм у раним јутарњим сатима, преглед догађаја из прошлости за актуелни дан сада емитујемо у више термина.
09:40:00 - 10:05:00НОВИНАРЕЊЕ


Прелиставамо светску, регионалну и домаћу штампу. Тако слушаоци добијају прилику да чују више о глобалним догађајима који због најважнијих домаћих политичких и економских збивања често не налазе довољно места у редовним информативним емисијама.

Синоћ у Бриселу, представници Русије, Украјине и Европске уније постигли су договор о наставку испоруке руског гаса Украјини и земљама Уније. Готово истовремено, лидери Француске, Немачке, Русије и Украјине – Оланд, Меркелова, Путин и Порошенко, закључили су у телефонском разговору да је ситуација у Украјини добра, али да треба још да се побољша. Четворка се такође договорила да ОЕБС треба да има директнију улогу како би се стабилизовао прекид ватре и убрзало повлачење тешког наоружања.

У другом делу Новинарења, са Ђурђицом Драгаш, новинарком Привредно-политичке рубрике Радио Београда 1, листамо странице јутрошње домаће штампе.

Новинарење припрема и води Славиша Стојковић.


10:00 ВЕСТИ
10:05:00 - 10:55:00ТАЛАСАЊЕ - Шетња


Животне теме, атрактивни гости, добро расположење, анализа актуелних дешавања, вести из земље и света, најбољи водитељи и музика.

10:55:00 - 11:05:00СРПСКИ НА СРПСКОМ


Свака грешка у језику има своју причу. Ко нађе грешку, ваљаће му и објашњење, ко не нађе, нека слуша причу, наћи ће се грешка сама.

Недавно сам присуствовао једној стручној конференцији. Било је то у једном од ексклузивнијих престоничких културних центара, са истим таквим пријемом и дочеком. На улазу је, уз назив манифестације, стајао натпис "добро дошли". Ово ме је мало зачудило, јер сам до сада виђао да се добродошли пише састављено, а претпоставио сам да се оваква грешка није могла поткрасти на тако важној конференцији....

Идући ка дворани, добили смо пропагандни материјал тј. флајере на којима је био списак предавача и тема о којима ће бити говора на конференцији. Али, испред њихових имена стајали су римски бројеви са тачком. Мене су у школи, истина - одавно, учили да уз римски број никада не треба писати тачку, али можда се од тада нешто променило....

Напокон сам одахнуо, надајући се да је језичким недоумицама крај. Кад оно, не лези враже! У уводном делу предавања чух да професор сваке године има ту част да отвори скуп, али да сада, по први пут, има трему. Помислих: "Шта му би?!" Мислим, не због треме, него због оног "по први пут"...

Аутор текста: Милица Стојићевић, студент (Српски језик и књижевност, Филолошки факултет, Београд).

Драмски уметник: Феђа Стојановић.

Уредник: Мирјана Блажић Микић.

Термини емитовања: 04.55, 10.55 и 18.55


11:00 Вести
11:05:00 - 12:00:00ТАЛАСАЊЕ – Пусти причу


Животне теме, атрактивни гости, добро расположење, анализа актуелних дешавања, вести из земље и света, најбољи водитељи и музика.

Да ли 24 спорне приватизације падају у заборав? Када ће ова тема на којој инсистира и Европска комисија добити судски епилог ? Како не поновити грешке у новом приватизационом циклусу?

За Таласање говоре гости Саша Радуловић, бивши министар привреде, Љубодраг Савић, професор Економског факултета и Јелисавета Василић, члан Савета за борбу против корупције.

Аутор Зорка Ђукановић.

12:00:00 - 12:15:00ВEСТИ И ИЗВEШТAJ O ВOДOСТAЊУ
Информативна емисија.
12:15:00 - 13:05:00ТАЛАСАЊЕ – У овом тренутку
Репортери Радио Београда 1 укључиваће се директно у програм и обавештавати вас о свим дешавањима која се како и назив емисије говори дешавају у овом тренутку.

13:00 ВЕСТИ
13:05:00 - 14:05:00ФАМИЛИОЛОГИЈА


Фамилиологија данас носи поднаслов "Из другог угла"

Главни јунак емисије је филм, а наши гости су они који знају како се филм ствара. Млади студенти Факултета драмских уметности и аутор филма "Пнина" који можете погледати на овогодишњем Фесту, говоре о седмој уметности.

