♦♦♦ ПРЕМИНУЛА ПРИМАБАЛЕРИНА ЈОВАНКА БЈЕГОЈЕВИЋ ♦♦♦ ВУЧИЋ: ПОХВАЛЕ ММФ ЗА РЕЗУЛТАТЕ У ОБЛАСТИ ЈАВНИХ ФИНАНСИЈА ♦♦♦ У ПОЖАРУ У ДОМУ СТАРИХ У МИРИЈЕВУ ПОВРЕЂЕНО ШЕСТ ОСОБА ♦♦♦ ПОЧЕЛА НОВА ШКОЛСКА ГОДИНА ♦♦♦ ЂОКОВИЋ УСПЕШНО СТАРТОВАО НА УС ОПЕНУ ♦♦♦ ЈАНКОВИЋЕВА ЕЛИМИНИСАНА СА УС ОПЕНА ♦♦♦ ВУЧИЋ:СРБИЈА СПРЕМНА ДА ПРЕУЗМЕ СВОЈ ДЕО ОДГОВОРНОСТИ ♦♦♦ БЛЕД: СОЛИДАРНОСТ У СУОЧАВАЊУ СА ПРОБЛЕМИМА ИЗБЕГЛИШТВА ♦♦♦ ИВАНОВИЋЕВА ЗАВРШИЛА УЧЕШЋЕ НА УС ОПЕНУ ♦♦♦ СТАКЛАРИ ПРОДУЖЕН РОК ЗА ПЛАЋАЊЕ СТРУЈЕ
Почетна страна arrow Радио Београд 2
01.09.2015
РАДИО БЕОГРАД
Почетна страна
О првих 90 година
Управа
Вести
Контакт
Маркетинг РБ
Фреквенције
Издавачка делатност
Индок билтен
РТС на сателиту
Документација РБ
Библиотека РБ
Линкови
Мапа сајта
Претрага
Зелени, Црни лист 2015
Зелени радио 2015 
Да Вас подсетимо
76.jpg
BeoTelNet
Сателитски Програм
Сателитски програм
ПРОГРАМИ
Радио Београд 1
Радио Београд 2
Радио Београд 3
Београд 202
Стереорама
Драмски програм
ЕМИСИЈЕ
Седмица РБ1
У првих пет РБ2
Индекс 202
Таласање РБ1
Гозба РБ2
Мућни главом 202
Спортски споменар РБ1
Град РБ2
Музичка плетеница РБ1
Деца XX века 202
Спорови у култури РБ2
Време музике РБ2
У средишту пажње РБ1
Хит Недеље 202
Како слушати музику РБ2
Српски на српском РБ1
Окрени нулу РБ2
Код два бела голуба РБ1
Клуб 2 РБ2
Лексикон 202
Пут свиле РБ2
Отисак душе 202
Изворишта РБ1
Говори да бих те... РБ2
Вечерас заједно РБ1
Дигиталне иконе РБ2
Сусретања РБ1
Ризница РБ2
Ноћни програм РБ1
Степеник РБ2
Невидљиви људи РБ2
Етника РБ1
Игла на винилу РБ2
Соларис РБ2
Поп карусел РБ1
Антикотека РБ2
Чекајући ветар РБ2
Од злата јабука РБ2
Храм РБ2
Речено и прећутано РБ2
ДОМ 202
Џез сцена РБ2
Музичка продукција
РЕКЛИ СУ
Милош Земан
Сергеј Лавров
Новак Ђоковић
Томислав Николић
Александар Вучић
Вук Јеремић
Мајкл Кирби
Владимир Путин
Ивица Дачић
О нама
Емисије
Фреквенције
Најава програма
Данас на програму
Контакт
Критика РБ2
Награђени новинари
Издања
на програму:
14:00 • ВРEМE МУЗИКE
 Емисију Време музике, уредница и водитељка Зорица Премате, посветила је домаћем хорском стваралаштву, нечему што је специфично само за српску музичку културу, а то је Мокрањчева традиција “руковедања”.

Назив “Руковети”, који је Мокрањац наденуо својим хорским рапсодијама, одомаћио се и као ознака целог под-жанра, али и као terminus technicus за композиторски поступак аранжирања групе народних напева за хор, од њихове хармонизације па до обликовања циклуса.
Таквих је уметничких обрада било и пре Мокрањца, а из пера Корнелија Станковића и Јосифа Маринковића, али и касније, када су, између осталих, свој нодерни допринос „руковедању“ развили и Марко Тајчевић, Константин Бабић, Лудмила Фрајт и Минта Алексиначки.  

14.55 Вести
следи:
15:00 • КУЛТУРНИ КРУГOВИ
О нама

 

РАДИО БЕОГРАД 2 - НАГРАДА "ЗЕЛЕНИ РАДИО" 2015.

zeleniradio1.jpg

 

Уручена награда Зелени радио - еколошки допринос године Гордани Брун и Драгани Васиљевић

zeleniradio2015.jpg 

У Каменој сали Радио Београда, у петак 19. јуна, свечано је уручено признање нашег програма Зелени радио - еколошки допринос године мр Гордани Брун, председници Удружења "Школа за опстанак" и Драгани Васиљевић, ауторки документарног серијала РТС  "Еко караван".

zeleniradio2015a.jpg


Присутнима су се, поред добитница, обратили Ђорђе Малавразић, главни и одговорни уредник Другог програма Радио Београда и Ненад Ристић, дугогодишњи уредник РТС, сада у својству председника великог новинарског жирија.

zeleniradio2015b.jpg


Водитељ доделе била је Љиљана Ментус, а продуцент Мила Николић.

 

 

 

НАГРАДЕ РАДИО БЕОГРАДА 2 ЗЕЛЕНИ РАДИО

                       ГОРДАНИ БРУН и ДРАГАНИ ВАСИЉЕВИЋ

 

 

gbrun.jpg   dvasiljevic.jpg

 

    Велики новинарски жири, којем је председавао доајен професије Ненад Ристић, донео је одлуку да се ове године доделе две равноправне награде  Зелени радио: Гордани Брун, председници удружења грађана „Школа за опстанак“ и Драгани Васиљевић, уредници  и ауторки емисије Еко Караван Телевизије Београд. Жири су чинили новинари еколошких рубрика из штампаних, електронских и дигиталних медија Србије. Њихово изјашњавање путем телефонских укључења уживо у програм Радио Београда 2 (емисија „Чекајући ветар“) донело је на крају исти број гласова двема кандидаткињама, које су се од почетка издвојиле  на врху  из веће групе номинованих. Код Гордане Брун истицани су резултати у систематској едукацији на тематском подручју животне средине и одрживог развоја. Драгана Васиљевић добијала је, пак, похвале због квалитета телевизијске емисије „Еко Караван“, документарног путописа о природи, људима, скровитим местима и заштити природних вредности Србије. Финалну емисију „Чекајући ветар“, као и циклус појединачних, свестраних  разговора са члановима жирија, припремила је и водила Љиљана Ментус, уз подршку уредника Снежане Бићанин и екипе реализатора. 


