♦♦♦ ЛАЈОВИЋ ЕЛИМИНИСАН У ДУБЛУ ♦♦♦ ВЛАДА УСВОЈИЛА ИЗМЕНЕ ЗАКОНА О ОБРАЗОВАЊУ ♦♦♦ ХАПШЕЊЕ ЗБОГ УБИСТВА СРПСКОГ ДЕЧАКА 1992 ♦♦♦ УХАПШЕН ФУНКЦИОНЕР КОСОВСКЕ ПОЛИЦИЈЕ ♦♦♦ ПОГИУНУЛА ОДБОЈКАШИЦА ДЕЈАНА ЛУДОШКИ ♦♦♦ ЕУ ИНФО ЦЕНТАР : „ЗОРАН СИМЈАНОВИЋ И ЕВРОПА“ ♦♦♦ МЕЂУНАРОДНИ САЛОН СТРИПА У БЕОГРАДУ ♦♦♦ НОВАК ОТКАЗАО НАСТУП У ПЕКИНГУ ♦♦♦ ЧЛАНИЦЕ ОПЕКА ДОГОВОРИЛЕ СМАЊЕЊЕ ПРОИЗВОДЊЕ НАФТЕ ♦♦♦ ОРБАН: ЕУ БИ ПАЛА БЕЗ ЗАШТИТЕ МАЂАРСКЕ ГРАНИЦЕ
Почетна страна arrow Радио Београд 3
29.09.2016
РАДИО БЕОГРАД
Почетна страна
Управа
Вести
Контакт
Маркетинг РБ
Фреквенције
Издавачка делатност
Индок билтен
РТС на сателиту
Документација РБ
Библиотека РБ
Линкови
Мапа сајта
Претрага
Студио 6 

Миленино коло

Зелени, Црни лист
Да Вас подсетимо
20.jpg
BeoTelNet
Сателитски Програм
Сателитски програм
ПРОГРАМИ
Радио Београд 1
Радио Београд 2
Радио Београд 3
Београд 202
Драмски програм
ЕМИСИЈЕ
Седмица РБ1
У првих пет РБ2
На три воде РБ2
Сваштара 202
Таласање РБ1
Гозба РБ2
Визија 202
Миленино коло РБ1
Спортски споменар РБ1
Град РБ2
Музичка плетеница РБ1
Спорови у култури РБ2
У средишту пажње РБ1
Време музике РБ2
Хит Недеље 202
Како слушати музику РБ2
Индекс 202
Српски на српском РБ1
Светска сцена РБ2
Код два бела голуба РБ1
Клуб 2 РБ2
Пут свиле РБ2
Изворишта РБ1
Говори да бих те... РБ2
Вечерас заједно РБ1
Дигиталне иконе РБ2
Сусретања РБ1
Ризница РБ2
Ноћни програм РБ1
Степеник РБ2
Невидљиви људи РБ2
Етника РБ1
Игла на винилу РБ2
Соларис РБ2
Поп карусел РБ1
Антикотека РБ2
Чекајући ветар РБ2
Од злата јабука РБ2
Храм РБ2
Речено и прећутано РБ2
Џез сцена РБ2
Неонска дуга РБ2
Бескрајни плави круг РБ2
Музичка продукција
РЕКЛИ СУ
Александар Вучић
Роберт К. Млађи
Милош Земан
Сергеј Лавров
Новак Ђоковић
Томислав Николић
Владимир Путин
Ивица Дачић
О нама
Фреквенције
Најава програма
Контакт
Данас на програму
Часопис
Оперска сезона РБ3
на програму:
05:00 • ЕМИТУЈЕ СЕ ДРУГИ ПРОГРАМ
Трећи програм се емитује од 20.00 до 05.00. Радио Београд 2 који сада слушате је програм културе и друштвеног дијалога, на којем стално теку информације и размишљања о животу и стваралаштву у свету и код нас. Заједно са Трећим програмом, овај програм је препознатљив по критичким трибинама, документарним репортажама, сатири и развијеној публицистици у области музике. Његове основне звучне вертикале чине класична музика, џез, евергрин, квалитетни врх актуелне забавне сцене и изворни фолклор. Знатна пажња посвећује се духовности, религији и тековинама наслеђа.
следи:
20:00 • ВЕЧЕРЊИ ПРОГРАМ

 

 