Причаћемо о овогодишњој додели Оскара, али и о 43. Фесту који је управо почео.

У зони културе, "Студио центар" обележава месец позоришта и дели карте за представе нашим слушаоцима. Димитрије је припремио као и сваког уторка предлоге из "Културе за џ".

Ауторка: Маја Ђурић.

Новинар-сарадник: Димитрије Гашић.


14:00 ВЕСТИ
14:05:00 - 14:55:00КAРAВAН


Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације.

14:55:00 - 15:00:00ДА ВАС ПОДСЕТИМО


Избор из нашег програма:

У средишту пажње је у 17.00 часова.
Свакога радног дана емисија \"У средишту пажње\" доноси интервју са нашим најбољим аналитичарима и коментаторима, политичарима и експертима, друштвеним иноваторима и другим познатим личностима, или личностима које ће убрзо постати познате.
Да ли баук гасне кризе кружи Европом? Која је цена завртања славина? Може ли Европа да надомести руски гас и може ли Русија да обезбеди и гас и утицај на Балкану? За четири године истећи ће уговор о транспорту руског гаса преко Украјине, а Србија, као и остали на Балкану треба да размисли о томе на који начин ће се снабдевати гасом. Наиме, сва је прилика да гас, после истека тог рока више неће ићи преко Украјине. Да ли ће за Србију решење бити „Турски ток\" и гас који ће преко територије Турске долазити до границе са Грчком или нека друга варијанта? Гости емисије су Војислав Вулетић, председник Удружења за гас Србије и Јелица Путниковић, уредница Балкан-магазина. Уредник и водитељ је Ивана Прибићевић.

Емисија "Поп карусел" је из домена популарне културе, пре свега музике емитује се у 18.03.
Наша гошћа је Амира Медуњанин, једна од најзначајнијих певачица традиционалне музике, пре свега севдаха. Емисију уређује и води: Катарина Епштајн.

Емисија Код два бела голуба почиње у 20.00 часова.
"Код два бела голуба" је пуне четири деценије на Првом програму Радио Београда. Стари Београд, његови житељи, појаве и догађаји, били су и остали темељ емисије, а током година и прошлост осталих градова Србије заузела је своје место у њој. Књиге Код два бела голуба I, II, III и IV – Стари Београд садрже текстове који су својевремено имали радиофонски приказ.
"Ништа тако добро не објашњава Београд као те четири речи које изговорамо већ на аеродрому, када се враћамо кући. У њима има љубави, има топлине, има дивљења и осећања да смо безбедни; у њима има среће што се живи на једном тако згодном месту као што је Београд. Јер, ако нисте ништа значајно учинили у свом веку, довољно је већ и то да сте успели да живите у Београду – неоствареном сну многих Југословена..." Момо Капор је можда једини српски писац који је својим причама увећавао тираж новина бар за трећину. Критичари и теоретичари књижевности га сматрају родоначелником "џинс - прозе". Поводом пет година од Капорове смрти, слушаћемо емисије из 2007. године у којој је Момо говорио о свом школовању, одрастању и наравно, о Београду.

Вечерас заједно, можете слушати у 21.00.
Емисија је посвећена животу наше дијаспоре и струјањима између ње и матичне културе у Србији. Стваралаштво наших људи у расејању, стање културних споменика, утицај цркве, српске радио станице у иностранству – све су то мање позната поља, у која се продире гостовањима, телефонским укључењима, разговорима, документарним снимцима, разменом књига и часописа, итд.
Веровали или не, један леп део наше дијаспоре чине џез и блуз музичари. Вечарас њима посвећујемо нашу емисију. Гост у студију је наш познати љубитељ џеза, критичар, аутор изложбе али и професор математике Војислав Пантић. Имаћемо прилику да чујемо и неке од оних који свирају по целом свету на фестивалима или самосталним концертима. Чине се да се љубав према овој музици враћа почетком новог миленијума.
Аутор и водитељ Дубравка Марковић.

15:00:00 - 15:30:00НOВOСТИ ДAНA


Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације.

Важно је било да направимо озбиљан план којег ћемо се придржавати и нећемо одустајати, а овај који сада примењујемо чини ми се да даје резултате, оценио је премијер Александар Вучић на почетку Бизнис форума који је почео на Копаонику.

