♦♦♦ НОВАК У ЧЕТВРТФИНАЛУ ♦♦♦ НИКОЛИЋ : О КАНДИДАТИМА ОДЛУЧУЈЕ ПАРТИЈА ♦♦♦ ГАШИЋ ОБРАЗЛОЖИО ИЗМЕНЕ ВОЈНИХ ЗАКОНА ♦♦♦ УКРАЈИНСКА ГРАНАТА ПОГОДИЛА РУДНИК ♦♦♦ ГРЧКА ДОБИЛА НОВУ ВЛАДУ ♦♦♦ ПОБЕДА "СИРИЗЕ" ДО ТЕМЕЉА ПОТРЕСЛА ЕВРОПУ ♦♦♦ КОЛУМБИЈКА МИС СВЕТА 2015. ♦♦♦ ВУЧИЋ ПОЗВАО ФИНСКЕ ИНВЕСТИТОРА ДА УЛАЖУ У СРБИЈИ ♦♦♦ МАРИЋ: НОРМАЛИЗАЦИЈА СТАЊА НА ЈУГУ СРБИЈЕ ♦♦♦ ТУРСКИ СУД ТРАЖИ БЛОКАДУ "ФЕЈСБУКА"
Почетна страна arrow Радио Београд 2
26.01.2015
РАДИО БЕОГРАД
Почетна страна
О првих 90 година
Управа
Вести
Контакт
Маркетинг РБ
Фреквенције
Издавачка делатност
Индок билтен
РТС на сателиту
Документација РБ
Библиотека РБ
Линкови
Мапа сајта
Претрага
Зелени, Црни лист 2014
Да Вас подсетимо
92.jpg
BeoTelNet
Сателитски Програм
Сателитски програм
ПРОГРАМИ
Радио Београд 1
Радио Београд 2
Радио Београд 3
Београд 202
Стереорама
Драмски програм
ЕМИСИЈЕ
Седмица РБ1
У првих пет РБ2
Индекс 202
Таласање РБ1
Гозба РБ2
Мућни главом 202
Спортски споменар РБ1
Град РБ2
Музичка плетеница РБ1
Деца XX века 202
Спорови у култури РБ2
Време музике РБ2
У средишту пажње РБ1
Хит Недеље 202
Како слушати музику РБ2
Српски на српском РБ1
Окрени нулу РБ2
Код два бела голуба РБ1
Клуб 2 РБ2
Лексикон 202
Пут свиле РБ2
Отисак душе 202
Изворишта РБ1
Говори да бих те... РБ2
Вечерас заједно РБ1
Дигиталне иконе РБ2
Сусретања РБ1
Ризница РБ2
Ноћни програм РБ1
Степеник РБ2
Етника РБ1
Игла на винилу РБ2
Соларис РБ2
Поп карусел РБ1
Антикотека РБ2
Чекајући ветар РБ2
Од злата јабука РБ2
Храм РБ2
Речено и прећутано РБ2
ДОМ 202
Џез сцена РБ2
Музичка продукција
РЕКЛИ СУ
Томислав Николић
Александар Вучић
Сергеј Лавров
Вук Јеремић
Мајкл Кирби
Владимир Путин
Ивица Дачић
О нама
Емисије
Фреквенције
Најава програма
Данас на програму
Контакт
Критика РБ2
на програму:
15:00 • КУЛТУРНИ КРУГOВИ
Информисаћемо вас о актуелним културним догађајима, а у другом сату емисије "Културни кругови" следи блок посвећен музици.

Тематски блок Арс сонора, који уређује и води Зорица Премате, приказаће вам концерте Оркестра Београдске филхармоније, као и ансамбла "Тараф хајдук" у оквиру фестивала "Кустендорф", а потом и два концерта одржана у простору "Миксер хауса": наступ џез певачице Ане Поповић и, дан касније, прослављеног пијанистичког "Ел Пи" дуа.

16.55 Вести
следи:
17:00 • ГOВOРИ ДA БИХ ТE ВИДEO
О нама

 

 

 
 

РАДИО БЕОГРАД 2

knjigagodine.jpg

НАГРАДА

НИКОЛА МИЛОШЕВИЋ

за најбољу књигу из области

теорије књижевности и уметности,

естетике и филозофије

 

УЖИ ИЗБОР ЗА НАГРАДУ “НИКОЛА МИЛОШЕВИЋ“

 

У ужи избор за награду “Никола Милошевић“ ушле су три књиге: Приповедач и прича Јасмине Ахметагић (Институт за српску културу, Приштина-Лепосавић), Платонова филозофска митологија Ирине Деретић (Завод за уџбенике, Београд) и Поетика хорора Дејана Огњановића (Орфелин издаваштво, Нови Сад). Ова дела издвојена су као најбоља из прошлогодишње теоријске продукције, коју чини 36 кандидованих књига из области за које се награда додељује: филозофије, естетике и теорије књижевности и уметности. Жири у саставу Мило Ломпар (председник) , Симо Елаковић и Слободан Грубачић разговараће о књигама из ужег избора и изабрати добитника на јавној седници, коју ће из свог студија, у уторак, 27. јануара, од 13 сати, преносити оснивач награде, Радио Београд 2. Биће то тринаести пут да се додељује признање са именом истакнутог српског теоретичара, професора, академика и ненадмашног беседника Николе Милошевића.

