♦♦♦ ПАРИЗ: СУЗАВЦЕМ НА ДЕМОНСТРАНТЕ, ПРИТВОРЕНО ВИШЕ ОД 200 ЉУДИ ♦♦♦ БИВШИ ДИРЕКТОР "КУРИРА" НА САСЛУШАЊУ У ПОЛИЦИЈИ ♦♦♦ ВУЧИЋ И НИКОЛИЋ: ЈЕДИНСТВО У БОРБИ ПРОТИВ КРИМИНАЛА И КОРУПЦИЈЕ ♦♦♦ ДОЛОВАЦ: КРИВИЧНИ ПОСТУПАК ЗБОГ ПОКУШАЈА ДЕСТАБИЛИЗАЦИЈЕ ЗЕМЉЕ ♦♦♦ НУНС: ТИХО УВОЂЕЊЕ ВАНРЕДНОГ СТАЊА ♦♦♦ ИСФАБРИКОВАНИ НАПАДИ, ЦИЉ ДЕСТАБИЛИЗАЦИЈА ВЛАДЕ ♦♦♦ НИКОЛИЋ: ЗАКОНИ О ЛЕГАЛИЗАЦИЈИ И КАТАСТРУ - НЕУСТАВНИ ♦♦♦ КРИМ ПОСЛЕ НЕДЕЉУ ДАНА ДОБИО СТРУЈУ ♦♦♦ НИКОЛИЋ И ВУЧИЋ РАЗГОВАРАЛИ О АКТУЕЛНОЈ СИТУАЦИЈИ У СРБИЈИ ♦♦♦ СТЕФАНОВИЋ: ПРЕМИЈЕР ВУЧИЋ ПРОШАО ПОЛИГРАФ
Почетна страна arrow Радио Београд 2
30.11.2015
РАДИО БЕОГРАД
Почетна страна
91. рођендан РБ
Управа
Вести
Контакт
Маркетинг РБ
Фреквенције
Издавачка делатност
Индок билтен
РТС на сателиту
Документација РБ
Библиотека РБ
Линкови
Мапа сајта
Претрага
Зелени, Црни лист 2015
Зелени радио 2015 
Да Вас подсетимо
38.jpg
BeoTelNet
Сателитски Програм
Сателитски програм
ПРОГРАМИ
Радио Београд 1
Радио Београд 2
Радио Београд 3
Београд 202
Драмски програм
ЕМИСИЈЕ
Седмица РБ1
У првих пет РБ2
Индекс 202
Таласање РБ1
Гозба РБ2
Мућни главом 202
Спортски споменар РБ1
Град РБ2
Музичка плетеница РБ1
Деца XX века 202
Спорови у култури РБ2
Време музике РБ2
У средишту пажње РБ1
Хит Недеље 202
Како слушати музику РБ2
Српски на српском РБ1
Окрени нулу РБ2
Код два бела голуба РБ1
Клуб 2 РБ2
Лексикон 202
Пут свиле РБ2
Отисак душе 202
Изворишта РБ1
Говори да бих те... РБ2
Вечерас заједно РБ1
Дигиталне иконе РБ2
Сусретања РБ1
Ризница РБ2
Ноћни програм РБ1
Степеник РБ2
Невидљиви људи РБ2
Етника РБ1
Игла на винилу РБ2
Соларис РБ2
Поп карусел РБ1
Антикотека РБ2
Чекајући ветар РБ2
Од злата јабука РБ2
Код пеликана РБ2
Храм РБ2
Речено и прећутано РБ2
ДОМ 202
Џез сцена РБ2
Музичка продукција
РЕКЛИ СУ
Милош Земан
Сергеј Лавров
Новак Ђоковић
Томислав Николић
Александар Вучић
Вук Јеремић
Мајкл Кирби
Владимир Путин
Ивица Дачић
О нама
Структура програма
Развој програма
Емисије
Фреквенције
Дечја драмска група
Најава програма
Данас на програму
Контакт
Критика РБ2
Награђени новинари
Издања
на програму:
00:00 • ЕМИТУЈЕ СЕ ТРЕЋИ ПРОГРАМ
Други програм се емитује од 05.00 до 20.00. Трећи програм Радио Београда који сада слушате задржао је старо име будући да је оно само по себи већ деценијама синоним за уметничке и културне садржаје највишег нивоа који су, по општеважећој дефиницији у европским размерама, усмерени ка ужим интелектуалним круговима. Овај програм је препознатљив пре свега по томе што прати савремену друштвену и научну мисао, као и по емитовању експерименталних садржаја.
следи:
05:00 • НOВИ ДAН
О нама

 

 

 Радио Београд 2 са Сајма књига у Београду 

 

     

 

otvaranje1.jpg

 

У име земље почасног госта Русије, говорила је др Наталија Нарочницкаја, директор московске Фондације за историјску перспективу

 

 otvaranje2.jpg

 

Сајам је свечано прогласио отвореним Емир Кустурица, редитељ и писац

 

 otvaranje3.jpg

 

На отварању је наступила оперска дива Јадранка Јовановић

 

 


sajamknjiga.jpg

 


Радио Београд 2 директно је преносио свечаност отварања 60-ог Међународног београдског сајма књига. Сајам је у име Русије, земље почасног госта, поздравила др Наталија Нарочницка, историчарка, директорка руске Фондације за историјску перспективу. У име домаћина, Сајам је отворио редитељ и писац Емир Кустурица.