Морис Бланшо: Корак (не) на ону страну

У седмичном циклусу КЊИЖЕВНОСТ И ФИЛОЗОФИЈА, који је на програму од 26. до 30. септембра, можете слушати одломке из дела Мориса Бланшоа „Корак (не) на ону страну”.

knjige_070.jpg

Дело Мориса Бланшоа „Корак (не) на ону страну” заузима не само кључно место у опусу овог аутора, већ и у оквиру студија књижевности и филозофије у другој половини 20. века. Ово дело, написано у фрагментарној форми, обрађује теме којима се аутор бавио од почетка свог стваралаштва: смрт и растакање сопства, писање и његова чудна (не)моћ, неутрум и Вечно Враћање Истог. Сама форма ове књиге је веома важна јер писање у фрагментима за Бланшоа постаје изазов упућен систематској мисли као и отпор тоталитету.         

С француског превели Маја Бајић и Немања Митровић.

Уредник емисије: Немања Митровић.

 


 

  


         

 

 

Попут европских радијских програма овог типа, Трећи програм Радио Београда представља медиј уметности, културе и теоријског мишљења. У оквиру овог општег одређења, он је првенствено окренут савременој уметности, култури и науци. Одредба савремено мора да буде схваћена у ширем историјском контексту. У време покретања ових програма у Европи и код нас под савременом уметношћу се мислило на дела настала у двадесетом веку, на дела (и на уметничке покрете, правце, духовне оријентације...) чија је рецепција – од стране критике и шире културне јавности, публике – још била у току. Тако су ови програми постали родно место емитовања, кад је реч о музици, и дела Шенберга, Веберна, Стравинског, Пендерецког, Кејџа, Гласа, композитора који су умногоме обележили двадесети век и постепено бивали прихватани од критике и публике. Исто се може рећи и за књижевност, драмско стваралаштво на радију, од радио драма до различитих радиофонских дела која потврђују могућности радија као медија уметности. Стога су ови програми – као гласила врхунске уметности и културе – били најотворенији за различите истраживачке подухвате и уметничке експерименте. На широком подручју критике, науке, теорије и филозофије, Трећи програм Радио Београда је отворен за све духовне оријентације, без икаквих посебних, идеолошких и других ограничења, сем оних, општеприхваћених, која произлазе из уважавања људских права и поштовања личности.

    Медијска презентација савремене уметности, критичког и теоријског мишљења ставља у други план образовни и популаризаторски аспект – Трећи програм је отворена трибина онога што настаје и што у недиригованом процесу прихватања и одбијања налази своје социјално и културно утемељење. Уважавање разлика, афирмација толеранције и аргументације залога су плодне отворености уређивачке политике и њеног високог професионализма. Тако се обезбеђује и суштински дијалогични карактер културе како у емисијама дијалошког тако и у оним монолошког типа. Отвореност спречава да дијалог буде дијалог истомишљеника и да се у монолошком типу говора заступа само једно становиште. Концепт Трећег програма, кад је реч о говорном делу програма, заснива се на коришћењу обе форме, тачније казано на коришћењу предности и једне и друге и отклањању недостатака и једне и друге. Дијалог и расправе служе за непосредно испољавање разлика у приступима и приморавају учеснике да иступају са јачим верзијама својих схватања. Сериозна припрема расправа треба да смањи њене инхеретне недостатке, на првом месту недовољну прецизност излагања, недовољан увид у битне аспекте предмета о којем се расправља, опасност да се она сведе на низање монолога. У монолошкој форми треба афирмисати вредност високо стилски и логички уређеног излагања, а радикално отклањати онај тип, нимало ретког говора који само подражава мишљење, а заправо је тек неспретно баратање научном и теоријском апаратуром.

    Битан део отворености уређивачке политике представља праћење културних и теоријских струјања у свету. То је битна одлика Трећег програма од његовог настанка, али у времену које је пред нама она је од изузетне важности. У повезивању са светом налази се једини пут економског, културног и друштвеног напретка наше заједнице. То није идеолошки став (идеолошки став је било пропагирање конфронтације и афирмисање изолације), то је просто увид у природу основног друштвеног интереса. Успешност Трећег програма потврђиваће се презентацијом најважнијих теоријских расправа које се воде у свету у различитим доменима културе, науке и теорије. Такође, афирмација Трећег програма у свету треба да буде један од циљева и потребно је разрадити начине њеног постизања.