Вучић је поручио да се Влада определила за стратегију која ће донети развој Србији и нагласио да је Србија први пут у модерној историји у прва два месеца ове године остварила суфицит од 1.895.000.000 милиона динара. Подсетио је да су у његовом експозеу пред скупштином јасно постављени темељи шта треба чинити: да почнемо да зарађујемо, да трошимо колико зарадимо, да смањимо фискални дефицит, да смањимо нарастујући јавни дуг и да на средњи и дужи рок обезбедимо раст привреде.

Скупштина Србије је данас, уз химну "Боже правде" и свечану гарду Војске Србије на улазу, почела пролећно заседање. На дневном реду је више закона из области заштите животне средине и неколико међународних споразума. На почетки заседања посланици ДС-а затражили су од Владе Србије информацију о ангажовању некадашњег британског премијера Тонија Блера, као и других фирми за консалтинг током мандата актуелне владе, а посланици СНС-а су упитали да ли је у периоду владе Мирка Цветковића ангажована лобистичка агенција из САД, чији је власник Албанац, а за лобирање за српске интересе.

Европска унија успела је да у преговорима у Бриселу издејствује споразум Кијева и Москве о наставку испорука руског гаса Украјини до краја марта. Тиме ће бити обезбеђен и транзит гаса за западну Европу, саопштила је Европска комисија. Украјинска компанија Нафтогас обавезала се да ће руском Гаспрому унапред платити гас. На основу договора који су постигли Моска и Кијев, руски Гаспром испоручиваће дневно 114 милиона кубних метара гаса Кијеву. Спор о снабдевању гаса у областима Доњецк и Луганск разматра се одвојено.

Уредник и водитељ: Светлана Живковић.

Уредник вести: Небојша Николић.

(Новости дана/МП3)
15:30:00 - 16:00:00СПOРТСКИ ЖУРНAЛ


Информишемо вас о спортским догађајима.

16:00:00 - 16:50:00СУСРEТAЊA
Шта у току недеље можете чути на концертним подијумима у нашој земљи? Ако сте љубитељ уметничке музике и ако Вас интересује:

Шта од музичко-сценских садржаја можете видети у наредних седам дана? Шта се дешава на концертним и сценским позорницама света? Ко је наступио, а кога ћемо тек слушати ? Ко су млади таленти и шта раде доајени музичке сцене ? Ко je тема нових музичких издања?

И све то уз многе интересантне и актуелне госте, снимке са концерата и директна укључења са најновијим информацијама можете чути у емисији Сусретања Радио Београда 1. која је са Вама већ више од 25 година.

Уредница емисије је Александра Паладин.
16:50:00 - 17:05:00ДОГОДИЛО СЕ НА ДАНАШЊИ ДАН
Преглед историјских збивања, посвећен личностима и догађајима из Србије и света у последња два миленијума.

Због великог интересовања слушалаца, посебно оних који не успевају да слушају програм у раним јутарњим сатима, преглед догађаја из прошлости за актуелни дан сада емитујемо у више термина.

17:00 ВЕСТИ
17:05:00 - 18:00:00У СРЕДИШТУ ПАЖЊЕ


Свакога радног дана емисија "У средишту пажње" доноси интервју са нашим најбољим аналитичарима и коментаторима, политичарима и експертима, друштвеним иноваторима и другим познатим личностима, или личностима које ће убрзо постати познате.

Да ли баук гасне кризе кружи Европом? Која је цена завртања славина? Може ли Европа да надомести руски гас и може ли Русија да обезбеди и гас и утицај на Балкану?

За четири године истећи ће уговор о транспорту руског гаса преко Украјине, а Србија, као и остали на Балкану треба да размисли о томе на који начин ће се снабдевати гасом. Наиме, сва је прилика да гас, после истека тог рока више неће ићи преко Украјине. Да ли ће за Србију решење бити „Турски ток" и гас који ће преко територије Турске долазити до границе са Грчком или нека друга варијанта?

Гости емисије су Војислав Вулетић, председник Удружења за гас Србије и Јелица Путниковић, уредница Балкан-магазина.

Уредник и водитељ је Ивана Прибићевић.