 

specijal1.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 specijal2.jpg

 

 specijal3.jpg  specijal4.jpg

 

 


Специјална емисија РБ 2 која је реализована у недељу, 25. октобра, са штанда Економског факултета из Београда, након свечаног отварања Сајма књига. Програм су водиле Тамара Крстић и Соња Миловановић.
 

 

Уредник Сања Милић. Продуцент преноса Мила Николић

   

 


 

 

91. рођендан Радио Београда

 

На свечаности поводом Дана Радио Београда, 1. октобра, у Каменој сали наше куће уручена су годишња признањаЗлатни микрофон“, која се додељују заслужним појединцима за вишегодишњи рад, стваралаштво, допринос квалитету и слушаности програма, као и студентске награде „Неда Деполо“, које Радио Београд 2 већ десет година додељује за креативни допринос радио изразу. 

 
 
 
dbujosevic.jpg   mmihajlovic.jpg

 

Присутнима су се обратили генерални директор РТС Драган Бујошевић и директор Радио Београда Миливоје Михајловић.

 
 

zlatnimikrofoni2015.jpg

 

 
 Ове године, жири који је радио у саставу: Срђан Савић, помоћник директора Радио Београда за програмске акције, председник, Јасмина Зец, в.д. главног и одговорног уредника Радио Београда 2, и Гордана Глигорић Гаговић, заменик главног и одговорног уредника Првог програма Радио Београда, донео је одлуку о додели пет награда „Златни микрофон“ за 2015. годину. Директор Радио Београда Миливоје Михајловић, уручио је ово признање Снежани Ристић, Марици Милчановић Јовановић, Саши Ковачевићу, Зорки Ђукановић и Дијани Иванов Кадић.
 


djmalavrazic.jpg   dvlajcic.jpg
 
 О стваралаштву Неде Деполо и о значају студентске награде са њеним именом, говорио је мр Ђорђе Малавразић, теоретичар медија и иницијатор овог признања за креативни допринос радио изразу, а овогодишњу продукцију и квалитет награђених радова прокоментарисао је председник жирија, публициста и критичар Милан Влајчић.
 

nagradend2015.jpg

 

 
 Награда „Неда Деполо“ уручена је Јовани Томић за документарну драму „Деведесете су ту“. Она је добила Повељу Радио Београда 2 и 1.000 евра из Фонда „Неда Деполо“. Другу награду добили су Илија Ђорђевић и Сташа Петровић за рад „У етру“, а трећу Дора Филиповић за рад „Погледи затворених очију“. Сви награђени су студенти Факултета драмских уметности у Београду. Њима је Повеље уручила в.д. главног и одговорног уредника Другог програма Јасмина Зец, а квалитетне дигиталне снимаче звука, Мирослав Јанковић, директор компаније „Компани ДигиТВ“, која је спонзор награде. Новчану награду добитници је уручила представница породице Неде Деполо, Даница Марић.
 
jzec.jpg  mjankovic.jpg 
 
 Водитељ програма у Каменој сали био је Ранко Стојиловић, а продуцент преноса Мила Николић.

 

 

 

    (Свечаност 91. рођендана Радио Београда/мп3 )    

 

 


 

 

РАДИО БЕОГРАД 2

 

РЕЗУЛТАТ КОНКУРСА ЗА СТУДЕНТСКУ НАГРАДУ "НЕДА ДЕПОЛО" 2015

 Neda-Depolo.jpg

На овогодишњи конкурс за студентску награду за креативни допринос радиофонији "Неда Деполо" пријављено је 16 студентских радова са  београдског Факултета драмских уметности, Факултета политичких наука, Високе школе електротехнике и рачунарства и  Економског факултета, као и са Филозофског факултета из Новог Сада.

Стручни жири је ове године радио у саставу: Јована Стефановић (композиторка), Небојша Брадић (позоришни и радио-редитељ, главни уредник Културно-уметничког програма РТС-а), Сања Милић (радиодрамска ауторка и заменица главног и одговорног уредника Другог програма Радио Београда) и Весна Перић (драмска ауторка и одговорна уредница редакције Драмски програм)Милан Влајчић (публициста и критичар), председник.  