- Кандидати за награду Зелени радио. Чланови жирија су Славица Тувић, новинарка агенције ТАНЈУГ и Едиб Хонић, новинар Регионалне телевизије Нови Пазар. (
05.04.2015/мп3).

- Кандидати за награду Зелени радио. Чланови жирија су Ружа Хелаћ,
уредница серијала Зелена патрола на делу и Александра Вукићевић
,
новинарка Другог програма Радио Београда.
(
12.04.2015/мп3).

- Кандидат за награду Зелени радио. Члан жирија је Божидар Мандић,
оснивач Породице бистрих потока.
(
19.04.2015.мп3)

- Кандидати за награду Зелени радио. Чланови ж
ирија су Јованка
Станојевић
, дописница РТВ Бор из Неготина и Тања Комарица, новинарка
РТВ Студио Б.
(
26.04.2015/мп3).

- Кандидати за награду Зелени радио. Чланови жирија су Марина Ценић
,
новинарка агенције БЕТА, Зоран Миловић
, одговорни уредник Ревије ЗОВ (
Новости ) и Жељко Станковић, аутор сајта "Екологија" из Пожаревца.
(
03.05.2015/мп3).

- Кандидати за награду Зелени радио. Чланови жирија су Ненад Ристић
,
новинар и уредник РТС-а, Милисав Пајевић
, уредник електронског гласила
"Еко нец" из Крагујевца и Слободан Бубњевић
, новинар недељника
"Време".
(
10.05.2015/мп3). 

- Кандидати за награду Зелени радио. Чланови жирија су Владимир Вукасовић, новинар "Политике" и Ивица Шмит, новинар и власник Радио Србобрана. (17.05.2015/мп3).  

 

- Кандидати за награду Зелени радио. Чланови жирија су Драгана Вучићевић, новинарка Информативног програма РТСа и Невена Кљајић, новинарка РТВ Нови Сад. (24.05.2015/мп3).  

 

 


РАДИО БЕОГРАД 2

расписује

 

КОНКУРС ЗА СТУДЕНТСКУ НАГРАДУ

НЕДА ДЕПОЛО“

Neda-Depolo.jpg

Признање се додељује за креативни допринос радио изразу.

Прва награда састоји се од Повеље и 1000 евра из фонда „Неда Деполо“.

Друга и трећа награда састоје се од Повеље и дигиталног снимача звука, који дарује фирма Kompani-digiTV d.o.o. из Београда.

У обзир долазе радиофонска остварења свих жанрова, настала од 1. септембра прошле до 1. септембра 2015. године. Пријаве за конкурс могу поднети сами аутори, други појединци, катедре, факултети и медијске куће.

Пријаву за конкурс и рад, снимљен на ЦД-у, у аудио формату, доставити до 1. септембра Секретаријату Радио Београда 2 (локал са портирнице Радија 214), радним даном од 9.00 до 15.00, или послати поштом на адресу: Радио Београд 2, Хиландарска 2, 11000 Београд, са напоменом: за конкурс Неда Деполо.

 

Пријаву за конкурс можете преузети на сајту: (ОВДЕ)

Информације преко телефона 011 3229 659


 
 

Радио Београда 2 емитује документарни циклус "Добрица Ћосић – писац епохе"

 

Поводом годишњице смрти једног од најзначајнијих писаца српске књижевности Добрице Ћосића, у емисији "Говори да бих те видео", од 18. до 22. маја, у 17 сати, емитоваћемо документарни циклус "Добрица Ћосић – писац епохе".

babelicosic.jpg

У периоду од 2010. до 2014. године, са писцем је о његовом делу и животу разговарао новинар ТВ Београд Јосип Бабел. Пет тематских получасовних емисија појашњавају Ћосићеву активност као писца, дисидента и државника и бацају нову светлост на оно што је велики писац доживљавао, али и на његове савременике.

 

Аутори емисија: Јосип Бабел и Сунчица Јовановић.

 


 

 

 "Тражимо загађивача и заштитнике животне средине" 2015

 

Радио Београд 2 и Покрет горана Војводине

Акција "Тражимо заштитнике животне средине и загађивача године"

karlovci2015.jpg

У свечаној сали Гимназије у Сремским Карловцима, 11. маја 2015. уручена су признања "Зелени лист" и етикета "Црни лист", у акцији "Тражимо загађивача и заштитнике животне средине", коју заједно спроводе Радио Београд 2 и Покрет горана Војводине.

Најстарије еколошко признање на Балкану, са традицијом дужом од три деценије – "Зелени лист", за активан допринос заштити животне средине у прошлој години, добили су:

 

Слободан Аранђеловић и Компанија за прераду опасног отпада "Yunirisk", за одговорност у поштовању еколошких закона која прелази границе прописаног;

 

Драгана Васиљевић, дугогодишња ауторка емисије "Еко караван" на РТС-у, за висококвалитетно представљање природних лепота Србије, као и указивање на еколошке проблеме које одговорни не решавају;

 

Сретен Ђорђевић, адвокат, за активну борбу у остваривању еколошких права грађана;

 

Институт за водопривреду "Јарослав Черни", за показану стручност и брзо деловање у смањењу последица катастрофалних поплава;

 

ЈП Национални парк "Тара", за успешно отклањање последица пожара пошумљавањем на неприступачним теренима;

 

Дејан Максимовић и Еколошки центар "Станиште" из Вршца, за оснаживање локалних заједница да реше проблеме који ометају активан рад на заштити животне средине;

 

Зоран Мартинов и Удружење параплегичара и квадриплегичара "Банат"акцијом "Чеп за хендикеп" помажу особама у колицима и подижу свест гражана о важности рециклаже;

 

Драгана Милићевић из Крушевца, за посвећеност раду са децом и младима, бројне публикације на тему екологије и менторство у домаћим и европским пројектима;

 

Харун Фијуљанин из Новог Пазара, за вишедеценијску заштиту и оплемењивање животне средине кроз многе акције које је организовао и у којима је учествовао;

 

проф. др Миладин Шеварлић, агроекономиста, за упорно, доследно и аргументовано противљење промету и узгоју ГМО у Србији.