Информације преко телефона 011 3229 659

 

 

 

РАДИО БЕОГРАД 2 - Уживо из Суботице  

 

krugovisubotica1.jpg 

krugovisubotica2.jpg 

 

Поводом 90 година Радио Београда, емисија Културни кругови Радио Београда 2, у петак, 7. новембра, емитована је из Суботице. У првом делу емисије представљена је делатност Градског музеја, Народног позоришта, Позоришта "Костолањи Деже", галерија "Ликовни сусрет" и "Др Винко Перчић". Тематски део емисије "Гутенбергов одговор" био је посвећен књижевној сцени Суботице.


Аутори емисије су Тамара Крстић и Ранко Стојиловић.

 

(Културни кругови 07.11.2014/мп3)

 


 
 

59. међународни београдски сајам књига на таласима Радио Београда 2

 

У недељу, 26. октобра, емисија "У првих пет" угостила је уредника програма овогодишњег Сајма књига Драгана Хамовића. Истог дана, од 18 часова, Други програм Радио Београда директно је преносио свечано отварање Сајма, на коме је говорио кинески писац Лиу Џенјун и наш песник Милосав Тешић.

 

knjige3.jpgУ сајамској недељи, у емисијама "Нови дан" извештавали смо о најзанимљивијим књигама које су издавачи донели на Сајам, а у емисијама из хоризонтале "Радиовизор" најављивали смо сајамске трибине и промоције. У магазинској емисији "Културни кругови" од 16 часова извештавали смо о најважнијим догађајима на Сајму књига. Серија емисија "Клуб 2", радним данима од 13 часова, емитована је уживо из студија Радио Београда 2 на Сајму. У овим емисијама представила се кинеска књижевност, која је почасни гост овогодишњег Београдског сајма књига, било је речи о руском гостовању на Сајму, о обележавњу два века од објављивања "Писменице" и "Пјеснарице" Вука Стефановића Караџића, о елитним издавачима који раде ван великих културних центара, о новим, важним књигама из области ликовне уметности... О кинеској култури и књижевности било је речи и у емисији "Код Пеликана", о књижевности региона у емисији "Око Балкана", о писцима из дијаспоре у емисији "Бескрајни плави круг". "Спорови у култури", у петак 31.10. од 10 часова, покушали су да одговоре на питање како се писци крећу између тржишта и вредности, односно који су критеријуми и механизми да неко књижевно дело постане канонско. Специфичне врсте књига из различитих области  представљене су у специјализованим емисијама Радио Београда 2 - од електронских издања у "Дигиталним иконама", преко социолошке, политичке и антрополошке литературе у емисијама "Агора" и "Степеник", до музичких наслова у "Арс сонори".


 

klub_2sasajmaautormelihapravdicsagostima.jpg

 

Клуб 2 са Сајма у понедељак, 27.10.2014, аутор Мелиха Правдић са гостима.

 

 

 

razgovortamarekrsticsajelenomivanovic.jpg

 

Разговор Тамаре Крстић са Јеленом Ивановић, помоћником генералног директора Завода за уџбенике.

 

 sanjamilicgostisastanda.jpg

 

Клуб 2 уживо 28.10.2014, аутор Сања Милић, гости са штанда Савеза издавача Русије и Владе града Москве на Београдском сајму.

 tamarakrsticrazgovarasavesnomperic.jpg

 

 

Тамара Крстић разговара са Весном Перић, уредницом књиге и ЦД-а Милош Црњански - радио драме.

 

 

 

 sajam19.jpg

 

Клуб 2 уживо 29.10.2014, аутор Сава Ристовић и гост Драгорад Ковачевић, власник и главни уредник ИК Орион-арт.

 sajam20.jpg

 sajam21.jpg

 

Клуб 2, уживо 30.10.2014, аутор Соња Миловановић са гостима.

 sajam22.jpg

 

 

 

 sajam28.jpg

 

Клуб 2 уживо са Сајма књига 31.10.2014, аутор Драгана Ковачевић и гости Лиан Ли, директор највеће издавачке куће из Пекинга и др Ана Јовановић, доцент са Филолошког факултета у Београду.

 sajam29.jpg

 

 Гутенбергов одговор, уживо, 31.10.2014, аутор Тамара Крстић и гости Драгољуб Којчић, директор Завода за уџбенике и Весна Капор, члан жирија 59. Београдског сајма књига.

   

 

ДОДЕЉЕНИ ЗЛАТНИ МИКРОФОНИ ПОВОДОМ ЈУБИЛЕЈА РАДИО БЕОГРАДА

 

zm2014.jpg

 

На свечаности у Каменој сали, одржаној у оквиру обележавања 90 година Радио Београда, у петак 03.10.2014. године, свечано су уручене Повеље захвалности спољним сарадницима куће. Додељено је и 11 Златних микрофона, новинарима, музичарима, спикерима, редитељима и људима технике који су се посебно истакли програмским доприносом.

 

То су:

1. Зорица Алемпијевић
2. Татјана Милекић
3. Вера Васиљевић
4. Слободан Ђукић
5. Ивана Стефановић
6. Бојана Жижић
7. Радмила Глигић
8. Ђорђе Ненадовић
9. Снежана Грујић
10. Љубинко Гордић
11. Ружа Рудић

akademija1.jpg

(Свечана академија у Сава центру/мп3)

 


 

 

РАДИО БЕОГРАД 2 - Признање Тамари Вученовић


tamaraidekan.jpgНа свечаности поводом Дана Филолошког факултета у Београду, 6. октобра, уручене су повеље захвалности заслужним појединцима и институцијама. Повеља захвалности за изузетну сарадњу и подршку у развијању пројеката студија језика, књижевности, културе и библиотекарства уручена је Тамари Вученовић, уредници емисије Дигиталне иконе Радио Београда 2. На слици: Тамара Вученовић и Александра Вранеш, декан Филолошког факултета Универзитета у Београду.