18:00:00 - 18:03:00ДА ВАС ПОДСЕТИМО
Избор из нашег програма:

Емисија Код два бела голуба почиње у 20.00 часова.
"Код два бела голуба" је пуне четири деценије на Првом програму Радио Београда. Стари Београд, његови житељи, појаве и догађаји, били су и остали темељ емисије, а током година и прошлост осталих градова Србије заузела је своје место у њој. Књиге Код два бела голуба I, II, III и IV – Стари Београд садрже текстове који су својевремено имали радиофонски приказ.
"Ништа тако добро не објашњава Београд као те четири речи које изговорамо већ на аеродрому, када се враћамо кући. У њима има љубави, има топлине, има дивљења и осећања да смо безбедни; у њима има среће што се живи на једном тако згодном месту као што је Београд. Јер, ако нисте ништа значајно учинили у свом веку, довољно је већ и то да сте успели да живите у Београду – неоствареном сну многих Југословена..." Момо Капор је можда једини српски писац који је својим причама увећавао тираж новина бар за трећину. Критичари и теоретичари књижевности га сматрају родоначелником "џинс - прозе". Поводом пет година од Капорове смрти, слушаћемо емисије из 2007. године у којој је Момо говорио о свом школовању, одрастању и наравно, о Београду.

Вечерас заједно, можете слушати у 21.00.
Емисија је посвећена животу наше дијаспоре и струјањима између ње и матичне културе у Србији. Стваралаштво наших људи у расејању, стање културних споменика, утицај цркве, српске радио станице у иностранству – све су то мање позната поља, у која се продире гостовањима, телефонским укључењима, разговорима, документарним снимцима, разменом књига и часописа, итд.
Веровали или не, један леп део наше дијаспоре чине џез и блуз музичари. Вечарас њима посвећујемо нашу емисију. Гост у студију је наш познати љубитељ џеза, критичар, аутор изложбе али и професор математике Војислав Пантић. Имаћемо прилику да чујемо и неке од оних који свирају по целом свету на фестивалима или самосталним концертима. Чине се да се љубав према овој музици враћа почетком новог миленијума.
Аутор и водитељ Дубравка Марковић.

18:03:00 - 18:55:00ПОП КАРУСЕЛ


Емисија из домена популарне културе, пре свега музике.

Наша гошћа је Амира Медуњанин, једна од најзначајнијих певачица традиционалне музике, пре свега севдаха.

Емисију уређује и води: Катарина Епштајн.

18:55:00 - 19:00:00СРПСКИ НА СРПСКОМ


Свака грешка у језику има своју причу. Ко нађе грешку, ваљаће му и објашњење, ко не нађе, нека слуша причу, наћи ће се грешка сама.

Недавно сам присуствовао једној стручној конференцији. Било је то у једном од ексклузивнијих престоничких културних центара, са истим таквим пријемом и дочеком. На улазу је, уз назив манифестације, стајао натпис "добро дошли". Ово ме је мало зачудило, јер сам до сада виђао да се добродошли пише састављено, а претпоставио сам да се оваква грешка није могла поткрасти на тако важној конференцији....

Идући ка дворани, добили смо пропагандни материјал тј. флајере на којима је био списак предавача и тема о којима ће бити говора на конференцији. Али, испред њихових имена стајали су римски бројеви са тачком. Мене су у школи, истина - одавно, учили да уз римски број никада не треба писати тачку, али можда се од тада нешто променило....

Напокон сам одахнуо, надајући се да је језичким недоумицама крај. Кад оно, не лези враже! У уводном делу предавања чух да професор сваке године има ту част да отвори скуп, али да сада, по први пут, има трему. Помислих: "Шта му би?!" Мислим, не због треме, него због оног "по први пут"...

Аутор текста: Милица Стојићевић, студент (Српски језик и књижевност, Филолошки факултет, Београд).

Драмски уметник: Феђа Стојановић.

Уредник: Мирјана Блажић Микић.

Термини емитовања: 04.55, 10.55 и 18.55

19:00:00 - 19:10:00ВЕСТИ
Информативна емисија.
(Вести у 19.00/МП3)
19:10:00 - 20:00:00ROMANO THEM


Емисија свакодневно доноси најважније вести из земље и света на ромском и српском језику. Бави се темама из живота Рома, приказујући напоре и мере које се предузимају за еманципацију и интеграцију ове, највеће европске мањинске заједнице. Преноси актуелности везане за Роме и на специфичан начин сензибилише јавност за проблеме ове популације.