Етикету "Црни лист" за највећег загађивача године, добила је Комунална полиција Београда зато што и после пет година њеног постојања није успостављен комунални ред у главном граду.

Постхумно специјално признање "Зелени лист" проф. др Миодрагу Радуловачком, великом обновитељу културне баштине и задужбинару Еколошког центра у Сремским Карловцима, који носи његово име.

 
 
 
 

 

ДРУГИ ПРОГРАМ РАДИО БЕОГРАДА УЖИВО ИЗ ВРАЊА

 

Две емисије Радио Београда 2, ''Од злата јабука'' и ''Клуб 2'', емитоване су 17. априла 2015. године уживо из Врања, из посластичарнице ''Гламур''.

 

 

 vranje2rb2.jpg

vranje3rb2.jpg 

 

У емисији ''Клуб 2'' (аутор и водитељ: Соња Миловановић) говорили су: директор Народног музеја Ненад Стојиљковић, директор Народног универзитета Бобан Михајловић, директор библиотеке ''Бора Станковић'' Сузана Поповић Ирић, глумац позоришта ''Бора Станковић'' Марко Петричевић и Нела Димитријевић, у име Градског већа за културу, информисање и вере.

(Клуб 2 17.04.2015/мп3)

 

  

  vranje4rb2.jpg

vranje1rb2.jpg 

 

У емисији ''Од злата јабука'' (аутор и водитељ: Марија Витас) гости су били: певач и хармоникаш Слободан Цоби Јовановић, фрулашица Милица Стошић, певач Бранимир Бане Стошић, трубач Екрем Мамутовић и кавалиста Далибор Младеновић.

 

(Од злата јабука 17.04.2015/мп3) 

 

Продуцент емисија је била Мила Николић, а тонски реализатори: Горан Гордић и Стефан Крстић.

 

 

РАДИО БЕОГРАД 2

knjigagodine.jpg

НАГРАДА

НИКОЛА МИЛОШЕВИЋ

за најбољу књигу из области

теорије књижевности и уметности,

естетике и филозофије


 

Јасмини Ахметагић додељена награда "Никола Милошевић"

  

jahmetagic.jpgКњижевници Јасмини Ахметагић је у каменој сали Радио Београда уручена награда "Никола Милошевић" за књигу "Приповедач и прича" која се додељује за најбољу теоријску књигу из филозофије, естетике и теорије књижевности и уметности објављену у 2014. години. 

Ахметагићевој је награду уручио главни уредник Радио Београда 2 Ђорђе Малавразић за књигу коју је објавио Институт за српску културу, Приштина–Лепосавић. Њој је припала повеља и новчани износ од 210.000 динара, наводи Танјуг. Свечаност је отворио, у улози домаћина, Малавразић јер 9. фебруар је и Дан Радио Београда 2, а био је и иницијатор да се ова награда установи 2002. године, а први председник жирија био је академик проф. др Никола Милошевић, чије име носи награда после његове смрти 2007. године. У најужем избору су, уз књигу Ахметагићеве, ушле и "Платонова филозофска митологија" Ирине Деретић и "Поетика хорора" Дејана Огњановића. Жири је радио у саставу Мило Ломпар, Симо Елаковић и Слободан Грубачић, а одлука је донета већином гласова.

 

nagradanm4.jpg

 Подсетивши да су сви досадашњи лауреати, њих 12, били награђени за изузетна дела која нису комерцијална али су значајна за српску културу, Малавразић је нагласио да је 13. лауреат, прва жена међу добитницима, писала о теми којом се бавио и проф. Милошевић у својим "Антрополошким есејима", штампаним 1964. године. Њега је занимао парадоксални феномен да и проблематични ликови у литератури могу да буду симпатични иако би у свакодневном животу били означени као негативци. Том тематиком се бави и Ахметагићева, додао је Малавразић, али је посматра из новог угла на основу нових материјала и сазнања. Он је приметио да је Милошевић користио своја знања из психологије док Ахметагићева користи психоанализу, али у бити обоје се баве сличним темама иако их дели пола века.

nagradanm2.jpg

(Ђорђе Малавразић/мп3)

 

 

Члан жирија, академик Грубачић је у образложењу одлуке истакао да је награђена ауторка у свом делу на "веома изазован критичко-методолошки начин пришла тумачењу књижевног дела". "Историја књижевности је за Ахметагићеву пуна заклетви, молитвених формула, чаробних трикова којима се служи приповедач у првом лицу", приметио је Грубачић и додао да "су тренуци исповедања први у низу анализа тзв. психолошког простора од етичке егзистенције Августинових "Исповести" до естетичке егзистенције описане у роману 'Штилер'" Макса Фриша", рекао је Грубачић.

nagradanm3.jpg

 (Слободан Грубачић/мп3)

У име издавача Института за српску културу в. д. директора др Срђан Словић примио је такође награду у виду повеље, а он се захвалио у име свих запослених јер је доживљава као изузетан успех за целокупни састав који ради под изузетно тешким условима.

nagradanm6.jpg

 

 (др Срђан Словић/мп3)  

 

Ахметагићева је истакла да се осећа почашћеном што је овом наградом ушла у елитно друштво претходних награђених аутора, јер међу њима су чак двојица њених ментора, а одувек се дивила Милошевићу и његовом смислу да теме третира интердисциплинарно и томе што је имао смелости да јавно говори оно што мисли у време када је то било веома опасно.

nagradanm5.jpg

 (Јасмина Ахметагић/мп3)

nagradanm7.jpg

 

 nagradanm8.jpg

 

 (Јавна седница жирија 27.01.2015/мп3)

 


 

 

РАДИО БЕОГРАД 2 - Уживо из Суботице  

 

krugovisubotica1.jpg 

krugovisubotica2.jpg 

 

Поводом 90 година Радио Београда, емисија Културни кругови Радио Београда 2, у петак, 7. новембра, емитована је из Суботице. У првом делу емисије представљена је делатност Градског музеја, Народног позоришта, Позоришта "Костолањи Деже", галерија "Ликовни сусрет" и "Др Винко Перчић". Тематски део емисије "Гутенбергов одговор" био је посвећен књижевној сцени Суботице.