У директном преносу на јавној седници одржаној у уторак 22.9.2015. у 13 сати на таласима Радио Београда 2, oдлуком жирија највећи број бодова добила је документарна радио-драма "Деветесете су ту" ауторке Јоване Томић, студенткиње 5. године мастер студија на Катедри за позоришну и радио-режију Факултета драмских уметности у Београду. Овај рад остварен у документарно-истраживачком жанру изванредно повезује популарну музику која је доминирала јавном сценом у грозним деведесетим годинама, са сензибилитетом и стереотипима младих који својом разноликом перцепцијом показују да још нисмо изашли из те матрице. Другу награду добио је рад "У етру" који потписују Илија Ђорђевић и Сташа Петровић, студенти друге године Факултета драмских уметности у Београду на Катедри за снимање и дизајн звука. Реч је о духовитом трилеру у којем радио-водитељ покушава да постави замку саговорници која у атмосфери орвеловског надзора успева да га надмудри.   Трећу награду жири је доделио остварењу "Погледи затворених очију" ауторке Доре Филиповић, студенткиње прве године мастер студија на Катедри за снимање и дизајн звука Факултета драмских уметности у Београду. У овом документарном раду изванредно су искоришћени гласови слабовидих и слепих људи, који нам откривају сензибилитет сналажења у простору помоћу звукова и боја.

Жири је изразио жаљење што ове године није било радова најзначајније струје наше радиофоније: арс акустика и лабораторија звука. Прва награда доноси аутору Повељу и новчани износ у вредности од 1000 евра коју дарује породица Неде Деполо. Добитници друге и треће награде добијају дигиталне снимаче звука које додељује Компани ДИГИ ТВ.

Рад жириjа модерирао је Ранко Стојиловић, а након проглашења победника, у програм је директно укључен и добитник прве награде, ауторка Јована Томић, којој су чланови жирија честитали на награди. Продуцент конкурса "Неда Деполо" – Мила Николић. 

 

 

   (Јавно заседање жирија за Студентску награду "Неда Деполо"/мп3 )    

 

  


  

 

 

ДВЕ РАДИО ЕМИСИЈЕ ИЗ СРБИЈЕ УШЛЕ У ТАКМИЧАРСКУ СЕЛЕКЦИЈУ ФЕСТИВАЛА ПРИ ЕВРОПА 2015

 

 

  pe2015.jpgИ
з Србије, у такмичарску селекцију Фестивала При Европа 2015, ушле су документарна радио емисија О Фонтани и корњачама, Снежане Ристић и Радоње Лепосавића (Радио Београд 2), и радио драма Непријатељево Свето писмо, Мелине Поте Кољевић (Радио Београд 2 - драмски програм).

 


Ове године преко 36 држава пријавило је за овај престижни берлински радио, телевизијски и интернет фестивал своје најбоље продукције. Од 664 пријављених програма изабрано је 212 који ће се у различитим категоријама такмичити за награду При Европа 2015. Са више од 1000 учесника При Европа је постао један од најважнијих фестивала ове врсте у свету.

 


 


 

 

          МОКРАЊЧЕВИ ДАНИ - НЕГОТИН 2015.

 

 

 

Трећи дан 50. јубиларног фестивала "Мокрањчеви дани" у Неготину (13. септембар) обележила је премијера представе "Мокрањац, човек своје уметности", коју је по тексту Маје Чоловић Васић режирао Саша Латиновић.

 

majaimokranjac.jpg

 

Реч је сценској адаптацији радио драме која је настала поводом обележавања 100- годишњице смрти великог композитора и премијерно изведена на Другом програму Радио Београда 28. новембра 2014. године. Прича о Мокрањчевом животу испричана је кроз преписку између композитора и његове супруге - Марије Предић Мокрањац, али и из визуре двоје савремених ликова - Девојке која је студент Музичке академије и Младића (студента Драмске академија) који треба да напише комад о Мокрањцу. Девојка му помаже својим знањем користећи (осим стручне литературе) као драгоцени извор инфорамција управо писма двоје супружника. Иако лична, она прате ток Мокрањчевог професионалног живота и његова размишљања о времену у коме је стварао, као и о сопственом месту у њему, али истовремено откривају и чистоту композиторове душе и душе његове жене и та њихова прича из прошлости као да постаје одраз љубавне приче која се помаља у садашњости, између Девојке и Младића. Представа је реализована у сарадњи са фондацијом Зоран Радмиловић, а главне улоге су тумачили глумци Позоришта Тимочке крајине Зоран Радмиловић из Зајечара: Предраг Грбић (Стеван Мокрањац), Селена Ристић Витомировић (Мица Мокрањац), Сања Недељковић (Девојка) и Милош Танасковић (Младић). У представи су учествовали и Камерни хор Лавиринт из Зајечара под диригентским вођством Жељке Алексић, као и Гудачки квартет Школе за музичке таленте из Ћуприје.