 


 

Свечано уручена студентска награда “Неда Деполо”

 

 nedadepolo2014a.jpg

 

(На фотографији: Никола Спасић, Даница Марић (у име породице Деполо), Ђорђе Малавразић, Павле Динуловић и Дора Филиповић. У другом реду: Ђорђе Ђукановић и Мирослав Јанковић, представници фирми “Sony” и “DigiTV”.)

У среду 1. октобра, на Дан Радио Београда, из Камене сале директно, преносили смо уручење студентске награде "Неда Деполо" за креативни допринос радио-изразу.

(Свечана додела награде/мп3)

У специјалној емисији, са добитницима награде – Павлом Динуловићем, Дором Филиповић и Николом Спасићем – као и председником жирија Весном Перић, разговарала је уредница Снежана Ристић.

(Специјална емисија/мп3)

Модератор преноса: Ранко Стојиловић.

Продуцент: Мила Николић. 


 

 

ДЕВЕТ ДЕЦЕНИЈА РАДИО БЕОГРАДА

 

ПОВОДОМ 90 ГОДИНА РАДИО БЕОГРАДА ПРЕДАВАЊЕ “ПОЧЕЦИ СРПСКЕ РАДИОФОНИЈЕ” ОДРЖАО ЈЕ У СРЕДУ, 1. ОКТОБРА, У КОЛАРЧЕВОЈ ЗАДУЖБИНИ, ЂОРЂЕ МАЛАВРАЗИЋ, ГЛАВНИ И ОДГОВОРНИ УРЕДНИК РБ 2.

 

kolaracpredavanje.jpg

 


Радио Београд 2  

 

НАГРАДА НЕДА ДЕПОЛО - „УПОРНОСТ СЕЋАЊА“ АУТОРА ПАВЛА ДИНУЛОВИЋА

 

 

 

Neda-Depolo.jpg

На овогодишњи конкурс за студентску награду за креативни допринос радиофонији „Неда Деполо“ пријављено је 19 студентских радова са  београдског Факултета драмских уметности, Факултета политичких наука, Филозофског факултета, Високе школе електротехнике и рачунарства и  Економског факултета, као и са новосадске Академије уметности и  Филозофског факултета.           

Међу пристиглим радовима било је заступљено седам играних радио драма,  шест документарних и радио-репортажа, четири радиофонских дела, један дечји мјузикл и једна музичка обрада хришћанске поезије. Критеријум којим се жири руководио било је истраживање у пољу иновативности и експерименталне драматургије на трагу Неде Деполо, чије име награда и носи,  а такође и уметничког истраживања радија као специфичног медија.
          

Стручни жири је ове године радио у саставу: Јована Стефановић (композиторка), Небојша Брадић (позоришни и радио-редитељ), Милан Влајчић (публициста и критичар), Сања Милић (радиодрамска ауторка и заменица Главног и одговорног уредника Другог програма Радио Београда) и Весна Перић (драмска ауторка и одговорна уредница редакције Драмски програм), председница. У директном преносу на јавној седници одржаној у петак 19.9.2014. у 13 сати на таласима Радио Београда 2,  жири је већином гласова донео одлуку да прву награду додели радиофонском остварењу „Упорност сећања“ аутора Павла Динуловића, студента мастер студија Факултета драмских уметности у Београду на Катедри за снимање и дизајн звука. Ово дело  истакло се богатом и густом звучном сликом која представља ауторову референцу на истоимено дело Салвадора Далија. Манипулација временом као категоријом представљала је изазов за младог аутора да у радиофонском облику изнесе сећање као слепу прождирућу силу. Иначе, Павле Динуловић је аутор који је већ два пута награђиван на конкурсу  „Неда Деполо“.
          

Друга награда додељена је  играној радио драми „Драги“ ауторке Доре Филиповић, студенткињи четврте године Факултета драмских уметности у Београду на Катедри за снимање и дизајн звука, чије је музички и звучно богато дело, кроз контемплацију о контрапункту љубави и ратних разарања кроз време донело мелодрамску ноту и снажну антиратну поруку. Дора Филиповић је такође вишеструка добитница награде „Неда Деполо“.
          

Трећу награду жири је доделио остварењу „Садашњост“ аутора Николе Спасића, студента четврте године Академије уметности у Новом Саду, које у својој играној радио драми, иако са предвидивом завршницом, донео вешту монтажну манипулацију бројних планова, унутрашњег монолога главног јунака,  породичних дијалога, и екстеријера
.
          

Жири је такође констатовао да по бројности и квалитету радова доминирају радови пристигли са Катедре за снимање и дизајн звука са Факултета драмских уметности у Београду, а да је охрабрујуће све веће интересовање студената са других факултета који нису уметничке академије.
          

Рад жириjа модерирао је Ранко Стојиловић, а након проглашења победника, у програм је директно укључен и добитник прве награде, аутор Павле Динуловић, коме су чланови жирија честитали на награди.
 Продуцент конкурса «Неда Деполо» – Мила Николић. 

(Јавно заседање жирија за Студентску награду "Неда Деполо"/мп3) 

 


 

  

 

РАДИО БЕОГРАД 2, четвртак 11. септембар, 13.00 часова - "Клуб 2"

 klubnegotin1.jpg

У оквиру обележавања 90 година Радио Београда емисију "Клуб 2", 11. септембра, радили смо из Неготина. О историји и култури овог града говорили су Ивица Трајковић из Музеја Крајине, Сузана Сиротовић из Народне библиотеке "Доситеј Новаковић", Милан Радосављевић из Дома културе "Стеван Мокрањац" и Радмила Марковић из Историјског архива Неготина.

klubnegotin2.jpg 


Ауторке емисије биле су Соња Миловановић и Сања Милић.