Аутори емисије су Тамара Крстић и Ранко Стојиловић.

 

(Културни кругови 07.11.2014/мп3)

 


 
 

59. међународни београдски сајам књига на таласима Радио Београда 2

 

У недељу, 26. октобра, емисија "У првих пет" угостила је уредника програма овогодишњег Сајма књига Драгана Хамовића. Истог дана, од 18 часова, Други програм Радио Београда директно је преносио свечано отварање Сајма, на коме је говорио кинески писац Лиу Џенјун и наш песник Милосав Тешић.

 

knjige3.jpgУ сајамској недељи, у емисијама "Нови дан" извештавали смо о најзанимљивијим књигама које су издавачи донели на Сајам, а у емисијама из хоризонтале "Радиовизор" најављивали смо сајамске трибине и промоције. У магазинској емисији "Културни кругови" од 16 часова извештавали смо о најважнијим догађајима на Сајму књига. Серија емисија "Клуб 2", радним данима од 13 часова, емитована је уживо из студија Радио Београда 2 на Сајму. У овим емисијама представила се кинеска књижевност, која је почасни гост овогодишњег Београдског сајма књига, било је речи о руском гостовању на Сајму, о обележавњу два века од објављивања "Писменице" и "Пјеснарице" Вука Стефановића Караџића, о елитним издавачима који раде ван великих културних центара, о новим, важним књигама из области ликовне уметности... О кинеској култури и књижевности било је речи и у емисији "Код Пеликана", о књижевности региона у емисији "Око Балкана", о писцима из дијаспоре у емисији "Бескрајни плави круг". "Спорови у култури", у петак 31.10. од 10 часова, покушали су да одговоре на питање како се писци крећу између тржишта и вредности, односно који су критеријуми и механизми да неко књижевно дело постане канонско. Специфичне врсте књига из различитих области  представљене су у специјализованим емисијама Радио Београда 2 - од електронских издања у "Дигиталним иконама", преко социолошке, политичке и антрополошке литературе у емисијама "Агора" и "Степеник", до музичких наслова у "Арс сонори".


 

klub_2sasajmaautormelihapravdicsagostima.jpg

 

Клуб 2 са Сајма у понедељак, 27.10.2014, аутор Мелиха Правдић са гостима.

 

 

 

razgovortamarekrsticsajelenomivanovic.jpg

 

Разговор Тамаре Крстић са Јеленом Ивановић, помоћником генералног директора Завода за уџбенике.

 

 sanjamilicgostisastanda.jpg

 

Клуб 2 уживо 28.10.2014, аутор Сања Милић, гости са штанда Савеза издавача Русије и Владе града Москве на Београдском сајму.

 tamarakrsticrazgovarasavesnomperic.jpg

 

 

Тамара Крстић разговара са Весном Перић, уредницом књиге и ЦД-а Милош Црњански - радио драме.

 

 

 

 sajam19.jpg

 

Клуб 2 уживо 29.10.2014, аутор Сава Ристовић и гост Драгорад Ковачевић, власник и главни уредник ИК Орион-арт.

 sajam20.jpg

 sajam21.jpg

 

Клуб 2, уживо 30.10.2014, аутор Соња Миловановић са гостима.

 sajam22.jpg

 

 

 

 sajam28.jpg

 

Клуб 2 уживо са Сајма књига 31.10.2014, аутор Драгана Ковачевић и гости Лиан Ли, директор највеће издавачке куће из Пекинга и др Ана Јовановић, доцент са Филолошког факултета у Београду.

 sajam29.jpg

 

 Гутенбергов одговор, уживо, 31.10.2014, аутор Тамара Крстић и гости Драгољуб Којчић, директор Завода за уџбенике и Весна Капор, члан жирија 59. Београдског сајма књига.

   

 

ДОДЕЉЕНИ ЗЛАТНИ МИКРОФОНИ ПОВОДОМ ЈУБИЛЕЈА РАДИО БЕОГРАДА

 

zm2014.jpg

 

На свечаности у Каменој сали, одржаној у оквиру обележавања 90 година Радио Београда, у петак 03.10.2014. године, свечано су уручене Повеље захвалности спољним сарадницима куће. Додељено је и 11 Златних микрофона, новинарима, музичарима, спикерима, редитељима и људима технике који су се посебно истакли програмским доприносом.

 

То су:

1. Зорица Алемпијевић
2. Татјана Милекић
3. Вера Васиљевић
4. Слободан Ђукић
5. Ивана Стефановић
6. Бојана Жижић
7. Радмила Глигић
8. Ђорђе Ненадовић
9. Снежана Грујић
10. Љубинко Гордић
11. Ружа Рудић

akademija1.jpg

(Свечана академија у Сава центру/мп3)

 


 

 

РАДИО БЕОГРАД 2 - Признање Тамари Вученовић


tamaraidekan.jpgНа свечаности поводом Дана Филолошког факултета у Београду, 6. октобра, уручене су повеље захвалности заслужним појединцима и институцијама. Повеља захвалности за изузетну сарадњу и подршку у развијању пројеката студија језика, књижевности, културе и библиотекарства уручена је Тамари Вученовић, уредници емисије Дигиталне иконе Радио Београда 2. На слици: Тамара Вученовић и Александра Вранеш, декан Филолошког факултета Универзитета у Београду.

 


 

Свечано уручена студентска награда “Неда Деполо”

 

 nedadepolo2014a.jpg

 

(На фотографији: Никола Спасић, Даница Марић (у име породице Деполо), Ђорђе Малавразић, Павле Динуловић и Дора Филиповић. У другом реду: Ђорђе Ђукановић и Мирослав Јанковић, представници фирми “Sony” и “DigiTV”.)

У среду 1. октобра, на Дан Радио Београда, из Камене сале директно, преносили смо уручење студентске награде "Неда Деполо" за креативни допринос радио-изразу.

(Свечана додела награде/мп3)

У специјалној емисији, са добитницима награде – Павлом Динуловићем, Дором Филиповић и Николом Спасићем – као и председником жирија Весном Перић, разговарала је уредница Снежана Ристић.