 

 

 

 

 

Маја Чоловић Васић (1970, Неготин) је дипломирала на одсеку за музикологију београдског Факултета музичке уметности 1995. године радом Неготинско певачко друштво (1853 - 1912). Уредник је рубрике Музичка критика и савремени токови у Музичкој редакцији Радио Београда 2. Аутор је и водитељ емисија Време музике, Класику молим, Аутограм, Висине, 115 за музику и Ars sonora, као и критичких осврта, интервјуа и прилога из области актуелног музичког живота у земљи и иностранству. Као музички сарадник Драмског програма Радио Београда учествовала је у реализацији великог броја радио драма и документарних емисија од којих су неке учествовале на престижним такмичењима као што су Prix Italia i Prix Europa. Као стручни консултант и музички критичар сарађивала је у више наврата и са Телевизијом Београд (Триг годишња доба, МЕтрополис). Музичка продукција РТС-а је ангажовала као аутора стручних коментара штампаних у концертним програмима ансамбала ове куће. Њени музиколошки текстови, интервјуи и критике могу се прочитати на страницама часописа Политика, Pro musica, Музички талас, Мокрањац, Буктиња, Побједа, Музика класика, Етноумље. Дугогодишњи је сарадник Музичке омладине Србије као уредник Билтена Међународног такмичења МО. Од сезоне 2012/13. је аутор  циклуса предавања за концерте Београдске филхармоније. Већ дуги низ година сарађује и са фестивалом Хорови међу фрескама као члан селекционе комисије и стручни сарадник на обради пратећих програмских текстова. Фестивал Мокрањчеви дани прати од детињства, а професионално две деценије. Члан је порграмске комисије и ангажована као уредник и аутор текстова Програмске књижице и осталих штампаних издања Фестивала.

 

 

 


      

         

 

РАДИО БЕОГРАД 2 - НАГРАДА "ЗЕЛЕНИ РАДИО" 2015.

zeleniradio1.jpg

 

Уручена награда Зелени радио - еколошки допринос године Гордани Брун и Драгани Васиљевић

zeleniradio2015.jpg 

У Каменој сали Радио Београда, у петак 19. јуна, свечано је уручено признање нашег програма Зелени радио - еколошки допринос године мр Гордани Брун, председници Удружења "Школа за опстанак" и Драгани Васиљевић, ауторки документарног серијала РТС  "Еко караван".

zeleniradio2015a.jpg


Присутнима су се, поред добитница, обратили Ђорђе Малавразић, главни и одговорни уредник Другог програма Радио Београда и Ненад Ристић, дугогодишњи уредник РТС, сада у својству председника великог новинарског жирија.

zeleniradio2015b.jpg


Водитељ доделе била је Љиљана Ментус, а продуцент Мила Николић.

 

 

 

НАГРАДЕ РАДИО БЕОГРАДА 2 ЗЕЛЕНИ РАДИО

                       ГОРДАНИ БРУН и ДРАГАНИ ВАСИЉЕВИЋ

 

 

gbrun.jpg   dvasiljevic.jpg

 

    Велики новинарски жири, којем је председавао доајен професије Ненад Ристић, донео је одлуку да се ове године доделе две равноправне награде  Зелени радио: Гордани Брун, председници удружења грађана „Школа за опстанак“ и Драгани Васиљевић, уредници  и ауторки емисије Еко Караван Телевизије Београд. Жири су чинили новинари еколошких рубрика из штампаних, електронских и дигиталних медија Србије. Њихово изјашњавање путем телефонских укључења уживо у програм Радио Београда 2 (емисија „Чекајући ветар“) донело је на крају исти број гласова двема кандидаткињама, које су се од почетка издвојиле  на врху  из веће групе номинованих. Код Гордане Брун истицани су резултати у систематској едукацији на тематском подручју животне средине и одрживог развоја. Драгана Васиљевић добијала је, пак, похвале због квалитета телевизијске емисије „Еко Караван“, документарног путописа о природи, људима, скровитим местима и заштити природних вредности Србије. Финалну емисију „Чекајући ветар“, као и циклус појединачних, свестраних  разговора са члановима жирија, припремила је и водила Љиљана Ментус, уз подршку уредника Снежане Бићанин и екипе реализатора. 


- Кандидати за награду Зелени радио. Чланови жирија су Славица Тувић, новинарка агенције ТАНЈУГ и Едиб Хонић, новинар Регионалне телевизије Нови Пазар. (
05.04.2015/мп3).

- Кандидати за награду Зелени радио. Чланови жирија су Ружа Хелаћ,
уредница серијала Зелена патрола на делу и Александра Вукићевић
,
новинарка Другог програма Радио Београда.
(
12.04.2015/мп3).

- Кандидат за награду Зелени радио. Члан жирија је Божидар Мандић,
оснивач Породице бистрих потока.
(
19.04.2015.мп3)

- Кандидати за награду Зелени радио. Чланови ж
ирија су Јованка
Станојевић
, дописница РТВ Бор из Неготина и Тања Комарица, новинарка
РТВ Студио Б.
(
26.04.2015/мп3).

- Кандидати за награду Зелени радио. Чланови жирија су Марина Ценић
,
новинарка агенције БЕТА, Зоран Миловић
, одговорни уредник Ревије ЗОВ (
Новости ) и Жељко Станковић, аутор сајта "Екологија" из Пожаревца.
(
03.05.2015/мп3).