Продуцент Мила Николић. 

 РАДИО БЕОГРАД 2 - Додељена награда „Тимочка лира“ за 2014.

 

"Тимочка лира", традиционално признање Радио Београда 2, које се сваке године додељује за најбољу песму представљену на Фестивалу културе младих Србије у Књажевцу, припала је Тијани Радовановић из Ваљева.

 

 timocka lira 2014, ranko stojilovic urucuje nagradu.jpg

Књижевно стваралаштво један је од најстаријих програмских садржаја књажевачког Фестивала културе младих Србије и негује се од 1966. године. Пре тачно 20 година покровитељ вечери фестивалске поезије постао је Радио Београд 2, програм културе и уметности, који сваке године, уз организатора, најбољем песнику додељује награду "Тимочка лира". 

 

 knjizevno vece timocka lira 2014..jpg

Деветоро младих песника нашло се у ужем избору селектора Братислава Милановића. Они су своје стихове казивали на платоу у књажевачком Спомен-парку, а фестивалски жири који су ове године чинили песници Радоман Кањевац, председник, и Милош Петковић, као и новинар Радио Београда 2 Ранко Стојиловић, наградио је најбоље.
Традиционално признање Радио Београда 2 за најбољу песму фестивала у Књажевцу "Тимочка лира" припала је Тијани Радовановић из Ваљева за песму
„Без наслова“. Друга награда додељена је Луки Курјачком из Београда за песму "Самостанско туширање", а трећа Марији Чалић из Београда за "Песму о непричању".
 

 

 timocka lira 2014, treca nagrada marija colic.jpg

Добитница "Тимочке лире", Тијана Радовановић, ученица Ваљевске гимназије, ове године већ је била финалисткиња Фестивала поезије младих у Врбасу и Фестивала младих песника "Дани поезије" у Зајечару. Верује да је њена поетика фокусирана око песама које се читају "у себи" и да је одликују вишезначност и различите игре речима.
"Пресрећна сам освојеном првом наградом у Књажевцу", рекла је Тијана, која ће добити прилику да објави самосталну збирку поезије у издању Фестивала културе младих Србије. "Овакво признање је огроман подстрек за даље стварање и напредовање. Трудим се да изградим свој израз, независтан, колико је то могуће, од онога што читам и што ми се дешава."

 

 

 timocka lira 2014, prvonagradjena tijana radovanovic.jpg

Песник Радоман Кањевац, председник жирија, истакао је одличну селекцију овогодишњих радова. 
"Реч је о врло младим песницима који промишљају стварност у својим песмама, замишљени су и запитани над сопственим местом у овом свету", сматра Кањевац.
"Неки од песника који су се представили публици у Књажевцу су социјално ангажовани, док су други више лирични и метафорични. Драго ми је да нису имуни на медијски језик којем су изложени, а којег у својим песмама често исмевају", рекао је Радоман Кањевац.

 

 

 timocka lira 2014, predsednik zirija radoman kanjevac.jpg

Наступ младих песника пред бројном књажевачком публиком употпунио је и наступ Дечје драмске групе Радио Београда чији су чланови извели представу "Прослава пролећа".

 

 

timocka lira 2014, nastup decje dramske grupe radio beograda.jpg 


 

 

РАДИО БЕОГРАД 2 - УЖИВО ИЗ ЗАЈЕЧАРА

 

 

Први програм РБ, Други програм РБ и Београд 202 обилазе Србију да упознају своје слушаоце са лепотама и тајнама наших градова. С друге стране, житељи места у којима гостује Радио Београд имају прилику да виде како се ствара радијски програм и да се на лицу места упознају са ауторима, водитељима, уредницима, тон мајсторима и организаторима емисија. После Ниша, Крагујевца и Косјерића, у петак 01. августа 2014. године, Радио Београд гостује у Зајечару.

 

Од раних јутарњих сати уживо из Радул-беговог конака на Радио Београду 1 емитована је емисија: "Ухвати дан" (6.00 - 9.00), Таласање-Шетња (10.05 - 10.55), "Рокументарац" (13.05 - 14.00) и "Караван" (14.05 - 14.55).

zajecar1.jpg

Поводом 90. година Радио Београда, у петак, 01.08.2014. године, емисију "Културни кругови" Радио Београда 2, реализовали смо из Зајечара. Том приликом представили смо културну мапу овога града кроз рад најважнијих институција и објеката културе, као што су Народни музеј, археолошко налазиште Феликс Ромулијана, матична библиотека "Светозар Марковић", позориште Тимочке крајине "Зоран Радмиловић", традиционални музички фестивал Зајечарска гитаријада. У тематском делу "Гутенбергов одговор", посвећеном савременој српској књижевности, у разговору са писцима Милошом Петковићем, Иваном Потићем, Сашом Јеленковићем и Младеном Шљивовићем, говорили смо о књижевној сцени Зајечара и представили њихово књижевно стваралаштво.


Уреднице емисије Тамара Крстић и Соња Миловановић.

zajecar2.jpg

На Двестадвојци Зајечарско штимовање" (17.00 – 19.00).