    Успешност Трећег програма манифестује се и способношћу да пружа допринос разумевању и разрешавању историјски актуелних проблема. Пошто се наше друштво налази у транзицији од затвореног, идеолошког, ка друштву отворене тржишне привреде и пуне афирмације људских права, биће неопходно да праћењем научних скупова, организовањем расправа у студију и подстицањем истраживања појединаца, Трећи програм наредних година систематски доприноси развијању свести и практичних решења у изградњи модерног грађанског друштва.

    Трећи програм има, по општем признању, крупну улогу у музичком животу Београда и Србије. На њему се зналачки презентују актуелни токови у домаћој и страној музичкој продукцији, у критичком и теоријском мишљењу о музици. Преко његових таласа преносе се концерти, а одложно се репродукују снимци са значајних светских фестивала, и они остварени у студију. Овај програм првенствено доприноси афирмацији актуелног стваралаштва, дакле нових дела и нових интерпретација ранијих дела. Међутим, због постојећих околности (број и усмерење радијских програма, техничке не/прилике и сл.) овај програм испуњава и друге улоге, готово све оно што је везано за музичку уметност најшире схваћену.

    Eлектронски студио, место истраживања радија као медија уметности и обуке композитора, остаје важна радионица Трећег програма и Радио Београда у целини, поготову данас када – захваљујући интернету – постаје знатно лакша информисаност о ономе што се ради у сличним радијским и другим културним установама у свету.

    Продужење емитовања Трећег програма до 5 сати ујутро створило је околности да музички део програма следи и друге циљеве. Он  задржава уметнички карактер и високу професионалност у одабиру материјала и презентацији, али тежиште не ставља само на новине, високу вредност и истраживачки карактер. Елементи уметничке забаве, образовања и информисања такође налазе своје место.

    Tрећи програм је за  50 годинa постојања постао културна институција од несумњивог значаја. Много је изузетно значајних уметника, научника и теоретичара уткало свој таленат и своју мисао у емисије овог програма. Треба издвојити неколико тековина: високу вредност остварења (готово све интелектуално и уметнички значајно, како код нас тако и у свету, било је непосредно представљено и критички осветљавано), упорно је, и у најтежим годинама, негована слободна критичка реч и заступљеност свих духовних оријентација, непрекидно се настојало на отворености према свету, на повезаности са актуелним токовима у култури и теоријском мишљењу у свету. У том погледу, веома је важно чување и даље развијање ове традиције Трећег програма.

 


 

 

Komentari  

 
#24 Александар 2016-09-26 23:22
Предиван избор "раног" Прокофјева у вечерашњој емисији 20. век. Супруга и ја уживамо. Хвала.
Цитирај
 
 
#23 ЗАШТО 2016-09-26 10:18
небуде цлих 15 минута новинарење, о свету...
Драги моји РБ, па ко нема у Србији андроид,
па зар поред РБ ДА ГУБИМ ВРЕМЕ НА ТВ,ШТАМПУ.
Све има на РБ. ВЕЛИКИ ПОЗ ЗА РБ 3,
рб3 стварно сте МАСТ ХЕВ зока`94
Цитирај
 
 
#22 Dobro veče dragi RB3 2016-09-24 20:38
Pitanje tj. molba..najiskrenije.
dali ce biti snimak emisija :
Filozofska škola „Felix romuliana"
Drago Đurić: Božiji atributi i večnost sveta
cetvrtak, 15-sep-16 posle 22h. .....i
Dijalozi Aleksandar Đakovac: Ontologija Maksima Ispovednika sreda, 14-sep-16, isto posle 22h.

evo vec neko vreme obilazim sajt, jos uvek nista????
Naravno ne da cujem, vec da preslusam par puta, jer to sama tematika i dubina zahtevaju, zar ne!!
Predrag D.
24-9-16
Цитирај
 
 
#21 Добар дан 2016-09-09 13:50
Ја се извињавам, али ме интересује могућност поновног слушања Научног скупа...Радивоје Керовић-Религија, морал, етика и нормативи човечности.
Синоћ-8/9/16 је била, око 22.30ч...хвала ...Наравно радио београд 3---Милена В. Студент--- 9-9-2016
Цитирај
 