- Кандидати за награду Зелени радио. Чланови жирија су Ненад Ристић
,
новинар и уредник РТС-а, Милисав Пајевић
, уредник електронског гласила
"Еко нец" из Крагујевца и Слободан Бубњевић
, новинар недељника
"Време".
(
10.05.2015/мп3). 

- Кандидати за награду Зелени радио. Чланови жирија су Владимир Вукасовић, новинар "Политике" и Ивица Шмит, новинар и власник Радио Србобрана. (17.05.2015/мп3).  

 

- Кандидати за награду Зелени радио. Чланови жирија су Драгана Вучићевић, новинарка Информативног програма РТСа и Невена Кљајић, новинарка РТВ Нови Сад. (24.05.2015/мп3).  

 

 


 

 "Тражимо загађивача и заштитнике животне средине" 2015

 

Радио Београд 2 и Покрет горана Војводине

Акција "Тражимо заштитнике животне средине и загађивача године"

karlovci2015.jpg

У свечаној сали Гимназије у Сремским Карловцима, 11. маја 2015. уручена су признања "Зелени лист" и етикета "Црни лист", у акцији "Тражимо загађивача и заштитнике животне средине", коју заједно спроводе Радио Београд 2 и Покрет горана Војводине.

Најстарије еколошко признање на Балкану, са традицијом дужом од три деценије – "Зелени лист", за активан допринос заштити животне средине у прошлој години, добили су:

 

Слободан Аранђеловић и Компанија за прераду опасног отпада "Yunirisk", за одговорност у поштовању еколошких закона која прелази границе прописаног;

 

Драгана Васиљевић, дугогодишња ауторка емисије "Еко караван" на РТС-у, за висококвалитетно представљање природних лепота Србије, као и указивање на еколошке проблеме које одговорни не решавају;

 

Сретен Ђорђевић, адвокат, за активну борбу у остваривању еколошких права грађана;

 

Институт за водопривреду "Јарослав Черни", за показану стручност и брзо деловање у смањењу последица катастрофалних поплава;

 

ЈП Национални парк "Тара", за успешно отклањање последица пожара пошумљавањем на неприступачним теренима;

 

Дејан Максимовић и Еколошки центар "Станиште" из Вршца, за оснаживање локалних заједница да реше проблеме који ометају активан рад на заштити животне средине;

 

Зоран Мартинов и Удружење параплегичара и квадриплегичара "Банат"акцијом "Чеп за хендикеп" помажу особама у колицима и подижу свест гражана о важности рециклаже;

 

Драгана Милићевић из Крушевца, за посвећеност раду са децом и младима, бројне публикације на тему екологије и менторство у домаћим и европским пројектима;

 

Харун Фијуљанин из Новог Пазара, за вишедеценијску заштиту и оплемењивање животне средине кроз многе акције које је организовао и у којима је учествовао;

 

проф. др Миладин Шеварлић, агроекономиста, за упорно, доследно и аргументовано противљење промету и узгоју ГМО у Србији.


Етикету "Црни лист" за највећег загађивача године, добила је Комунална полиција Београда зато што и после пет година њеног постојања није успостављен комунални ред у главном граду.

Постхумно специјално признање "Зелени лист" проф. др Миодрагу Радуловачком, великом обновитељу културне баштине и задужбинару Еколошког центра у Сремским Карловцима, који носи његово име.

 
 
 
 
 

РАДИО БЕОГРАД 2

knjigagodine.jpg

НАГРАДА

НИКОЛА МИЛОШЕВИЋ

за најбољу књигу из области

теорије књижевности и уметности,

естетике и филозофије

 

Награду Радио Београда 2 за најбољу књигу у области теорије књижевности и уметности, естетике и филозофије, покренуо је 2002. године Ђорђе Малавразић, тада главни и одговорни уредник, уз подршку Уређивачког колегијума програма. Награда је први пут додељена 11. марта 2003. за 2002. годину, а од 2005. се уручује 9. фебруара, на Дан Радио Београда 2, за претходну годину.


Садашњи назив награда је добила, на предлог њеног покретача, 9. фебруара 2007, на свечаном скупу великог броја еминентних теоретичара и филозофа у Каменој сали Радио Београда, непосредно после смрти првог председника жирија Николе Милошевића. Тим именовањем чува се успомена на овог изузетног интелектуалца, беседника и сарадника Радио Београда, који се стваралачки огледао управо у областима теорије књижевности и уметности, естетике и филозофије.


Циљ признања „Никола Милошевић“ јесте да подстиче теоријско стваралаштво на српском језику. Замисао је од почетка била да се награђују дела високог ранга у којима се целовито развија једна основна идеја. Жирирање подразумева, дакле, елиминацију механички склопљених збирки текстова, речника, штива која јасно припадају доменима историје и критике, а не теорије, и монографских публикација без релевантних уопштавања. Жири се у раду руководи мерилима кохерентне замисли, вредности самог текста и оригиналног доприноса теоријском мишљењу.