 


 

РАДИО БЕОГРАД 2 - УЖИВО ИЗ КОСЈЕРИЋА

 

Поводом 90 година Радио Београда, емисију Од злата јабука Радио Београда 2 у петак 11.07.2014. године реализовали смо уживо из Косјерића. Наши гости били су руководиоци локалних културно-уметничких друштава, вокални интерпретатори и Драган Тулимировић, председник организационог одбора манифестације "Чобански дани", која се одржава од 11. до 13. јула.

kosjeric1.jpg

Аутор и водитељ: Марија Витас.

  

kosjeric2.jpg

 

 
 

Поводом 90. рођендана Радио Београда, Клуб 2 Радио Београда 2 у петак 11.07.2014. године емитовали смо уживо из Косјерића. Представили смо најважније културно-историјске споменике овог краја, испричали причу о животу угледних уметника који потичу из Косјерића, скренули пажњу на занимљиве културно-уметничке манифестације... У томе су нам помогли Винка Марић, директорка Народне библиотеке "Сретен Марић" у Косјерићу, Снежана Јоксимовић, директорка Туристичке организације општине Косјерић и Милуника Митровић, књижевница.

kosjeric3.jpg

Аутори емисије су Сања Милић и Ранко Стојиловић.

 

 

РАДИО БЕОГРАД 2 - УЖИВО ИЗ КРАГУЈЕВЦА

 

Као део обележавања 90-годишњице Радио Београда, емисије Радио Београда 2 “Клуб 2” и “Културни кругови” су, у петак 27.06.2014. године, емитоване уживо из Крагујевца.

kragujevac1.jpg

Кроз интервјуе са људима који воде најважније установе културе у овом граду у “Културним круговима” представљен је културни идентитет Крагујевца. У тематском делу емисије “Гутенбергов одговор” који је посвећен лепој књижевности о свом стваралаштву говорили су Видосав Стевановић, Мирко Демић, Зоран Петровић, Ненад Глишић и Дамир Недић. “Клуб 2” био је посвећен Међународном салону анти-ратне карикатуре који се у Крагујевцу одржава већ 32 године.

kragujevac2.jpg

 

 


 РАДИО БЕОГРАД 2 - ВЕЛИКИ РАТ

Специјална серија Велики рат (1. и 2. део)

Документарно - драмска серија. Прича о слому империја, судару цивилизација, рађању нових држава и буђењу народа. 

 22.jpg

Епопеја о највећем историјском преокрету на почетку 20. века.

Потресна истина о херојској борби Србије и победи.

Велики рат - 100 година.

33.jpg                    

Истраживање и сценарио : Зорица Алемпијевић, Љубица Ћетковић и Снежана Бићанин.   

Драмски уметници: Елизабета Ђоревска и Србољуб Милин.

Наратор: Душан Глигоријевић.

Музичка уредница: Татјана Косановић.

Тон мајстор: Блажо Раичевић.

Редитељ: Слободан Ђукић

Термини емитовања: 25. 06. 2014. Велики рат, (1. део)  10.05  и  реприза 17.05;  26 06. 2014. Велики рат, (2. део)  10.05  и реприза 17.05

Серија се истовремено емитује на Радио Београду 1 и Радио Београду 2

  

(Специјална серија Велики рат први део/мп3)

(Специјална серија Велики рат други део/мп3)

 

 

 

УРУЧЕНА НАГРАДА РАДИО БЕОГРАДА 2 "ЗЕЛЕНИ РАДИОЕКОЛОШКИ ДОПРИНОС ГОДИНЕ"

РЕДИТЕЉУ ПЕТРУ ЛАЛОВИЋУ

 radio7.jpg

У Каменој сали Радио Београда, 17. јуна, на Светски дан борбе против исушивања и поплава, приређена је свечана додела овог признања.

Уместо Петра Лаловића, који је из здравствених разлога био спречен да прими награду, Повељу и рељеф "Зелени радио" примила је његова супруга Видосава Лаловић.

Награду је уручио и о добитнику говорио главни и одговорни уредник Радио Београда 2 Ђорђе Малавразић, као и председница жирија Драгана Васиљевић, уредница у ТВ Београд. Добитникова ћерка, Ивона Лаловић, прочитала је писмо свог оца, у коме се он захваљује на награди и посебно говори о важности очувања Великог ратног острва. На крају свечаности, приказан је филм "Београдска оаза", који је Петар Лаловић снимио на Великом ратном острву.


79.jpg

77.jpg78.jpg 

 

 

 

 

 

 

 

  

РАДИО БЕОГРАД 2 – ПРОГРАМ СА ПОПЛАВЉЕНИХ ПОДРУЧЈА 2014.

   
  
 

Велике поплаве и клизишта које су задеселиле Србију пратила је екипа Документарног програма Радио Београда 2. Правовремено, професионално наши документаристи били су уз људе у Обреновцу, Убу, Баричу, Лозници, Крупњу, Љигу, Бајиној Башти и великом броју села у том подручју. Документарни програм емитовао је 12 премијерних емисија о несрећи која је задесила Србију и једну причу о поплавама у Босни и Херцеговини, новинара Жељка Бајића, коју је припремио Драгослав Симић.

 

 


 
 

Фотографије у прилогу снимили су Далибор Алексић и Љубица Ћетковић.

 

 vase pravo da znate sve.jpgbojan lazovic.jpgbojana lazic i ljubica cetkovic.jpg dalibor aleksic.jpg

 

Екипу Документарног програма Радио Београда 2 чинили су уредница Љубица Ћетковић, новинари Бојан Лазовић, Бојана Лазић и возач и велика подршка екипи, Далибор Алексић.