Гошћа Света Рома је Ана Пападопулу, саветница у Канцеларији грчког Омбудсмана која говори о најновијем извештају Европске Комисије о стању људских права у коме се упозорава да се не смањује сегрегација ромске деце у образовању.

На Истраживачком институту Универзитета Тракија у турском граду Једрену званично је почела са радом Катедра за ромски језик и културу.

На Фесту ће бити приказан омнибус од шест прича "Једнаки", у оквиру које је и прича "Осман и Кристина" режисера Ивице Видановића. Радња његове приче је истинита и прати живот двоје деце ромске националности којима је брак уговорен.

У другом делу емисије говоримо о младим Ромима, Бошњацима и Албанцима који стажирају у државним институцијама у Србији. Ово је пета генерација стажиста који ће се током шест месеци упознати са функционисањем државних институција.

Емисију воде Гордана Нешовић и Хириша Бериша.

20:00:00 - 21:00:00КOД ДВA БEЛA ГOЛУБA
Емисија "Код два бела голуба" је пуне четири деценије на Првом програму Радио Београда. Стари Београд, његови житељи, појаве и догађаји, били су и остали темељ емисије, а током година и прошлост осталих градова Србије заузела је своје место у њој. Књиге Код два бела голуба I, II, III и IV – Стари Београд садрже текстове који су својевремено имали радиофонски приказ.

"Ништа тако добро не објашњава Београд као те четири речи које изговорамо већ на аеродрому, када се враћамо кући. У њима има љубави, има топлине, има дивљења и осећања да смо безбедни; у њима има среће што се живи на једном тако згодном месту као што је Београд. Јер, ако нисте ништа значајно учинили у свом веку, довољно је већ и то да сте успели да живите у Београду – неоствареном сну многих Југословена..."

Момо Капор је можда једини српски писац који је својим причама увећавао тираж новина бар за трећину. Критичари и теоретичари књижевности га сматрају родоначелником "џинс - прозе".

Поводом пет година од Капорове смрти, слушаћемо емисије из 2007. године у којој је Момо говорио о свом школовању, одрастању и наравно, о Београду.

21:00:00 - 22:00:00ВEЧEРAС ЗAJEДНO


Емисија је посвећена животу наше дијаспоре и струјањима између ње и матичне културе у Србији. Стваралаштво наших људи у расејању, стање културних споменика, утицај цркве, српске радио станице у иностранству – све су то мање позната поља, у која се продире гостовањима, телефонским укључењима, разговорима, документарним снимцима, разменом књига и часописа, итд.

Веровали или не, један леп део наше дијаспоре чине џез и блуз музичари. Вечарас њима посвећујемо нашу емисију. Гост у студију је наш познати љубитељ џеза, критичар, аутор изложбе али и професор математике Војислав Пантић.

Имаћемо прилику да чујемо и неке од оних који свирају по целом свету на фестивалима или самосталним концертима. Чине се да се љубав према овој музици враћа почетком новог миленијума.

Аутор и водитељ Дубравка Марковић.

22:00:00 - 00:00:00ХИТ КЛУБ
Музичка емисија.

22:00:00 - 22:30:00ДНEВНИК
Информативна емисија.
22:30:00 - 23:00:00ДEСEТ И ПO
Eмисија чије има означава и стандард коме тежимо и време емитовања, представња врсту полусатног културног Дневника. Сваког радног дана, на крају дана, можете се упознати са културним догађајима који су у току и који предстоје, као и чути критике догађаја који су управо окончани.
 

Komentari  

 
#10 Gordana 2015-02-15 19:58
Često slušam vesti na svim programima radija, jer to je moja jedina emisija koju obično volim da pratim, i mogu reći samo to, da veoma retko čujem glas voditelja koji vredi i koji profesionalno vodi emisiju. To je upravo slučaj sa ovom voditeljkom koja je bila u prilogu o odlikovanjima (ne sećam se imena), ona je stvarno profesionalac, ima jako lep glas, glas koji treba da krasi svakog voditelja i koji treba da ubedi nas slušaoce da pratimo radio. To upravo radi ova voditeljka, koju često slušam na vestima. Sve pohvale za nju!!!
Цитирај
 
 
#9 Aleksandar 2015-02-04 11:21
Цитати GORDANA:
POKUSAVAM VEC VISE PUTA DA SAZNAM ZASTO VISE NEMA UTORKOM OD 23 DO 24 h PREDIVNE EMISIJE TKANICA?????????????????????????