(Специјална емисија/мп3)

Модератор преноса: Ранко Стојиловић.

Продуцент: Мила Николић. 


 

 

ДЕВЕТ ДЕЦЕНИЈА РАДИО БЕОГРАДА

 

ПОВОДОМ 90 ГОДИНА РАДИО БЕОГРАДА ПРЕДАВАЊЕ “ПОЧЕЦИ СРПСКЕ РАДИОФОНИЈЕ” ОДРЖАО ЈЕ У СРЕДУ, 1. ОКТОБРА, У КОЛАРЧЕВОЈ ЗАДУЖБИНИ, ЂОРЂЕ МАЛАВРАЗИЋ, ГЛАВНИ И ОДГОВОРНИ УРЕДНИК РБ 2.

 

kolaracpredavanje.jpg

 


Радио Београд 2  

 

НАГРАДА НЕДА ДЕПОЛО - „УПОРНОСТ СЕЋАЊА“ АУТОРА ПАВЛА ДИНУЛОВИЋА

 

 

 

Neda-Depolo.jpg

На овогодишњи конкурс за студентску награду за креативни допринос радиофонији „Неда Деполо“ пријављено је 19 студентских радова са  београдског Факултета драмских уметности, Факултета политичких наука, Филозофског факултета, Високе школе електротехнике и рачунарства и  Економског факултета, као и са новосадске Академије уметности и  Филозофског факултета.           

Међу пристиглим радовима било је заступљено седам играних радио драма,  шест документарних и радио-репортажа, четири радиофонских дела, један дечји мјузикл и једна музичка обрада хришћанске поезије. Критеријум којим се жири руководио било је истраживање у пољу иновативности и експерименталне драматургије на трагу Неде Деполо, чије име награда и носи,  а такође и уметничког истраживања радија као специфичног медија.
          

Стручни жири је ове године радио у саставу: Јована Стефановић (композиторка), Небојша Брадић (позоришни и радио-редитељ), Милан Влајчић (публициста и критичар), Сања Милић (радиодрамска ауторка и заменица Главног и одговорног уредника Другог програма Радио Београда) и Весна Перић (драмска ауторка и одговорна уредница редакције Драмски програм), председница. У директном преносу на јавној седници одржаној у петак 19.9.2014. у 13 сати на таласима Радио Београда 2,  жири је већином гласова донео одлуку да прву награду додели радиофонском остварењу „Упорност сећања“ аутора Павла Динуловића, студента мастер студија Факултета драмских уметности у Београду на Катедри за снимање и дизајн звука. Ово дело  истакло се богатом и густом звучном сликом која представља ауторову референцу на истоимено дело Салвадора Далија. Манипулација временом као категоријом представљала је изазов за младог аутора да у радиофонском облику изнесе сећање као слепу прождирућу силу. Иначе, Павле Динуловић је аутор који је већ два пута награђиван на конкурсу  „Неда Деполо“.
          

Друга награда додељена је  играној радио драми „Драги“ ауторке Доре Филиповић, студенткињи четврте године Факултета драмских уметности у Београду на Катедри за снимање и дизајн звука, чије је музички и звучно богато дело, кроз контемплацију о контрапункту љубави и ратних разарања кроз време донело мелодрамску ноту и снажну антиратну поруку. Дора Филиповић је такође вишеструка добитница награде „Неда Деполо“.
          

Трећу награду жири је доделио остварењу „Садашњост“ аутора Николе Спасића, студента четврте године Академије уметности у Новом Саду, које у својој играној радио драми, иако са предвидивом завршницом, донео вешту монтажну манипулацију бројних планова, унутрашњег монолога главног јунака,  породичних дијалога, и екстеријера
.
          

Жири је такође констатовао да по бројности и квалитету радова доминирају радови пристигли са Катедре за снимање и дизајн звука са Факултета драмских уметности у Београду, а да је охрабрујуће све веће интересовање студената са других факултета који нису уметничке академије.
          

Рад жириjа модерирао је Ранко Стојиловић, а након проглашења победника, у програм је директно укључен и добитник прве награде, аутор Павле Динуловић, коме су чланови жирија честитали на награди.
 Продуцент конкурса «Неда Деполо» – Мила Николић. 

(Јавно заседање жирија за Студентску награду "Неда Деполо"/мп3) 

 


 

  

 

РАДИО БЕОГРАД 2, четвртак 11. септембар, 13.00 часова - "Клуб 2"

 klubnegotin1.jpg

У оквиру обележавања 90 година Радио Београда емисију "Клуб 2", 11. септембра, радили смо из Неготина. О историји и култури овог града говорили су Ивица Трајковић из Музеја Крајине, Сузана Сиротовић из Народне библиотеке "Доситеј Новаковић", Милан Радосављевић из Дома културе "Стеван Мокрањац" и Радмила Марковић из Историјског архива Неготина.

klubnegotin2.jpg 


Ауторке емисије биле су Соња Миловановић и Сања Милић.

Продуцент Мила Николић. 

 РАДИО БЕОГРАД 2 - Додељена награда „Тимочка лира“ за 2014.

 

"Тимочка лира", традиционално признање Радио Београда 2, које се сваке године додељује за најбољу песму представљену на Фестивалу културе младих Србије у Књажевцу, припала је Тијани Радовановић из Ваљева.

 

 timocka lira 2014, ranko stojilovic urucuje nagradu.jpg

Књижевно стваралаштво један је од најстаријих програмских садржаја књажевачког Фестивала културе младих Србије и негује се од 1966. године. Пре тачно 20 година покровитељ вечери фестивалске поезије постао је Радио Београд 2, програм културе и уметности, који сваке године, уз организатора, најбољем песнику додељује награду "Тимочка лира". 

 

 knjizevno vece timocka lira 2014..jpg

Деветоро младих песника нашло се у ужем избору селектора Братислава Милановића. Они су своје стихове казивали на платоу у књажевачком Спомен-парку, а фестивалски жири који су ове године чинили песници Радоман Кањевац, председник, и Милош Петковић, као и новинар Радио Београда 2 Ранко Стојиловић, наградио је најбоље.
Традиционално признање Радио Београда 2 за најбољу песму фестивала у Књажевцу "Тимочка лира" припала је Тијани Радовановић из Ваљева за песму
„Без наслова“. Друга награда додељена је Луки Курјачком из Београда за песму "Самостанско туширање", а трећа Марији Чалић из Београда за "Песму о непричању".
 