 
#20 ivan 2016-09-02 09:38
propustio sam sinoc, na zalost,tekst o pokemonima divne vuksanovic, ima li danas nastavka? intersuje me taj fenomen, jer vidim da je svet potpuno poludeo...
Цитирај
 
 
#19 Marko 2016-08-28 23:01
Voleli bismo da se Radio Beogradu 3 dodeli konacno samostalna frekvencija i celodnevni program. Moguce je da se, za pocetak, emituje osmocasnovni ili dvanaestocasovn i program (i da se reprizira tokom noci) jer je steta da ga mozemo slusati iskljucivo nocu. Nazalost, moramo nekada i spavati.
Цитирај
 
 
#18 dee76 2016-07-31 23:50
Interesantan ovaj Vajl, mada nisam znao šta me čeka na osnovu naslova =)
Sad, kad smo kod naslova -- nekako mi se čini da je u naslovu izostavljen subjekt "I" na početku rečenice, pre nego "me" nakon "believe". A ovo believe bi ovde možda bilo više sinonim za "guess". Meni je to zvučalo kao "Izgleda da tonem" ili "Čini se da tonem". Ne znam, moguće je i da grešim -- mada, ovaj predlog bi možda bio zgodniji i za nadovezivanje na naslov deluks izdanja ovog albuma koji se, veli Vikipedija, zove "b'lieve i'm goin (deep) down".
U svakom slučaju, hvala na još jednoj super emisiji i izvinjavam se zbog gnjavaže!!
Цитирај
 
 
#17 Redovan 2016-07-31 23:42
Sjajan album Kurta Vajla danas u Sublimnim frekvencijama, kao i klavirske nocne promenade. Bravo za urednike. Molim vratite Stereorami njeno mesto a nama dva sata programa koji volimo.
Цитирај
 
 
#16 dee76 2016-07-30 00:56
Sjajan prenos Proms festivala posvećenog Dejvidu Bouviju.
Svetski ste radio, hvala!!
Цитирај
 
 
#15 branko b 2016-07-18 17:28
mogu li se slusati emisije stereorame koje su vec emitovane ?
Цитирај
 

Додај коментар

< Претходно   Следеће >
УЖИВО
Радио 1 уживо/MP3
Радио 2/3 уживо/MP3
Београд 202 уживо/MP3
Инт. позивница /MP3.
ИНФО/МП3
Новости дана РБ1
Вести РБ1
Дневник 202

Неда Деполо
ИНТЕРВЈУ
Гојко Ђого РБ2
Јелена Кајго РБ2
Жарко Ковачевић РБ2
Петар Николић РБ2
Зоран Аврамовић РБ2
Слободан Гавриловић
Лав Братуш РБ2
Славко Штимац РБ2
Бранимир Карановић
Петар Арбутина РБ2
Дивна Вуксановић РБ2
Горан Бабић РБ1
Зоран Модли РБ2
Јасмина Трумбеташ РБ1
Гојко Божовић РБ2
ИЗДВАЈАМО
Награда Неда Деполо
Студио 6
РБ - уживо из Врбаса
Теме Трећег програма
На три воде РБ2
Мокрањчеви дани
Репертоар-Драмски п.
Спортски преноси
Музички догађаји
Циклуси Tрећег програма
„Тимочка лира “ 2016.
Летњи фестивали РБ3
202 - Уживо из Шапца
47 година Београда 202
Добро јутро децо РБ1
Метрополитен опера
Загађивач године
Награда Радмила Видак
Дан радио драме
Конкурс - драмска дела
Сећање на Гагија РБ1
Књига године РБ2
Рођендан уметности
Дани радионице звука
Златни микрофон РБ
РБ на сајму књига
Дан сећања РБ1
РБ - уживо из Књажевца
Exit на 202
РБ уживо из Врања
РБ - уживо из Суботице
Свечана академија РБ
РБ - уживо из Неготина
РБ - уживо из Зајечара
РБ - уживо из Косјерића
РБ2 - уживо из Крагујевца
Маслинова грана РБ2
Награђени новинари
АКЦИЈЕ
Зајечарскa гитаријадa
Концерт Бјесови - 202
Буцини дани 202
Ноћ музеја 202
Војкан Борисављевић
Црни и Зелени лист РБ2
202 - уживо са ФЕСТ-а
202 на Кустендорфу
Битеф - 202
Зелени радио РБ2
Љубав у твом срцу РБ
Пружена рука - 202
kontakt: webmaster