Заједно са филозофом Милом Савићем и историчаром уметности Мишком Шуваковићем, Никола Милошевић је знатно допринео да се од почетка поставе високи критеријуми и аксиолошка парадигма за будућност. Ова мерила првог жирија касније су неговали , као чланови оцењивачког тела, професори Симо Елаковић, Мило Ломпар, Јован Попов и Слободан Грубачић.


Особеност жирирања за ово признање јесте остваривање начела максималне јавности. Наиме, од самог почетка, жири за награђивање теоријског стваралаштва, према одредбама Правилника, држи последњу седницу у студију Радио Београда 2, из којег се директно преносе у етер расправа о књигама из ужег избора и одлучивање о победнику.


На предлог председника Управног одбора РТС-а, академика Никше Стипчевића, Кућа је дала Награди „Никола Милошевић“ и новчани износ, који се од 2008. уручује лауреату уз традиционалну Повељу и компјутер, дар „Информатике“.


У оквиру колекције Теоријска књига године – Награда „Никола Милошевић“ Радио Београд 2 објавио је пет књига мањег обима, посвећених петорици првих добитника. Уз разговоре главног и одговорног уредника РБ 2 са лауреатима, штампани су у овим публикацијама ауторизовани транскрипти завршних седница жирија у студију РБ 2, беседа на свечаности доделе признања у Каменој сали Радио Београда и јавних трибина, одржаних о награђеним делима у Коларчевој задужбини, односно Римској дворани Библиотеке града Београда. На тим трибинама редовно су наступали чланови жирија, главни и одговорни уредник програма и аутор дела. Награда је представљена и на „Тргу од књиге“ у Херцег Новом, где су крајем јула 2015. говорили актуелни лауреат Јасмина Ахметагић и Ђорђе Малавразић.


Највећу важност признању дали су сами добитници: Милан Брдар, Милош Арсенијевић, Миле Савић, Часлав Д. Копривица, Слободан Грубачић, Радоман Кордић, Предраг Крстић, Мило Ломпар, Драган Стојановић, Драган Проле, Данило Баста, Слободан Жуњић и Јасмина Ахметагић. Пошто иза ових имена стоје изузетна дела, може се рећи да је Награда „Никола Милошевић“скренула пажњу шире јавности на постојање и релативно високи ниво наше савремене теоријске мисли, чији представници ступају у дијалог са најбољим духовима светске културе.


Напомена: Награди „Никола Милошевић“ претходило је двапут додељено признање Радио Београда 2 „Књига године“, за које су узимани у обзир сви домени стваралаштва. Тако је 2000. награђен Михаило Ђурић за филозофско дело О потреби филозофије данас, а 2001. Владимир Тасић за роман Опроштајни дар.

 

Добитници награде:За 2002. Милан Брдар “Филозофија у Дишановом писоару”

Издавач: Издавачка књижарница Зорана Стојановића, Нови Сад


За 2003. Милош Арсенијевић ”Време и времена”

Издавач: Графички атеље Дерета, Београд


За 2004. Миле Савић „Политика филозофског дискурса“

Издавач: Завод за уџбенике и наставна средства, Београд


За 2005. Часлав Д. Копривица Идеје и начела

Издавач: Издавачка књижарница Зорана Стојановића, Нови Сад


За 2006. Слободан Грубачић Александријски светионик

Издавач: Издавачка књижарница Зорана Стојановића, Нови Сад


За 2007. Радоман Кордић Политика књижевности

Издавач: ИП „Филип Вишњић“, Београд


За 2008. Предраг Крстић Филозофска животиња

Издавач: Службени гласник и Институт за филозофију и друштвену теорију, Београд


За 2009. Мило Ломпар Негде на граници филозофије и литературе

Издавач: Службени гласник, Београд


За 2010. Драган Стојановић Енергија сакралног у уметности

Издавач: Службени гласник и Институт за теолошка истраживања, Београд


За 2011. Драган Проле Хуманост страног човека

Издавач: Издавачка књижарница Зорана Стојановића, Нови Сад


За 2012. Данило Н. Баста Над преписком Мартина Хајдегера

Издавач: Драслар партнер и Досије студио, Београд


За 2013. Слободан Жуњић Прирок и суштаство

Издавач: Службени гласник, Београд


За 2014. Јасмина Ахметагић Приповедач и прича

Издавач: Институт за српску културу, Приштина-Лепосавић

 


 

Јасмини Ахметагић додељена награда "Никола Милошевић" за 2014.

  

jahmetagic.jpgКњижевници Јасмини Ахметагић је у каменој сали Радио Београда уручена награда "Никола Милошевић" за књигу "Приповедач и прича" која се додељује за најбољу теоријску књигу из филозофије, естетике и теорије књижевности и уметности објављену у 2014. години. 