Радио Београд 2 дао је допринос целини информисања тако што је, поред документарних репортажа, емитовао већи број аналитичких, образовних и друштвено-научних трибина о темама које су доспеле у жижу интересовања јавности у време великих поплава. Говорило се о:

- Проблематици заштите културних споменика (Ризница),

- Културним иницијативама за помоћ Србији из наше интелектуалне дијаспоре (Окрени нулу, Бескрајни плави круг),

- Спречавању зараза и епидемиолошкој ситуацији на поплављеним подручјима (Чекајући ветар),

- Социјалним, економским, правним и безбедносним аспектима поплава (циклус Речено и прећутано),

- Деловању радио-аматера током поплава (Невидљиви људи),

- Последицама глобалних климатских промена (Соларис),

- Солидарности у периодима кризе ( Гозба, Демократски без муке) и

- Начинима превазилажења психолошких траума и изласка из депресивних стања, изазваних природним катастрофама (У првих пет).

 

 

 
 

"Тражимо загађивача и заштитнике животне средине"

 

Завршница 31. акције "Тражимо загађивача и заштитнике животне средине", коју организују Радио Београд 2, оснивач акције, и Покрет горана Војводине, суорганизатор, одржана је у петак, 16. маја 2014. године, у Свечаној сали Гимназије у Сремским Карловцима, када су и уручена признања Црни и Зелени лист за 2013. годину.

 

 

 plakatzelenicrnilist.jpg

 

   
   

 

Добитник "Црног листа"

 

Водопривредна инспекција при Министарству за пољопривреду и водопривреду

 

(Због пропуста који су довели до тога да Србија, иако природно богата водом доброг квалитета, сада има све више проблема: загађење река, нерешено питање отпадних вода, нерегулисано праћење тока река, појава алги у акумулацијама, као и због одбијања да се промени принцип по коме је довољно да загађивач плати надокнаду за испуштање загађене воде, иако постоје боља решења по угледу на развијене земље.)

 

 zajednickifoto.jpg

 

zagadjivac9.jpg  zagadjivac4.jpg 
 zagadjivac3.jpg  zagadjivac5.jpg

 

 

Добитници "ЗЕЛЕНОГ листа"

 

Ђуро Ваврош, председник еколошког удружењаХраст"

 

(Ђуро Ваврош самоиницијативно подиже ветрозаштитне појасеве у Бачкој Тополи и активно се бори против сече дрвећа.)

 

Проф. др Бранка Лазић

 

(Професорка Бранка Лазић се дуги низ година залаже за што ширу примену органске пољопривреде на овим нашим просторима. Иако је у пензији, ова дама се неуморно труди да кроз разне едукативне радионице, предавања и праксу на терену приближи што већем броју људи ову хуману пољопривредну производњу, која не само да штити наше здравље него и животну околину од загађења.)

 

Оливер Фојкар, аутор документарних филмова посвећених коњима на Крчединској ади

 

(Оливер Фојкар, из Завода за заштиту животне средине у Новом Саду, европски је познат аутор документарно-природњачких филмова, који је после пуне три године снимања на Крчединској ади на Дунаву успео да заврши овај филм. То је прича о јединственом месту на целом току Дунава, где стално борави око 200 коња. Крчединска ада је једно од највећих речних острва у српском Подунављу и део је СРП "Ковиљско-петроварадински рит", који је један од најочуванијих и најатрактивнијих ритских комплекса у Војводини.)

 

Наташа Миливојевић, председница еколошког удружења "РЗАВ"

 

(Наташа Миливојевић је млада, храбра, несебична и неустрашива жена која се страствено бори за очување реке Рзав, природних ресурса, а уједно се залаже за заштиту животне средине и лепоте природе тог дела Србије.)

 

Aнтоније Пушић

 

(Антоније Пушић, широј јавности познат као Рамбо Амадеус, истакнути је еколошки активиста, који се залаже за здравију човекову средину не само речима већ и суделовањем у акцијама на терену. Уједно залаже се за увођење еколошке диктатуре. Поред очувања природе, своје деловање највише је усмерио ка питањима енергетске ефикасности. На свом службеном сајту има рубрику у којој сакупља информације и линкове корисне за подстицање развоја и ширења еколошке свести. Недавно је изабран за изасланика за екологију 5.БУДИ-ЈА, Међународног бијенала уметничког дечјег израза, који ће се одржати од 16.маја до 16.јуна у Панчеву.)

 

Јарослав Пап, аутор фотографија посвећених природи

 

(Јарослав Пап поседује препознатљив фотографски рукопис посвећен свету природе и животињским врстама. Најчешће фотографише војвођанску равницу, дивље животиње, ловце... Три пута је награђен првом наградом југословенске новинске агенције Танјуг, као и првом наградом за фото-репортажу на 17. ИНТЕРФЕРУ (2012). Био је уредник фотографије у новосадском дневном листу Дневник. Сада је фото-репортер Танјуга. )

 

Удружење грађана "Еколошки покрет Дунав"

 

("Еколошки покрет Дунав" успео је да анимира све мештане да активно учествују и помажу очувању животне средине кроз низ активности: чишћењем, рециклирањем пет амбалаже (поседују пресу за балирање). Добијени новац од рециклирања пет амбалаже улажу у сређивање спортских терена како би деца могла да се баве спротом и плаћају тренере, а притом родитељи немају никакву финансијску обавезу.)

 

Центар за заштиту сова Србије

 

(Центар за заштиту сова Србије постоји од 2009. године. Окупља око 150 волонтера широм Србије. Током релативно кратког периода деловања, Центар је изузетно допринео да се јавности Србије сове, као строго заштићене птице, представе у најбољем светлу, да се спречи њихово прогањање, убијање, уништавање станишта и да се промовишу као птице које су изузетно корисне у свим срединама у којима живе. Посебан акценат у раду стављен је на разбијање предрасуда и сујеверја које је доводило до масовног уништења сова у Србији. Активностима на истраживању и заштити њихових станишта, Центар је дао немерљив доприност очувању целокупног биодиверзитета Србије.)