 

 timocka lira 2014, treca nagrada marija colic.jpg

Добитница "Тимочке лире", Тијана Радовановић, ученица Ваљевске гимназије, ове године већ је била финалисткиња Фестивала поезије младих у Врбасу и Фестивала младих песника "Дани поезије" у Зајечару. Верује да је њена поетика фокусирана око песама које се читају "у себи" и да је одликују вишезначност и различите игре речима.
"Пресрећна сам освојеном првом наградом у Књажевцу", рекла је Тијана, која ће добити прилику да објави самосталну збирку поезије у издању Фестивала културе младих Србије. "Овакво признање је огроман подстрек за даље стварање и напредовање. Трудим се да изградим свој израз, независтан, колико је то могуће, од онога што читам и што ми се дешава."

 

 

 timocka lira 2014, prvonagradjena tijana radovanovic.jpg

Песник Радоман Кањевац, председник жирија, истакао је одличну селекцију овогодишњих радова. 
"Реч је о врло младим песницима који промишљају стварност у својим песмама, замишљени су и запитани над сопственим местом у овом свету", сматра Кањевац.
"Неки од песника који су се представили публици у Књажевцу су социјално ангажовани, док су други више лирични и метафорични. Драго ми је да нису имуни на медијски језик којем су изложени, а којег у својим песмама често исмевају", рекао је Радоман Кањевац.

 

 

 timocka lira 2014, predsednik zirija radoman kanjevac.jpg

Наступ младих песника пред бројном књажевачком публиком употпунио је и наступ Дечје драмске групе Радио Београда чији су чланови извели представу "Прослава пролећа".

 

 

timocka lira 2014, nastup decje dramske grupe radio beograda.jpg 


 

 

РАДИО БЕОГРАД 2 - УЖИВО ИЗ ЗАЈЕЧАРА

 

 

Први програм РБ, Други програм РБ и Београд 202 обилазе Србију да упознају своје слушаоце са лепотама и тајнама наших градова. С друге стране, житељи места у којима гостује Радио Београд имају прилику да виде како се ствара радијски програм и да се на лицу места упознају са ауторима, водитељима, уредницима, тон мајсторима и организаторима емисија. После Ниша, Крагујевца и Косјерића, у петак 01. августа 2014. године, Радио Београд гостује у Зајечару.

 

Од раних јутарњих сати уживо из Радул-беговог конака на Радио Београду 1 емитована је емисија: "Ухвати дан" (6.00 - 9.00), Таласање-Шетња (10.05 - 10.55), "Рокументарац" (13.05 - 14.00) и "Караван" (14.05 - 14.55).

zajecar1.jpg

Поводом 90. година Радио Београда, у петак, 01.08.2014. године, емисију "Културни кругови" Радио Београда 2, реализовали смо из Зајечара. Том приликом представили смо културну мапу овога града кроз рад најважнијих институција и објеката културе, као што су Народни музеј, археолошко налазиште Феликс Ромулијана, матична библиотека "Светозар Марковић", позориште Тимочке крајине "Зоран Радмиловић", традиционални музички фестивал Зајечарска гитаријада. У тематском делу "Гутенбергов одговор", посвећеном савременој српској књижевности, у разговору са писцима Милошом Петковићем, Иваном Потићем, Сашом Јеленковићем и Младеном Шљивовићем, говорили смо о књижевној сцени Зајечара и представили њихово књижевно стваралаштво.


Уреднице емисије Тамара Крстић и Соња Миловановић.

zajecar2.jpg

На Двестадвојци Зајечарско штимовање" (17.00 – 19.00).

 


 

РАДИО БЕОГРАД 2 - УЖИВО ИЗ КОСЈЕРИЋА

 

Поводом 90 година Радио Београда, емисију Од злата јабука Радио Београда 2 у петак 11.07.2014. године реализовали смо уживо из Косјерића. Наши гости били су руководиоци локалних културно-уметничких друштава, вокални интерпретатори и Драган Тулимировић, председник организационог одбора манифестације "Чобански дани", која се одржава од 11. до 13. јула.

kosjeric1.jpg

Аутор и водитељ: Марија Витас.

  

kosjeric2.jpg

 

 
 

Поводом 90. рођендана Радио Београда, Клуб 2 Радио Београда 2 у петак 11.07.2014. године емитовали смо уживо из Косјерића. Представили смо најважније културно-историјске споменике овог краја, испричали причу о животу угледних уметника који потичу из Косјерића, скренули пажњу на занимљиве културно-уметничке манифестације... У томе су нам помогли Винка Марић, директорка Народне библиотеке "Сретен Марић" у Косјерићу, Снежана Јоксимовић, директорка Туристичке организације општине Косјерић и Милуника Митровић, књижевница.

kosjeric3.jpg

Аутори емисије су Сања Милић и Ранко Стојиловић.

 

 

РАДИО БЕОГРАД 2 - УЖИВО ИЗ КРАГУЈЕВЦА

 

Као део обележавања 90-годишњице Радио Београда, емисије Радио Београда 2 “Клуб 2” и “Културни кругови” су, у петак 27.06.2014. године, емитоване уживо из Крагујевца.

kragujevac1.jpg

Кроз интервјуе са људима који воде најважније установе културе у овом граду у “Културним круговима” представљен је културни идентитет Крагујевца. У тематском делу емисије “Гутенбергов одговор” који је посвећен лепој књижевности о свом стваралаштву говорили су Видосав Стевановић, Мирко Демић, Зоран Петровић, Ненад Глишић и Дамир Недић. “Клуб 2” био је посвећен Међународном салону анти-ратне карикатуре који се у Крагујевцу одржава већ 32 године.

kragujevac2.jpg

 

 


 РАДИО БЕОГРАД 2 - ВЕЛИКИ РАТ

Специјална серија Велики рат (1. и 2. део)

Документарно - драмска серија. Прича о слому империја, судару цивилизација, рађању нових држава и буђењу народа. 

 22.jpg

Епопеја о највећем историјском преокрету на почетку 20. века.

Потресна истина о херојској борби Србије и победи.

Велики рат - 100 година.

33.jpg                    

Истраживање и сценарио : Зорица Алемпијевић, Љубица Ћетковић и Снежана Бићанин.   