Bojim se da ti niko nece odgovoriti,zato sto niko sa Radio Beograda,od urednika,ne cita ove komentare.
Цитирај
 
 
#8 Aleksandar 2015-02-04 11:20
Цитати Vladimir Smiljanić:
Krajnje je vreme da razmislite o skidanju emisije "Silen" sa programa.Odličan ste radio i takva jedna emisija grubo narušava vašu prosvetiteljsku misiju. Verujem da bi se i "Pink" zamislio da li takvo nešto treba da emituje!

Ako se tebi ne svidja,mozda neko voli da je slusa.
Цитирај
 
 
#7 GORDANA 2015-01-19 19:55
POKUSAVAM VEC VISE PUTA DA SAZNAM ZASTO VISE NEMA UTORKOM OD 23 DO 24 h PREDIVNE EMISIJE TKANICA?????????????????????????
Цитирај
 
 
#6 Vladimir Smiljanić 2015-01-09 12:38
Krajnje je vreme da razmislite o skidanju emisije "Silen" sa programa.Odličan ste radio i takva jedna emisija grubo narušava vašu prosvetiteljsku misiju. Verujem da bi se i "Pink" zamislio da li takvo nešto treba da emituje!
Цитирај
 
 
#5 Mileta Nikolic 2015-01-04 18:55
Nisam bio precizan u pitanju.Izvinjavam se.Pitanje je kad' ce moci da dawnlouduju njene emisije ????
Цитирај
 
 
#4 Mileta Nikolic 2015-01-04 18:45
Gde su emisije izuzetne Ruze Rudic ????
Цитирај
 
 
#3 Jovana Nedeljkovic 2014-12-31 18:10
Srecna Nova 2015 Godina puno uspeha srece Zdravja Zelim Radio beogradu 1.
Цитирај
 
 
#2 Zivan 2014-12-22 08:31
Napokon da javni servis odustana od jutarnjeg trtljanja i napravi zanimjiv program Uhvati dan, sa muzikom koja starije podseti na mladje dane.
Danas ste emitovali davnasnj hit "Hallo Mary Lou" u interpretaciji, mislim, Ricki Nelssona. Cenim da bi u duhu emisije više bilo da ste pustili neki od ovdašnjih prepeva, recimo izvodjenje Džordžia Peruzovića
Цитирај
 
 
#1 Jovana Nedeljkovic 2014-10-27 22:40
Radio Beograd je najbolji Radio
Цитирај
 

Додај коментар

< Претходно   Следеће >
УЖИВО
Радио 1 уживо/MP3
Радио 2/3 уживо/MP3
Београд 202 уживо/MP3
Стереорама/MP3
Инт. позивница/MP3
ИНФО/МП3
Новости дана РБ1
Вести РБ1
Дневник 202
velikirat.jpg
ИНТЕРВЈУ
Душко Матковић РБ1
Иван Тасовац РБ1
Мајкл Девенпорт РБ1
Милета Продановић РБ1
Љубиша Диковић РБ1
Радослав Миленковић РБ2
Звонимир Шимунец РБ2
Љубиша Ристић РБ1
Љубомир Симовић РБ1
Срђан Кољевић РБ2

ИЗДВАЈАМО
Теме Трећег програма
Метрополитен опера
Музички догађаји
Књига године РБ2
Репертоар-Драмски п.
Спортски преноси
Циклуси Tрећег програма
Светски дан радија
РБ - уживо из Суботице
РБ на сајму књига
Златни микрофон РБ
Свечана академија РБ
Награда Неда Деполо
РБ - уживо из Неготина
„Тимочка лира “ 2014.
РБ - уживо из Зајечара
РБ - уживо из Косјерића
РБ2 - уживо из Крагујевца
45 година Београда 202
Добро јутро децо РБ1
Загађивач године
Награда Радмила Видак
Дан радио драме 2014
Маслинова грана РБ2
Награђени новинари
АКЦИЈЕ
Музички маратон 202
202 из Кустендорфа
Омлад. фестивал/202
Зелени радио РБ2
Ноћ музеја - РБ
Турнир у фудбалу РБ1
„Фер - плеј је победа"
Црни и Зелени лист РБ2
Љубав у твом срцу РБ
Пружена рука - 202
kontakt: webmaster