Ахметагићевој је награду уручио главни уредник Радио Београда 2 Ђорђе Малавразић за књигу коју је објавио Институт за српску културу, Приштина–Лепосавић. Њој је припала повеља и новчани износ од 210.000 динара, наводи Танјуг. Свечаност је отворио, у улози домаћина, Малавразић јер 9. фебруар је и Дан Радио Београда 2, а био је и иницијатор да се ова награда установи 2002. године, а први председник жирија био је академик проф. др Никола Милошевић, чије име носи награда после његове смрти 2007. године. У најужем избору су, уз књигу Ахметагићеве, ушле и "Платонова филозофска митологија" Ирине Деретић и "Поетика хорора" Дејана Огњановића. Жири је радио у саставу Мило Ломпар, Симо Елаковић и Слободан Грубачић, а одлука је донета већином гласова.

 

nagradanm4.jpg

 Подсетивши да су сви досадашњи лауреати, њих 12, били награђени за изузетна дела која нису комерцијална али су значајна за српску културу, Малавразић је нагласио да је 13. лауреат, прва жена међу добитницима, писала о теми којом се бавио и проф. Милошевић у својим "Антрополошким есејима", штампаним 1964. године. Њега је занимао парадоксални феномен да и проблематични ликови у литератури могу да буду симпатични иако би у свакодневном животу били означени као негативци. Том тематиком се бави и Ахметагићева, додао је Малавразић, али је посматра из новог угла на основу нових материјала и сазнања. Он је приметио да је Милошевић користио своја знања из психологије док Ахметагићева користи психоанализу, али у бити обоје се баве сличним темама иако их дели пола века.

nagradanm2.jpg

(Ђорђе Малавразић/мп3)

 

 

Члан жирија, академик Грубачић је у образложењу одлуке истакао да је награђена ауторка у свом делу на "веома изазован критичко-методолошки начин пришла тумачењу књижевног дела". "Историја књижевности је за Ахметагићеву пуна заклетви, молитвених формула, чаробних трикова којима се служи приповедач у првом лицу", приметио је Грубачић и додао да "су тренуци исповедања први у низу анализа тзв. психолошког простора од етичке егзистенције Августинових "Исповести" до естетичке егзистенције описане у роману 'Штилер'" Макса Фриша", рекао је Грубачић.

nagradanm3.jpg

 (Слободан Грубачић/мп3)

У име издавача Института за српску културу в. д. директора др Срђан Словић примио је такође награду у виду повеље, а он се захвалио у име свих запослених јер је доживљава као изузетан успех за целокупни састав који ради под изузетно тешким условима.

nagradanm6.jpg

 

 (др Срђан Словић/мп3)  

 

Ахметагићева је истакла да се осећа почашћеном што је овом наградом ушла у елитно друштво претходних награђених аутора, јер међу њима су чак двојица њених ментора, а одувек се дивила Милошевићу и његовом смислу да теме третира интердисциплинарно и томе што је имао смелости да јавно говори оно што мисли у време када је то било веома опасно.

nagradanm5.jpg

 (Јасмина Ахметагић/мп3)

nagradanm7.jpg

 

 nagradanm8.jpg

 

 (Јавна седница жирија 27.01.2015/мп3)

 

 


 


mp3.jpg

  

Слушајте Радио Београд 2 преко mp3 формата (ОВДЕ)

   

 


 

Komentari  

 
#14 Dilaver C 2015-11-29 12:39
Цитати Maриja:
Дaнaс сaм, случajнo, пoнoвo слушaлa "Пут у рeчи" Влaдe Ђукaнoвићa, кojи je ту кoрисну jeзичку eмисиjу прeтвoриo у пoлитичку!
Нaжaлoст, увeрилa сaм сe дa у тoмe истрajaвa и тaкo oдбиja слушaoцe кoje тaквa врстa прoгрaмa зaнимa.Botovi su stigli i na sajt Radio Beograda, bježmo!! :)

Pravda za Vlada!!
Цитирај
 
 
#13 Александар 2015-11-22 01:37
Топли поздрав благодарности госпођи Ивани Комадини и Путу свиле. Вечерас, Аранђеловданско славско вече са драгим људима, проведосмо и уз тибетантског врховног бога, на тајландском острву тишине и уз дионизијевске здравице православне Грузије. Из захвалности, Тања, Наташа и ја, срочисмо мали хаику од назива композиције тајландског краља и наслова путописа из Грузије:
МЕСЕЦ ПЛУТА ИЗНАД ВОДЕ,
ПОДИГНИМО ЧАШЕ ЗА ЈЕДНОСТАВНЕ ЖИВОТНЕ РАДОСТИ
П.С.Лично, највише ми прија медитеранска музика и једва чекам патерице у Тунису.
Цитирај
 
 
#12 Maриja 2015-11-20 10:09
Дaнaс сaм, случajнo, пoнoвo слушaлa "Пут у рeчи" Влaдe Ђукaнoвићa, кojи je ту кoрисну jeзичку eмисиjу прeтвoриo у пoлитичку!
Нaжaлoст, увeрилa сaм сe дa у тoмe истрajaвa и тaкo oдбиja слушaoцe кoje тaквa врстa прoгрaмa зaнимa.
Цитирај
 
 
#11 Marko 2015-11-17 10:48
Bravo za danasnju emisiju Kod Pelikana. Kornelija Icin je odlicno ukazala na nekolilko ljucnih pojava u ruskoj knjizevnosti. Mislim da se moglo slobodnije govoriti o nastupu Rusije na sajmu. Mozda u okviru neke druge emisije. Potpuno se slazem sa konstatacijom da pisac sebi ne sme dozvoliti da govori svakodnevnim jezikom politicara, povodom dodele Nobela.
Цитирај
 
 
#10 Pepi 2015-11-13 18:01
Ljiljo, Ljiljo,

Da li ste Vi zaista toliko dobra novinarka koliko ste dobar novinar?