 

Привредна комора Србије

 

(Привредна комора Србије континуирано организује трибине и бави се заштитом животне средине у време када институције, којима је у опису посла да се тиме баве - то не раде. )

 

ОШКнез ЛазарВелики Крупци (Крушевац)

 

(Основна школа „Кнез Лазар“ је у оквиру програма уређења школске средине реализовала пројекат Земља нам је капак који чува око" и спровела следеће активности: посађена је 101 садница тује и 68 листопадних и четинарских садница у школском дворишту, засејано је 100 кг семенске траве. Укупно је пејзажно уређена површина од 1,30 ха. У оквиру пројекта Отпланети се, рециклирај" сакупљено је 40.000 пет амбалаже у акцијама ученика и родитеља и реализовалне су три изложбе - израда употребних предмета од рециклажног материјала. Школа реализује низ едукативних еко радионица у које су укључена деца и родитељи. У сарадњи са предузећем "Хенкел" реализован је пројекат "Борци за одрживост", а развијена је сарадња са невладиним организацијама у области заштите животне средине и потписан је меморандум ЕКО ШКОЛЕ.)

 

Јово Лојаница, оснивач добротворне фондације "За лепшу будућност"

 

(Јово Лојаница, оснивач добротворне фондације "За лепшу будућност", родом из Сјенице, живи и ради у Београду, значајно је помогао озелењавање Пештерске висоравни. Прошле године покренуо је и крос кроз Пештерску висораван. Ове године је одржан други по реду полумаратон "Пештерски висови -1000", трка на 10 км и "Трка задовољства" на 5 км. Од пре три године Јово Лојаница награђује и најбоље ученике средњих и основних школа са подручја сјеничке, тутинске и новопазарске општине. )

 

 zagadjivac2.jpg

 

 

zagadjivac7.jpg 

 

 


 

 

СВЕЧАНО УРУЧЕНА

НАГРАДА РАДИО-ТЕЛЕВИЗИЈЕ СРБИЈЕ ЗА ЛЕПОТУ ГОВОРА “РАДМИЛА ВИДАК”

 

 

У понедељак, 14. априла, у Каменој сали Радио Београда додељена је новоустановљена Награда Радио-телевизије Србије за лепоту говора “Радмила Видак”. Овим признањем чува се успомена на првог лектора Телевизије Београд, велику језичку просветитељку Радмилу Видак, која се деловањем у програмској свакодневици Телевизије и Радија и у Језичком савету РТС-а истрајно борила за коректност акценатског интерпретирања и стилску лепоту изговорене речи. Признање у виду Повеље додељиваће се сваке године на дан рођења Радмиле Видак.

 

nagradarv1.jpg  nagradarv2.jpg 
nagradarv3.jpg  nagradarv4.jpg 

 

 

Први добитник ове награде је дугогодишњи спикер Радио-телевизије Србије Жарко Обрачевић. Око овакве одлуке није било двоумљења – предлози колега стигли су и са Радија и са Телевизије. Глас Жарка Обрачевића готово је постао заштитни знак Радио Београда, мера доброг говора и језика.

 

 

 nagradarv5.jpg

 

Додељено је и Специјално признање “Радмила Видак” - добила га је емисија Првог програма Радио Београда “Српски на српском” која се од октобра 2012. емитује сваког радног дана и на сажет, духовит начин, у драмској форми, обрађује честе језичке недоумице. Са некима од њих у живом извођењу упознали су нас глумци Јадранка Селец и Феђа Стојановић. Уз њих, ауторски тим ове емисије чине: Мирјана Блажић Микић, аутор сценарија и уредник, Слободан Ђукић, редитељ и Драгомир Станојевић, музички уредник.

 

nagradarv6.jpg 

 

Добитницима је награде доделио генерални директор РТС-а Никола Мирков, а о успомени на сарадњу са Радмилом Видак говорили су књижевник и уредник ТВ Београд у пензији Мирослав Савићевић и Дарко Татић, редитељ.

 

 nagradarv7.jpg

 

Са одлукама жирија присутне је упознао лингвиста Владо Ђукановић, председник овогодишњег жирија.

 

 
nagradarv8.jpg
 

 

 

РАДИО БЕОГРАД 2 - КУЛТУРНИ КРУГОВИ – ПРЕНОС ИЗ НИША

 

Обележавајући 90 година постојања Радио Београда, емисију "Културни кругови" у петак 04.04.2014. године емитујемо из Ниша.

nis.jpg

Представићемо културни и уметнички идентитет овог града. Разговараћемо са представницима најважнијих институција културе у Нишу, са људима који организују позоришне, ликовне, музичке, филмске догађаје...

 

Тематски део емисије, Гутенбергов одговор, биће посвећен књижевној сцени у Нишу. О књижевности ће говорити Горан Максимовић, декан Филозофског факултета у Нишу, писац Дејан Стојиљковић, песник Горан Живковић, главни уредник часописа "Градина" и писац Зоран Пешић-Сигма...

nis0404.jpg

Аутори емисије су Тамара Крстић и Биљана Мијалковић, уредник Сања Милић.