Драмски уметници: Елизабета Ђоревска и Србољуб Милин.

Наратор: Душан Глигоријевић.

Музичка уредница: Татјана Косановић.

Тон мајстор: Блажо Раичевић.

Редитељ: Слободан Ђукић

Термини емитовања: 25. 06. 2014. Велики рат, (1. део)  10.05  и  реприза 17.05;  26 06. 2014. Велики рат, (2. део)  10.05  и реприза 17.05

Серија се истовремено емитује на Радио Београду 1 и Радио Београду 2

  

(Специјална серија Велики рат први део/мп3)

(Специјална серија Велики рат други део/мп3)

 

 

 

УРУЧЕНА НАГРАДА РАДИО БЕОГРАДА 2 "ЗЕЛЕНИ РАДИОЕКОЛОШКИ ДОПРИНОС ГОДИНЕ"

РЕДИТЕЉУ ПЕТРУ ЛАЛОВИЋУ

 radio7.jpg

У Каменој сали Радио Београда, 17. јуна, на Светски дан борбе против исушивања и поплава, приређена је свечана додела овог признања.

Уместо Петра Лаловића, који је из здравствених разлога био спречен да прими награду, Повељу и рељеф "Зелени радио" примила је његова супруга Видосава Лаловић.

Награду је уручио и о добитнику говорио главни и одговорни уредник Радио Београда 2 Ђорђе Малавразић, као и председница жирија Драгана Васиљевић, уредница у ТВ Београд. Добитникова ћерка, Ивона Лаловић, прочитала је писмо свог оца, у коме се он захваљује на награди и посебно говори о важности очувања Великог ратног острва. На крају свечаности, приказан је филм "Београдска оаза", који је Петар Лаловић снимио на Великом ратном острву.


79.jpg

77.jpg78.jpg 

 

 

 

 

 

 

 

  

РАДИО БЕОГРАД 2 – ПРОГРАМ СА ПОПЛАВЉЕНИХ ПОДРУЧЈА 2014.

   
  
 

Велике поплаве и клизишта које су задеселиле Србију пратила је екипа Документарног програма Радио Београда 2. Правовремено, професионално наши документаристи били су уз људе у Обреновцу, Убу, Баричу, Лозници, Крупњу, Љигу, Бајиној Башти и великом броју села у том подручју. Документарни програм емитовао је 12 премијерних емисија о несрећи која је задесила Србију и једну причу о поплавама у Босни и Херцеговини, новинара Жељка Бајића, коју је припремио Драгослав Симић.

 

 


 
 

Фотографије у прилогу снимили су Далибор Алексић и Љубица Ћетковић.

 

 vase pravo da znate sve.jpgbojan lazovic.jpgbojana lazic i ljubica cetkovic.jpg dalibor aleksic.jpg

 

Екипу Документарног програма Радио Београда 2 чинили су уредница Љубица Ћетковић, новинари Бојан Лазовић, Бојана Лазић и возач и велика подршка екипи, Далибор Алексић.

Радио Београд 2 дао је допринос целини информисања тако што је, поред документарних репортажа, емитовао већи број аналитичких, образовних и друштвено-научних трибина о темама које су доспеле у жижу интересовања јавности у време великих поплава. Говорило се о:

- Проблематици заштите културних споменика (Ризница),

- Културним иницијативама за помоћ Србији из наше интелектуалне дијаспоре (Окрени нулу, Бескрајни плави круг),

- Спречавању зараза и епидемиолошкој ситуацији на поплављеним подручјима (Чекајући ветар),

- Социјалним, економским, правним и безбедносним аспектима поплава (циклус Речено и прећутано),

- Деловању радио-аматера током поплава (Невидљиви људи),

- Последицама глобалних климатских промена (Соларис),

- Солидарности у периодима кризе ( Гозба, Демократски без муке) и

- Начинима превазилажења психолошких траума и изласка из депресивних стања, изазваних природним катастрофама (У првих пет).

 

 

 
 

СВЕЧАНО УРУЧЕНА

НАГРАДА РАДИО-ТЕЛЕВИЗИЈЕ СРБИЈЕ ЗА ЛЕПОТУ ГОВОРА “РАДМИЛА ВИДАК”

 

 

У понедељак, 14. априла, у Каменој сали Радио Београда додељена је новоустановљена Награда Радио-телевизије Србије за лепоту говора “Радмила Видак”. Овим признањем чува се успомена на првог лектора Телевизије Београд, велику језичку просветитељку Радмилу Видак, која се деловањем у програмској свакодневици Телевизије и Радија и у Језичком савету РТС-а истрајно борила за коректност акценатског интерпретирања и стилску лепоту изговорене речи. Признање у виду Повеље додељиваће се сваке године на дан рођења Радмиле Видак.

 

nagradarv1.jpg  nagradarv2.jpg 
nagradarv3.jpg  nagradarv4.jpg 

 

 

Први добитник ове награде је дугогодишњи спикер Радио-телевизије Србије Жарко Обрачевић. Око овакве одлуке није било двоумљења – предлози колега стигли су и са Радија и са Телевизије. Глас Жарка Обрачевића готово је постао заштитни знак Радио Београда, мера доброг говора и језика.

 

 

 nagradarv5.jpg

 

Додељено је и Специјално признање “Радмила Видак” - добила га је емисија Првог програма Радио Београда “Српски на српском” која се од октобра 2012. емитује сваког радног дана и на сажет, духовит начин, у драмској форми, обрађује честе језичке недоумице. Са некима од њих у живом извођењу упознали су нас глумци Јадранка Селец и Феђа Стојановић. Уз њих, ауторски тим ове емисије чине: Мирјана Блажић Микић, аутор сценарија и уредник, Слободан Ђукић, редитељ и Драгомир Станојевић, музички уредник.

 

nagradarv6.jpg 

 

Добитницима је награде доделио генерални директор РТС-а Никола Мирков, а о успомени на сарадњу са Радмилом Видак говорили су књижевник и уредник ТВ Београд у пензији Мирослав Савићевић и Дарко Татић, редитељ.

 

 nagradarv7.jpg

 

Са одлукама жирија присутне је упознао лингвиста Владо Ђукановић, председник овогодишњег жирија.