Vaš verni slušalac Pepi
Цитирај
 
 
#9 Marija ptt.rs 2015-11-01 02:35
Draga redakcijo Radio Beograda 2,

Želim da vam se zahvalim na vašem radu i trudu da održite još malo svetlosti u medijskom nebu i negujete pravi sistem vrednosti. Ja sam psiholog i kompozitor i pozdravljam vas sa divljenjem i poštovanjem.
Цитирај
 
 
#8 jugoslav 2015-10-31 10:00
Nisam znao da, nama slusaocima, predstavlja veliku opasnost javno saopstavanje imena dobitnika operskih ulaznica. Ili njima od nas ljubomornih gubitnika operskih loza. Toliko i u ovom otrovnom komentaru. Zao mi je sto je vas sajt na latinici. Nisam nesto siguran? Da li deminutiv od reci cirilica glasi cirica?
Цитирај
 
 
#7 Ana Ćirica 2015-10-29 15:28
Poštovani, u jučerašnjoj emisiji smo delili ulaznice, ali nismo rekli koji je broj u pitanju (slobodno preslušajte emisiju u podkastu). Do 9h možda Vi niste saznali ko su dobitnici, ali oni sami svakako jesu - isto kao i danas, što je, složićete se, ipak najvažnije. Dakle, imena dobitnika i mesto preuzimanja nisu pročitani upravo da ne bi došlo do zloupotrebe, a ne zato što je voditeljka zadržala karte za sebe. Nije lepo da tako otrovno komentarišete bez ikakve osnove, ali hvala Vam svakako što ste samo potvrdili da je ovaj način deljenja karata i zaštite slušalaca - ipak najadekvatniji.
Srdačan pozdrav, Ana Ćirica
Цитирај
 
 
#6 jugoslav 2015-10-28 16:35
U emisiji klasicne muzike danas u osam casova najavili ste slusaocima da ce te podeliti dve ulaznice za operu u Madlenijnumu. Do kraja emisije nismo saznali ko je dobitnik ili je voditeljka to zadovoljstvo priustile sebi?
Цитирај
 
 
#5 Nikola Moravčić 2015-10-22 17:51
Riznica i Demokratski bez muke čuvaju vaš renome. Rečeno i prećutano dugo nema nijedne aktuelne teme, kao da ste na Marsu.
Цитирај
 

Додај коментар

Следеће >
УЖИВО
Радио 1 уживо/MP3
Радио 2/3 уживо/MP3
Београд 202 уживо/MP3
WEB радио РБ /MP3
ИНФО/МП3
Новости дана РБ1
Вести РБ1
Дневник 202
velikirat.jpg
Неда Деполо
ИНТЕРВЈУ
Саша Јанковић РБ1
Милорад Додик РБ1
Владан Вукосављевић РБ2
Захар Прилепин РБ2
Амфилохије Радовић РБ1
Бојан Суђић РБ2
Зоран Хамовић РБ1
Владимир Костић РБ1
Вања Ејдус РБ2

ИЗДВАЈАМО
YU група на 202
Репертоар-Драмски п.
Дани радионице звука
Златни микрофон РБ
Теме Трећег програма
Књига године РБ2
Музички догађаји
РБ на сајму књига
Циклуси Tрећег програма
Спортски преноси
91. рођендан РБ
Награда Неда Деполо
Мокрањчеви дани
Дан сећања РБ1
РБ - уживо из Књажевца
„Тимочка лира “ 2015.
Exit на 202
Добро јутро децо РБ1
Метрополитен опера
РБ уживо из Врања
Резултати конкурса
РБ - уживо из Суботице
Свечана академија РБ
РБ - уживо из Неготина
РБ - уживо из Зајечара
РБ - уживо из Косјерића
РБ2 - уживо из Крагујевца
46 година Београда 202
Загађивач године
Награда Радмила Видак
Маслинова грана РБ2
Награђени новинари
АКЦИЈЕ
Битеф - 202
Зајечарскa гитаријадa 202
Зелени радио РБ2
Музички маратон 202
Црни и Зелени лист РБ2
202 из Кустендорфа
Омлад. фестивал/202
Ноћ музеја - РБ
Љубав у твом срцу РБ
Пружена рука - 202
kontakt: webmaster