(Културни кругови уживо из Ниша/мп3) 


mp3.jpg

  

Слушајте Радио Београд 2 преко mp3 формата (ОВДЕ)

   

 


 

Komentari  

 
#63 Dragan \\68 2015-01-19 13:27
Molim RB, receno precutano -RB2 sreda 14.jan -2015, tema i razgovor o nasem velikanu Pupinu, hoce li biti okaceno -mp3, (PGP mora da ima sve emisije receno i precutano, a i jos po koja).
Цитирај
 
 
#62 Lidija Palurovic 2015-01-13 10:39
Hvala Vam, gdo Rajic, sto ste mi ulepsali dan divnim stihovima Jorgosa Seferisa i carobnim glasom Nene Venetsanou.
Цитирај
 
 
#61 dilaver 2015-01-10 14:03
Muzika iz odjave danasnje emiije Stepenik je Ned Rothenberg ili nesto drugo?

Pozdrav i hvala
Цитирај
 
 
#60 Nenad 2015-01-02 16:11
Srećna nova programu koji je najvišeg kvaliteta!
Цитирај
 
 
#59 mirjana malić 2014-12-28 01:46
Poštovani gospodine Malavraziću,
kao uredniku RB2 izražavam Vam svoju najdublju zahvalnost za uređivačku politiku i istrajnost da od nje ne odstupite. Sigurna sam da znate da je RB2 (čast i RB1) za mnoge jedina duhovna oaza, a ujedno i mesto gde mogu čuti pamtene i odgovorne ljude. Kao zaljubljenika u klasičnu muziku, a posebno u operu, ne moram da pišem šta nam donose prenosi iz MET-a. Ipak, imam jednu zamerku, odnosno dilemu. Zbog čega se najbolje od najboljih emisija: Agora, Silen i Riznica ne mogu naknadno čuti? To je velika šteta, jer su sve tri, svaka u svom domenu, pravi i retki biseri, i u ovoj medijskoj poplavi šunda i ispraznosti, skoro jedina nada da još nije sve gotovo.
S poštovanjem
Mirjana Malić
Цитирај
 
 
#58 Predrag 2014-12-20 20:45
S obzirom da su oblasti koje se obrađuju i razmatraju na jedinstveni način u emisiji Silen, zaista bi bila važna stvar da se ukupne emisije Silen za 2013. i 2014. godinu mogu da preuzmu na sajtu Radio Beograda2.
Ovo su toliko značajne stvari, da ne bi trebalo da ih čuju samo oni koji su sada upoznati sa svime što se ovde govori i analizira već za mnogo veći krug ljudi kojima bi ovakva emisija bila pravo otkrovenje.
Цитирај
 
 
#57 Predrag 2014-12-20 20:36
Цитати Marko leković:
Ovo nije glas razlike ovo je nesuvislo trabunjanje u emisiji Silen, oprostite na izrazu, i kao takvo nedolično za bilo koji javni servis, pa i Radio Beograd 2.

Silen je toliko značajna, istinita i duboka emisija koja kada se čuje u javnim medijima (Radio Beogradu2), svakako je za najvišu pohvalu urednicima i voditeljima emisije. Mišljenja koja na ovakav prethodni način komentarišu ovu emisiju više govore o autoru teksta a ne o emisiji i svakako su potpuno nebitna. Verujte vi koji ovakvu emisiju pravite, tako je značajan vaš rad na ovkavim tekstovima i radu da nemojte da imate dilemu da vaša emisija predstavlja najvišu pohvalu za vas i da ima nade za sprski narod.
Цитирај
 
 
#56 katarina d. 2014-12-15 11:51
agora i silen, moje omiljene emisije na radio bgd 2, ne zaostaje ni gozba.
Цитирај
 
 
#55 Dragana 2014-12-13 16:05
ZA Agoru!
Цитирај
 
 
#54 tina 2014-12-04 21:12
postovani, sajt vam deluje prlicno staromodno. i mnoge informacije su zastarele. fotografija bi mogla da bude bolja. program je u celini, kulturan, ali, eto, ova vizuelna dimenzija nije bas najreprezentati vnija.
Цитирај
 

Додај коментар

Следеће >
УЖИВО
Радио 1 уживо/MP3
Радио 2/3 уживо/MP3
Београд 202 уживо/MP3
Стереорама/MP3
2015. Инт. позивница/MP3
ИНФО/МП3
Новости дана РБ1
Вести РБ1
Дневник 202
velikirat.jpg
ИНТЕРВЈУ
Филип Давид РБ1
Мило Ломпар РБ2
Горан Станковић РБ2
Горан Марковић РБ1
Душан Ковачевић РБ1
Саша Јанковић РБ1
Ранко Бугарски РБ2
Александар Мандић РБ2

ИЗДВАЈАМО
Метрополитен опера
Књига године РБ2
Теме Трећег програма
Циклуси Tрећег програма
Музички догађаји
Репертоар-Драмски п.
Спортски преноси
РБ - уживо из Суботице
РБ на сајму књига
Златни микрофон РБ
Свечана академија РБ
Награда Неда Деполо
РБ - уживо из Неготина
„Тимочка лира “ 2014.
РБ - уживо из Зајечара
РБ - уживо из Косјерића
РБ2 - уживо из Крагујевца
45 година Београда 202
Добро јутро децо РБ1
Загађивач године
Награда Радмила Видак
Дан радио драме 2014
Маслинова грана РБ2
Награђени новинари
АКЦИЈЕ
202 из Кустендорфа
Музички маратон 202
Омлад. фестивал/202
Зелени радио РБ2
Ноћ музеја - РБ
Турнир у фудбалу РБ1
„Фер - плеј је победа"
Црни и Зелени лист РБ2
Љубав у твом срцу РБ
Пружена рука - 202
kontakt: webmaster