 

 
nagradarv8.jpg
 

 

 

РАДИО БЕОГРАД 2 - КУЛТУРНИ КРУГОВИ – ПРЕНОС ИЗ НИША

 

Обележавајући 90 година постојања Радио Београда, емисију "Културни кругови" у петак 04.04.2014. године емитујемо из Ниша.

nis.jpg

Представићемо културни и уметнички идентитет овог града. Разговараћемо са представницима најважнијих институција културе у Нишу, са људима који организују позоришне, ликовне, музичке, филмске догађаје...

 

Тематски део емисије, Гутенбергов одговор, биће посвећен књижевној сцени у Нишу. О књижевности ће говорити Горан Максимовић, декан Филозофског факултета у Нишу, писац Дејан Стојиљковић, песник Горан Живковић, главни уредник часописа "Градина" и писац Зоран Пешић-Сигма...

nis0404.jpg

Аутори емисије су Тамара Крстић и Биљана Мијалковић, уредник Сања Милић.

(Културни кругови уживо из Ниша/мп3) 


mp3.jpg

  

Слушајте Радио Београд 2 преко mp3 формата (ОВДЕ)

   

 


 

Komentari  

 
#30 Milan Kuzminac 2015-08-27 09:21
Radio Beograd 2 je pravi stub kulture i umetnosti u Srbiji, u kojoj više od dvadeset pet godina vladaju nered i gluposti. Program vam je odličan, od emisije Novi dan, pa nadalje.Samo tako nastavite. Posebno su mi drage emisije Novi dan, Vreme muzike, Autogram, Hram i Riznica. Odlični ste.
Цитирај
 
 
#29 Dilaver 2015-08-22 15:30
Za voditelja 'Grada':
'Dead calm' ipak ne znači 'mrtav hladan', mada nije da nema (kalkirane) logike da čovek pomisli da znači :-)
dead calm: (nautical) A perfectly flat sea with no waves.
Цитирај
 
 
#28 Danko Đ 2015-07-28 14:03
Питање за гошћу емисије Д. Иконe.

КАКО ЋЕ БОГАТИ ДА ЧУВАЈУ СВОЈ НОВАЦ У ДИГИТАЛНОМ ФОРМАТУ???????

Дигитална уметност вреди богатима само на “папиру”, или је крај близу корумпираним дрским мега-ултра богаташима на овом свету-планети.

Поздрав за Д. Иконе, и
нај најлепшу водитељку ФМ Србије

Данко
Цитирај
 
 
#27 Александар 2015-07-15 22:02
Изузетан серијал Време музике, обогатила је госпођа Зорица Пермате припремајући мање познату Моцартову музику компоновану за масонске свечаности. Много хвала, на добром споју укуса и образовања коју нам пружате у овом серијалу. Јако је добро што је сада на том "подкасту", па могу да се надокнаде пропуштени часови.
Цитирај
 
 
#26 Dr. 2015-07-15 08:17
Najbolji i najslobodniji radio u Srbiji!
Цитирај
 
 
#25 A.T. Luković 2015-07-14 10:58
Predivna emisija Olivere Rajic Kod pleikana o Žaku Preveru. NEZABORAVNO! HVALA!HVALA!
Цитирај
 
 
#24 anna tokyo sann 2015-07-13 17:27
Stepenik emisija je bila bez reci, moj maturski bio je ...Boje.
Hvala na odlicnoj emisiji, ta tema je bila za mene PRAVA
Цитирај
 
 
#23 Александар 2015-06-23 12:07
Изванредне емисије "Од злата јабука" Драгане Маринковић о Софки Николић и Драгиши Недовићу, продужиле су се у серијал о Синиши Стошићу. Мислим да их треба надоградити акцијама сталног сјећања на ове свијетле ликове, који су, некад и посмртно,изложе не нашем немару и неваспитању (крађа новца са хуманитарног концерта за породицу Станишић). Нека спомен обиљежја, конкурси и награде са њиховим именима итд. биле би трајан допринос народној музичкој култури.
Цитирај
 
 
#22 Igor 2015-06-21 21:32
Lepršava i pametna emisija Uprvih pet sa Majom lalić i gospođom Ristić. Mnogo je ozbiljnih stvari iskazano i mnogo novog smo čuli. Mnogo sam saznao i o gradu u kojem živim.
Цитирај
 
 
#21 Radmila Dakić 2015-06-14 00:42
Makavejev je u "Riznici" perfektan! Čestitke autorima. Slušala sam bez daha i ponovo proživljavala junske dane mladosti!
Цитирај
 

Додај коментар

Следеће >
УЖИВО
Радио 1 уживо/MP3
Радио 2/3 уживо/MP3
Београд 202 уживо/MP3
Стереорама/MP3
Летња Инт. поз./MP3
ИНФО/МП3
Новости дана РБ1
Вести РБ1
Дневник 202
velikirat.jpg
Неда Деполо
ИНТЕРВЈУ
Владимир Вукчевић РБ1
Горан Милашиновић РБ2
Жарко Требјeшанин РБ2
Драган Великић РБ1
Владимир Пиштало РБ2
Љубивоје Ршумовић РБ1
Фети Даутовић РБ2
Иван Клајн РБ1

ИЗДВАЈАМО
РБ - уживо из Књажевца
Дан сећања РБ1
Спортски преноси
Репертоар-Драмски п.
„Тимочка лира “ 2015.
Музички догађаји
Теме Трећег програма
Циклуси Tрећег програма
Exit на 202
Добро јутро децо РБ1
Награда Неда Деполо
Метрополитен опера
РБ уживо из Врања
Резултати конкурса
Књига године РБ2
РБ - уживо из Суботице
РБ на сајму књига
Златни микрофон РБ
Свечана академија РБ
РБ - уживо из Неготина
РБ - уживо из Зајечара
РБ - уживо из Косјерића
РБ2 - уживо из Крагујевца
46 година Београда 202
Загађивач године
Награда Радмила Видак
Дан радио драме 2014
Маслинова грана РБ2
Награђени новинари
АКЦИЈЕ
Зајечарскa гитаријадa 202
Зелени радио РБ2
Музички маратон 202
Црни и Зелени лист РБ2
202 из Кустендорфа
Омлад. фестивал/202
Ноћ музеја - РБ
Турнир у фудбалу РБ1
„Фер - плеј је победа"
Љубав у твом срцу РБ
Пружена рука - 202
kontakt: webmaster